Statutul Comunei Bârnova, județul Iași
CAPITOLUL I
Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale
Art. 1. - (1) Comuna Bârnova, județul Iași este:
a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu;
b) subiect juridic de drept fiscal;
c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii.
(2) Comuna Bârnova are sediul social in Comuna Bârnova, la adresa str. Nicolae Titulescu, nr. 10, județul Iași, precum și codul de înregistrare fiscală 4540690.
(3) Însemnele specifice ale Comunei Bârnova sunt:
a) stema, aprobată în M.of. 386/07.06.2007;
b) steagul, în proces de aprobare;
c) imnul, în proces de aprobare.
Art. 2. - (1) Comuna Bârnova are reședința în satul Bârnova.
(2) Comuna Bârnova se delimitează din punct de vedere teritorial astfel: la Nord cu Municipiul Iași, la Sud cu comuna Dobrovăț, la Nord-Est cu comuna Tomești, în partea de Est cu comuna Schitu Duca iar la Vest cu comuna Ciurea.
(3) Comuna Bârnova are în componență 6 (șase) localități: Bârnova (reședința), Cercu, Păun, Pietrăria, Todirel și Vișan.
(4) Comuna Bârnova, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV.
(5) Comuna Bârnova are o suprafață de 4.235 ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut.
Art. 3. - (1) Comuna Bârnova dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz.
(2) Pe teritoriul comunei Bârnova, se regăsesc o floră și faună diverse.
(3) Comuna Bârnova dispune de o mare diversitate de soluri.
(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Bârnova se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut.
Art. 4. - (1) Comuna Bârnova s-a înființat în anul 1950, când a fost inclusă în orașul regional Iași, reședința Regiunii Iași.
(2) Prima atestare documentară a așezământului actualei Bârnova datează din perioada feudală.
(3) Atestări documentare ale satelor componente ale Comunei Bârnova, după cum urmează:
a) Satul Bârnova este atestat ca sat în anul 1840 când avea și ștampilă;
b) Satul Pietrăria apare atestat la 1801 după unele acte sau la 1846 după alte acte;
c) Cătunul Cercu apare în acte la 1845;
d) Satul Păun este atestat la 1835;
e) Satul Vișani este atestat la 1820 și 1833
(3) Evoluția istorică a Comunei Bârnova se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut.
Art. 5. - (1) Populația Comunei Bârnova numără 5.782 locuitori. (INS-201)
(2) Componența și structura populației Comunei Bârnova se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut.
(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate.
CAPITOLUL II
Autoritățile administrației publice locale
Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt:
a) Consiliul Local al Comunei Bârnova, reprezintă autoritatea deliberativă de la nivelul Comunei Bârnova. Consiliul Local al Comunei Bârnova este format din 15 membri;
b) Primarul Comunei Bârnova, ca autoritate executivă, numele acestuia fiind Mihai BALAN.
c) La nivelul Comunei Bârnova, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Constantin-Lucian RUSU.
(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Național Liberal – 8, Partidul Social Democrat – 2, Partidul Verde România – 2, Alianța USR-PLUS - 3.
(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Bârnova s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Iași nr. 130 din 26.10.2020.
(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992, se regăsesc în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut.
Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Bârnova.
(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Bârnova.
(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Bârnova se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut.
CAPITOLUL III
Căi de comunicații
Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Bârnova este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare:
a) rețeaua rutieră;
(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8 la prezentul statut.
CAPITOLUL IV
Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale
Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Bârnova, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde 1 (una unități de învățământ de stat, ce are arondate 7 (șapte) unități de învățământ, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, înființate în structura universităților de stat, și numărul total al furnizorilor de educație autorizați să funcționeze provizoriu.
(2) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut.
(3) Comuna Bârnova susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011.
Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Bârnova își desfășoară activitatea 12 instituții de cultură și sport.
(2) Pe raza teritorială a Comunei Bârnova se organizează manifestări culturale.
(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut.
(4) Comuna Bârnova participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.
Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Bârnova se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz:
a) asistență medicală profilactică și curativă;
(2) Comuna Bârnova participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.
(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin:
a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, precum și prin alte unități sanitare publice și private, după caz;
(4) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. b) se asigură, dacă este cazul, prin unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private.
(5) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut.
Art. 12. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Bârnova se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Comuna Bârnova asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1).
(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Bârnova se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut.
Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Bârnova își desfășoară activitatea instituții de presă în domeniul presei scrise, media on-line și/sau, după caz, media audiovizual.
(2) Lista cu denumirea instituțiilor de presă prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut.
CAPITOLUL V
Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale
Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut.
CAPITOLUL VI
Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale
Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Bârnova este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Bârnova, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial.
(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul public, întocmit și atestat prin H.C.L. nr. 20 din 27.02.2019 în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în anexa nr. 11 la prezentul statut.
(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Bârnova se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Bârnova, în secțiunea dedicată acestui statut.
CAPITOLUL VII
Serviciile publice existente
Art. 16. - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Bârnova sunt, după caz:
a) serviciul public de alimentare apă și canalizare, furnizat de S.C. Apa Vital S.A.;
b)serviciul public de transport, după caz, furnizat de transportator privat: S.C. Rândunica S.R.L.
c) serviciul public de salubrizare, furnizat de S.C. Girexim S.A.
d) serviciul public de iluminat este asigurat de E.ON Energie Romania S.A.
Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Bârnova sunt furnizate de E.ON Energie Romania S.A.
Art. 18. - Alimentarea cu gaze naturale pe raza teritorială a Comunei Bârnova este asigurată de: Delgaz Grid
Art. 19. - Serviciul public de administrare a domeniului public al Comunei Bârnova este furnizat de: Primaria comunei Bârnova.
CAPITOLUL VIII
Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local
Art. 20. - (1) Comuna Bârnova, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Bârnova, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local al Comunei Bârnova, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.
CAPITOLUL IX
Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială
Art. 21. - (1) Comuna Bârnova realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității.
(2) Comuna Bârnova acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale.
(3) Comuna Bârnova poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a Comunei Bârnova se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
Art. 22. - (1) Pe teritoriul Comunei Bârnova își desfășoară activitatea 4 (patru) partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Bârnova se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
Art. 23. - (1) Pe teritoriul Comunei Bârnova nu își desfășoară activitatea organizații sindicale sau asociații profesionale, după caz.
(2) Lista organizațiilor sindicale sau asociațiilor profesionale, după caz, care își desfășoară activitatea în Comuna Bârnova se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
Art. 24. - (1) În Comuna Bârnova își desfășoară activitatea următoarele culte religioase:
cultul creștin ortodox.
(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
CAPITOLUL X
Participare publică
Art. 25. - Populația din Comuna Bârnova este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel:
a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii;
b) prin intermediul adunărilor cetățenești.
c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative;
d) prin participarea la ședințele consiliului local
e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local.
Art. 26. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz.
