România

România

Județul Dolj

Comuna Cârcea

Comuna Cârcea


Comuna CÂRCEA

      Județul DOLJ

   

Statutul Comunei Cârcea, județul Dolj

 

 

CAPITOLUL I

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 1. - (1) Comuna Cârcea, județul Dolj este: 

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu; 

b) subiect juridic de drept fiscal; 

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii. 

(2) Comuna Cârcea are sediul social in Comuna Cârcea, la adresa str. Aeroportului, nr. 45, precum și codul de înregistrare fiscală 16346370.

(3) Însemnele specifice ale Comunei Cârcea sunt: 

a) stema, în proces de aprobare;

b) steagul, în proces de aprobare;

c) imnul, în proces de aprobare.

 

Art. 2. - (1) Comuna Cârcea are reședința în satul Cârcea. 

(2) Comuna Cârcea se delimitează din punct de vedere teritorial astfel: la nord-vest cu Municipiul Craiova, la nord și nord-est cu comunele Pielești și Robănești, la est și sud-est cu comuna Coșoveni (din care a făcut parte între anii 1950 și 2004), la sud-vest și vest cu comuna Malu Mare.

(3) Comuna Cârcea are în componență o singură localitate.

(4) Comuna Cârcea, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV. 

(5) Comuna Cârcea are o suprafață de 3270 ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut. 

 

Art. 3. - (1) Comuna Cârcea dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz. 

(2) Pe teritoriul comunei Cârcea, se regăsesc o floră și faună diverse. 

(3) Comuna Cârcea dispune de o mare diversitate de soluri. 

(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Cârcea se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut. 

 

Art. 4. - (1) Comuna Cârcea s-a înființat în anul 1950, a trecut prin mai multe reorganizări teritoriale iar din anul 2004, după reorganizarea Comunei Coșoveni, devine comuna de sine stătătoare.

(2) Prima atestare documentară a Comunei Cârcea a fost în 9 iunie 1582, când domnitorul Țării Românești, Mihnea Turcitul, oferea lui Dumitru ban și lui Stănilă postelnic „o funie întreagă în Crăcioaia, pentru că a cumpărat-o de la Ivan, pentru 1.000 aspri turcești”

(3) Evoluția istorică a Comunei Cârcea se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut. 

 

Art. 5. - (1) Populația Comunei Cârcea numără 2996 locuitori(INS-2021)

(2) Componența și structura populației Comunei Cârcea se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut. 

(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 

 

 

CAPITOLUL II

Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt: 

a) Consiliul Local al Comunei Cârcea, reprezintă autoritatea deliberativă de la nivelul Comunei Cârcea. Consiliul Local al Comunei Cârcea este format din 11 membri; 

b) Primarul Comunei Cârcea, ca autoritate executivă, numele acestuia fiind Valerică PUPĂZĂ.

c) La nivelul Comunei Cârcea, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Marius DRÂNCEANU.

(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Național Liberal – 3, Uniunea Salvați România – 1, Partidul Social Democrat – 7.

(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Cârcea s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Dolj nr. 359/2020. 

(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 2004, se regăsesc în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut.

 

Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Cârcea.

(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Cârcea. 

(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Cârcea se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL III

Căi de comunicații

 

Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Cârcea este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: 

a) rețeaua rutieră; 

(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8 la prezentul statut. 

 


 

 

CAPITOLUL IV

Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Cârcea, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde 2 unități de învățământ de stat, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, înființate în structura universităților de stat, și numărul total al furnizorilor de educație autorizați să funcționeze provizoriu. 

(2) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(3) Comuna Cârcea susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011. 

 

Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Cârcea își desfășoară activitatea o instituție de cultură și sport. 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Cârcea se organizează 5 manifestări culturale.

(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Cârcea participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

 

Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Cârcea se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: 

a) asistență medicală profilactică și curativă; 

(2) Comuna Cârcea participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin: 

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, precum și prin alte unități sanitare publice și private, după caz; 

(4) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. b) se asigură, dacă este cazul, prin unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private. 

(5) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 12. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Cârcea se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Comuna Cârcea asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Cârcea se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Cârcea își desfășoară activitatea, (0) instituții de presă în domeniul presei scrise, media on-line și/sau, după caz, media audiovizual.

(2) Lista cu denumirea instituțiilor de presă prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 


 

 

 

CAPITOLUL V

Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

 

Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL VI

Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Cârcea este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Cârcea, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial. 

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul public, întocmit și atestat prin H.C.L. nr. 23/30.03.2007, în care au fost inventariate bunurile ce aparțin domeniului public al comunei Cârcea, atestată prin anexa 75 (anexa nr.112) la HG nr.965/2002, care a suportat modificări și completări prin HCL nr. 37/2006 atestată prin HG nr. 141/2008, HCL nr. 4/2009 atestată prin HG nr. 1554/2009, HCL nr. 8/2013 atestată prin HG nr.239/2014 pentru modificarea si completarea unor anexe la HG 965/2002, în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în anexa nr. 11 la prezentul statut. 

(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Cârcea se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Cârcea, în secțiunea dedicată acestui statut. 

 

CAPITOLUL VII

Serviciile publice existente

 

Art. 16. - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Cârcea sunt, după caz: 

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare, furnizat de Compania de apă Oltenia; 

b)serviciul public de transport, după caz, furnizat de Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Asociația Metropolitană de Transport Public Craiova”, acesta asigurând transportul călătorilor pe ruta Craiova-Cârcea și retur;

c) serviciul public de salubrizare, furnizat de IRIDEX Group Salubrizare S.R.L - operator prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitara ECO Dolj; 

d) serviciul public de iluminat este asigurat de operatorul  CEZ Vânzare S.A.

 

 

Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Cârcea sunt furnizate de DISTRIBUTIE OLTENIA. 

