România

România

Județul Vaslui

Comuna Alexandru Vlahuță

Comuna Alexandru Vlahuță

CAPITOLUL I

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 1. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță, Județul Vaslui este: 

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu; 

b) subiect juridic de drept fiscal; 

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii. 

(2) Comuna Alexandru Vlahuță, Judetul Vaslui, are sediul social în Satul Alexandru Vlahuță, la adresa: Strada Principală nr. 1, precum și codul de înregistrare fiscală 3394139.

(3) Însemnele specifice ale Comunei Alexandru Vlahuță sunt: 

a) stema în curs de aprobare;

b) steagul în curs de aprobare; 

c) imnul în curs de aprobare

 

Art. 2. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță are reședința în satul Alexandru Vlahuță, str. Principală, nr.1. 

(2) Comuna Alexandru Vlahuță se delimitează din punct de vedere teritorial la Nord cu Comuna Poienești, la Nord-Est cu  Comuna Bogdana, la Sud-Est cu  Comuna Bogdănița, la Sud cu  Comuna Băcani iar la Vest cu Comuna Ibănești.

(3) Comuna Alexandru Vlahuță are în componență un număr de 4 localități, dintre care 4 localități rurale,  care sunt amplasate după cum urmează: la Sud Ghicani, la Nord Buda și Morăreni

(4) Comuna Alexandru Vlahuță potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV. 

(5) Comuna Alexandru Vlahuță are suprafața de 6031 ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut. 

 

 

Art. 3. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz. 

(2) Pe teritoriul comunei Alexandru Vlahuță se regăsesc o floră și faună diverse. 

(3) Comuna Alexandru Vlahuță dispune de o mare diversitate de soluri. 

(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut. 

 

 

Art. 4. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță  s-a înființat în anul 1968 . 

(2) Prima atestare documentară a Comunei Alexandru Vlahuță a fost Satul Ghicani în anul 1436, Satul Buda în anul 1468, Satul Morăreni în  anul 1904.

(3) Evoluția istorică a Comunei Alexandru Vlahuță se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut. 

 

Art. 5. - (1) Populația Comunei Alexandru Vlahuță numără 1500 locuitori. 

(2) Componența și structura populației Comunei Alexandru Vlahuță, defalcate inclusiv pe localități componente, se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut. 

(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 

 

 

 

CAPITOLUL II

Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt: 

a) Consiliul Local, reprezintă autoritate deliberativă de la nivelul Comunei Alexandru Vlahuță. Consiliul Local al Comunei Alexandru Vlahuță este format din 9 membri; 

b) primarul, ca autoritate executivă; 

c) La nivelul Comunei Alexandru Vlahuță, consiliul local a ales un viceprimar, in persoana domnului Marian – Vlad CUTARU. 

(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Național Liberal - 6, Partidul Social Democrat  - 2, USR – Plus – 1.

.(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Alexandru Vlahuță s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Vaslui  nr. 337/21.10.2020 

(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992, sunt prevăzute în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut, după caz. 

 

Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Alexandru Vlahuță. 

(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Alexandru Vlahuță.

(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Alexandru Vlahuță se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL III

Căi de comunicații

 

Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: 

a) rețeaua rutieră; 

(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8.a la prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL IV

Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Alexandru Vlahuță potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde numărul total de unități de învățământ de stat, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță își desfășoară activitatea un număr total de 4 unități de învățământ de stat și  preuniversitar. 

(3) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Alexandru Vlahuță, susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011. 

 

 

 

Art. 10. (Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță, își desfășoară activitatea 2 (număr) de instituții de cultură. 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță se organizează manifestări culturale.

(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Alexandru Vlahuță, participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

 

 

Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță, se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: 

a) asistență medicală profilactică și curativă; 

(2) Comuna Alexandru Vlahuță, participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin: 

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, 

(4) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 12.. - (1) Pe raza teritoriala a Comunei Alexandru Vlahuță, se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Comuna Alexandru Vlahuță, asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Alexandru Vlahuță, se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță, își desfășoară activitatea, 1 club al copiilor, cluburi sportiv-școlare ori cluburi studențești, cluburi/asociații sportive, după caz. 