(2) Referendumul local se poate organiza în toată localitatea sau numai în anumite zone componente ale comunei Bârnova.
CAPITOLUL XI
Cooperare sau asociere
Art. 27. – Comuna Bârnova se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 28. - (1) Comuna Bârnova aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune.
(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Bârnova se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut.
Art. 29. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut.
CAPITOLUL XII
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 30. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. . . . . . . . . . .
Art. 31. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Bârnova sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative.
Art. 32. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică.
Art. 33. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 32 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an.
ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Bârnova
Modelul stemei Comunei Bârnova
Art. 1 Stema Comunei Bârnova este aprobată în M.of. nr. 386/07.06.2007.
Art. 2 Descrierea stemei:
(1) Stema comunei Bârnova se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile tăiate rotunjit.
(2) În partea superioară, pe contra hermină, se află un cap de bour, flancat de o roză şi de o lună conturnată, totul de aur.
(3) În partea inferioară, pe fond roşu, se află o spadă cu garda în sus, susţinută de o lună răsturnată, de aur.
(4) Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Art. 3 Semnificaţiile elementelor însumate:
(1) Capul de bour (vechea stemă a Moldovei), aşezat pe contra hermină, în semn de doliu, semnalează existenţa în biserica din localitate a mormintelor domneşti aparţinând familiei domnitorului Dabija Vodă.
(2) Sabia şi luna amintesc de jertfirea lui Miron Vodă Barnovschi la Istanbul şi de unul dintre hramurile bisericii (Tăierea capului Sf. Ioan).
(3) Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Bârnova
Modelul steagului Comunei Bârnova
Nefiind aprobat prin Hotărâre a Guvernului, steagul și documentația nu sunt prezentate.
ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Bârnova
Modelul imnului Comunei Bârnova
Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate.
ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Bârnova
Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități
Art. 1. Suprafața totală a comunei Bârnova este de 4122 Ha.
Art. 2. În funcție amplasare, suprafața comunei Bârnova are:
- în intravilan 1784 Ha
- în extravilan 2338 Ha
Art.3. Suprafața satelor componente
1) satul Bârnova 271.35 ha
2) satul Cercu 290.41 ha
3) satul Păun 211.8 ha
4) satul Pietrăria 329.71 ha
5) satul Todirel 176.41 ha
6) satul Vișan 504.32 ha
ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Bârnova
Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Bârnova
I. Hidrografia Comunei Bârnova
Art. 1. (1) Apele de suprafață aparțin bazinului hidrografic al Bahluiului inferior și sunt reprezentate de doi afluenți ai acestuia:
a) Nicolina;
b) Vămășoaia.
(2) Aceștia primesc la rândul lor afluenți:
a) Pârâul Țiganului,
b) Pârâul Bârnova,
c) Pârâul Vișan.
Art. 2 (1) Regimul hidrografic al acestor cursuri de apă se caracterizează printr-o alimentare predominant pluvială și secundar din izvoare, astfel că au caracter sezonier, ceea ce conduce la oscilații mari și neuniforme ale nivelelor hidrologice ale debitelor.
(2) Cele mai mari scurgeri ale pâraielor menționate mai sus se produc primăvara la topirea zăpezii și vara în timpul ploilor torențiale, iar cele mai mici se produc iarna și toamna.
(3) În timpul scurgerilor mari, creșterile de nivele și debite au provocat inundații și exces de umiditate în luncile aferente, mai ales în Lunca Nicolinei și lunca afluentului său, Pârâul Țiganului.
Art. 3 (1) Apele subterane sunt legate direct de constituția litologică, fiind cantonate la baza depozitelor cuaternare, în intercalațiile nisipoase ale substratului argilo-marnos sarmațian, precum și în baza sau în cadrul orizontului de calcare și nisipuri sarmațiene ce formează substratul platoului Repedea-Păun.
(2) Având în vedere debitul și calitatea, cele mai importante sunt cele cantonate în calcarele oolitice și grezo-calcarele din Platoul Păun- Repedea, evidențiate local prin izvoare bogate, captate pentru alimentări locale cu apă în comună sau pentru unele obiective ale Municipiului Iași.
Art. 4 (1) Celelalte ape subterane din lunci, versanți, interfluvii au debite reduse și pe alocuri calități potabile necorespunzătoare, constituind surse locale de alimentare cu apă menajeră a satelor.
(2) Local există aflorimente sub formă de izvoare sau emergențe umede, care vor trebui captate și drenate corespunzător, pentru prevenirea eventualelor alunecări de teren.
II. Flora Comunei Bârnova
Art. 5 (1) Vegetația naturală de la nivelul Comunei Bârnova aparține în cea mai mare parte:
a) zonei de pădure,
b) zonei de silvostepă.
(2) Pădurea, prezentă în partea de sud a teritoriului, face parte din masivul forestier Repedea-Bârnova, constituit în principal din fag (la peste 450 metri altitudine), căruia i se asociază mai frecvent:
a) stejarul,
b) gorunul,
c) carpenul,
d) teiul,
e) frasinul,
f) arțarul,
g) jugastrul,
h) cireșul (la altitudini mai mici de 350 metri).
(3) Dintre arbuști mai frecvent se întâlnesc:
a) păducelul,
b) alunul,
c) cornul,
d) sângerul,
e) măceșul,
f) socul.
(4) Pădurea reprezintă o importantă resursă naturală a comunei, atât pentru produsele principale și secundare pe care le oferă aceasta, cât și pentru rolul complex pe care îl are în ameliorarea climatului și regimului hidrologic al apelor, în protecția solului, pentru potențialul turistic și de agrement.
(5) Numeroase trupuri de pădure fac parte din grupa I funcțională, cu rol deosebit de protecție a solului și cu rol turistic.
Art. 6 Vegetația ierboasă a pădurii este formată din:
a) vinariță,
b) rogoz de pădure,
c) brei,
d) lăcrămioară,
e) untișor,
f) viorea,
g) firuță de pădure,
h) obsigă,
i) merișor,
j) papucul doamnei,
k) ferigă.
Art. 7 Silvostepa este formată din pâlcuri de pădure de stejar și gorun în amestec cu alte foioase (majoritatea celor menționate și în zona forestieră, cu excepția fagului) și din pajiști de silvostepă constituite din:
a) colilie,
b) pir,
c) firuță,
d) bărboasă,
e) trifoi,
f) obsigă,
g) păiuș.
III. Fauna Comunei Bârnova
Art. 8 (1) Fauna este legată direct de vegetație, întâlnindu-se biotopuri caracteristice pădurilor și silvostepei.
(2) Fauna masivului forestier Repedea-Bârnova este reprezentată în primul rând prin speciile de interes cinegetic:
a) mistrețul,
b) căprioara,
c) vulpea,
d) lupul,
e) iepurele,
(3) La acestea se daugă și alte mamifere mici:
a) veverița,
b) viezurele,
c) ariciul,
d) șoarecele de pădure,
e) dihorul.