 

Art. 18. - Alimentarea cu gaze naturale pe raza teritorială a Comunei Cârcea este asigurată de: DISTIGAZ SUD.

 

Art. 19. - Serviciul public de administrare a domeniului public al Comunei Cârcea este furnizat de: SERVICII PUBLICE CÂRCEA S.R.L. 

 

CAPITOLUL VIII

Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 20. - (1) Comuna Cârcea, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Cârcea, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local al Comunei Cârcea, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

 

 

CAPITOLUL IX

Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

 

Art. 21. - (1) Comuna Cârcea realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității. 

(2) Comuna Cârcea acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale. 

(3) Comuna Cârcea poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a Comunei Cârcea se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 22. - (1) Pe teritoriul Comunei Cârcea își desfășoară activitatea 3 partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Cârcea se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 23. - (1) Pe teritoriul Comunei Cârcea își desfășoară activitatea (0) organizații sindicale sau asociații profesionale, după caz. 

(2) Lista organizațiilor sindicale sau asociațiilor profesionale, după caz, care își desfășoară activitatea în Comuna Cârcea se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 24. - (1) În Comuna Cârcea își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: 

cultul creștin ortodox

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL X

Participare publică

 

Art. 25. - Populația din Comuna Cârcea este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel: 

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii; 

b) prin intermediul adunărilor cetățenești.

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative; 

d) prin participarea la ședințele consiliului local 

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local. 

 

Art. 26. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz. 

(2) Referendumul local se poate organiza în toată localitatea sau numai în anumite zone componente ale comunei Cârcea.

 

CAPITOLUL XI

Cooperare sau asociere

 

Art. 27. – Comuna Cârcea se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 28. - (1) Comuna Cârcea aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Cârcea se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut. 

 

Art. 29. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut. 

 


 

 

CAPITOLUL XII

Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 30. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. . . . . . . . . . . 

 

Art. 31. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Cârcea sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative. 

 

Art. 32. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică. 

 

Art. 33. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 32 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an. 



 

ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Cârcea 

 

Modelul stemei Comunei Cârcea

 

Nefiind aprobată prin Hotărâre a Guvernului, stema și documentația nu sunt prezentate.

 


 

 

ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Cârcea

 

Modelul steagului Comunei Cârcea

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Guvernului, steagul și documentația nu sunt prezentate.

 


 

 

ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Cârcea

 

Modelul imnului Comunei Cârcea

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate.

 


 

ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Cârcea

 

Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități

 

Art. 1. Suprafața totală a comunei Cârcea este de 3270 Ha

Art. 2. În funcție amplasare, suprafața comunei Cârcea are:

  1. în intravilan 1900,55 Ha
  2. în extravilan 1369,45 Ha

Art. 3. În funcție de categoria de folosință, suprafețele sunt:

  1. teren arabil 2000 Ha
  2. teren pășune 104 Ha
  3. teren pentru vii 260 Ha
  4. teren pentru livezi 160 Ha  

 

 


 

ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Cârcea

 

Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Cârcea

 

I. Hidrografia Comunei Cârcea este reprezentată, de următoarele râuri, lacuri:

Art. 1 Rețeaua hidrografică a comunei este reprezentată de cursuri de ape de suprafață (ex. Valea Viilor) și de lacurile prezente în depresiunile dintre dune și pe terasele Jiului, dintre care menționăm lacurile în cascadă de pe Valea Preajba, cele pe Valea Fetii, respectiv Lacul de la Stația Vulcănești. Prin urmare, la nivel local, există o gamă variată de condiții hidrogeologice, de la scurgerea și drenajul liber sub forma izvoarelor de la baza frunții teraselor, până la prezența de orizonturi acvifere sub presiune, ascionale sau arteziene.

 

II. Flora Comunei Cârcea:

Art. 2 Vegetația reprezintă un element al cadrului natural, în repartiția căruia un rol deosebit de important îl are relieful. Creșterea și dezvoltarea plantelor spontane pe terenurile de aici prezintă caracteristici specifice. Prin natura lor, terenurile de toate categoriile oferă condiții biotice speciale pentru plante și animalele sălbatice.

 

Art. 3 (1) Lunca Jiului are o vegetație lemnoasă bogată, formată din zăvoaie de salcie și plop, stejărete, șleauri de luncă, frăsinete. 

(2) Formația zonală de stejar cuprinde câteva comunități, cea mai importantă fiind aceea a stejarului brumăriu. Comunitățile de stejar brumăriu de pe nisipuri au strat ierbos format din unele specii psamofile. 

(3) Substratul arbuștilor este bine constituit, fiind format în special din păducel, porumbar, voinicer și lemn câinesc.

(4) Substratul erbaceu conține atât elemente de pădure, cât și stepă, precum: obsiga, firuța de livadă, păiușul, umbra iepurelui, pecetea lui Solomon, usturoița ș.a

(5) Speciile lemnoase caracteristice luncilor sunt sălciile, răchitele și plopii. În flora ierboasă a luncilor predomină plantele acvatice (ex. rogozul, stânjenelul de baltă, limbarita, laptele câinelui), dar și speciile mezofile (ex. murul, iarba câmpului, coada vulpii, trifoiul).

 

III. Fauna care trăiește pe teritoriul Comunei Cârcea.

Art. 4 (1) Fauna pădurilor de stejari este reprezentată de specii de animale, precum veverița, iepurele, căprioara, lupul, vulpea și, în mai mica măsură, mistrețul. Mult mai numeroase sunt păsările, printre care mierla, fazanul, pupăza, privighetoarea, silvia, sfrânciocul-berbecel, pitulicea, fâsa, ciocănitoarea, țicleanul, turturica și porumbelul de scorbură. Printre reptile se întâlnesc următoarele specii: șopârla de câmp, gușterul și broasca țestoasă de uscat.

