ANEXA NR. 2 la hotărârea nr. 14 din 30.01.2023

R O M Â N I A                                                            

JUDEȚUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL DEVA

CONSILIUL LOCAL                                               



M E T O D O L O G I A

de stabilire și repartizare a cotelor de contribuție la cheltuielile comune aferente consumurilor înregistrate pe unitățile locative situate în imobilul din municipiul Deva, 

str.Hărăului nr.40, aflat în proprietatea Municipiului Deva și în administrarea

Direcției de Asistență Socială Deva

 

Cap. I – GENERALITĂȚI

Art.1. – (1) Obiectul prezentei Metodologii îl constituie reglementarea cadrului general privind aplicarea la specificul administrației locale a Municipiului Deva, a modalității de stabilire și repartizare a cotelor de contribuție la cheltuielile comune aferente consumurilor individuale pe unitățile locative situate în imobilul din municipiul Deva, str. Hărăului nr.40, aflat în proprietatea Municipiului Deva și în administrarea Direcției de Asistență Socială Deva.

              (2) Prevederile prezentei metodologii se aplică utilizatorilor casnici - locatari/chiriași/ condominii, care nu sunt constituiți în asociații de chiriași.

 

Art.2. – La elaborarea prezentei Metodologii au fost avute în vedere și respectate următoarele acte normative:  

- Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările și completările ulterioare;

- Ordinul nr. 29/1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei şi a energiei termice la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici;

- Legea nr. 114/1996 privind locuințele, republicată, cu modificările și completările ulterioare; 

            - Hotărârea Guvernului României nr. 1275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <LLNK 11996   114 11 201   0 28>Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare.

 

 Art.3. – In sensul prezentului regulament se definesc următorii termeni

  a) condominiu – imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, după caz, şi cote-părţi indivize de proprietate comună;

    b) locatar - persoana fizică sau juridică care, în baza unui contract de locaţiune, dobândeşte de la cealaltă parte, numită locator, dreptul de folosinţă a unei locuinţe sau unui spaţiu cu altă destinaţie pentru o perioadă determinată, în schimbul unui preţ, denumit chirie;

    c)  locator - persoană fizică sau juridică care, în baza unui contract de locaţiune, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unei locuinţe sau unui spaţiu cu altă destinaţie pentru o perioadă determinată, în schimbul unui preţ, denumit chirie;

    d) cheltuieli comune – cheltuielile cu serviciile de care beneficiază chiriașii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale;

    e) cotă de contribuţie la cheltuielile comune – suma corespunzătoare din cheltuielile comune, pe care fiecare chiriaș este obligat să o plătească lunar;

    f) contor de branşament – aparat de măsurare, supus controlului metrologic de stat, care se montează pe branşament, la limita proprietăţii utilizatorului, utilizat la facturarea cantităţilor furnizate, pe baza înregistrărilor acestuia; 

    g) repartizare a costurilor – totalitatea acţiunilor şi activităţilor desfăşurate de o persoană juridică/fizică autorizată, după caz, în scopul repartizării costurilor pe proprietăţi individuale din imobilele tip condominiu; 

    h) branşament – partea din reţeaua publică de distribuţie a apei/energiei termice, care face legătura între reţeaua publică şi reţeaua interioară a unei incinte sau clădiri. 

 

Cap. II – CARACTERISTICILE IMOBILULUI SITUAT ÎN MUNICIPIUL DEVA, STR. HĂRĂULUI NR.40

    

Art.4.  Imobilul situat în municipiul Deva, str.Hărăului nr.40, are regimul de înălțime (P+1) și este alcătuit din 13 unități locative tip cameră de cămin, cu băi comune situate pe fiecare palier.

Art.5. – (1) Alimentarea cu apă se realizează în sistem centralizat, imobilul fiind racordat la rețeaua publică de distribuție a apei, având instalațiile interioare comune condominiului. 

               (2) Consumul de apă este înregistrat de contorul de branșament (apometru) al condominiului, în condițiile în care consumul individual este înregistrat de contoarele individuale de apă rece.

Art.6. – Imobilul este racordat la rețeaua de gaz metan și dispune de centrale termice pe gaz, montate pe fiecare palier al imobilului. 

 

CAP. III –MODALITATEA DE REPARTIZARE A CONSUMULUI DE APĂ ÎNREGISTRAT DE APOMETRUL MONTAT LA BRANȘAMENTUL CONDOMINIULUI


Art.7. – (1) Consumul de apă rece înregistrat la contorul de branșament al condominiului și facturat de către furnizorul de servicii se repartizează în funcție de consumul înregistrat de către contoarele individuale aferente fiecărei unități locative.

  (2) În cazul existenței unor diferențe între contorul de la branșamentul imobilului și totalul consumurilor înregistrate de către contoare, acestea se vor repartiza în funcție de numărul de persoane înscrise în contractele de locațiune (închiriere) ale titularilor fiecărei unități locative.

 

 CAP. IV – MODALITATEA DE REPARTIZARE A CANALIZĂRII APEI  RECI

Art.8. – (1) Cantitatea de apă uzată deversată la canalizare reprezintă un procent aplicat la cantitatea de apa rece facturată de către furnizorul de servicii și utilități, menționat în contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. 