Art. 9 Foarte numeroase sunt păsările, mai caracteristice fiind:
a) ciocănitoarea,
b) ciuful de pădure,
c) huhurezul,
d) cucuveaua,
e) buha,
f) pițigoiul,
g) sticletele,
h) cinteza,
i) câneparul,
j) mierla,
k) privighetoarea,
l) ciocârlia,
m) porumbelul,
n) turturica,
o) gaița,
p) șorecarul,
r) uliul,
s) cucul,
ș) pupăza,
t) graurul,
ț) vrabia,
u) rândunica,
v) lăstunul.
Art. 10. (1) Dintre reptile menționăm:
a) șarpele de pădure,
b) șarpele de alun,
c) gușterul,
d) șopârla.
(2) Dintre amfibieni mai frecvent se întâlnesc:
a) broasca roșie de pădure,
b) broasca râioasă verde,
c) broasca de pădure,
d) tritonul.
IV. Solurile Comunei Bârnova
Art. 11 (1) Principalele tipuri de sol prezente pe teritoriul Comunei Bârnova sunt reprezentate prin:
a) cernoziomuri cambice (pe suprafețe interfluviale restrânse din partea de Nord a teritoriului),
b) soluri brune luvosoluri,
c) preluvosoluri (pe platouri deluroase de la Nord de Cercu),
d) luvosoluri (în zonele împădurite din partea de Sud a comunei),
e) asociații de cernoziomuri cambice,
f) erodisoluri,
g) regosoluri (în extremitatea nordică a teritorului),
h) soluri aluviale,
i) protosoluri aluviale
j) lăcoviști (în luncile văilor Nicolina, Țiganului, Vișan și Vămășoaia),
k) rendzine (în arealele restrânse pe suprafața platourilor Repedea și Păun).
(2) Solurile sunt afectate de diverși factori degenerativi, între care se remarcă:
a) gradul mare de compactitate,
b) eroziune de suprafață și de adâncime,
c) alunecările de teren,
d) aciditatea.
(3) De aceea potențialul productiv al solurilor de pe teritoriul comunei se încadrează în zona IV de fertilitate pentru teren arabil, respectiv pășuni și fânețe și zona III de fertilitate pentru grădini de legume și zarzavaturi, respectiv pentru vii și livezi.
ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Bârnova
Datele privind înființarea Comunei Bârnova, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică
Art. 1 (1) Datele istorice atestă așezământul actualei Bârnova încă din perioada feudală. Din secolul al XIX-lea, pe fondul modernizării căii ferate și a împroprietăririi de care au beneficiat mai mulți oameni, se formează sate noi, existând tendința de a renunța la teritoriile retrase și a se stabili așezarea în zone populate.
(2) Marele Dicționar Geografic al României din anul 1898 consemnează faptul că denumirea inițială a comunei era de Buciumi, luată de la numele Satului Buciumi.
(3) Aceasta era situată în Plasa Codrul, Județul Iași și era așezată pe dealurile Păunul, Repedea și Pietrăria și pe văile formate din aceste dealuri, întinzându-se din marginea de Sud a Orașului Iași spre centrul Plășei Codrul.
Art. 2 (1) Comuna Buciumi era formată din 5 sate:
a) Buciumi (Valea-Cozmoaia),
b) Păunul,
c) Bîrnova cu Pietrăria,
d) Socola (târgușor),
e) Vlădiceni.
(2) Aceasta avea o suprafață de 8.689 hectare și o populație de 454 familii sau 2.287 persoane. La acea vreme teritoriul comunei era acoperit aproape în totalitate de o mare podgorie și avea cariere de piatră și piatră de var.
(3) Se facea comerț îndeosebi cu vinuri și fructe.
(4) Prin mijlocul comunei trecea șoseaua Iași - Vasluiu, iar prin partea din Nord-Est era tranzitată de calea ferată Iași - Ungheni.
Art. 3 (1) Satul Buciumi și-ar fi luat denumirea de la instrumentul bucium, de care se serveau străjile ce erau puse pe înălțimile dealurilor spre a vesti pe locuitorii din vale despre apropierea urdiilor tătărești și turcești care veneau pe drumul Vasluiului spre Iași, capitala țării.
(2) Pe marginea de Nord-Est a satului trecea șoseaua națională Iași - Vasluiu, care îl separa de Satul Socola.
(3) Teritoriul satului era de 1.193 hectare și avea o populație de 91 familii sau 483 persoane. (4) Localnicii se ocupau în mare parte cu agricultura și creșterea vitelor, dar și cu scoaterea pietrei din cariere și transportul ei în diferite localități, precum și cu cultura viilor și livezilor care produceau vinuri bune și fructe alese.
Art. 4 (1) Satul Bîrnova și Pietrăria și-a luat numele de la Mănăstirea Bîrnova (aflată pe teritoriul satului) și era așezat la poalele dealului Pietrăria.
(2) Acesta avea o suprafață de 825 hectare și o populație de 83 familii sau 454 locuitori.
(3) În sudul satului se găsea Pădurea Bîrnova, proprietatea statului.
(4) Satul și târgușorul Socola forma un trup împreună cu târgușorul Trei Fântâni, care se întindea pe o suprafață de 1.807 hectare și avea o populație de 156 familii sau 663 persoane. (5) Acesta este așezat pe dealuri și văi, acoperite cu livezi și vii. La acea vreme, Satul Socola era sat de reședință a Comunei Buciumi.
Art. 5 (1) Satul Vlădiceni este așezat între dealurile Vlădiceni și Murgul, printre care curgea Pârâul Vlădiceni.
(2) Acesta avea o suprafață de 612 hectare (acoperită aproape în întregime de podgorii) și o populație de 342 locuitori.
(3) După al Doilea Război Mondial, comuna a primit denumirea de Bârnova, întrucât Satul Bucium a fost desființat și înclus în Iași.
(4) În anul 1950, Comuna Bârnova a fost inclusă în orașul regional Iași, reședința Regiunii Iași.
Art. 6 (1) Satul Păunul era așezat pe podișul cu același nume și avea o suprafață de 2.682 hectare.
(2) Populația satului era de 62 familii sau 346 persoane, ocupația de bază a acestora fiind scoaterea pietrei, fabricarea varului și cărăușia.
Anuarul „Socec” al României-Mari7, consemnează Comuna Buciumi ca aparținând tot plășei Codru, dar alcătuită din 7 sate: Bârnova, Buciumi, Păun, Pietrăria, Socola, Vlădiceni și Vișan. Aceasta avea un număr de 1.845 locuitori și era situată la o distanță de 8 km de Iași și 7 km de Gara Nicolina.
Art. 7 (1) Conform Legii nr. 2 din data de 16 februarie 1968 (republicată) privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, Comuna Bârnova era comună suburbană a Municipiului Iași, fiind formată din satele:
1) Bârnova,
2) Cercu,
3) Păun,
4) Pietrăria,
5) Todirel,
6) Vișan.