(2) Stepa are o fauna mai puțin bogată și variată decât pădurea. Mamiferele caracteristice sunt rozătoarele, precum: popândăul, hârciogul, șoarecii de câmp, orbeții, șoarecii pitici, șoarecii de stepă. De asemenea, se întâlnesc iepurii de câmp, iepurii de vizuină, șobolanii de apă, dihorul. Păsările sunt reprezentate de spurcaci, prepeliță, ciocârlie. Se întâlnesc două specii de șopârlă, broasca râioasă comună și broasca de pământ.


 

ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Cârcea

 

Datele privind înființarea Comunei Cârcea, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică

 

Art. 1 (1) Comuna Cârcea are o istorie îndelungată, descoperirile arheologice dovedind faptul că oamenii s-au stabilit în zonă încă din neolitic. 

(2) Comuna Cârcea de astăzi a luat ființă sub influența mai multor moșii cu următoarele denumiri: 

  1. Lumașu
  2. Vâlcănești
  3. Cârcea
  4. Smârdășteț
  5. Preajba
  6. Prisaca
  7. Fotești
  8. Pisculeștii de Sus
  9. Crucea de piatră
  10. Prisăcuța
  11. Bobolea
  12. Carabela
  13. Gropșeneasca
  14. Linteni

 

Art. 2 Satul Lumașu și moșia din hotarul său sunt atestate prin hrisovul din 19 aprilie 1495, emis de cancelaria domnitorului Țării Românești, Vlad Călugărul. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, în urma desfășurării amplului proces de reatribuire a pământurilor, treptat, Satul Lumașu a dispărut.

 

Art. 3 Moșia Vâlcănești este menționată pentru prima dată într-un document emis la 13 august 1571 de către Alexandru II Mircea. Acesta descrie un proces de vânzare - cumpărare a jumătate din Satul Filiași de la Caplea din Vâlcănești. În timp, moșia Vâlcănești a fost împărțită în 2 părți: Vâlcăneștii de Sus și Vâlcăneștii de Jos. Ulterior, terenul moșiei a fost supus procesului de exproprietărire până a ajuns la o suprafață cultivabilă mai mică de 150 ha, așa cum prevedea legea rurală.

 

Art. 4 (1) Ca așezare medievală, Satul Cârcea este atestat documentar în data de 9 iunie 1582, când domnitorul Țării Românești, Mihnea Turcitul, oferea lui Dumitru ban și lui Stănilă postelnic „o funie întreagă în Crăcioaia, pentru că a cumpărat-o de la Ivan, pentru 1.000 aspri turcești”, pe lângă mai multe sate, printre care Vâlcănești, Ciumeștii și Iamnicul. 

(2) Satul Cârcea a evoluat, fiind menționat ca „moșie megieșească”, stăpânită de moșneni (în Evul Mediu, în Țara Românească Țărani liberi, posesori în devălmășie al unei proprietăți de pământ moștenite de la un străbun comun; moștean, răzeș.) în documentele statistico-fiscale din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Astfel, de-a lungul timpului, acest sat a fost în proprietatea mai multor moșneni.

(3) Moșia moșnenească Cârcea se compunea din două trupuri de moșie: 

a) unul era stăpânit de moșnenii Chintești, 

b) celălalt de moșnenii Gropșenești. 

(4) La nivelul anului 1899, moșia Cârcea era stăpânită de 65 de moșneni răzeși, avea o suprafață de 255 ha și se compunea din 3 trupuri de moșie: un trup de 67 ha era stăpânit de moșnenii Orbulești, altul de 44 ha de moșnenii Chintești, iar cel de-al treilea trup de 144 ha era stăpânit de moșnenii Gropșenești.

 

Art. 5 La jumătatea secolului al XVI-lea, lângă Craiova, chiar înainte ca această localitate să fie menționată cu titlu de oraș, era foarte cunoscut Satul Smârdășteț pentru viile sale și ale craiovenilor. În prezent acest sat a dispărut, dar în urmă cu mai multe secole moșiile Smârdășteț și Prisaca formau aria economică din marginea Orașului Craiova.

 

Art. 6 (1) Satul Preajba este amintit prima dată la 26 noiembrie 1642, atunci când 24 de boieri, printre care și Petru logofăt din Preajba, hotărnicesc Satul Potelu de Găvojdibrod. 

(2) În anul 1872, Comuna Preajba avea trei cătune: 

  1. Cârcea
  2. Prisaca
  3. Preajba.

(3) La sfârșitul secolului al XIX-lea se compunea doar din două sate, Preajba Lungă și Cârcea, despărțite de Valea Vărzăriilor. 

(4) În anul 1896, comuna se întindea până în intravilanul de astăzi al Municipiului Craiova. 

(5) În prezent, moșia Preajba formează marginea de est și sud-est a Municipiului Craiova, având întindere spre Comuna Malu Mare din care face parte.

 

Art. 7 În Catagrafia din anul 1831, Satul Lacu Duhului era situat pe moșia Prisaca, în sat fiind 18 familii. Moșia Prisaca este menționată și în hotărnicia moșiei Orașului Craiova, făcută de Grigore Otetelișanu la 20 decembrie 1855. Începând cu anul 1956, împreună cu Plaiul Vâlcănești, Prisaca a fost inclusă la Craiova.

 

Art. 8 Moșia Fotești, proprietatea lui Toma D. Carapacea cu alți părtași, a fost hotărnicită de Grigore Otetelișanu la data de 23 iunie 1833.

 

Art. 9 Moșia Pisculeștii de Sus a fost proprietate a Mănăstirii Jitianu, pentru care preacuviosul arhimandrit Doroteu Jitianu a înfățișat, în anul 1838, cartea de hotărnicie din 28 noiembrie 1779.

