România

România

Județul Timiș

Comuna Bucovăț

Comuna Bucovăț

 

 

                                                                  Anexa nr. 1 la H.C.L. nr. 51/30.06.2021

 

 

 

Statutul Unitatii Administrativ Teritoriale Bucovat

 

 

 

 

CAPITOLUL I

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 1. - (1) Unitatea Administrativ Teritoroala Bucovat este: 

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu; 

b) subiect juridic de drept fiscal; 

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii. 

(2 Unitatea Administrativ Teritoroala Bucovat are sediul social în Bucovat, la adresa: str. Principala, nr. 178, precum și codul de înregistrare fiscală 23070129 

 (3) Însemnele specifice ale Comuna Bucovat sunt: 

a) stema, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 208/2015, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1.a la prezentul statut; 

 

Art. 2. - (1) . Comuna Bucovat are reședința în Bucovat 

 (2)Comuna Bucovat se delimitează din punct de vedere teritorial cu Remetea Mare, Recas si Mosnita Noua. 

(3) Comuna Bucovat are în componență un număr de doua localități, rurale, după caz, care sunt amplasate după cum urmează Bucovat si Bazosul Nou. 

(4) Comuna Bucovat), potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul trei. 

(5) Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut. 

 

Art. 3. - (1) Comuna Bucovat dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, respectiv Timis si Bega.

(2) Pe teritoriul Comunei Bucovat, după caz, se regăsesc o floră și faună diverse. 

(3) Comuna Bucovat dispune de o mare diversitate de soluri. 

(4) Resursele de subsol ale comuneiBucovat – nu exista.

(5) Denumirea și lungimea râurilor, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a comunei Bucovat se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut. 

 

Art. 4. - (1) Comuna Bucovat s-a înființat în anul 2007prin Legea 374/2007

(2) Prima atestare documentară a comunei Bucovat a fost în 1492

 (3) Evoluția istorică a comunei Bucovat se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut. 

 

Art. 5. - (1) Populația Comunei Bucovat numără 2200 locuitori. 

 (2) Componența și structura populației comunei Bucovat, defalcate inclusiv pe localități componente, se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut. 

(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 

 

 

CAPITOLUL II

Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt: 

a) Consiliul Local Bucovat reprezintă autoritate deliberativă de la nivelul comunei Bucovat. Consiliul Local Bucovat este format din 11 membri; 

b) primarul comunei Bucovat, ca autoritate executivă; 

c) La nivelul comunei Bucovat, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia/acestora fiind Luda Ionut-Cristian.

 

(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoareaȘ

- patru consilieri din partea P.M.P.

- patru consilieri din partea P.S.D.

- doi consilieri din partea P.N.L.

- un consilier din partea USR-PLUS.

 

(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Bucovat . s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Timis  nr. 792/09,11,2020. 

(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 2007, sunt prevăzute în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut, după caz. 

Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru comuna Bucovat.

(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru comuna Bucovat. 

(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Bucovat se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL III

Căi de comunicații

 

Art. 8. - (1) Raza teritorială a Unitatii Administrativ Teritoriale Bucovat este tranzitată, după caz, de una dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: - transport public in comune pe traseul Timisoara-Bucovat-Bazosul Nou si retur.

a) rețeaua rutieră, respectiv DJ 609F; 

 (2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum 

execute lucrări de modernizare sau terminale de transport combinat noi, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8.e la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL IV

Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul U.A.T.Bucovat, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde numărul total de unități de învățământ de stat și particular preuniversitar, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, înființate în structura universităților de stat, și numărul total al furnizorilor de educație autorizați să funcționeze provizoriu. 

(2) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat își desfășoară activitatea un număr total de 2 unități de învățământ de stat preuniversitar, respectiv Scoala Gimnaziala Bucovat si Gradinita cu program prelungit Bucovat. 