            (2) Această cheltuială se repartizează locatarilor procentual, în funcție de cantitatea de apă rece consumată/unitate locativă. Astfel, consumul de apă rece se înmulțește cu procentul facturat, iar cantitatea rezultată se înmulțește cu prețul unitar facturat de către furnizorul de servicii, conform relației: 

            (CAR/u.l. * PcF) * PU = VC/u.l.

unde:

            CAR/u.l. – consum m³ de apă rece/unitate locativă

            PcF  – procent din cantitatea de apă rece facturată 

            PU – preț unitar canal apă rece/m3 facturat

            VC/u.l. – valoare canal apă rece/unitate locativă

 

CAP. V – MODALITATEA DE REPARTIZARE A CANALIZĂRII APEI  METEORICE

Art.9. – (1) Cantitatea de apă meteorică este facturată de către furnizor și se repartizează în funcție de suprafața unităților locative. Astfel, valoarea apei meteorice facturată de către furnizor se împarte la total suprafață imobil, rezultând valoarea apei meteorice/m2. Aceasta se înmulțește cu suprafața/unitate locativă, rezultând valoarea de plată a apei meteorice/unitate locativă, conform relațiilor:

            VAM : TS = VAM/m2   

            VAM/m2  x Su.l. = VAM/u.l.

unde:

            VAM = valoare apă meteorică facturată

            T= total suprafață imobil

            VAM/m2  = valoare apă meteorică/m2

                Su.l. = total suprafață /unitate locativă

            VAM/u.l. = valoare de plată apă meteorică/unitate locativă

 

CAP.VI – MODALITATEA DE REPARTIZARE A ENERGIEI ELECTRICE FACTURATĂ PENTRU PĂRȚILE COMUNE ALE IMOBILULUI

Art.10. – (1) Consumul de energie electrică aferent părților comune ale imobilului este facturat de către furnizorul de servicii, distinct pe fiecare imobil.

    (2) Repartizarea consumului de energie electrică se realizează împărțind total valoare energie electrică facturată/imobil la total număr de persoane înscrise în contractele de locațiune-închiriere (excepție făcând cazul în care există cereri de modificare a numărului de persoane prezente pe baza unor motive justificate), valoarea rezultată înmulțindu-se cu numărul de persoane/unitate locativă, rezultând valoarea de plată/unitate locativă, conform relației:

(VEn.f. : TP) P u.l. = VEn./u.l.

unde:

VEn.f– valoare energie electrică facturată/imobil

T– număr total de persoane/imobil

P u.l. – nr.persoane/unitate locativă   

VEn./u.l. – valoare de plată/unitate locativă


CAP. VII – MODALITATEA DE REPARTIZARE A GAZULUI CONSUMAT PENTRU ÎNCĂLZIREA IMOBILULUI 

Art.11. – În vederea repartizării facturii de gaz pentru încălzirea imobilului, se determină valoarea gazului consumat/mp suprafață imobil, împărțind valoarea totală a facturii emisă de către furnizor, la suprafața imobilului compusă din suprafața unităților locative și suprafața părților comune aferente unităților locative. 

Valoarea astfel obținută se înmulțește cu suprafața unității locative, rezultând suma de plată a consumului de gaz aferentă/unitate locativă, conform relației:

            TFG : TSI = VGmp 

VGmp * TSu.l.= VGi/u.l. 

unde:

            TFG – total valoare factură gaz

            TSI – total suprafață imobil

VGmp – valoare gaz consumat/mp

            TSu.l. – total suprafață aferentă fiecărei unități locative  

            VGi/u.l. – valoarea de plată a consumului de gaz aferent încălzirii/unitate locativă

 

CAP. VIII – MODALITATEA DE REPARTIZARE A MAJORĂRILOR DE ÎNTÂRZIERE FACTURATE DE CĂTRE FURNIZORI


Art.12. – (1) Majorările de întârziere facturate de către furnizori se repartizează doar restanțierilor din listele de plată, procentual, în funcție de valoarea restanței. Persoanelor care înregistrează restanțe la plata cheltuielilor comune și nu mai locuiesc în imobil, nu li se vor repartiza majorările facturate de către furnizori.

              (2) Majorările de întârziere se repartizează în funcție de totalul restanțelor din listele de plată. Astfel, valoarea majorărilor facturată se împarte la valoarea totală a restanțelor din listele de plată, iar coeficientul rezultat se înmulțește cu valoarea restanței/unitate locativă, rezultând totalul de plată al majorărilor/unitate locativă, conform relației:

                     (VMF : TR) x VR u.l.  = TM u.l. 

unde:

                     VMF = valoarea majorărilor de întârziere facturată de către furnizor

                     TR = total restanțe din listele de plată

                     VR u.l. = valoare restanță/unitate locativă

                     TM u.l. = total majorări de plată/unitate locativă 

 

CAP. IX – DISPOZIȚII FINALE


Art.13.  Toți locatarii/chiriașii au obligația de a achita lunar, conform listelor de plată lunare afișate, cotele de contribuție ce le revin la cheltuielile condominiului, până la termenul de plată afișat.  

Art.14. – În cazul restanțelor acumulate pe listele de plată, penalitățile aplicate de furnizori se repartizează fiecărui chiriaș restanțier. 

Art.15.Modificarea numărului de persoane conform căruia se determină valoarea cotelor de contribuție la cheltuielile comune aferente consumului de energie electrică se poate face numai pentru motive temeinice, pe bază de acte justificative, pe o perioadă determinată de maxim 3 (trei) luni, urmând ca după expirarea perioadei declarate, administratorul să repartizeze automat cotele de contribuție raportat la numărul de persoane din contractul de locațiune-închiriere, perioada putând fi prelungită ulterior pentru același termen, numai pe motive temeinice, pe bază de cerere și acte justificative. 

Art.16. – Citirea contorului de branșament și a contoarelor individuale se realizează în aceeași zi, sarcina citirii contoarelor individuale revenind reprezentanților administratorului imobilului.

                 

 

 

                   Inițiator,                                                                             AVIZEAZĂ,                                                                                                  

                   Primar,                                                                         Secretar general,

       Nicolae-Florin Oancea                                                          Florina-Doris Visirin