(2) Lista cu denumirea cluburilor prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL V

Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL VI

Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Alexandru Vlahuță, este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Alexandru Vlahuță, 

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Alexandru Vlahuță, se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Alexandru Vlahuță în secțiunea dedicată acestui statut. 

 

 

CAPITOLUL VII

Serviciile publice existente

 

Art. 16.  - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Alexandru Vlahuță sunt: 

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare furnizat de  Primaria Alexandru Vlahuță ; 

b) serviciul public de salubrizare furnizat de Primaria Alexandru Vlahuță; 

c) serviciul public de iluminat; 

d) serviciul voluntar pentru situații de urgență.

     

Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Alexandru Vlahuță sunt furnizate de EON  ENERGIE Romania S.A. 

 


 

 

CAPITOLUL VIII

Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 18. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, respectiv a municipiului București, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate instituțiile și obiectivele în cauză, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

 

 

CAPITOLUL IX

Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

 

Art. 19. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității. 

(2) Comuna Alexandru Vlahuță acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale. 

(3)  Comuna Alexandru Vlahuță poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a . Comunei Alexandru Vlahuță se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

statut. 

 

Art. 20. - (1) Pe teritoriul. Comunei Alexandru Vlahuță își desfășoară activitatea 4  partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Alexandru Vlahuță se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 21. (1) În Comuna Alexandru Vlahuță își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: cultul creștin ortodox, evangheliști, penticostali.

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL X

Participare publică

 

 

Art. 22. - Populația din Comuna Alexandru Vlahuță este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel: 

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii; 

b) prin intermediul adunărilor cetățenești organizate pe sate sau zone ori străzi, după caz; 

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative; 

d) prin participarea la ședințele consiliului local; 

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului. 

 

Art. 23. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz. 

(2) Referendumul local se poate organiza în toate satele și localitățile componente ale comunei ori numai în unele dintre acestea. 

 

 

 

CAPITOLUL XI

Cooperare sau asociere

 

 

Art. 24. - Comuna Alexandru Vlahuță se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare. 

 

Art. 25. - (1) Comuna Alexandru Vlahuță aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de  Comuna Alexandru Vlahuță se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut. 

 

Art. 26. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL XII

Dispoziții tranzitorii și finale

 

 

Art. 27. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. ..../......................

 

Art. 28. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Alexandru Vlahuță sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative. 

 

Art. 29. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică. 

 

Art. 30. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 29 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an. 

 


 

ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Modelul stemei Comunei Alexandru Vlahuță

 

Nefiind aprobată prin Hotărâre a Guvernului, stema și documentația nu sunt prezentate.

 

.


 

 

 

ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

Modelul steagului Comunei Alexandru Vlahuță

 

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Guvernului, steagul și documentația nu sunt prezentate.

 


 

 

ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Modelul imnului Comunei Alexandru Vlahuță

 

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate.

 

 

 


 

 

ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități

 

Art.1. Suprafața totală a Comunei Alexandru Vlahuță este de 6031 Ha.

 

Art.2 Bilanțul teritorial al suprafețelor cuprinse în intravilanul existent:

                       

Nr. crt.

Zone funcționale

ALEXANDRU VLAHUŢĂ

ha

%

1.

Locuințe și funcțiuni complementare

222,87

68,35

2.

Instituții și servicii de interes public

4,85

1,49

3.

Unități  agro - industriale

6,63

2,03

4.

Căi de comunicație și transport

30,57

9,38

5.

Gospodărie comunală, cimitire

1,96

0,6

6. 

Spații verzi, parcuri

4,29

1,31

7.

Ape

0,14

0,04

8.

Zonă cu destinație specială- poliție

0,15

0,05

9.

Terenuri neproductive

54,62

16,75

10.

TOTAL teritoriu intravilan existent

326,08

100%

 


 

ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Alexandru Vlahuță

 

I. Hidrografia 

Art.1. Hidrografia Comunei Alexandru Vlahuță, Județul Vaslui, este reprezentată, după caz, de următoarele râuri, lacuri etc. 

(1)  Râul Simila, cu o lungime de 18,36  km pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță, Județul Vaslui.