 (4) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), precum și universitățile, academiile de studii, institutele, școlile de studii superioare de stat private sau confesionale, după caz, sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(5) U.A.T. Bucovat, judetul Timis susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011.  

 

Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat își desfășoară activitatea trei de instituții de cultură, respectv Caminul Cultural Bucovat, Biblioteca Bucovat si CAMINUL Cultural Bazosul Nou. 

(2) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat se organizează doua manifestări culturale.

- Ruga de la Bucovat

- Ruga de la Bazosul Nou

Festivalul Culinar Bucovat

 

(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) U.A.T. Bucovat participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

 

Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: 

a) asistență medicală profilactică și curativă; 

b) asistență medicală de urgență; 

 (2) U.A.T. Bucovat participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin: 

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, centre de diagnostic și tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, precum și prin alte unități sanitare publice și private, după caz; 

b) unități sanitare publice și private cu paturi. 

(4) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. b) se asigură prin Dispensarul comunal unde functioneaza Cabinet medic de familie,daca situatia este mai grava si nu se poate rezolva pe plan local, prin unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private, precum și prin structuri de primire a urgențelor, organizate în acest scop in Timisoara. 

(5) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 12. - (1) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat se  asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) U.A.T. Bucovat asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de  U.A.T. Bucovat se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat își desfășoară activitatea, o  instituție de presă în domeniul presei scrise, contractata in baza hotararii de consiliu local. 

 (2) Lista cu denumirea instituțiilor de presă prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

Art. 14. - (1) Pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat își desfășoară activitatea, un club sportiv, infiintat in baza hotararii de consiliu local si un  de club al copiilor privat.

 

(2) Lista cu denumirea cluburilor prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 prezentul statut. 

 

CAPITOLUL V

Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL VI

Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 16. - (1) Patrimoniul U.A.T. Bucovat este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al U.A.T. Bucovat, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial. 

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul U.A.T. Bucovat, întocmit și atestat prin Hotărârea Consiliului Local nr.50/30.06.2021, în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în anexa nr. 11 la prezentul statut. 

(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul U.A.T. Bucovat se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a U.A.T. Bucovat, în secțiunea dedicată acestui statut. 

 

 

CAPITOLUL VII

Serviciile publice existente

 

Art. 17. - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul U.A.T. Bucovat sunt, după caz: 

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare, furnizat de Aquatim ; 

b) serviciul public de alimentare cu energie electrica, furnizat de Enel

c) serviciul public de transport, după caz, furnizat de: colaborare pe baza de contract cu un transportator local .

d) serviciul public de salubrizare, furnizat de: Retim Ecologic SA 

e) serviciul public de iluminat; 

f) serviciul de alimentare cu gaze naturale.

Art. 18. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat sunt furnizate de Enel Distributie SA 

Art. 19. - Alimentarea cu gaze naturale pe raza teritorială a . U.A.T. Bucovat este asigurată de: Gaz Vest SA 

Art. 20. - Serviciul public de administrare a domeniului public al U.A.T. Bucovat este furnizat de:Servicul ADP va fi constituit in subordinea Consiliului Local Bucovat.

 

 

CAPITOLUL VIII

Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 21. - (1) Comuna Bucovat atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, respectiv a municipiului București, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes local, se face prin hotărâre a consiliului jlocal, cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate instituțiile și obiectivele în cauză, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

 

CAPITOLUL IX

Societatea civilă, respectiv partidele politice, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

Art. 22. - (1) U.A.T. Bucovat  realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității. 

(2) U.A.T. Bucovat  acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale. 

(3) U.A.T. Bucovat  poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, in functie de nivelul de incasare, prin hotarare de consiliu local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a U.A.T. Bucovat se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

Art. 23. - (1) Pe teritoriul U.A.T. Bucovat își desfășoară activitatea un numar de 4 de partide politice principale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în U.A.T. Bucovat se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

Art. 24. - (1) Pe teritoriul U.A.T. Bucovat nu își desfășoară activitatea organizații sindicale sau asociații profesionale, după caz. 