(2) Potrivit Decret - Legii nr. 38 din 22 ianuarie 1990 privind abrogarea Legii nr. 2/1989 referitoare la organizarea administrativă a teritoriului țării s-a renunțat la conceptul de comună suburbană, Comuna Bârnova fiind subordonată direct Județului Iași, formă de organizare care există și în prezent.
Art. 8 Atestări documentare ale satelor componente ale Comunei Bârnova, după cum urmează:
1) Satul Bârnova este atestat ca sat în anul 1840 când avea și ștampilă;
2) Satul Pietrăria apare atestat la 1801 după unele acte sau la 1846 după alte acte;
3) Cătunul Cercu apare în acte la 1845;
4) Satul Păun este atestat la 1835;
5) Satul Vișani este atestat la 1820 și 1833.
ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Bârnova
Componența și structura populației Comuna Bârnova
Art. 1 La ultimul recensământ, în anul 2011, Comuna Bârnova înregistra 5.782 locuitori.
Art.2 Structura populației pe grupe de vârstă
Grupe de vârstă | România | Regiunea Nord-Est | Județul Iași | Comuna Bârnova |
0 - 14 ani | 14.8% | 16.3% | 17.1% | 19.3% |
15 - 64 ani | 68.7% | 69.1% | 69.7% | 70.6% |
65 ani și peste | 16.5% | 14.7% | 13.2% | 10.1% |
Art. 3 Structura populației după domiciliu a Comunei Bârnova, pe sexe, la 1 ianuarie, în perioada 2012 – 2020
| 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Bărbați | 2667 | 2860 | 3002 | 3123 | 3248 | 3361 | 3476 | 3557 | 3650 |
Femei | 2574 | 2717 | 2819 | 2952 | 3052 | 3170 | 3287 | 3376 | 3503 |
TOTAL | 5241 | 5577 | 5821 | 6075 | 6300 | 6531 | 6763 | 6933 | 7153 |
Art. 4 Structura populației, după etnie, la nivelul comunei Bârnova
- români 91,73%
- necunoscută 7,64 %
- altă etnie 0,62 %
Art. 6 Structura populației, după religie, la nivelul comunei Bârnova
- creștini-ortodocși 89,4 %
- romano-catolici 1,66 %
- religie creștină după Evanghelie 0,42 %
- penticostali 0,24 %
- atei 0,14 %
- musulmani 0,07 %
- martorii lui Iehova 0,07 %.
ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Bârnova
Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Bârnova, precum și apartenența politică a acestora,
începând cu anul 2004
PRIMARI
a)mandatul 1992-1996
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Victor CHIRILĂ | 09.01.1955 | P.N.L. | 1992-1996 |
b) mandatul 1996-2000
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Victor CHIRILĂ | 09.01.1955 | P.N.L. | 1996-2000 |
c) mandatul 2000-2004
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Victor CHIRILĂ | 09.01.1955 | P.N.L. | 2000-2004 |
d) mandatul 2004-2008
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Victor CHIRILĂ | 09.01.1955 | P.N.L. | 2004-2008 |
e) mandatul 2008-2012
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Dan POPA | 14.05.1969 | P.S.D. | 2008-2012 |
f) mandatul 2012-2016
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Gheorghe CAZACU | 01.08.1954 | P.N.L. | 2012-2016 | |
g) mandatul 2016-2020
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Mihai BĂLAN | 17.09.1968 | P.S.D. | 2016-2020 |
h) mandatul 2020-2024
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Mihai BĂLAN | 17.09.1968 | P.N.L. | 2020-2024 |
ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Bârnova
Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Bârnova, județul Iași, precum și apartenența politică a acestora,
începând cu anul 2004
I. CONSILIERI LOCALI
a) mandatul 1992-1996
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Benone BUDEANU | 09.04.1939 | P.R.M. | 1992-1996 | |
2. | Mihai ACATRINEI | 26.09.1933 | - | 1992-1996 | |
3. | Mariana FLONDOR | 08.05.1956 | P.S.D. | 1992-1996 | |
| 4. | Ioan CHIRILĂ | 27.05.1949 | P.R.M. | 1992-1996 |
| 5. | Vasile BUHA | 24.06.1948 | P.R.M. | 1992-1996 |
| 6. | Neculai IACOBUȚE | 24.04.1951 | P.D. | 1992-1996 |
| 7. | Gheorghe CIUCĂ | 12.01.1932 | P.D.L. | 1992-1996 |
| 8. | Gheorghe ZAHARIA | 18.09.1927 | P.D.S.R. | 1992-1996 |
| 9. | Luci BUJOREANU | - | P.D. | 1992-1996 |
| 10. | Mihai GUZU | - | P.D.S.R. | 1992-1996 |
| 11. | Damian SFETCU | 21.10.1959 | P.D.S.R. | 1992-1996 |
b) mandatul 1996-2000
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Ilie PLAVANESCU | - | Independent | 1996-2000 | |
2. | Mihai ACATRINEI | 26.09.1933 | - | 1996-2000 | |
3. | Petru BACIU | 14.09.1938 | Partidul Agrarian | 1996-2000 | |
| 4. | Elena MATEI | 10.05.1960 | Partidul Țărănesc | 1996-2000 |
| 5. | Elena HARABAGIU | 30.03.1959 | P.U.N.R. | 1996-2000 |
| 6. | Ilie MEIU | 16.07.1956 | P.N.L. | 1996-2000 |
| 7. | Benone BUDEANU | 09.04.1939 | P.R.M. | 1996-2000 |
| 8. | Vasile BUHA | 24.06.1948 | P.R.M. | 1996-2000 |
| 9. | Marcel MURARU | 23.04.1959 | Partidul Agrarian | 1996-2000 |
| 10. | Damian SFETCU | 21.01.1959 | P.S.D. | 1996-2000 |
| 11. | Luci BUJOREANU | - | Partidul Agrarian | 1996-2000 |
12. | Neculai IACOBUȚĂ | 24.04.1951 | P.S.D. | 1996-2000 | |
13. | Ioan CHIRILĂ | 27.05.1949 | P.R.M. | 1996-2000 |
c) mandatul 2000-2004
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Mihai ACATRINEI | 26.09.1933 | P.N.L. | 2000-2004 | |
2. | Florin ACATRINEI | 21.04.1967 | P.R.M. | 2000-2004 | |
3. | Petru BACIU | 14.09.1938 | P.S.D. | 2000-2004 | |
| 4. | Ioan ARNĂUTU | 30.04.1958 | - | 2000-2004 |
| 5. | Petru LUCA | 13.04.1946 | P.S.D. | 2000-2004 |
| 6. | Luci BUJOREANU | - | P.N.L. | 2000-2004 |
| 7. | Dan MAZILU | 02.04.1958 | P.S.D. | 2000-2004 |
| 8. | Traian BUTINCU | 08.04.1949 | P.S.D. | 2000-2004 |
| 9. | Valentin VORNICU | 24.11.1954 | U.F.D. | 2000-2004 |
| 10. | Damian SFETCU | 21.01.1959 | P.S.D. | 2000-2004 |
| 11. | Vasile PETREA | 24.12.1961 | P.N.L. | 2000-2004 |
12. | Florin RUXANDARI | 29.03.1962 | P.S.D. | 2000-2004 | |
13. | Mircea COZMA | - | P.N.L. | 2000-2004 |
d) mandatul 2004-2008
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Valdimir TĂNĂSOIU | - | P.N.L. | 2004-2008 | |
2. | Elena TEODORESCU | 26.06.1944 | P.S.D. | 2004-2008 | |
3. | Ioan ARNĂUTU | 30.04.1958 | P.N.L. | 2004-2008 | |
| 4. | Valentin VORNICU | 24.11.1954 | P.U.R. | 2004-2008 |
| 5. | Petru BACIU | 14.09.1938 | P.S.D. | 2004-2008 |
| 6. | Gheorghe CAZACU | 01.08.1954 | P.N.L. | 2004-2008 |