 

(2) Lacuri 

a) Iazul lui Gabara cu o suprafață de 19 ha;

b) Iazul lui Cojita cu o suprafață de 11 ha;

c) Iazul lui Chirica cu o suprafață de 8 ha;

d) Iazul de la Morăreni cu o suprafață de 4 ha.

 

II. Flora Comunei Alexandru Vlahuță

Art.2.  (1) Flora este reprezentată, în principal, de următoarele specii de plante:

a) gorun;

b) fag;

c) stejar. 

(2) Pădurea acoperă o suprafață de 1175 ha, ceea ce reprezintă 24,14% din suprafața teritoriului administrativ al comunei.

(3) Etajul pădurilor de foioase ocupă înălțimile de peste 300 m și este reprezentat prin păduri de foioase în care predomină:

a) fagul;

b) gorunul;

c) stejarul;

d) teiul;

e) jugastru;

f) frasinul.

 

Art.3. (1) În subarboretul acestor păduri se întâlnesc adesea:

a) alunul;

b) sângerul;

c) salba moale;

d) voniceriul;

e) păducelul (Crataegus monogyna);

f) măceșul (Rosa canina;

g) dârmozul (Viburnum lantana)

(2) Dintre plantele ierboase care cresc aici sunt caracteristice gramineele: 

a) firuța de pădure (Poanemoralis);

b)  obsiga de pădure (Brachypodium silvaticum);

c) mărgica.

 

 

 

 

III. Fauna care trăiește pe teritoriul comunei Alexandru Vlahuță

Art.4.  (1) Fauna este una diversă, având aspecte atât celei de stepă (mici rozătoare), cât şi ale celei de pădure.

(2) Fauna pădurilor era mult mai abundentă în trecut, când nu era așa mult vânată de om. (3) În prezent, din cauza creșterii densități populației și a reducerii suprafeței ocupată cu păduri, fauna este mult stânjenită în înmulțirea și răspândirea ei.

(4) Dintre mamifer erau mai comune: 

a) lupul (Canis lupus)

b) vulpea (Vulpes vulpes)

c) mistrețul (Sus scrofa)

d) căprioara (Capreolus capreolus)

e) iepurele (Lepus europaeus)

f) veverița (Sciurus vulgaris)

g) bursucul (Meles meles)

h) jderul (Martes martes)

i) dihorul (Putorius putorius)

j) pisica sălbatică (Felis silvestris)

k) diverși șoareci de pădure. 

 

Art.5. (1) Fauna de stepă și silvostepă este mai săracă și mai puțin variată. 

(2) Mamiferele sunt reprezentate îndeosebi prin rozătoare vătămătoare culturilor, ca: 

a) popândăul (Citellus citellus)

b) hârciogul (Cricetus cricetus)

c) cățelul pământului (Spalax sp.)

d) numeroși șoareci de câmp (Microtus arvalis). 

(3) Aici mai pătrund mai rar și unele animale din zona de pădure, ca:

a) vulpea

b) lupul

c) viezurele (bursucul) 

d) iepurele. 

 

Art.6. Dintre păsările mari, mai specifice sunt:

a) prepeliţa (Coturnix coturnix)

b) potârnichea (Perdixperdix)

c) ciocârlia de câmp (Alauda arvensis)

d) fâsa de câmp (Anthuscampestris)

e) presura (Emberiza aurea)

f) sticletele (Carduelis carduelis)

g) câneparul (Corduelis canabina)

h) inărița (Corduelis flammea)

i) cristeiul (Grex crex)

j) răpitorul uliu alb (Circus macrourus)

k) grauri (Sturnus vulgaris)

l) prigorii (Meraps apiaster)

m) vrăbii (Passer domesticus)

n) ciori (Corvus sp.).

 

 

 

 

ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

 

Datele privind înființarea Comunei Alexandru Vlahuță, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică

 

Art.1. (1) Comuna Alexandru Vlahuță s-a înființat conform Legii 2/1968.

(2) În anul 2004 se reînființează comuna Ibănești cu satele Puțu Olaru, Ibănești, Mânzați, care erau in componenta comunei Alexandru Vlahuță.