Art. 25. - (1) În U.A.T. Bucovat își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: cultul ortodox; cultul baptis si cultul romano-catolic..

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL X

Participare publică

 

Art. 26. - Populația din U.A.T. Bucovat este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel: 

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii; 

b) prin intermediul adunărilor cetățenești organizate pe sate, în mediul rural, și pe cartiere și/sau zone ori străzi, în mediul urban, după caz; 

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative; 

d) prin participarea la ședințele consiliului local sau județean, după caz; 

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului. 

Art. 27. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz. 

(2) Referendumul local se poate organiza în toate satele și localitățile componente ale comunei sau orașului ori numai în unele dintre acestea. 

 

CAPITOLUL XI

Cooperare sau asociere

 

Art. 28. - U.A.T. Bucovat  se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare. 

Art. 29. - (1) U.A.T. Bucovat aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de U.A.T. Bucovat se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut. 

Art. 30. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL XII

Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 31. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 51/30.06.2021.

Art. 32. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului U.A.T. Bucovat sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative. 

Art. 33. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică. 

Art. 34. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 33 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an. 

 

 

 

ANEXA Nr. 1.a la statut 

 ROU_TM_Bucovat_CoA.jpg (252×350) 

 







 

 

Stema comunei Bucovat se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, taiat si despicat in partea superioara.In partea superioara, in dreapta, in camp rosu, se afla un cos impletit reprezentand un stup, avand deasupra trei albine dispuse, toate de aur.
   In partea superioara, in stanga, in camp auriu, se afla o ramura de stejar cu trei frunze verzi si doua ghinde rosii; nervurile frunzelor si structura ghindei sunt negre.
   In varful scutului, in camp albastru, se afla trei brauri undate de argint, conturate cu negru.
   Scutul este timbrat de o coroana murala de argint cu un turn crenelat.
   Semnificatiile elementelor insumate
 
   Stupul face trimitere la vechile sigilii ale localitatii din anii 1857-1868 si reprezinta harnicia locuitorilor.

   Ramura de stejar evoca suprafetele mari de paduri care au existat pe teritoriul actual al localitatii, precum si existenta Parcului Dendrologic in satul apartinator Bazosu Nou.
   Cele trei brauri undate simbolizeaza raurile Timis, Bega si Bistra, care strabat arealul localitatii.
   Coroana murala cu un turn crenelat semnifica faptul ca localitatea are rangul de comuna.

 

 

 

 

ANEXA Nr. 2 la statut 

 

Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități 

 

-Suprafata totala a comunei este de 3252 Ha din care:

- 194,4 Ha sunt vatra veche a satelor Bucovat si Bazosul Nou

-2.462 Ha teren arabil in proprietate particulara

- 315,26 Ha pasune in proprietatea comunei Bucovat

- 115 Ha de padure

- 464 Ha parcul dendrologic Bazosul Nou

298,66 Ha drumuri

 

 

ANEXA Nr. 3 la statut 

 

Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul unității administrativ-teritoriale 

 

I. Hidrografia comunei Bucovat este reprezentată, după caz, de următoarele râuri, 

a) Râuri 

 Râul Timis  cu o lungime de 9,23km pe teritoriul comunei Bucovat

b) Râul Bega  cu o lungime de 6,05  km pe teritoriul comunei Bucovat

 

II. Flora comunei Bucovat este reprezentată, în principal, de următoarele specii de plante: 

porumbar , păducel , fag, stejar, ulm, plop, etc.

III. Fauna,  care se regaseste  pe teritoriul comunei Bucovat este reprezentată, în principal, de următoarele specii: 

 popândăulhârciogul , cățelul pământului,șoarecele de câmp ,iepureleprepelițapotârnicheasitarul, cristeiul roșu , dropia, șorecarul mare , șorecarul  incaltat,  bufnița  ciuful,  vulpedihorhermelinănevăstuicăpisică sălbatică,  iepureleveverița,  ciocănitoarea verzuieșoimul rândunelelorcucuveaua piticăturturica, cerbul, caprioara, dintre pestii ce se gasesc in raurile noastre sunt : scobarclean, morunaș, somnoblețrăspăr.