| 7. | Lidia-Camelia COVALIU | 26.11.1959 | P.N.L. | 2004-2008 |
| 8. | Florin ACATRINEI | 21.04.1967 | P.N.L. | 2004-2008 |
| 9. | Dumitru ANDRIESCU | 14.07.1970 | P.N.L. | 2004-2008 |
| 10. | Mircea COZMA | - | P.N.L. | 2004-2008 |
| 11. | Petru LUCA | 13.04.1946 | P.S.D. | 2004-2008 |
12. | Vasile BUHĂ | 26.04.1948 | P.D.L. | 2004-2008 | |
13. | Damian SFETCU | 21.01.1959 | P.S.D. | 2004-2008 |
e) mandatul 2008-2012
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Florin ACATRINEI | 21.04.1947 | - | 2008-2012 | |
2. | Dumitru ANDRIESCU | 14.07.1970 | P.N.L. | 2008-2012 | |
3. | Vasile BUHĂ | 26.04.1948 | P.D.L. | 2008-2012 | |
| 4. | Mariana BUTNARU | 22.06.1949 | - | 2008-2012 |
| 5. | Lenuța BRICHIU | 04.04.1966 | - | 2008-2012 |
| 6. | Lidia-Camelia COVALIU | 26.11.1959 | P.N.L. | 2008-2012 |
| 7. | Gheorghe CAZACU | 01.08.1954 | P.N.L. | 2008-2012 |
| 8. | Constantin IACOBESCU | 20.02.1946 | P.S.D. | 2008-2012 |
| 9. | Petru LUCA | 10.02.1983 | P.N.L. | 2008-2012 |
| 10. | Constantin LUCA | 10.02.1982 | - | 2008-2012 |
| 11. | Dorina RUXANDARI | 01.02.1962 | P.S.D. | 2008-2012 |
12. | Damian SFETCU | 21.01.1959 | P.S.D. | 2008-2012 | |
13. | Vladimir TĂNĂSOIU | - | P.N.L. | 2008-2012 |
f) mandatul 2012-2016
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Mihai ACATRINEI | 21.04.1967 | P.N.L. | 2012-2016 | |
2. | Dumitru ANDRIESCU | 14.07.1970 | P.N.L. | 2012-2016 | |
3. | Petru BACIU | 14.09.1938 | P.N.L. | 2012-2016 | |
| 4. | Mihai BĂLAN | 17.09.1968 | Independent | 2012-2016 |
| 5. | Vasile BUHĂ | 26.04.1948 | P.S.D. | 2012-2016 |
| 6. | Lenuța BRICHIU | 04.03.1966 | P.S.D. | 2012-2016 |
| 7. | Lidia-Camelia COVALIU | 26.11.1959 | P.N.L. | 2012-2016 |
| 8. | Constantin DĂSCĂLESCU | 24.02.1968 | P.N.L. | 2012-2016 |
| 9. | Mihai LUCACI | 13.05.1958 | Independent | 2012-2016 |
| 10. | Constantin LUCA | 10.02.1982 | Partidul poporului | 2012-2016 |
| 11. | Valerica LUCA | 26.12.1954 | P.N.L. | 2012-2016 |
| 12. | Ilie MEIU | 16.07.1956 | P.S.D. | 2012-2016 |
13. | Constantin–Lucian RUSU | 11.05.1978 | P.S.D. | 2012-2016 | |
14. | Liviu-George SUCEVEANU | 22.04.1977 | P.D.L. | 2012-2016 | |
15. | Georgeta UNGUREANU | 17.04.1952 | P.N.L. | 2012-2016 |
g) mandatul 2016-2020
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Florin ACATRINEI | 21.04.1967 | U.N.P.R. | 2016-2020 | |
2. | Dumitru ANDRIESCU | 14.07.1970 | P.N.L. | 2016-2020 | |
3. | Mircea CIOBANU | 18.09.1963 | P.S.D. | 2016-2020 | |
| 4. | Ștefan COJOCARU | 24.01.1969 | P.N.L. | 2016-2020 |
| 5. | Lidia-Camelia COVALIU | 26.11.1959 | A.L.D.E. | 2016-2020 |
| 6. | Constantin DĂSCĂLESCU | 24.02.1968 | U.N.P.R. | 2016-2020 |
| 7. | Constantin IACOBESCU | 20.02.1946 | P.S.D. | 2016-2020 |
| 8. | Vasile JUGĂNARU | 04.11.1968 | A.L.D.E. | 2016-2020 |
| 9. | Constantin LUCA | 10.02.1982 | A.L.D.E. | 2016-2020 |
| 10. | Constantin-Cristian LUCA | 21.05.1973 | P.S.D. | 2016-2020 |
| 11. | Daniel-Onel ODAGERIU | 01.02.1976 | P.S.D. | 2016-2020 |
12. | Dan-Constantin POPA | 14.05.1969 | P.M.P. | 2016-2020 | |
13. | Mioara RUSU | 06.07.1973 | P.S.D. | 2016-2020 | |
14. | Iulian SAMSON | 19.07.1973 | A.L.D.E. | 2016-2020 | |
15. | Florin VORNICU | 04.03.1963 | P.S.D. | 2016-2020 |
h) mandatul 2020-2024
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Mircea CIOBANU | 18.09.1963 | P.N.L. | 2020-2024 | |
2. | Lidia-Camelia COVALIU | 26.11.1959 | PARTIDUL VERDE | 2020-2024 | |
3. | Constantin DĂSCĂLESCU | 24.02.1968 | P.N.L. | 2020-2024 | |
| 4. | Constantin LUCA | 10.02.1982 | PARTIDUL VERDE | 2020-2024 |
| 5. | Răzvan-Toma ZAMFIR | 25.12.1977 | P.N.L. | 2020-2024 |
| 6. | Constantin-Cristian LUCA | 21.05.1973 | P.N.L. | 2020-2024 |
| 7. | Vasile MORARU | 06.08.1976 | ALIANȚA U.S.R. PLUS | 2020-2024 |
| 8. | Daniela-Ionela ODĂGERIU | 01.02.1976 | P.N.L. | 2020-2024 |
| 9. | Alexandru-Marian PAIU | 12.03.1997 | P.N.L. | 2020-2024 |
| 10. | Mioara RUSU | 06.07.1973 | P.N.L. | 2020-2024 |
| 11. | Liviu-George SUCEVEANU | 22.04.1977 | P.S.D. | 2020-2024 |
12. | Georgel-Daniel TINCU | 12.04.1988 | P.S.D. | 2020-2024 | |
13. | Radu-Ștefănel TIRON | 22.12.1976 | ALIANȚA U.S.R. PLUS | 2020-2024 | |
14. | Remus TOMA | 11.11.1968 | ALIANȚA U.S.R. PLUS | 2020-2024 |
II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE
a) mandatul 1992-1996
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ilie MEIU | 16.07.1956 | P.R.M. | 1992-1996 |
b) mandatul 1996-2000
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ilie MEIU | 16.07.1956 | P.N.L. | 1996-2000 |
|
c) mandatul 2000-2004
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ilie MEIU | 16.07.1956 | P.N.L. | 2000-2004 |
d) mandatul 2004-2008
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ilie MEIU | 16.07.1956 | P.N.L. | 2004-2008 |
e) mandatul 2008-2012
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Gheorghe CAZACU | 01.08.1954 | P.N.L. | 2008-2012 |
|
f) mandatul 2012-2016
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Florin ACATRINEI | 21.04.1967 | P.N.L. | 2012-2016 |
g) mandatul 2016-2020
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Constantin LUCA | 10.02.1982 | P.S.D. | 2016-2020 | |
| |||||
|
| ||||
|
| ||||
|
| ||||
|
|
h)mandatul 2020-2024
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Constantin-Lucian RUSU | 11.05.1978 | P.N.L. | 2020-2024 |
ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Bârnova
Procedura privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Comunei Bârnova”, respectiv a „Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Bârnova”
Art. 1. - Titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Bârnova", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Bârnova.
Art. 2. - Certificatul de „Fiu/fiică al/a Comunei Bârnova", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local al Comunei Bârnova persoanelor născute în Comuna Bârnova, la împlinirea vârstei de 18 ani.
Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa:
a) primarului;
b) consilierilor locali;
c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Bârnova, județul Brașov.
Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică.
Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici:
a) sunt personale;
b) sunt netransmisibile;
c) reprezintă un drept al titularului;
d) au valabilitate nedeterminată.
Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații:
a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Bârnova și a imaginii acesteia;
b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Bârnova, în țară și străinătate;
c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în Comuna Bârnova;
d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor Comunei Bârnova;
e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Bârnova în lume;
f) sportivi din Comuna Bârnova care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale;
g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, după caz.
Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații:
a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale;
b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice.
Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Primăria Comunei Bârnova.
(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri:
a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul);
b) curriculum vitae (în original);
c) certificat de cazier judiciar (în original);
d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul).
(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri:
a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul);
b) curriculum vitae (în original).
(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al unității administrativ- teritoriale proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3).
(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară.
(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local.
(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs.
(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Bârnova în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local al Comunei Bârnova.
(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Bârnova în cadrul unei festivități care se organizează de către primar.
Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează:
a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare;
b) primarul Comunei Bârnova prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr ;
c) primarul Comunei Bârnova înmânează diploma de „Cetățean de onoare al Comunei Bârnova” persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă;
d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia;
e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului;
f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Bârnova
Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice:
a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Bârnova la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate;
b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Bârnova sau în care acesta este coorganizator;
c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din Comuna Bârnova;
d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea consiliului local;
e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Bârnova.
Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații:
a) decesul titularului;
b) retragerea Titlului.
Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații:
a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a);
b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Bârnova, locuitorilor săi sau țării.
Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Bârnova, după următoarea metodologie:
a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Bârnova de către persoanele menționate la art. 3;
b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local;
c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii;
d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa.
Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea comunei Bârnova.
Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia.
Art. 16. - Informațiile publice referitoare la „cetățenii de onoare” vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Bârnova.
Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul comunei Bârnova.
ANEXA Nr. 8.a la statutul Comunei Bârnova
Rețeaua rutieră
A. Drumuri de interes național
1. Autostrăzi
Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Bârnova.
2. Drumuri expres
Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Bârnova.
3. Drumuri internaționale (E)
Nu sunt drumuri internaționale pe teritoriul Comunei Bârnova.
4. Drumuri naționale (DN)
1. DN 24 face legătura între județele Iași și Vaslui;
B. Drumuri de interes județean (DJ)
1. DJ 247A leagă Municipiul Iași de Comuna Bârnova.
Comuna Bârnova este centrul administrativ al comunei. Acesta se dezvoltă de o parte și de alta a drumului județean DJ 247 și are extensie din centrul teritorial spre Nord-Vest și Sud-Est;
2. DJ 248D face legătura între Comuna Bârnova și comunele Ciurea, Tomești și Holboca;
Păun și Pietrăria sunt poziționate în partea estică față de reședința comunei, iar drumul de legătură este drumul județean DJ 248D, care se intersectează cu drumul național DN 24;
3. Todirel se află în partea de sud a comunei și este străbătut de drumul județean DJ 248D.
C. Drumuri de interes local
1. Drumuri comunale
1. DC 30 face legătura rutieră între satele Cercu și Vișan și Municipiul Iași.
Satul Cercu este situat în zona central-vestică a comunei, la o distanță de aproximativ 2 km de Satul Bârnova, legătura cu centrul comunei realizându-se prin drumul comunal DC 30 care continuă spre Vest până în Satul Vișan, la o distanță de centrul comunei de circa 7 km;
2. Vișan are poziție nordică față de centrul comunal și este străbătut de drumurile comunale DC 30 și DC 908;
2. Drumuri vicinale
3. Străzi
Pe raza comunei Bârnova sunt 134 de străzi cu o lungime totală de peste 210 de km.
ANEXA Nr. 8.b la statutul Comunei Bârnova
Rețeaua feroviară
Art. 1. Comuna Bârnova este străbătută de linii de cale ferată, având o stație de transport feroviar care face legătură cu orașe și municipii, precum:
a) Iași,
b) Vaslui,
c) Tecuci,
d) Galați.
ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Bârnova
Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii
și altele asemenea
I. Instituții din domeniul educației și cercetării
Pe raza localității există o unitate de învățământ cu personalitate juridică, și anume Școala Gimnazială Bârnova, ce are arondate 7 unități de învățământ:
1) Școala Primară Păun,
2) Școala Primară Todirel,
3) Școala Primară Vișan,
4) Grădinița cu Program Normal Cercu,
5) Grădinița cu Program Normal Păun
5) Grădinița cu Program Normal Todirel
II. Instituții din domeniul culturii
1) Ansamblul Mănăstirii Bârnova:
a) Mănăstirea Bârnova,
b) Biserica „Sf. Gheorghe”,
c) Chilii,
d) Ruine în incintă ,
e) Turn poartă,
f) Zid de incintă;
2) Biserica „Sf. Apostoli Pentru și Pavel”;
3) Biserica „Învierea Domnului”;
4) Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” - Capela Inculeț;
5) Ansamblul Mănăstirii „Piatra Sfântă”:
a) Mănăstirea „Piatra Sfântă”,
b) Biserica „Adormirea Maicii Domnului”;
6) Gară Bârnova;
7) Sanatoriul T.B.C.;
8) Conacul Inculeț;
9) Muzeul Etnografic „Garajul cu amintiri”;
10) Rezervația Paleontologică Repedea;
11) Castanul Unirii;
12) Castelul Grecilor.
III. Instituții din domeniul sănătății
1) Cabinete medicale de familie:
a) în anul 2012 au fost 4 cabinete medicale de familie,
b) în perioada 2013 - 2016 au fost 3 cabinete medicale de familie,
c) în anii 2017 - 2022 existau 2 cabinete medicale de familie, toate fiind în proprietate privată;
2) Societate medicală civilă: în anul 2015, respectiv anul 2017 s-a înregistrat o singură unitate medicală civilă pe raza comunei, aceasta fiind în proprietate privată;
În anul 2022 Spitalul de Paleție Arcadia Barnova și Azilul de batrâni Sivomed.
3) Cabinete stomatologice: în perioada analizată, în Comuna Bârnova s-a înregistrat doar un cabinet medical stomatologic, exceptând anul 2018 cand au existat 2 cabinete medicale stomatologice, toate în proprietate privată;
4) Societate stomatologică civilă medicală: la nivelul Comunei Bârnova, exista o unitate sanitară de acest fel la nivelul anului 2015, în proprietate privată;
5) Societate civilă medicală de specialitate: în perioada 2015 - 2019 a fost înregistrată pe raza comunei o unitate, formă de proprietate privată;
6) Farmacii: în perioada 2012 - 2019, pe raza Comunei Bârnova erau 2 farmacii, exceptând perioada 2015 - 2017 și anul 2019 când erau 3 farmacii, toate acestea fiind proprietate privată, în anul 2022 sunt 3 farmacii;
7) Puncte farmaceutice: în proprietate publică, a fost înregistrat un punct farmaceutic în anul 2016, iar în proprietate privată a fost înregistrat un punct farmaceutic în perioada 2016 – 2019.
IV. Instituții din domeniul asistenței sociale
1) Centrul de zi Casa Mia;
2) Centrul de zi Vulturasii;
3) Asociația Umanitara Il Chicco;
4) Fundația Umanitara Izvor.
V. Instituții din domeniul presei, radioului, televiziunii și altele asemenea
1) S.C. RADIO M PLUS S.R.L.
VI. Instituții în domeniul tineretului și sportului
Nu sunt.
ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Bârnova
Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură
Art. 1. (1) Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași, în perioada 2012 - 2020, numărul firmelor înmatriculate cu sediul social pe raza Comunei Bârnova prezintă o evoluție ascendentă.
(2) Cele mai puține firme s-au înmatriculat în anul 2016 (50 firme), iar cele mai multe s-au înmatriculat în anul 2018 (96 firme).
(3) Totodată, numărul firmelor înmatriculate la nivelul anului 2020 este egal cu numărul firmelor înmatriculate în anul 2012, respectiv 85 firme.
Art. 2 (1) Având în vedere domeniul de activitate al acestor firme, am constatat faptul că există o gamă largă de domenii de activitate, mai exact 16.
(2) Se poate observa faptul că cele mai multe firme înmatriculate în perioada 2012 - 2020 au domeniul de activitate comerț cu ridicata și cu amănuntul; reparea autovehiculelor și motocicletelor.
(3) Cele mai puține societăți s-au înmatriculat în acest domeniu în anul 2020 (11 firme), iar cele mai multe în anii 2017 și 2018 (23 firme).
Art. 3 (1) Al II-lea domeniu de activitate predominant în rândul agenților economici, care
s-au înregistrat cu sediul pe raza Comunei Bârnova, este reprezentat de activități profesionale, științifice și tehnice.
(2) În acest domeniu s-au înmatriculat firme doar în anii 2012, 2013, 2015, 2017 și 2019, cele mai multe fiind înmatriculate la nivelul anilor 2012 și 2019 (câte 23 firme).
Art. 4 (1) Construcțiile reprezintă al III-lea domeniu de activitate întâlnit în rândul firmelor înmatriculate în perioada 2012 - 2020, cu sediul social în comună.
(2) Numărul firmelor cu acest domeniu de activitate a oscilat de la an la an, în anul 2020 fiind înmatriculate doar cu 2 firme mai mult comparativ cu anul 2012 (10 firme).
(3) Cele mai puține firme au fost înmatriculate la nivelul anului 2015 (5 firme), iar cele mai multe au fost înmatriculate la nivelul anului 2019 (15 firme).
Art. 5 (1) Domeniul industriei prelucrătoare reprezintă cel de al IV-lea domeniu de activitate regăsit în rândul firmelor înmatriculate, în perioada 2012 - 2020.
(2) Și în acest caz, numărul firmelor a oscilat, cele mai multe fiind înmatriculate în anii 2012 și 2018, și anume 11 firme, iar cele mai puține în anul 2013, respectiv 3 firme.
(3) La nivelul anului 2020 au fost înmatriculate un număr de 8 firme.
Art. 6 (1) Următorul domeniu de activitate este reprezentat de informații și comunicații, în acest domeniu fiind înmatriculate firme în fiecare an.
(2) La nivelul anului 2020 s-au înregistrat un număr de 9 firme, cu 5 mai multe comparativ cu anul 2012 (4 firme).
Art. 7 (1) Pe următoarea poziție sunt firmele care au ales ca domeniu activități de servicii administrative și activități de servicii suport.
(2) În perioada analizată s-au înregistrat firme doar în anii 2014 (9 firme), 2016 (8 firme) și 2020 (16 firme).
Art. 8 (1) În ceea ce privește domeniul de activitate hoteluri și restaurante, au fost înmatriculate firme în acest domeniu la nivelul fiecărui an.
(2) Numărul acestora variază de la o firmă la 6 firme, cele mai multe fiind înmatriculate la nivelul anului 2013, iar cele mai puține la nivelul anilor 2016 și 2018.
Art. 9 (1) Un alt domeniu de activitate prezent în rândul firmelor înmatriculate cu sediul social pe raza Comunei Bârnova, în perioada 2012 - 2020, este reprezentat de transport și depozitare.