(3) În anul 2016 iulie, satul Florești a fost in administrarea comunei Alexandru Vlahuță până în anul 2016, iunie, când revine administrativ la comuna Poienești.

 

Art.2. Satul Alexandru Vlahuţă este atestat din anul 1958, la împlinirea centenarului de la naşterea scriitorului Alexandru Vlahuţă şi s-a format prin unirea satelor Pătrăşcani şi Pleşeşti.

 

Art.3. (1) Satul Buda zona în care se află  această localitate este atestată începând din anul 1468 sub diverse denumiri legate de proprietățile și morile existente acolo, presupunând o locuire destul de intensă.

(2)  În primele recensăminte din Moldova apare la 1772 ca sat aparte, iar în 1774 ca sat contopit cu Pătrășcani, pe care-l înglobează la sfârșitul secolului al XVII-lea dar îl pierde în 1803. 

(3) Din 1812 include în teritoriul său Pleșeni, până la 1838, când satul respectiv trece la Pătrășcani.

(4) În această perioadă, dar și mai târziu în actele oficiale se folosește denumirea Pleșeni sau Buda. După 1854 Buda este înglobată în Bescher până în 1887 când acest sat se contopește definitiv cu Buda.

(5) Din 1864 până în 1956 Buda este comună, cu excepția perioadei 1929 – 1931 când face parte din comuna Petru Rareș. În prezent, aparține de Alexandru Vlahuță (din 1956).

            

Art.4. (1) Satul Ghicani este atestat sub denumirea Bicani la 13 iunie 1436. 

(2) La sfârșitul secolului al XVIII-lea înglobează satul Cernați, dar de la 1803 este la rândul său contopit cu Puțul Olarului. 

(3) Reapare ca localitate de sine stătătoare în Catagrafia Moldovei din 1831. La 1865 făcea parte din comuna Ibănești, din 1876 trece la comuna Suseni, revine la Ibănești în 1887 de care va aparține până în 1956, cu două excepții: în 1952 se constituie pentru scurt timp comuna Ghicani, iar în 1929 – 1930 aparține de comuna Suseni. Din 1956 Ghicani este în comuna Alexandru Vlahuță.

            

Art.5. (1) Satul Morăreni, localitate care apare în 1904 sub denumirea Morile Morăreni și se constituie definitiv în 1925, prin unirea cu Morile Dezrobiți. 

(2) În același an devine comună. Un document din 1468 atestă existența mai multor mori în această zonă. 

(3) Satul este inclus apoi succesiv în comunele Băcani, Florești, Buda, până în 1956 când trece la Alexandru Vlahuță.

 

Art.6. (1) Pe data de 5 septembrie 1858 în satul Pleşeşti, judeţul Tutova, se naşte scriitorul Alexandru Vlahuţă

(2) Îşi face studiile primare şi liceale la Bârlad. În anul 1556 îi apare primul volum "Nuvele". (3) Scriitorul primeşte premiul "Năsturel Herescu"  în anul 1900, iar în 1919 i se decernează Marele Premiu al Academiei Române pentru volumul "Poezii".

 

 

 

 


 

ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

 

Componența și structura populației comunei Alexandru Vlahuță, Județul Vaslui, defalcate pe localități componente

 

Art.1. Populația comunei era în anul 2020 de 1472 persoane, din care 756 bărbați și 716 femei.

 

Art.2. Pe grupe de vârsta in anul 2020:

(1)  55 ani si peste- 386 persoane

(2)  20-54 ani- 724 persoane

(3)    0-19 ani- 362 persoane

 

 


 

 

 

 

ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul comunei Alexandru Vlahuță, Județul Vaslui, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992

 

PRIMARI

a) mandatul 1992-1996 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Mircia ICHIM

FSN

2.

3.

. . .

 

 

b) mandatul 1996-2000 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Mircia ICHIM

PDSR

2.

3.

. . .

 

 

c) mandatul 2000-2004 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan PAIU

PSD

2.

3.

. . .

 


 

 

d) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan PAIU

PSD

2.

3.

. . .

 

 

e) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Dănuț COJOCARU

PDL

2.

3.

. . .