 

 

ANEXA Nr. 4 la statut 

 

 

Datele privind înființarea   Comunei Bucovat, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică 

Pe teritoriul localității au fost descoperite urme arheologice începând cu epoca fierului, dar mai ales din neolitic. Conform Monografiei Banatului de Ioan Lotreanu, prima atestare documentară datează din 1492, într-o diplomă care îi acordă Bucov-ului statutul de oraș. Acest lucru arată că localitatea e mult mai veche. Despre existența localității în perioada otomană nu se cunosc amănunte, dar ea exista la 1690, pentru că este consemnată de Marsigli în notele sale.

Sursele documentare de după cucerirea Banatului de către habsburgi, însemnează satul cu numele Bucova (la 1723, pentru că la 1717 nu apare menționată). Inițial, vatra satului s-a aflat în altă parte, pe o zonă mlăștinoasă. Din cauza numeroaselor inundații, satul a fost mutat pe vatra actuală. Până la 1720 locuitorii s-au mutat în totalitate în noua așezare și în plus au mai sosit aici familii de români din Oltenia, cărora localnicii le-au zis „țărani”, de la care a rămas până astăzi o stradă numită „ulița țăranilor”. Prima școală a fost construită pe la 1774, iar în 1776, comuna avea 82 case.

În secolul al XIX-lea au fost încercate colonizări cu maghiari, dar aceștia au plecat, Bucovățul rămânând complet românesc. A făcut parte din comuna Remetea Mare, de care s-a desprins în anul 2007 și împreună cu Bazoșu Nou a format comuna Bucovăț.

ANEXA Nr. 5 la statut 

 

 

Componența și structura populației Comunei Bucovat, defalcate pe localități componente 

 

Populația comunei Bucovăț se ridică la 2130 locuitori, în creștere față de ultimul recensamant când se înregistraseră 1.610 locuitori.

 Majoritatea locuitorilor sunt români (89,13%). Principalele minorități sunt cele de  romi (3,81%) si maghiari (1.2%)

 

 

 

 

ANEXA Nr. 6. la statut 

 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Unitatii Administrativ teritoriale Bucovat, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 2016.

 

 

I. CONSILIERI LOCALI 

 

 

 

a) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioadă

 

1

Breca Ciprian Gheorghe

 

 

2016-2020

 

2

Chesche Maricel

 

PNL

2016-2020

 

3

Crisan Ioan Marius

 

PSD

2016-2020

 

4

Crisan Remus-Adrian

 

 

2016-2020

 

5

Dancu Vasile

 

 

2016-2020

 

6

Ilaci Florin Daniel

 

 

2016-2020

 

7

Mutu Stelian

 

 

2016-2020

 

8

Pavel Radu

 

 

2016-2020

 

9

Pop Ghorghe

 

 

2016-2020

 

10

Turcanu Cristian-Dorin

 

 

2016-2020

 

11

Agoci Ioan

 

2016-2020

 

 

 

h) mandatul 2020-2024 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioadă

 

1

AGOCI CLAUDIU TIBERIU

 

PSD

2020-PREZENT

 

2

BÎLC CALIN DAN

 

PMP

2020-PREZENT

 

3

BUCURESCU DAN ALEXANDRU

 

USR-PLUS

2020-PREZENT

 

4

Crisan Remus-Adrian

 

PSD

2020-PREZENT

 

5

Dancu Vasile

 

PMP

2020-PREZENT

 

6

CRISAN ION MARIUS

 

PMP

2020-PREZENT

 

7

Danciu Valentin-Ovidiu

 

PMP

2020-PREZENT

 

8

LUDA IONUT CRISTIAN

 

PNL

2020-PREZENT

 

9

MATEI SILAGY LAVINIA

 

PNL

2020-PREZENT

 

10

Turcanu Cristian-Dorin

 

PSD

2020-PREZENT

 

11

MOT OVIDIU CRISTIAN

 

PSD

2020-PREZENT

 

 

 

II. VICEPRIMARII  

 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Pop Gheorghe

PNL

2016-2020

2.