 

Art. 10 În anul 1895, Constantin N. Mihail a solicitat hotărnicia părților sale din moșia Crucea de Piatră, cunoscute sub denumirea de Locurile lui Emanoil, în suprafață de 5 ha și 3.125 m2, moștenite de la părinții săi.

 

Art. 11 (1) Conform statisticii moșnenilor din anul 1908, în Cârcea erau 202 moșneni. 

(2) În anul 1912, pe raza Satului Cârcea existau 1.635 locuitori, din care 304 erau răzeși, 18 familii fuseseră împroprietărite, iar 51 nu aveau pământ. 

(3) După reforma agrară din anul 1921, în urma exproprierii mai multor moșii din Cârcea, au fost împroprietăriți mai mulți locuitori.

 

Art. 12 (1) În Anuarul „Socec” al României - Mari 1924 vol. II - 1925, Cârcea este descrisă ca fiind o comună rurală din Plasa Săcuiu, situată la 9 km de Craiova. 

(2) Acesta era formată din 2 sate, Cârcea și Preajba, și avea un număr de 2.482 locuitori. (Anuarul „Socec” al României-Mari 1924 vol. II - 1925, pag. 293.) 

(3) La acel moment existau și comunele Coșovenii de Sus și Coșovenii de Jos, care ulterior sau unificat formând un singur sat. 

(4) În anul 1950 se înființează Comuna Coșoveni care era compusă din satele Cârcea, Coșovenii de Sus și Coșovenii de Jos.

 

Art. 13 (1) Pe teritoriul Satului Cârcea, la 8 iunie 1950, a fost înființată Stațiunea de Mașini și Tractoare Cârcea, care deservea 5 gospodării agricole colective (dispuneau de 779 ha teren arabil), 17 gospodării agricole individuale (dețineau 60 ha) și 11 întovărășiri agricole (587 ha).

(2) În data de 31 ianuarie 1961 a fost înființată Gospodăria Agricolă Colectivă „Drum luminos” care avea un număr de 389 familii și o suprafață de 1.120 ha: 943 ha teren arabil (12 ha irigate), 3 ha pășune naturală, 30 ha vii, 5 ha heleșteie, 4 ha teren ocupat de clădiri. Membrii cooperatori mai dețineau pentru uzul personal 43 ha teren arabil, 66 ha vii și 26 ha teren ocupat de curți și construcții.

 

Art. 14 Potrivit Legii 18/1991, în Comuna Cârcea au fost restituite proprietățile a 917 locuitori dintr-un total de 1.974 persoane ale căror cereri au fost validate de Comisia Județeană a Fondului Funciar.

 

Art. 15 În anul 2004 potrivit Legii nr. 84 pentru înființarea unor comune, Comuna Cârcea a fost înființată după reorganizarea Comunei Coșoveni, având un singur sat component. În temeiul Legii nr. 351/2011 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV Rețeaua de localități, Satul Cârcea este sat de rangul IV, adică reședință de comună.


 

ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Cârcea

 

Componența și structura populației Comunei Cârcea, defalcate pe localități componente

 

Art. 1 La ultimul recensământ, în anul 2011, Comuna Cârcea înregistra 3424 de locuitori

 

Art. 2 Conform datelor de la I.N.S. numărul locuitorilor între 2012 și 2019 se află pe un trend crescător așa cum reiese din următorul tabel

AN

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Locuitori

3424

3424

3588

3889

4056

4334

4520

4739

 

Art. 3 Structura populației pe grupe de vârstă

Grupa

România

Sud-Vest Oltenia

Dolj

Comuna Cârcea

0-14

14,8%

13,2%

14,0%

13,9%

15-64

68,7%

68,8%

68,0%

72,0%

Peste 65

16,5%

18,0%

18,0%

14,1%

 

Art. 4 Evoluția populației adulte, pe sexe, la nivelul comunei Cârcea între 2012 și 2019

 

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Bărbați

939

1003

1060

1095

1154

1225

1267

1326

Femei

968

1030

1061

1108

1155

1222

1292

1348

Total

1907

2033

2121

2203

2309

2447

2559

2674

 

Art. 5 Structura populației, după etnie, la nivelul comunei Cârcea

  1. români 95,8%
  2. rromi 2%
  3. greci 0,09%
  4. macedoneni 0,1%
  5. nu și-au declarat etnia 1,9%
  6. italieni, germani, turci și ceangăi 0,2%

 

Art. 6 Structura populației, după religie, la nivelul comunei Cârcea

  1. creștini-ortodocși 97,1%
  2. penticostali 0,32%
  3. adventiști de ziua a șaptea 0,21%
  4. musulmani 0,15%
  5. romano-catolici 0,12%
  6. evanghelici 0,12%
  7. baptiști, martorii lui Iehova, altă religie și fără religie declarată 1,9%


 

ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Cârcea

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Cârcea, precum și apartenența politică a acestora,
 începând cu anul 2004

 

PRIMARI

a) mandatul 2004-2008 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Valerică PUPĂZĂ

04.08.1968

PSD

 

b) mandatul 2008-2012 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Valerică PUPĂZĂ

04.08.1968

PSD

 

c) mandatul 2012-2016 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Valerică PUPĂZĂ

04.08.1968

PSD

 

d) mandatul 2016-2020 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Valerică PUPĂZĂ

04.08.1968

PSD

 

e) mandatul 2020-2024

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Valerică PUPĂZĂ

04.08.1968

PSD

 


 

ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Cârcea 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Cârcea, județul Dolj, precum și apartenența politică a acestora,
 începând cu anul 2004

 

I. CONSILIERI LOCALI

 

a) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Alexandru POPA

 

 

2.

Cornelia MICU

 

 

3.

Ilie MARZAN

 

 

4.

Rodica NIȚĂ

 

 

 

5.

Tudor GEAMĂNU

 

 

 

 

6.

Ilie MANEA

 

 

 

 

7.