 

 

f) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Dănuț COJOCARU

USL

2.

3.

. . .

 

 

g) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Dănuț COJOCARU

PNL

2.

3.

. . .

 


 

 

h) mandatul 2020-2024 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Dănuț COJOCARU

PNL

2.

 


 

ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Alexandru Vlahuță, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992

 

I. CONSILIERI LOCALI

 

a) mandatul 1992-1996 

 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

 


0

1

2

3

4

 


1.

Gheorghe FLOREA


FSN


 


2.

Grigore MOCANU




 


3.

Ioan PAIU


FSN


 

4

Milea DIMOFTE

 

 

 

 

 

5

Vasile MOCANU

 

 

 

 

 

6

Ion NEDELCU

 

 

 

 

 

7

Constantin BABOI

 

FSN

 

 

 

8

Miluță ZAHARIA

 

 

 

 

 

9

Ilie ARMENE

 

FSN

 

 

 

10

Adela PRISECARU-VRABIE

 

 

 

 

 

11

Florian VASILESCU

 

CDR

 

 

 

12

Miluță DULGHERU

 

 

 

 

 

13

Emanoil HAGHIAC

 

 

 

 


. . .












 

 

b) mandatul 1996-2000 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Constantin IBĂNESCU


PDSR



2.

Ioan PAIU


PDSR



3.

Ioan BADARAU


PDSR


 

4

Gheorghe FLOREA

 

PDSR

 

 

5

Ecaterina DULGHERU

 

PDSR

 

 

6

Constantin BABOI

 

PDSR

 

 

7

Ilie ARMENE

 

PDSR

 

 

8

Ștefan IBĂNESCU

 

CDR

 

 

9

Florian VASILESCU

 

CDR

 

 

10

Lascăr TOPALA

 

CDR

 

 

11

Mitică COJOCARU

 

CDR

 

 

12

Gabriel BOTEZATU

 

USD

 


13

Adela PRISECARU-VRABIE


MER


 

 

c) mandatul 2000-2004 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Romeo BABOI


PDSR



2.

Costel BOTEZ


PDSR



3.

Mircia ICHIM


PDSR


 

4

Ecaterina DULGHERU

 

PDSR

 

 

5

Anatolie HUREZ

 

PRM

 

 

6

Constantin IBĂNESCU

 

PDSR

 

 

7

Adrian MAVRICHE

 

PRM

 

 

8

Costică PALICI

 

PNL

 

 

9

Benone PLETEA

 

PRM

 

 

10

Cătălin PLETEA

 

PRM

 

 

11

Nicu SCUTARU

 

PNL

 

 

12

Ilie ARMENE

 

PDSR

 

 

13

Dumitru BAHUS

 

PNL

 


. . .





 

 

 

 

d) mandatul 2004-2008 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Ecaterina DULGHERU


PSD



2.

Gigi BĂLAN


PNL



3.

Ioan BĂDĂRĂU


PSD


 

4

Alexandru BOTEZATU

 

AP

 

 

5

Dumitru BAHUS

 

PSD

 

 

6

Mircea HUIDIU

 

PSD

 

 

7

Nicu SCUTARU

 

PSD

 

 

8

Radu ROȘU

 

PSD

 

 

9

Gheorghe ANTON

 

PSD

 

 

10

Maria GALERU

 

PD

 

 

11

Costică PALICI

 

PNL

 

e) mandatul 2008-2012 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Ioan BĂDĂRĂU

22.08.1948




2.

Maricel COSTAN

14.09.1969




3.

Ecaterina DULGHERU

06.11.1957



 

4

Cătălin FLOCEA

11.03.1967

 

 

 

5

Maria GALERU

15.02.1950

 

 

 

6

Elena LEPĂDATU

05.12.1950

 

 

 

7

Laurențiu NASUI

23.04.1977

 

 

 

8

Adrian MAVRICHE

12.05.1961

 

 

 

9

Vasile MUNTEANU 

13.01.1970

 

 

 

10

Ioan PAIU

04.08.1951

 

 

 

11

Miluță ZAHARIA

05.01.1950

 

 

 

12

Costică CORNIȘ

20.02.1960

 

 


. . .





