Proiect de Hotărâre al autorității deliberative

Nr. 36 / 26.03.2025
Caracter normativ

Proiect de hotărâre

privind instituirea taxei de mediu şi infrastructură pentru utilizarea echipamentelor și utilajelor destinate obținerii de venituri din exploatarea şi vânzarea lemnului şi a produselor primare din lemn, din exploatarea şi vânzarea materialelor de carieră, respectiv din executarea de lucrări cu folosirea utilajelor şi echipamentelor grele, şi care folosesc infrastructura publică locală, pe raza Orașului Broșteni, județul Suceava, precum şi pentru aprobarea Procedurii de aplicare a acesteia

Avizul comisiilor de specialitate

  • Comisia 1

Viză CFPP

Necesită viză CFPP

Raportul compartimentelor de resort

Raport Viceprimarul

Stare

Proiect

în consultare publică

Forma inițiatorului

România

România

Județul Suceava

Consiliul Local al orașului Broșteni

Orașul Broșteni

Proiect de hotărâre

Nr. 36 din 26.03.2025

privind instituirea taxei de mediu şi infrastructură pentru utilizarea echipamentelor și utilajelor destinate obținerii de venituri din exploatarea şi vânzarea lemnului şi a produselor primare din lemn, din exploatarea şi vânzarea materialelor de carieră, respectiv din executarea de lucrări cu folosirea utilajelor şi echipamentelor grele, şi care folosesc infrastructura publică locală, pe raza Orașului Broșteni, județul Suceava, precum şi pentru aprobarea Procedurii de aplicare a acesteia

Analizând temeiurile juridice, respectiv:

  1. prevederile art. 486 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 – Codul fiscal,
  2. art. 129 alin. (4) lit. c) şi al art. 196 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Ținând cont de:

      Desfăşurarea pe raza Orașului Broșteni, a unui important volum de activitate economică privind:   

- producerea, transportul şi vânzarea lemnului rotund, precum şi a produselor rezultate din prelucrarea primară a materialului lemnos;         -producerea, transportul şi vânzarea materialelor de carieră (nisip, pietriş, piatră brută, etc.);                                                        

 -efectuarea de lucrări cu folosirea utilajelor şi echipamentelor grele, care necesită deplasarea prin mijloace proprii, tractare sau pe platforme a acestora prin utilizarea în acest scop de către agenţii economici a echipamentelor și utilajelor mecanizate specifice necesare obținerii de astfel de venituri, utilizare având ca verigă finală inclusiv folosirea infrastructurii publice locale, pentru transportul produsului finit sau a utilajelor pe raza orașului Broșteni, în vederea valorificării.

      În considerarea faptului că, în afara folosirii infrastructurii publice locale pentru realizarea de venituri prin utilizarea echipamentelor şi utilajelor specifice, această activitate produce şi un important impact negativ asupra mediului înconjurător, prin deteriorarea gravă a mediului natural în care sunt efectuate lucrări de extracţie a materialelor de carieră, prin deşeuri din lemn nevalorificabile economic şi rumeguş, lăsate în mediul natural de provenienţă a lemnului rotund sau produse prin prelucrarea primară a materialului lemnos, respectiv prin emisii de carbon şi alte noxe în atmosferă în timpul procesului de producţie bazat pe echipamente şi utilaje dotate cu motoare cu ardere internă, precum şi prin aportul substanţial de gaze cu efect de seră generat prin arderea deşeurilor şi subproduselor din lemn rezultate.

Luând act de:

  1. referatul de aprobare prezentat de primarul orașului Broșteni, domnul HURJUI Alexandru, înregistrat la nr. 2633/26.03.2025,
  2. raportul viceprimarului, înregistrat la nr. 2632/26.03.2025.

În temeiul prevederilor art. 139 alin. (1) coroborat cu art. 196 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Consiliul local al orașului broșteni

adoptă prezenta hotărâre:

Art.1. (1) Se aprobă instituirea taxei de mediu şi infrastructură pentru utilizarea echipamentelor și utilajelor mecanizate destinate obținerii de venituri din activitatea de producere, transport şi vânzare a lemnului şi a produselor primare din lemn, din activitatea de producere, transport şi vânzare a materialelor de carieră, precum şi din efectuarea de lucrări cu folosirea utilajelor şi echipamentelor grele, care necesită deplasarea prin mijloace proprii, tractare sau pe platforme a acestora, activităţi cu impact major asupra mediului înconjurător şi în care se foloseşte infrastructura publică locală a orașului Broșteni, respectiv a drumului comunal şi a reţelei de drumuri vicinale şi străzi de interes local, taxă denumită în continuare „taxa de mediu şi infrastructură”, sau „taxa”.