Ionel PUPĂZĂ

 

 

 

 

8.

Constantin SLAVOIU

 

 

 

 

9.

Despina BOSOTEANU

 

 

 

 

10.

Viorel CIURLEA

 

 

 

 

11.

Nicolae UNGUREANU

 

 

 

 

b) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Tudor AVRAM

 

 

 

2.

Despina BOSOTEANU

 

 

 

3.

Viorel CIURLEA

 

 

 

 

4.

Marius DRÂNCEANU

 

 

 

 

5

Tudor GEAMĂNU

 

 

 

 

6

Ilie MANEA

 

 

 

 

7

Ilie MÂRZAN

 

 

 

 

8

Cornelia MICU

 

 

 

 

9

Rodica NIȚĂ

 

 

 

 

10

Petre PREDA

 

 

 

 

11

Traian-Ionel PUPĂZĂ

 

 

 

 

 

c) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1

Tudor AVRAM

 

PSD

 

2

Despina BOSOTEANU

 

PSD

 

3

Marius DRÂNCEANU

 

PSD

4

Tudor GEAMĂNU

 

PSD

5

Ilie MÂRZAN

 

PSD

 

6

Cornelia MICU

 

PSD

 

 

7

Rodica NIȚĂ

 

PSD

 

 

8

Ionel CHIREA

 

PSD

 

 

9

Florentina BUZATU

 

PSD

 

 

10

Gheorghe DADULESCU

 

PNL

 

 

11

Gheorghe UNGUREANU

 

PNL

 

 

d) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Marius DRÂNCEANU

25.12.1981

PSD

2.

Despina BOSOTEANU

 

 

3.

Tudor GEAMĂNU

03.09.1963

PSD

4.

Ilie MÂRZAN

 

 

 

5.

Cornelia MICU

 

 

 

 

6.

Ionel CHIREA

 

 

 

 

7.

Simona CRISTOFOR

 

 

 

 

8.

Ionel-Aurelian GROZA

 

 

 

 

9.

Ion TECUCEANU

 

 

 

 

10.

Petre RUSALIM

 

 

 

 

11.

Marius-Robert TILEA

 

 

 

 

e) mandatul 2020-2024

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ionel CHIREA

24.01.1965

PSD

2.

Marius DRÂNCEANU

25.12.1981

PSD

3.

Tudor GEAMĂNU

03.09.1963

PSD

4.

Ionel-Aurelian GROZA

01.10.1971

PSD

 

5

Rodica NIȚĂ

19.04.1965

PSD

 

 

6

Elena SPĂTĂRELU

27.08.1981

PSD

 

 

7

Gabriel TOMA

28.05.1965

PSD

 

 

8

Alina-Gabriela BOGDANOV

26.01.1975

USR-PLUS

 

 

9

Marian CRISTOFIR

05.02.1985

PNL

 

 

10

Constantin NEAGU

14.03.1985

PNL

 

 

11

Constantina OPRĂNESCU

 

PNL

 

 

 

II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE

 

a) mandatul 2004-2008 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Tudor AVRAM

 

PSD

 

 

b) mandatul 2008-2012 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Tudor AVRAM

 

PSD

 

c) mandatul 2012-2016 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Tudor AVRAM

 

PSD

 

d) mandatul 2016-2020 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Marius DRÂNCEANU

25.12.1968

PSD

 

e) mandatul 2020-2024

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Marius DRÂNCEANU

25.12.1968

PSD


 

 

ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Cârcea

 

Procedura privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Comunei Cârcea”, respectiv a „Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Cârcea”

 

Art. 1. - Titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Cârcea", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Cârcea.

Art. 2. - Certificatul de „Fiu/fiică al/a Comunei Cârcea", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local al Comunei Cârcea persoanelor născute în Comuna Cârcea, la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa: 

a) primarului; 

b) consilierilor locali; 

c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Cârcea, județul Dolj. 

Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică.

Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici:

a) sunt personale;

b) sunt netransmisibile;

c) reprezintă un drept al titularului;

d) au valabilitate nedeterminată.

Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Cârcea și a imaginii acesteia; 

b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Cârcea, în țară și străinătate; 

c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în Comuna Cârcea; 

d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor Comunei Cârcea; 

e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Cârcea în lume; 

f) sportivi din Comuna Cârcea care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale; 

g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, după caz. 

Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; 

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice. 

Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Primăria Comunei Cârcea. 

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original); 

c) certificat de cazier judiciar (în original); 

d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul). 

(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original). 

(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al unității administrativ- teritoriale proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3). 

(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. 

(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară. 

(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local. 

(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs. 

(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Cârcea în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local al Comunei Cârcea.

(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Cârcea în cadrul unei festivități care se organizează de către primar. 

Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează: 

a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare; 

b) primarul Comunei Cârcea prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr  ; 

c) primarul Comunei Cârcea înmânează diploma de „Cetățean de onoare al Comunei Cârcea” persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă; 

d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia; 

e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului; 

f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Cârcea

Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: 

a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Cârcea la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; 

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Cârcea sau în care acesta este coorganizator; 

c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din Comuna Cârcea; 

d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea consiliului local; 

e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Cârcea.

Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații: 

a) decesul titularului; 

b) retragerea Titlului. 

Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații: 

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a); 

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Cârcea, locuitorilor săi sau țării. 

Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Cârcea, după următoarea metodologie: 

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Cârcea de către persoanele menționate la art. 3; 

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local; 

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii; 

d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa. 

Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea comunei Cârcea. 

Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia. 

Art. 16. - Informațiile publice referitoare la „cetățenii de onoare” vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Cârcea. 

Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul comunei Cârcea.

 


 

 

ANEXA Nr. 8.a la statutul Comunei Cârcea

 

Rețeaua rutieră

 

A. Drumuri de interes național 

1. Autostrăzi 

Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Cârcea. 