 

 

f) mandatul 2012-2016 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Petru BERESCHI

01.06.1955




2.

Maricel COSTAN

14.09.1969

PNL



3.

Ecaterina DULGHERU

06.11.1957

PSD


 

4

Neculai MOCANU

06.08.1971

 

 

 

5

Maria- Adriana MUNTEANU

19.01.1978

 

 

 

6

Marian MUNTEANU

21.06.1969

 

 

 

7

Nelu-Laurențiu NASUI

23.04.1977

PSD

 

 

8

Adrian MAVRICHE

12.05.1961

PSD

 

 

9

Costică PALICI

05.03.1949

PDL

06-11.2012;

08.2013-2016

 

 

Ilie ARMENE

07.08.1948

PDL

11.2012-08.2013

 

10

Andrei PAIU

15.02.1981

PSD

 

 

11

Marian-Vlad SCUTARU

14.07.1982

PNL

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

g) mandatul 2016-2020 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Georgeta AGHERGHELOAIEI

22.04.1968

PNL



2.

Gigi BĂLAN

21.10.1967

PNL

06-07.2016

 

 

Ilie ARMENE

07.08.1948

PNL

07.2016-2020


3.

Alexandru BOTEZATU

11.08.1967

PNL

06-07.2016

 

 

Munteanu Vasile

13.01.1970

PNL

07.2016-2020

 

4

Lenuța-Gabriela BUHUȘ

09.05.1970

PNL

 

 

5

Ecaterina DULGHERU

06.11.1957

PSD

 

 

6

Luigi-Sorin GRĂDINARU

06.09.1975

PNL

 

 

7

Adrian MAVRICHE

12.05.1961

PSD

 

 

8

Nadia MUNTEANU

17.02.1979

PNL

 

 

9

Nelu-Laurențiu NASUI

23.04.1977

PSD

 

 

10

Marian-Vlad SCUTARU

14.07.1982

PNL

 

 

11

Ioan PAIU

04.08.1951

PSD

 


. . .





 

 

h) mandatul 2020-2024

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Marian-Vlad SCUTARU

14.07.1982

PNL



2.

Gabriela-Ana BĂLAN

19.09.1968

PNL



3.

Lenuța-Gabriela BUHUȘ

09.05.1970

PNL


 

4.

Ecaterina DULGHERU

06.11.1957

PSD

 

 

5.

Luigi-Sorin GRĂDINARU

06.09.1975

PNL

 

 

6.

Maria-Adriana MUNTEANU

19.01.1978

PSD

 

 

7.

Vasile MUNTEANU

13.01.1970

PNL

 

 

8.

Nelu-Laurențiu NASUI

23.04.1977

PNL

 

 

9.

Gheorghe URSU

07.12.1970

USR- PLUS

 


. . .





 


 

II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE

 

a) mandatul 1992-1996 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Neculai DUMITRIU





2.






3.






. . .





 

 

b) mandatul 1996-2000 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Gabriel BOTEZATU


PDSR



2.






3.






. . .





 

 

c) mandatul 2000-2004 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Dumitru BUHUȘ


PNL



2.






3.






. . .





 

 

d) mandatul 2004-2008 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Ioan BADARU


PSD



2.






3.






. . .





 

 

e) mandatul 2008-2012 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Nelu-Laurențiu NASUI

23.04.1977

PDL



2.






3.






. . .





 

 

f) mandatul 2012-2016 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Andrei-Cătălin PAIU


PSD



2.






3.






. . .





 

 

g) mandatul 2016-2020 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Marian-Vlad SCUTARU

14.07.1982

PNL



2.






3.






. . .





 

 

h) mandatul 2020-2024

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Marian-Vlad SCUTARU

14.07.1982

PNL



2.






3.






. . .





 

 

 

 

ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

 

Procedura privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare al Comunei", respectiv a "Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Alexandru Vlahuță"

 

Art. 1. - Titlul de "Cetățean de onoare al Comunei Alexandru Vlahuță", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Alexandru Vlahuță." 

