România

România

Județul Timiș

Comuna Coșteiu

Comuna Coșteiu

STATUTUL

UNITĂȚII

ADMINISTRATIV – TERITORIALE

COMUNA 

COSTEIU,

Jud. TIMIS 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

STATUTUL UNITĂȚII ADMINISTRATIV – TERITORIALE 

COMUNA COȘTEIU

 

 

 

 

CUPRINS :

 

 

CAPITOLUL I : Prezentarea Generală a Unității Administrativ – Teritoriale   .......................... 3 

 

CAPITOLUL II : Autoritățile administrație publice locale ........................................................... 4

 

CAPITOLUL III : Căi de comunicații ............................................................................................ 5

 

CAPITOLUL IV : Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale ...................................................................................................... 6

 

CAPITOLUL V: Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale .............................. 7

 

CAPITOLUL VI: Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale .......................... 7

 

CAPITOLUL VII: Serviciile publice existente ............................................................................... 7

 

CAPITOLUL VIII: Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local .............................................................................................................................. 8

 

CAPITOLUL IX: Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială ............................................................................................................................................ 9

 

CAPITOLUL X: Participare publică .............................................................................................. 10

 

CAPITOLUL XI: Cooperare sau asociere ...................................................................................... 10

 

CAPITOLUL XII: Dispoziții tranzitorii și finale .......................................................................... 11

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL I : Prezentarea Generală A Unității Administrativ Teritoriale

 

Art. 1. 

(1) Comuna COSTEIU, Județul TIMIS este:

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu;

b) subiect juridic de drept fiscal;

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii.

(2) Comuna COSTEIU, Județul TIMIS are sediul social în Loc. Costeiu, la adresa:, nr. 282A, cod poștal: 307125, precum și codul de înregistrare fiscală 4357953.

(3) Însemnele specifice ale Comunei COSTEIU sunt:

a) stema, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1760/21.10.2004, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 1.a la prezentul statut;

 

Art. 2. 

(1) Comuna COSTEIU, Județul TIMIS are reședința în Loc. Costeiu, nr. 375, cod poștal: 307125

(2)Comuna Costeiu, Județul Timis este legată prin căi rutiere: spre sud de Boldur (12 km), spre sud-est, de Lugoj (7 km), iar spre nord de Balint ( 9km), la vest de Belint (8 km). Cea mai apropiată staţie de cale ferată se află la 2 km de  Costeiu. Vecinatătile teritoriului administrativ sunt:

  • spre vest –Comuna Belint;
  • spre nord – Comuna Balint si Comuna Bethausen ;
  • spre sud – Comuna Boldur
  • sud-est – Municipiul Lugoj;
  • spre est – Comuna Traian-Vuia.

(3) Comuna Costeiu, Județul Timis formată din satele Valea Lunga Romana, Hezeris, Costeiu (reședința), Tipari și Paru.

(4) Comuna Costeiu, Județul Timis, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, se situează in categoria comunelor de rangul II.

(5) Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în Anexa nr. 2 la prezentul statut.

 

Art. 3. 

(1) Comuna Costeiu, Județul Timis Din punct de vedere al   formelor de relief, comuna Coșteiu prezintă două unități geomorfologice distincte: câmpia strabătută de râul Timiș și pârâul Glavița. Zona colinară este reprezentată de dealul Țipariului, dealul Hezerișului(150-175 m), dealul Lighitișului si dealul Topilelor(190m).

(2)Câmpia aluvionară este situată de o parte și de alta a râului Timiș și a canalului Timiș- Bega, câmpia piemontană are o altitudine de cca 115, respectiv 120m. Apa freatică se gasește de la 2 metri în localitatea Păru până la 7 m adâncime în localitatea Coșteiu.

(3) Satele aparținătoare  ale comunei sunt: Coșteiu – reședința de comună, este atestată documentar din anul 1479, satul Țipari atesat documentar din anul 1881, satul Păru din anul 1723, satul Hezeriș din anul 1401 și satul Valea Lunga Română din anul 1510.

(4) ) În satul Coșteiu în anul 1728 a început construirea  canalului Bega, în vederea regularizării cursului râului Timiș, iar în anul 1759-1760 s-a construit stăvilarul din Coșteiu, important nod hidrotehnic în alimentarea cu apă a Timișoarei.