2. Drumuri expres 

Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Cârcea. 

3. Drumuri internaționale (E) 

Drumul european E70, cu o lungime de 7,5 km pe teritoriul Comunei Cârcea. 

Drumul european E574 cu o lungime de 4 km pe teritoriul Comunei Cârcea.

4. Drumuri naționale principale (DN)

Drumul național 6, cu o lungime de 7,5 km pe teritoriul Comunei Cârcea.

Drumul național 65, cu o lungime de 4 km pe teritoriul Comunei Cârcea.

5. Drumuri naționale secundare (DN)

Drumul național 65F, cu o lungime de 5 km pe teritoriul Comunei Cârcea.

B. Drumuri de interes județean (DJ)

Drumul județean 652A, cu o lungime de 6,3 km pe teritoriul Comunei Cârcea. 

C. Drumuri de interes local 

1. Drumuri comunale 

Nu sunt drumuri comunale pe teritoriul Comunei Cârcea. 

2. Drumuri vicinale 

Nu sunt drumui vicinale pe teritoriul Comunei Cârcea. 

3. Străzi 

Pe raza comunei Cârcea sunt 176 de străzi cu o lungime totală de peste 70 de km. 22 de km au fost introduse toate utilitățile și au fost modernizate; 

 

Nr. crt.

Tip

Denumire

Nr. pare

Nr. impare

Lungime

Lățime

1

Alee I

Aeroportului

 

 

200

9

2

Alee II

Aeroportului

 

 

450

9

3

Stradă

Aeroportului

 

 

 

 

4

Stradă

Alunișului

 

 

 

 

5

Stradă

Arheologilor

 

 

330

12

6

Stradă

Atena

 

 

310

9

7

Stradă

Aviației

 

 

2700

9

8

Stradă

Banilor

 

 

 

 

9

Alee I

Banu Mărăcine

 

 

 

 

10

Alee II

Banu Mărăcine

 

 

 

 

11

Alee III

Banu Mărăcine

 

 

 

 

12

Alee IV

Banu Mărăcine

 

 

 

 

13

Stradă

Banu Mărăcine

 

 

 

 

14

Alee

Beharca

 

 

518

8

15

Stradă

Brândușelor

 

 

 

 

16

Stradă

Buciumului

 

 

220

9

17

Cale

București

 

 

 

 

18

Stradă

Bujorului

 

 

 

 

19

Stradă

Canalului

 

 

950

9

20

Stradă

Caracal

 

 

3600

21

21

Stradă

Castanilor

 

 

482,15

9

22

Alee I

Castanilor

 

 

 

 

23

Alee II

Castanilor

 

 

 

 

24

Stradă

Căprioarei

 

 

290

9

25

Stradă

Cătinei

 

 

 

 

26

Alee

Ciocârliei

 

 

 

 

27

Stradă

Ciocârliei

 

 

550

9

28

Stradă

Cireșului

 

 

413

10

29

Stradă

Clepsidrei

 

 

155

9

30

Stradă

Complexului

 

 

250

9

31

Alee I

Complexului

 

 

150

9

32

Alee II

Complexului

 

 

200

9

33

Stradă

Constantin BRÂNCUȘI

 

 

685

12

34

Stradă

Cornu

 

 

700

12

35

Alee I

Craiovei

 

 

130

7

36

Alee II

Craiovei

 

 

200

9

37

Alee III

Craiovei

 

 

173

9

38

Stradă

Craiovei

 

 

 

 

39

Stradă

Crângului

 

 

210

5

40

Stradă

Crinului

 

 

4

9

41

Stradă

Diana

 

 

590

9

42

Alee I

Dispensarului

 

 

 

 

43

Stradă

Dispensarului

 

 

 

 

44

Stradă

Doljului

 

 

420

12

45

Alee I

Drumul apelor

 

 

 

 

46

Alee II

Drumul apelor

 

 

 

 

47

Alee V

Drumul apelor

 

 

 

 

48

Alee VI

Drumul apelor

 

 

 

 

49

Alee VII

Drumul apelor

 

 

 

 

50

Stradă

Drumul apelor

 

 

 

 

51

Stradă

Dudului

 

 

1210

12

52

Stradă

Eroilor

 

 

1240

12

53

Stradă

Fabricilor

 

 

 

 

54

Stradă

Fântâna de Piatră

 

 

761

12

55

Stradă

Fântâna Înaltă

 

 

526,63

9,34

56

Alee

Feroviarului

 

 

144

5

57

Stradă

Feroviarului

 

 

982

9

58

Stradă

Frunzei

 

 

 

 

59

Stradă

Furajeriei

 

 

 

 

60

Stradă

Gara Veche

 

 

216

12

61

Stradă

Generalului

 

 

965

12

62

Stradă

Gorunului

 

 

310

9

63

Stradă

Grădinari

 

 

365

12

64

Alee

Guran

 

 

390

7

65

Stradă

Guran

 

 

490

9

66

Stradă

Hanului

 

 

 

 

67

Stradă

Horia

 

 

270

9

68

Stradă

Industriilor

 

 

1350

9

69

Alee

Izvorului

 

 

185

4

70

Stradă

Izvorului

 

 

600

13,1

71

Stradă

Înfrățirii

 

 

200

9

72

Stradă

înv. IANCULESCU Constantin

 

 

275

12

73

Stradă

înv. TOLESCU Zamfir

 

 

373

10

74

Stradă

Jidov

 

 

 

 

75

Stradă

Lalelelor

 

 

281

9

76

Stradă

Lămâiței

 

 

390

9

77

Stradă

Libertății

 

 

390

12

78

Stradă

Liliacului

 

 

466

9

79

Stradă

Linteni

 

 

132

9

80

Stradă

Lotusului

 

 

 

 

81

Stradă

lt. Tudor MIERTOIU

 