Art. 2. - Certificatul de "Fiu/fiică al/a Comunei Alexandru Vlahuță", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul local al Comunei Alexandru Vlahuță persoanelor născute în Comuna Alexandru Vlahuță., la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa: 

a) primarului; 

b) consilierilor locali; 

c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Alexandru Vlahuță. 

Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică. 

Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici: 

a) sunt personale; 

b) sunt netransmisibile; 

c) reprezintă un drept al titularului; 

d) au valabilitate nedeterminată. 

Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Alexandru Vlahuță și a imaginii acesteia; 

b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Alexandru Vlahuță în țară și străinătate; 

c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, Comuna Alexandru Vlahuță; 

d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor /comunei Alexandru Vlahuță; 

e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Alexandru Vlahuță în lume; 

f) sportivi din Comuna Alexandru Vlahuță care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale; 

g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, . 

Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; 

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice. 

Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Primaria Alexandru Vlahuță. 

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original); 

c) certificat de cazier judiciar (în original); 

d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul). 

(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original). 

(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al Comunei Alexandru Vlahuță proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3)

(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. 

(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară. 

(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local. 

(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs. 

(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Alexandru Vlahuță în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local Alexandru Vlahuță. 

(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Alexandru Vlahuță, în cadrul unei festivități care se organizează de către primar. 

Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează: 

a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare; 

b) primarul Comunei Alexandru Vlahuță prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr. . . . . . . . . . .1

c) primarul Comunei Alexandru Vlahuță înmânează diploma de "Cetățean de onoare al Comunei Alexandru Vlahuță" persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă; 

d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia; 

e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului; 

f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Alexandru Vlahuță. 

Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: 

a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Alexandru Vlahuță la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; 

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul.Consiliului Local al Comunei Alexandru Vlahuță sau în care acesta este coorganizator; 

c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din comuna Alexandru Vlahuță; 

d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural- sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea local; 

e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Alexandru Vlahuță. 

Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații: 

a) decesul titularului; 

b) retragerea Titlului. 

Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații: 

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a)

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Alexandru Vlahuță, locuitorilor săi sau țării. 

Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Alexandru Vlahuță, după următoarea metodologie: 

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Alexandru Vlahuță  de către persoanele menționate la art. 3; 

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local; 

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii; 

d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa. 

Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea Comunei Alexandru Vlahuță. 

Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia. 

Art. 16. - Informațiile publice referitoare la "cetățenii de onoare" vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Alexandru Vlahuță. 

Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul Comunei Alexandru Vlahuță.

 

 

 


 

ANEXA Nr. 8.a la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Rețeaua rutieră

 

A. Drumuri de interes național 

1. Autostrăzi 

Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță. 

2. Drumuri expres 

Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță. 

3. Drumuri internaționale (E) 

           Nu sunt drumuri internaționale pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.

4. Drumuri naționale principale (DN)

           Nu sunt drumuri naționale principale pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.

5. Drumuri naționale secundare (DN)

                      Nu sunt drumuri naționale secundare pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.

 

 

B. Drumuri de interes județean 

 

1) Drumul județean DJ 245, cu o lungime de 18,36 km pe teritoriul comunei Alexandru Vlahuță.

 

B. Drumuri de interes local 

 

1. Drumuri comunale 

 

a) Drumul comunal DC 1968, cu o lungime de 2,120 km pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.

 

2. Drumuri vicinale 

a) Drumuri vicinale:58 cu o lungime totala de 53.369 m.

 

3. Străzi 

Lungimea totala este de 18,200 km.

 

 

 


 

ANEXA Nr. 8.b la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Rețeaua feroviară

 

Art. 1 Nu există rețea de căi ferate pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.
ANEXA Nr. 8.c la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Rețeaua de căi navigabile interioare și porturi

 

Art. 1 Nu există rețea de căi navigabile interioare și porturi pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.
ANEXA Nr. 8.d la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Rețeaua de aeroporturi

 

Art. 1 Nu există rețea de aeroporturi pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță. 
ANEXA Nr. 8.e la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Rețeaua de transport combinat

 

 

Art. 1 Nu există rețea de transport combinate pe teritoriul Comunei Alexandru Vlahuță.