        (2) Taxa de mediu şi infrastructură constituie venit la bugetul local al orașului Broșteni, județul Suceava. 

Art.2.  Cuantumul taxei de mediu şi infrastructură datorate potrivit art. 1 se stabileşte după cum urmează:

  1. pentru transportul de material lemnos brut - 10 lei/mc -persoanelor fizice sau juridice care au domiciliul/sediul în afara UATO Broșteni, respectiv a produselor rezultate din prelucrarea primară a materialului lemnos – 3 leu/mc; și 5 lei/mc pentru persoanele fizice sau juridice care au domiciliul/sediul în afara UATO Broșteni, respectiv a produselor rezultate din prelucrarea primară a materialului lemnos – 1 leu/mc;
  2. pentru transportul de materiale de carieră (nisip, pietriş, piatră, etc.): 3 leu/mc;
  3. pentru deplasarea prin mijloace proprii, tractare sau pe platforme, a utilajelor şi echipamentelor grele destinate executării de lucrări: 50 lei/zi de utilaj/echipament

Art.3.  Principiile de calcul şi de plată a taxei prevăzute la art. 1 sunt următoarele:

  1. În privinţa materialului lemnos brut şi a produselor rezultate din prelucrarea primară a lemnului, taxa se percepe în legătură cu utilizarea echipamentelor și utilajelor mecanizate specifice activităţii de exploatare a lemnului, în mediul natural de provenienţă a acestuia, pentru producerea lemnului rotund, precum şi în cadrul unităţilor de prelucrare primară, respectiv motofierăstraie, tractoare tip TAF, echipamente de secţionare, tractare, încărcare şi transport, alte echipamente şi mijloace mecanizate de exploatare forestieră şi prelucrare.
  2. Taxa vizează în acelaşi timp şi impactul negativ asupra mediului înconjurător, generat prin cantităţile de deşeuri din lemn nevalorificabile economic şi rumeguş, lăsate în mediul natural de provenienţă a lemnului, prin emisiile de bioxid de carbon şi alte noxe în atmosferă în timpul procesului de producţie bazat pe echipamente şi utilaje dotate cu motoare cu ardere internă, prin deteriorarea terenurilor pe care se desfăşoară activităţile mecanizate, precum şi prin aportul substanţial de gaze cu efect de seră generat prin arderea deşeurilor primare şi a subproduselor din lemn rezultate din prelucrarea primară a acestuia, ca şi combustibil pentru încălzire, producere de apă caldă menajeră sau prepararea hranei.
  3. În privinţa materialelor de carieră (nisip, pietriş, piatră, etc.), taxa se percepe în legătură cu utilizarea echipamentelor și utilajelor mecanizate specifice activităţii de exploatare a acestora în carieră sau în albia cursurilor de apă, în mediul natural de provenienţă, respectiv buldoexcavatoare, încărcătoare tip Wola, concasoare, benzi transportoare, echipamente de încărcare şi transport, alte echipamente şi mijloace mecanizate de exploatare şi prelucrare.
  4. Taxa vizează în acelaşi timp şi impactul negativ asupra mediului înconjurător, generat prin cantităţile de materiale sterile şi nevalorificabile lăsate în mediul natural de provenienţă a materialelor de carieră sau balastiere, prin emisiile de bioxid de carbon şi alte noxe în atmosferă în timpul procesului de producţie bazat pe echipamente şi utilaje dotate cu motoare cu ardere internă, prin deteriorarea terenurilor pe care se desfăşoară activităţile mecanizate, precum şi prin deteriorarea substanţială a mediului înconjurător ca urmare a activităţii utilajelor grele utilizate.
  5. În privinţa utilajelor şi echipamentelor grele destinate executării de lucrări, taxa se percepe în legătură cu utilizarea pe raza orașului Broșteni, a echipamentelor și utilajelor specifice executării de lucrări mecanizate, pentru realizarea de venituri şi cu utilizarea în acest scop a infrastructurii publice locale a orașului Broșteni, respectiv a drumului comunal şi a reţelei de drumuri vicinale şi străzi de interes local.