(5) Barajul de la Coșteiu constituia până nu demult un punct de atracție inedit prin pitorescul priveliștii, prin teii din parc, prin locul amenajat pentru plajă, prin casuțele din camping, restaurantul și parcarea aferentă. Prezentarea descriptiva este prevăzuta în Anexa nr. 3 la prezentul statut.

 

Art. 4. 

(1) Primele știri despre existența localității Coșteiu le avem din prima jumătate a secolului al X-lea, iar atestarea documentară provine din anul 1479, când localitatea este întărită în cadrul sistemului de apărare a cetății Lugoj. Denumirea localității provine de la cuvântul costae = coasta și a fost modificat de mai multe ori: Costil în 1510, Coscel în 1658, Coscii în 1701, iar pe harta lui Mercy din 1723 apare cu numele de Kusefdil .

(2) În satul Hezeriș există o biserică din lemn, biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: TM-II-m-A-06238, fiind construită în anul 1743, pe locul numit „Ocolituri”, aflat la 2 km vest de actuala vatră a satului. Măsurile de sistematizare de la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea fac ca locuitorii să se adune pe actuala vatră a satului, prilej cu care biserica este și ea mutată pe actualul amplasament. Biserica este prevăzută cu pictură în interior. Ansamblul pictural de la Hezeriș este datat aproximativ 1779, el prezentând afinități cu cel de la biserica din Zolt. Din acest motiv este atribuit zugravului Atanasie din Lugoj. Pictura prezintă un nivel destul de ridicat de degradare, în prezent nu există planuri de reabilitare.

(3) Tradiții: Hramul Bisericii ortodoxe române și greco-catolice este Sf. Mare Mucenic Gheorghe, prilej cu care se organizează anual ruga în satul Coșteiu, satul Păru și satul Valea Lungă Română au hramul Bisericii ortodoxe Sf. Marie Mică, 8 septembrie, prilej cu care se organizează ruga, satul Hezeriș are ruga la Sf. Marie Mare, în data de 15 august. În satul Țipari, anual, se organizează zilele satului în luna august,  când au loc diferite manifestări culturale, specifice etnicilor maghiari.

Prezentarea descriptiva este prevăzuta în Anexa nr. 4 la prezentul statut.

Art. 5. 

(1) Populația Comunei Costei, Județul Timis, este în număr de 3635 locuitori, din care 2912 români, 375 maghiari, 84 romi, 264 alte naționalități. Dupa sex : 1888 femei și 1742 bărbați, potrivit recensamântului populației din 2011, fapt pentru care comuna Coșteiu este comună de categoria aII-a.

Comuna are rețea de apă potabilă în toate satele, canalizare în satele Coșteiu, Țipari, Păru, gaz metan în localitatea Coșteiu, acces la calea ferată în localitatea Coșteiu, televiziune prin cablu, etc.

Principala ocupație a locuitorilor din comună este agricultura, o parte a populației fiind angajată la agenții economici din comună sau din municipiul Lugoj.

(2) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. Prezentarea descriptiva este prevăzuta în Anexa nr. 4 la prezentul statut.

 

 

 

CAPITOLUL II : Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. 

(1) Autoritățile administrației publice locale sunt:

a) Consiliul Local al Comunei Costeiu, Județul Timis, reprezintă autoritate deliberativă de la nivelul Comunei Costeiu, Județul Timis Consiliul Local al Costeiu, Județul Timis este format din 13 consilieri;

b) primarul Dl Carebia Petru, ca autoritate executivă;

c) La nivelul Comunei Costeiu, Județul Timis, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Dl. Marton Beniamin.

(2) Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice: Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Partidul Mișacarea Populară și Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: 

  • Partidul Social Democrat: 4 consilieri locali
  • Partidul Național Liberal: 5 consilier locali
  • Partidul Mișcarea Populară: 1 consilier local
  • Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania: 3 consilier local

(3) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992, sunt prevăzute în Anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în Anexa nr. 6.b la prezentul statut, după caz. 

 

CAPITOLUL III : Căi de comunicații

 

Art. 7.  