 

ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii și altele asemenea


 I.
Instituții din domeniul educației și cercetării   

(1) Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță”, sat Alexandru Vlahuță

(2) Școala Primară Morăreni

(3) Grădinița cu program normal Alexandru Vlahuță

(4) Grădinița cu program normal Morăreni

 

 

II. Instituții din domeniul culturii 

(1) Căminul Cultural

(2) Biblioteca comunală

 

 

III. Instituții din domeniul sănătății     

(1) Cabinet medical de familie – 1

(2) Farmacie - 1

    

    

 

IV. Instituții din domeniul asistenței sociale 

Nu sunt.

 

V. Instituții în domeniul tineretului și sportului      

(1) Club sportiv pentru tineret

 

 

 


 

 

ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură

 

Art.1 În urma analizei informaţiilor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vaslui, anul 2021 privind societăţile economice înregistrate din comuna Alexandru Vlahuţă, pe domenii de activitate, se constată următoarele: 

 

 

Activități economice pe ramuri

Nr. Agenţi economici

Agricultura

13(2 întrerupere temporară)

Industria 

1

Construcții

0

Comerț

18 (5întrerupere temporară,

1 dizolvare)

Alimentație publică

1

Prestări servicii

7

Transporturi

0

Total

40 (32 în funcțiune)

Sursa: date furnizate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vaslui, 2021

 


Sursa: date furnizate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vaslui, 2021

 

Art.2 (1) În total, în anul 2021, în comuna Alexandru Vlahuţă sunt înregistrate 40 societăţi economice cu activităţi în diverse domenii, dintre care 32 în funcţiune

(2) Pe sectoare mari de activitate, situaţia se prezintă astfel: 

a) Se remarcă dominanţa activităţilor din comerţ, din punct de vedere al numărului de unităţi economice, care, cu 20 societăţi, deţine 62,50% din totalul societăţilor din comuna Alexandru Vlahuţă;

b) Pe locul 2 se situează agricultura cu 34,38%;

c) iar pe trei domeniul industriei cu un procentaj de 3,13% din totalul unităţilor economice.

 


Sursa: date furnizate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vaslui, 2021

 

(3) Din diagrama anterioară reiese că din punct de vedere al numărului de societăţi economice înregistrate la Registrul Comerţului, comuna Alexandru Vlahuţă are caracter predominant terţiar, acesta reprezentând 62,50 % din totalul societăţilor economice înregistrate.

                        


 

ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Alexandru Vlahuță

 

 

I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Alexandru Vlahuță.

HCL nr. 1361/2001, Anexa 7

 

 

 

II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Alexandru Vlahuță.

HCL nr. 34/17.11.2016

 

 

 


 

ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță 

 

Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul Comunei Alexandru Vlahuță

 

I. Principalele organizații neguvernamentale 

Art.1 Pe raza Comunei Alexandru Vlahuță nu figurează înregistrate organizații non-guvernamentale.

 

 

II. Principalele partide politice 

Art.2. Partidele care au sediul pe raza Comunei Alexandru Vlahuță sunt:

a) Partidul Social Democrat

b) Partidul Național Liberal

c) Partidul Mișcarea Populară

d) Uniunea Salvați România

e) PRO România

 

 

III.  Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale 

Art. 3 Pe raza Comunei Alexandru Vlahuță nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale.

 

 

 

IV. Cultele religioase 

Art. 4 Lăcașe de cult:

1) Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului”, sat Alexandru Vlahuță

2) Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, Alexandru Vlahuță

3) Biserica Sf. Nicolae, sat Buda

4) Biserica  Sf. Nicolae, sat Ghicani

5) Cultul penticostal, sat Morăreni

 

 

 


 

ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Alexandru Vlahuță

 

 

Art. 1 Comuna  este membră a structurilor:

a) Asociația Comunelor din România

b) A.D.I.V. Vaslui

c) A.P.C. Vaslui

d) G.A.L. Podu Înalt

 

 


 

ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Alexandru Vlahuță

 

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții

 

 

 







Nr. crt.

Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz

Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează

Perioada în care se realizează


0

1

2

3


1.

Zilele Alexandru Vlahuță


Septembrie, noiembrie


2.





. . .




Statutul în format fișier