Luda Ionut-Cristian

PNL

2020-prezent

 

 

 

 

ANEXA Nr. 7 la statut 

 

 

Procedura privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare al 

Comunei", respectiv a "Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei  Bucovat ." 

 

Art. 1. - Titlul de "Cetățean de onoare al Comunei Bucovat”,  denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei  Bucovat.

Art. 2. - Certificatul de "Fiu/fiică al/a Comunei Bucovat", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul Județean Timis/Consiliul Local al Comunei Bucovat persoanelor născute în comuna Bucovat la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa: 

a) primarului; 

b) consilierilor locali; 

c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială respectivă. 

Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică. 

Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici: 

a) sunt personale; 

b) sunt netransmisibile; 

c) reprezintă un drept al titularului; 

d) au valabilitate nedeterminată. 

Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului/municipiului/orașului/comunei Bucovat și a imaginii acestuia; 

b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Bucovat., în țară și străinătate; 

c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în comuna Bucovat.; 

d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor comunei Bucovat. 

e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a comunei Bucovat în lume; 

f) sportivi din comuna Bucovat care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale; 

g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, după caz. 

Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; 

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice. 

Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la unitatea administrativ-teritorială respectivă. 

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original); 

c) certificat de cazier judiciar (în original); 

d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul). 

(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original). 

(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al unității administrativ- teritoriale proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3)

(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. 

(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară. 

(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local sau județean, după caz. 

(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs. 

(9) Decernarea Titlului se face de către primarul comunei Bucovat sau de către președintele Consiliului Județean Timis ., după caz, în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local Bucovat. 

(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul comunei Bucovat sau de către președintele Consiliului Județean Timis, după caz, în cadrul unei festivități care se organizează de către primar sau președintele consiliului județean, după caz. 

Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează: 

a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare; 

b) președintele consiliului județean Timis, primarul comunei Bucovat prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Județean Timis /Hotărârii Consiliului Local nr. . . . . . . . . . .; 

c) președintele consiliului județean  Timis/primarul comunei Bucovat înmânează diploma de "Cetățean de onoare al Comunei Bucovat persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă; 

d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia; 

e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului; 

f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei  Bucovat. 

Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: 

a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Bucovat la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; 

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Bucovat sau în care acesta este coorganizator; 

c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din comuna Bucovat, 

d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural- sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea consiliului județean/local; 

e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Bucovat.

Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații: 

a) decesul titularului; 

b) retragerea Titlului. 

Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații: 

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a)

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură comunei  Bucovat, locuitorilor săi sau țării. 

Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Bucovat, după următoarea metodologie: 

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Bucovat de către persoanele menționate la art. 3; 

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului județean/local; 

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii; 

d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa. 

Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea comunei Bucovat. 

Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia. 

Art. 16. - Informațiile publice referitoare la "cetățenii de onoare" vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a unității administrativ-teritoriale respective. 

Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul comunei Bucovat. 

 

 

ANEXA Nr. 8.a la statut 

 

Rețeaua rutieră 

 

 

A. Drumuri de interes național 

1. Drumuri naționale principale 

B. Drumuri de interes județean 

 Drumul județean DJ 609F cu o lungime de 3,70 de km pe teritoriul U.A.T. Bucovat. 

C. Drumuri de interes local 

1. Drumuri comunale 

 Drumul comunal din comuna  Bucovat cu o lungime de 25,20 de km pe teritoriul U.A.T. Bucovat

2. Drumuri vicinale 

 Se va completa cu numărul total al drumurilor vicinale și lungimea totală exprimată în km pe care aceste drumuri o însumează. 