(2) În cei 9 ani, numărul de firme înmatriculate în acest domeniu a variat de la o firmă la 6 firme, la nivelul anului 2020 fiind înmatriculate un număr de 5 firme.
Art. 10 (1) Agricultura, silvicultura și pescuitul reprezintă următorul domeniu de activitate ales de către firmele înregistrate cu sediul social la nivel local.
(2) Așadar, în perioada de analiză au fost înmatriculate astfel de firme la nivelul fiecărui an. Cele mai multe s-au înmatriculat la nivelul anului 2012 (11 firme), iar la nivelul anului 2013, în perioada 2015 - 2017 și în anul 2020 s-a înmatriculat doar câte o firmă.
Art. 11 (1) În perioada 2012 - 2020, pe raza Comunei Bârnova au fost înmatriculate anual firme care își desfășoară activitatea în domeniul sănătate și asistență socială, exceptând anii 2014 și 2015.
(2) De asemenea, în anul 2020 s-au înmatriculat cele mai multe firme în acest domeniu, și anume 8 firme.
Art. 12 Atât firmele din domeniul de activitate alte activități de servicii, cât și cele din domeniul învățământului, variază ca număr între 1 firmă și 4 firme.
Art. 13 În același timp, domeniile de activitate ale firmelor înregistrate cu sediul social pe raza comunei, mai puțin numeroase sunt: tranzacții imobiliare, intermedieri financiare și asigurări și distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare.
Art. 14 Analizând în ansamblu numărul de firme care au fost înmatriculate cu sediul social pe raza Comunei Bârnova în perioada 2012 - 2020, am identificat faptul că 67.1% din numărul total sunt în următoarele 5 domenii:
1) comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor,
2) activități profesionale, științifice și tehnice,
3) construcții,
4) industrie prelucrătoare,
5) informații și comunicații.
Art. 15 Ponderea firmelor înmatriculate cu sediul social în Comuna Bârnova, în perioada 2012 - 2020, pe domenii de activitate:
24.3% |
32.9% |
14.4%
11.6% |
7.5% 9.3% |
comerț, construcții, informații și comunicații, activități profesionale, industrie prelucrătoare, alte domenii
Art. 16 Repartizarea firmelor cu sediul social în Comuna Bârnova, aflate în funcțiune în anul 2020, după forma de organizare juridică
80.5% |
11.0% |
S.R.L. |
P.F.A. |
I.I. |
I.F. |
7.8% |
0.7% |
Art. 17 Situație centralizatoare a firmelor din Comuna Bârnova ce au fost radiate în perioada 2012 - 2020, pe domenii de activitate
Domeniul de activitate | Nr. firme | Ponderi |
Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor | 32 | 25.2% |
Activități profesionale, științifice și tehnice | 17 | 13.4% |
Informații și comunicații | 15 | 11.8% |
Industria prelucrătoare | 12 | 9.4% |
Activități de servicii administrative și activități de servicii suport | 7 | 5.5% |
Construcții | 7 | 5.5% |
Hoteluri și restaurante | 7 | 5.5% |
Activități de spectacole, culturale și recreative | 6 | 4.7% |
Agricultură, silvicultură și pescuit | 5 | 3.9% |
Alte activități de servicii | 5 | 3.9% |
Sănătate și asistență socială | 3 | 2.4% |
Transport și depozitare | 3 | 2.4% |
Tranzacții imobiliare | 3 | 2.4% |
Intermedieri financiare și asigurări | 2 | 1.6% |
Învățământ | 2 | 1.6% |
Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare | 1 | 0.8% |
TOTAL | 127 | 100% |
ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Bârnova
Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Bârnova
I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Bârnova, sunt prezentate în anexele hotărârilor consiliului local:
Nr. 20 din 27.02.2020.
II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Bârnova, sunt prezentate în
Nr. 20 din 27.02.2020.
ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Bârnova
Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul Comunei Bârnova
I. Principalele organizații neguvernamentale
Art. 1 Pe raza comunei Bârnova figurează înregistrate organizații non-guvernamentale:
1) Asociația Moldova Apicolă;
2) 1AIM;
3) Asociația Prietenii Bârnova;
4) Asociația Bionest Cluster.
II. Principalele partide politice
Art. 2 Partidele care au sediu pe raza comunei Bârnova sunt:
- Partidul Social-Democrat
- Partidul Național Liberal
- Partidul Verde România
- Alianța USR-PLUS
III. Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale
Art. 3 Pe raza comunei Bârnova nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale.
IV. Cultele religioase
Art. 4 Principalele lăcașe de cult de pe raza comunei Bârnova sunt:
1) Ansamblul Mănăstirii Bârnova:
a) Mănăstirea Bârnova,
b) Biserica „Sf. Gheorghe”,
c) Chilii,
d) Ruine în incintă,
e) Turn poartă,
f) Zid de incintă.
2) Biserica „Sf. Apostoli Pentru și Pavel”,
3) Biserica „Învierea Domnului”,
4) Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” Capela Inculeț,
5) Ansamblul Mănăstirii „Piatra Sfântă”:
a) Mănăstirea „Piatra Sfântă”,
b) Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Bârnova
Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Bârnova, județul Iași
Art. 1 Comuna Bârnova este membră a structurilor:
- Asociația Comunelor din România;
- A.R.S.A.C.I.S.;
- Z.M.I.;
- A.D.I.S.;
- Asociatia Metropolitana de Transport Public Iași;
- G.A.L. Colinele Iașului;
- Club Sportiv Stejarul Bârnova;
- Codrii Iasilor.
Art. 1. Comuna Bârnova este înfrățită cu:
1) Răzeni/Pârlița, Republica Moldova;
2) Migné-Auxances, Franța.
Art. 2. Comuna Bârnova este membră în următoarele structuri asociative, cu obiectele de activitate:
1) Asociatia Metropolitana de Transport Public Iași - transport public persoane;
2) A.D.I.S. – salubritate;
3) Club Sportiv Stejarul Bârnova – fotbal;
4) A.R.S.A.C.I.S. - alimentare cu apă și canalizare.
Art. 3. Comuna Bârnova desfășoară activități prin cooperare în următoarele structuri:
1) S.C. HD WINES S.R.L.;
2) Asociația „Prietenii” Bârnova.
ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Bârnova
Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții
Nr. crt. | Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz | Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează | Perioada în care se realizează | |
0 | 1 | 2 | 3 | |
1. | Comemorarea Unioniștilor | Castanul Unirii din satul Vișan | 24 ianuarie | |
2. | Pe al nostru steag e scris unire | Castanul Unirii din satul Vișan | 25 mai | |
3. | Ziua copilului | Primăria Bârnova | 1 iunie | |
| 4. | Ziua eroilor | Biserica „Înălțarea Domnului” |
|
| 5. | Proiect ”Vacanțe artistice” Bârnova |
|
|
| 6. | Serbarea copiilor | Finalizarea proiectului „Vacanțe artistice” Bârnova |
|
| 7. | Spectacolul „Ești mai bun de Crăciun” |
|
|