 

413,4

5

82

Stradă

Luceafărului

 

 

420

12

83

Stradă

Macului

 

 

281

9

84

Stradă

Marin SORESCU

 

 

390

9

85

Stradă

Măceșului

 

 

1460

12

86

Alee

Mănăstirii

 

 

310

7

87

Stradă

Mănăstirii

 

 

494

9

88

Stradă

Mărului

 

 

406

10

89

Stradă

Mierlei

 

 

 

 

90

Stradă

Migdalului

 

 

370

9

91

Stradă

Mihai Viteazul

 

 

1200

9

92

Stradă

Muncitorului

 

 

180

9

93

Stradă

Muntenilor

 

 

500

9

94

Alee

Noua

 

 

333

9,5

95

Stradă

Nucului

 

 

1370

9

96

Stradă

Nuferilor

 

 

 

 

97

Stradă

Orhideelor

 

 

 

 

98

Stradă

Pantelimon

 

 

428

9

99

Stradă

Parcului

 

 

 

 

100

Stradă

Păcii

 

 

 

 

101

Stradă

Păducelului

 

 

375

12

102

Stradă

Părului

 

 

404

10

103

Stradă

Pelendava

 

 

1439

9

104

Stradă

Pelinului

 

 

270

9

105

Alee I

Pepinierei

 

 

 

 

106

Alee II

Pepinierei

 

 

 

 

107

Stradă

Pepinierei

 

 

 

 

108

Stradă

Pescarului

 

 

 

 

109

Alee I

Plaiul Vulcănești

 

 

 

 

110

Alee II

Plaiul Vulcănești

 

 

 

 

111

Alee III

Plaiul Vulcănești

 

 

 

 

112

Alee IV

Plaiul Vulcănești

 

 

 

 

113

Stradă

Plaiul Vulcănești

 

 

 

 

114

Stradă

Plaiului

 

 

450

9

115

Stradă

Plopilor

 

 

620

12

116

Alee

Podului

 

 

230

12

117

Stradă

Pomilor

 

 

 

 

118

Stradă

Poștei

 

 

1113

12

119

Stradă

pr. TĂRINEANU Ion

 

 

158

9

120

Alee

Primăriei

 

 

53

4

121

Stradă

Primăriei

 

 

720

15

122

Stradă

Primăverii

 

 

387

4

123

Alee I

prof. Vasile TRUICĂ

 

 

157

7

124

Alee II

prof. Vasile TRUICĂ

 

 

60

5

125

Stradă

prof. Vasile TRUICĂ

 

 

544

13,1

126

Stradă

Progresului

 

 

1280

9

127

Stradă

Prundului

 

 

413,6

5

128

Stradă

Prunului

 

 

400

10

129

Stradă

Răzeșilor

 

 

730

12

130

Alee

Recunoștinței

 

 

105

7

131

Stradă

Recunoștinței

 

 

320

9

132

Stradă

Reformei

 

 

270

9

133

Alee

Romaniței

 

 

350

9

134

Stradă

Romaniței

 

 

440

9

135

Stradă

Rovine

 

 

325

9

136

Stradă

Rozelor

 

 

 

 

137

Stradă

Rubinului

 

 

350

9

138

Stradă

Salcâmului

 

 

574

10

139

Stradă

Sânzâienelor

 

 

 

 

140

Alee I

Sergentului

 

 

176

4,5

141

Alee II

Sergentului

 

 

109

4,5

142

Alee

Sergentului

 

 

177

5,5

143

Stradă

Sergentului

 

 

713

15

144

Alee

Sfena

 

 

58

4

145

Stradă

Silozului

 

 

1000

12

146

Alee I

Silozului

 

 

170

9

147

Alee II

Silozului

 

 

170

9

148

Alee III

Silozului

 

 

170

9

149

Alee IV

Silozului

 

 

125

9

150

Stradă

sld. Ion DRĂGAN

 

 

350

9

151

Stradă

slt. Ilie PREDA

 

 

440

9

152

Stradă

Ștefan cel Mare

 

 

910

12

153

Stradă

Tămâioarei

 

 

 

 

154

Stradă

Țărăncuței

 

 

420

9

155

Alee I

Tehnicii

 

 

 

 

156

Alee II

Tehnicii

 

 

 

 

157

Alee III

Tehnicii

 

 

 

 

158

Stradă

Tehnicii

 

 

 

 

159

Alee

Teiului

 

 

117

14

160

Alee I

Toamnei

 

 

 

 

161

Alee II

Toamnei

 

 

 

 

162

Stradă

Toamnei

 

 

 

 

163

Stradă

Trandafirilor

 

 

 

 

164

Stradă

Trifoiului

 

 

 

 

165

Stradă

Tudor VLADIMIRESCU

 

 

800

12

166

Stradă

Ulmului

 

 

1190

9

167

Stradă

Vânătorului

 

 

 

 

168

Alee I

Viaductului

 

 

60

4,5

169

Alee II

Viaductului

 

 

300

7

170

Stradă

Viaductului

 

 

1281

15

171

Alee

Viilor

 

 

250

9

172

Stradă

Viilor

 

 

270

9

173

Stradă

Viorelelor

 

 

 

 

174

Stradă

Vulturului

 

 

350

9

175

Stradă

Zambilelor

 

 

150

9

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ANEXA Nr. 8.b la statutul Comunei Cârcea

 

Rețeaua feroviară

 

Art. 1. Raza teritorială a Comunei Cârcea, Județul Dolj este străbătută de 2 magistrale de cale ferată:

a) magistrala 100, dublă, electrificată, București (nord) – Roșiori (nord) – Craiova – Filiași – Caransebeș – Timișoara (nord) pe o distanță de 8,3 km;

b) magistrala 101, simplă, neelectrificată, București (nord) – Pitești – Piatra Olt – Craiova, pe o distanță de 7,5 km.