(1) Raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare:

a) rețeaua rutieră;

b) rețeaua de căi ferate – NU ESTE CAZUL

c) rețeaua de căi navigabile interioare și porturi – NU ESTE CAZUL

d) rețeaua de aeroporturi – NU ESTE CAZUL

e) rețeaua de transport combinat – NU ESTE CAZUL

 (2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în Anexa nr. 7.a la prezentul statut.

(3) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. b), potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006, cu modificările ulterioare, cuprinde: linii de cale ferată convenționale, linii de cale ferată de interes local, pe trasee noi sau poduri noi, după caz, astfel cum sunt prezentate în Anexa nr. 7.b la prezentul statut.

(4) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. c), potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006, cu modificările ulterioare, cuprinde: căi navigabile la care se vor executa lucrări de amenajare; puncte de traversare cu bacul și de acostare pentru nave de pasageri, la care se vor executa lucrări de modernizare; puncte de trafic RO - RO noi; porturi la care se vor executa lucrări de modernizare; porturi noi sau porturi turistice și debarcadere pentru nave de pasageri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8.c prezentul statut.

(5) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. d), potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006, cu modificările ulterioare, cuprinde: aeroporturi existente la care se vor executa lucrări de modernizare sau aeroporturi noi, după caz, astfel cum sunt prezentate în Anexa nr. 7.d la prezentul statut.

(6) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. e), potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006, cu modificările ulterioare, cuprinde: terminale de transport combinat existente, la care urmează să se execute lucrări de modernizare sau terminale de transport combinat noi, după caz, astfel cum sunt prezentate în Anexa nr. 7.e la prezentul statut.

 

 

CAPITOLUL IV: Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 8.

(1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Costeiu, Județul Timis, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde numărul total de unități de învățământ de stat și particular preuniversitar, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, înființate în structura universităților de stat, și numărul total al furnizorilor de educație autorizați să funcționeze provizoriu.

(2) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis își desfășoară activitatea de învățământ de stat preuniversitar:

  • Scoala Gimnaziala cu clasele I-VIII Costeiu
  • Scoala cu clasele I-IV Tipari
  • Grădinița cu Program Normal Costeiu
  • Grădinița cu Program Normal Tipari
  • Grădinița cu Program Normal Paru

  În această categorie se intenționează ca în cursul anilor 2022 – 2025 să se înfințeze creșă în Comuna Coșteiu, Județul Timiș, astfel cum sunt prezentate în Anexa nr. 8. la prezentul statut.

 

(3) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), precum și universitățile, academiile de studii, institutele, școlile de studii superioare de stat private sau confesionale, după caz, sunt prezentate în Anexa nr. 8 la prezentul statut.

(4) Comuna Costeiu, Județul Timis susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011.

 

Art. 9.

(1) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis își desfășoară activitatea la instituții de cultură, respectiv Căminele Culturale din comuna.

(2) Activitatea culturala din comuna Costeiu este una ocazionala, prilejuita de sarbatori sau evenimente scolare. Exista ansambluri sau formatii artistice cu caracter permanent care sa activeze pe raza comunei.

(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în Anexa nr. 8 la prezentul statut.

(4) Comuna Costeiu, Județul Timis participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.

 

 

 

Art. 10.

(1) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis dispune de 3 cabinete medicale cu medici de familie care asigură asistența medicală pe raza comunei.

(2) Comuna Costeiu, Județul Timis participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.

(3) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în Anexa nr. 8 la prezentul statut.

 

Art. 11.

(1) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Comunei Costeiu, Județul Timis asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1).

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Costeiu, Județul Timis  se regăsește în Anexa nr. 8 la prezentul statut.

 

Art. 12.

(1) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis nu își desfășoară activitatea instituții de presă în domeniul presei scrise, media on-line și/sau, după caz, media audiovizual.

(2) Lista cu denumirea instituțiilor de presă prevăzute la alin. (1) se regăsește în Anexa nr. 8 la prezentul statut.

 

Art. 13.

(1) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis nu își desfășoară activitatea cluburi ale copiilor, cluburi sportiv-școlare ori cluburi studențești, cluburi/asociații sportive, după caz.

(2) Lista cu denumirea cluburilor prevăzute la alin. (1) se regăsește în Anexa nr. 8 prezentul statut.

 

 

CAPITOLUL V: Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

Art. 14.