3. Străzi 

 Se va completa cu numărul total al străzilor și lungimea totală exprimată în km pe care aceste străzi o însumează. 

 

 

ANEXA Nr. 8.b la statut 

 

Rețeaua de căi ferate 

 

Nu este cazul.

 

ANEXA Nr. 8.c la statut 

 

Rețeaua de căi navigabile interioare și porturi 

 

Nu este cazul

 

 

ANEXA Nr. 8.d la statut 

 

Rețeaua de aeroporturi 

 

Nu este cazul

 

 

ANEXA Nr. 8.e la statut 

 

Rețeaua de transport combinat 

 

Nu este cazul.

 

 

ANEXA Nr. 9 la statut 

 

Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii și altele asemenea 

 

I. Instituții din domeniul educației și cercetării 

-Scoala Ginmaziala Bucovat

Gradinita cu program prelungit Bucovat

 

II. Instituții din domeniul culturii 

-Camin Cultural Bucovat

-Camin Cultural Bazosul Nou

-Punct Muzeal Bucovat

-Baza sportiva Olimpia Bucovat

 

III. Instituții din domeniul sănătății 

-Dispensar medical Medic de Familie

 

IV. Instituții din domeniul asistenței sociale 

-La nivelul UAT Bucovat- Compartimentul de Asistenta Sociala si Autoritate Tutelara.

 

V. Instituții din domeniul presei, radioului, televiziunii și altele asemenea 

-Ziar local - “ Cronica de Bucovat”

 

VI. Instituții în domeniul tineretului și sportului 

-Clubului Sportiv Comunal Olimpia Bucovat

 

ANEXA Nr. 10 la statut 

 

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură 

 

-Agricultura- cultivarea cerealelor, legume(mici producatori)

-Zootehnie- crescatori de animale in ferme mixte

 

 

ANEXA Nr. 11 la statut 

 

Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul comunei Bucovat 

 

 

 

I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al U.A.T Bucovat 

1. 2. Aprobat prin HCL nr. 50/30.06.2021 

II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al U.A.T. Bucovat

1. 2. Aprobat prin HCL nr. 50/30.06.2021

 

 

ANEXA Nr. 12 la statut 

 

Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul unității administrativ-teritoriale 

 

 

I. Principalele organizații neguvernamentale 

- Asociatia EDU NOVA Timisoara

-Asociatia Pisici cu lipiciȚ

 

II. Principalele partide politice 

Partidul Miscarea Populara

Partidul National Liberal

Partidul Social Democrat

USR-PLUS

 

III. Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale 

Nu avem

 

IV. Cultele religioase 

-Cultul ortodox

-Cultul Baptist

-Cultul Romano-Catolic

 

 

ANEXA Nr. 13 la statut 

 

Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de U.A.T. Bucovat 

 

-Nu este cazul

 

 

ANEXA Nr. 14 la statut 

 

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții 

 

 

 

Nr. crt.

Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz

Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează

Perioada în care se realizează

1

Punctul Muzeal Bucovat

Pastrarea traditiilor locale 

Tot anul

2

Ruga din Bucovat

Folclorul local si dansul popular

Anual de Sf. Gheorghe

3

Ruga din Bazosul Nou

Folclorul local si dansul popular

Anual de Sf-ta Parascheva

4

Festivalul Culinar Bucovat

Prezentarea produselor si preparatelor culinare din zona 

In functie de sezon se stabileste data

 

 

Acest statut a fost intocmit in conformitate cu dispozitiile Ordinul nr. 25/2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unității administrativ-teritoriale, precum și a modelului orientativ al regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local potrivit prevederilor art. 98-101 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

 

Presedinte sedinta                                                       Contrasemneaza,

Consilier Local                                                          Secretar general U.A.T.

Bucurescu Dan-Alexandru                                           Gligor Meda                                  

Statutul în format fișier