 

 

ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Cârcea

 

Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii
 și altele asemenea

 

I. Instituții din domeniul educației și cercetării 

  1. Grădinița cu program normal
    1. Liceul Tehnologic „Constantin IANCULESCU”

II. Instituții din domeniul culturii 

  1. Centrul Cultural-Sportiv Cârcea

 

III. Instituții din domeniul sănătății 

  1. Cabinete Individuale Medicale – Medicină de familie (două) Alina UNGUREANU și Cornelia MICU

 

IV. Instituții din domeniul asistenței sociale 

Nu sunt

 

V. Instituții din domeniul presei, radioului, televiziunii și altele asemenea 

Nu sunt

 

VI. Instituții în domeniul tineretului și sportului 

  1. Club Sportiv Cârcea

 


 

 

ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Cârcea

 

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură

 

Art. 1. (1) Pe raza comunei Cârcea își desfășoară activitatea un număr de 749 de agenți economici (valoare raportată la nivelul anului 2019). Numărul agenților economici păstrează un trend crescător încă din anul 2012;

(2) Numărul de angajați ai agenților economici este de 1822;

(3) Cifra de afaceri a agenților economici, la nivelul anului 2019, este de peste 450 milioane lei;

(4) Profitul agenților economici depășește, la nivelul anului 2019, 60 milioane lei.

 

Art. 2. După forma de organizare, regăsim:

  1. societăți cu răspundere limitată (91,3%)
  2. întreprinderi individuale
  3. întreprinderi familiale (0,7%)
  4. persoane fizice autorizate
  5. cooperative (0,2%)

Art. 3. După domeniul de activitate, regăsim:

  1. comerț cu ridicata și cu amănuntul
  2. repararea autovehiculelor și motocicletelor
  3. industrie prelucrătoare
  4. construcții
  5. activități profesionale, științifice și tehnice
  6. hoteluri și alte facilități de cazare
  7. restaurante și alte activități de servicii
  8. sănătate
  9. informații și comunicații
  10. servicii administrative și activități de servicii
  11. tranzacții imobiliare
  12. agricol
  13. transport și depozitare
  14. activități de spectacole și recreative
  15. învățământ
  16. distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare
  17. intermedieri financiare și asigurări
  18. producția de energie electrică

 

aici ar mai trebui vorbit de domeniul agricol! – NU AM DATE
 

ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Cârcea

 

Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Cârcea

 

 

I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Cârcea, sunt prezentate în anexele hotărârilor consiliului local:

  1. HCL 37 / 2006 (HG 141/2008)
  2. HCL 23 / 2007 (HG 965/2002)
  3. HCL 4 / 2009 (HG 1554/2009)
  4. HCL 8 / 2013

 

 

II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Cârcea, sunt prezentate în HCL nr.  23/2007.

 


 

 

ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Cârcea

 

Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul unității administrativ-teritoriale

 

 

I. Principalele organizații neguvernamentale 

Art. 1 Pe raza comunei Cârcea nu figurează înregistrate organizații non-guvernamentale.

 

II. Principalele partide politice 

Art. 2 Partidele care au sediu pe raza comunei Cârcea sunt:

  1. Partidul Social-Democrat
  2. Partidul Național Liberal
  3. USR-PLUS

 

III. Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale 

Art. 3 Pe raza comunei Cârcea nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale

 

IV. Cultele religioase 

Art. 4 Principalele lăcașe de cult de pe raza comunei Cârcea sunt:

Mânăstirea INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI

Biserica ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Biserica SFÂNTUL NICOLAE

 


 

 

ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Cârcea

 

Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Cârcea, județul Dolj

 

Art. 1 Comuna Cârcea este membră a structurilor: 

  1. Asociația Comunelor din România
  2. GAL Câmpia Romanaților
  3. ADI ECO Dolj
  4. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Craiova
  5. ADI Oltenia
  6. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Dolj” L -AM ADAUGAT

 

Art. 1. Comuna Cârcea este înfrățită cu -NU ESTE CAZUL 

Art. 2. Comuna Cârcea este membru în următoarele structuri asociative, cu obiectele de activitate:

  1. ADI ECO Dolj - obiectul de activitate: gestiunea deșeurilor;
  2. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Craiova - obiectul de activitate : transport public;
  3. ADI Oltenia - obiectul de activitate : gestiunea serviciilor de alimentare cu apă;
  4. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Dolj” -obiectul de activitate : gestiunea serviciilor de dezinsecție;

 

Art. 3. Comuna Cârcea desfășoară activități prin cooperare în următoarele structuri:

 

GAL Câmpia Romanaților, având ca principal scop implementarea strategiei din Planul de Dezvoltare Locală aprobată de autoritatea de management a PNDR, respectiv stabilirea prioritătilor pentru sprijinirea dezvoltării comunitatilor prin promovarea cooperarii pentru rezolvarea unor probleme comune prin conceperea implementarea proiectelor si accesarea fondurilor europene, punand bazele identificarii nevoilor locale, ale intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiei locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, ale dezvoltarii mediului economic si agricol, imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale.

 

 

 


 

 

ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Cârcea

 

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții

 

Nr. crt.

Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz

Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează

Perioada în care se realizează

0

1

2

3

1.

Festivalul toamnei

Port popular, dansuri populare și tradiții culinare românești

Septembrie

2.

Ziua Comunei

15 august

3.

Ziua Eroilor

Iunie

 

4.

Magia Crăciunului

Tradițiile sărbătorilor de iarnă

Decembrie

 

5.

Ziua Copilului

 

Iunie

 

Față de evenimentele enumerate, Comuna Cârcea, prin autoritățile locale, își propune să sprijine evenimente de natură culturală sau sportivă care să contribuie la menținerea unui tonus sănătos pentru locuitorii săi.

Statutul în format fișier