  6. Taxa vizează în acelaşi timp şi impactul negativ asupra mediului înconjurător, generat prin deteriorarea căilor de acces din zona desfăşurării de lucrări, prin emisiile de bioxid de carbon şi alte noxe în atmosferă în timpul activităţii bazate pe echipamente şi utilaje dotate cu motoare cu ardere internă, precum şi în cursul deplasării acestora, prin deteriorarea terenurilor pe care se desfăşoară activităţile mecanizate, precum şi prin deteriorarea substanţială a mediului înconjurător ca urmare a activităţii utilajelor grele utilizate.
  7. Taxa este percepută în măsura în care produsele finale ale activităţilor producătoare de venituri prevăzute la alin. (1) şi alin. (3), respectiv materialul lemnos brut, produsele rezultate din prelucrarea primară a lemnului şi materialele de carieră (nisip, pietriş, piatră, etc.), sau, după caz, utilajele şi echipamentele grele destinate executării de lucrări prevăzute la alin. (5), sunt transportate pe raza orașului Broșteni, utilizând infrastructura publică locală, respectiv drumul comunal DC135 sau drumurile săteşti de interes local.
  8. Pentru cazurile prevăzute la alin. (1) şi (3), taxa este calculată prin raportare la cantitatea de produse transportate cu utilizarea infrastructurii publice locale, în considerarea faptului că: 
  9. intensitatea utilizării echipamentelor și utilajelor prevăzute la alin. (1) şi (3), 
  10. intensitatea impactului negativ asupra mediului, descris la alin. (2) şi (4),
  11. intensitatea utilizării infrastructurii publice locale,
  12. cât şi realizarea de venituri pe raza orașului Broșteni, județul Suceava sunt direct proporţionale cu cantităţile de produse finale produse, transportate şi valorificate
  13. Taxa de mediu şi infrastructură prevăzută la art. 2 punctele 1. şi 2. se calculează prin raportare la cantităţile declarate şi înscrise în documentele însoţitoare ale transportului, dar nu mai puţin decât cantitatea reală şi efectivă transportată.
  14. Taxa se percepe o singură dată pentru fiecare transport şi se plăteşte de către transportator, la punctul de control şi taxare cu barieră ce va fi amplasat în orașul Broșteni, pe drumul comunal........, sau în orice alt punct de pe drumurile publice de interes local ale orașului Broșteni unde sunt identificate mijloacele de transport auto supuse obligaţiei de plată a taxei de mediu şi infrastructură.
  15. Au dreptul de a calcula şi încasa taxa, exclusiv pe baza documentelor justificative de încasare (bon/chitanţă pentru plata cu numerar) persoanele desemnate de către primar în acest sens, prin dispoziţie, cu legitimarea corespunzătoare în cazul în care perceperea taxei se efectuează în alt loc decât la punctul de control şi taxare cu barieră sau sediul primăriei.
  16. Refuzul conducătorilor auto de a se supune controlului în trafic, la solicitarea persoanelor desemnate de către primarul orașului Broșteni pentru calcularea şi încasarea taxei, în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (3), are ca efect emiterea de către organul fiscal local a unei decizii de impunere pentru proprietarul autovehiculului, cu valoarea calculată la nivelul unui cuantum majorat de trei ori al taxei, aplicat la volumul rezultat din împărţirea sarcinii utile maxim autorizate pentru modelul respectiv de autovehicul (exprimată în tone) la o greutate specifică medie, după caz, de 0,75 tone / mc la materiale din lemn şi de 1,6 tone/mc în cazul produselor de carieră sau balastieră.
  17. În cazul prevăzut la alin. (5), decizia de impunere se emite la valoarea calculată pentru un număr prezumat de 5 zile de activitate, corespunzător prevederilor art. 2 punctul 3.

Art.4. Procedura de stabilire, încasare şi control, precum şi de sancţionare a contribuabililor care nu achită taxa de mediu şi infrastructură, este prevăzută în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.5.  Taxa instituită prin prezenta hotărâre se aplică începând cu data adoptării prezentei hotărâri.

Art.6.  Prin grija secretarului general al orașului, prezenta hotărâre va fi adusă la cunoştinţă publică şi va fi comunicată către instituţia prefectului şi persoanele interesate.

INIȚIATOR PROIECT:

PRIMARUL ORAȘULUI BROȘTENI

Alexandru HURJUI

AVIZEAZĂ PENTRU LEGALITATE:

SECRETARUL GENERAL AL ORAȘULUI BROȘTENI

Monica DANILIUC

Rezultate voturi