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în Anexa nr. 9 la prezentul statut.

 

CAPITOLUL VI: Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15.

(1) Patrimoniul Comunei Costeiu, Județul Timis este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Costeiu, Județul Timis, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial.

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Costeiu, Județul Timis, întocmit și atestat prin Proiect de Hotărârea Consiliului Local nr. 43/26.05.2022, în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în Anexa nr. 10 la prezentul statut.

(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Costeiu, Județul Timis se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Costeiu, Județul Timis, în secțiunea dedicată acestui statut.

 

CAPITOLUL VII: Serviciile publice existente

 

Art. 16.

Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Costeiu, Județul Timis sunt, după caz:

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare, furnizat de SERVICIUL DE GOSPODARIRE COMUNALA AL COMUNEI COSTEIU.

b) serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, după caz: nu este cazul

c) serviciul public de transport, după caz, furnizat de: nu este cazul;

d) serviciul public de salubrizare, furnizat de: nu este cazul;

e) serviciul public de iluminat: nu este cazul;

f) alte servicii publice ___.

 

Art. 17.

Distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis  sunt furnizate de:

-  ENEL ENEGIE SA .

 

Art. 18.

Alimentarea cu gaze naturale pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis este asigurată de: 

-ENGIE ROMANIA S.A 

-E-ON GAZ ROMANIA

 

Art. 19.

Comuna Costeiu, Județul Timis nu dispune de Serviciul public de administrare a domeniului public.

 

 

CAPITOLUL VIII: Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 20.

(1) Comuna Costeiu, Județul Timis, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, respectiv a municipiului București, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate instituțiile și obiectivele în cauză, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

 

CAPITOLUL IX: Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

Art. 21.

(1) Comuna Costeiu, Județul Timis realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității.

(2) Comuna Costeiu, Județul Timis acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale.

(3) Comuna Costeiu, Județul Timis poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Pe raza teritorială a Comunei Costeiu, Județul Timis nu își desfășoară activitatea organizații neguvernamentale.

 

Art. 22.

(1) Pe teritoriul Comunei Costeiu, Județul Timis își desfășoară activitatea 4 (patru) partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comunei Costeiu, Județul Timis se găsește în Anexa nr. 11 la prezentul statut.

 

Art. 23.

(1) Pe teritoriul Comunei Costeiu, Județul Timis nu își desfășoară activitatea organizații sindicale sau asociații profesionale, după caz.

 

 

 

Art. 24.

(1) În Comuna Costeiu, Județul Timis își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: Ortodox, romano-catolic, greco- catolic, penticostal, baptist si adventisti de ziua a 7-a.

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în Anexa nr. 11 la prezentul statut.

 

 

 

 

CAPITOLUL X: Participare publică

 

Art. 25.

Populația din Comuna Costeiu, Județul Timis este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel:

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii;

b) prin intermediul adunărilor cetățenești organizate pe sate, în mediul rural, și pe cartiere și/sau zone ori străzi, în mediul urban, după caz;

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative;

d) prin participarea la ședințele consiliului local sau județean, după caz;

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului.

 

Art. 26.

(1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

(2) Referendumul local se poate organiza în toate satele și localitățile componente ale comunei sau orașului ori numai în unele dintre acestea.

 

CAPITOLUL XI: Cooperare sau asociere

 

Art. 27.

Comuna Costeiu, Județul Timis se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 28.

(1) Comuna Costeiu, Județul Timis aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune.

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Costeiu, Județul Timis se regăsește în Anexa nr. 12 la prezentul statut.

 

Art. 29.

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, prin finanțare externa si din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în Anexa nr. 13 la prezentul statut.

 

CAPITOLUL XII: Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 30.

Anexele nr. 1-13 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. ...../30.06.2022.

Art. 31.

Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Costeiu, Județul Timis  sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative.

 

Art. 32.

Anexa nr. 10 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică.

 

 

 

Art. 33.

Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 32 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an.

 

 

Aprobat 

PRIMAR,

                 EC. PETRU CAREBIA

 

           Avizat 

                                                                        p.SECRETAR GENERAL AL COMUNEI COȘTEIU

                                                                                              ARDELEAN MARIANA

                                                                         

Statutul în format fișier