România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

ROMÂNIA

JUDEŢUL HUNEDOARA

  MUNICIPIUL  DEVA

PRIMAR

                      

                                                                       REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Deva în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu

 

Prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.2.261/2022 a fost aprobat Ghidul de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate. 

În Monitorul Oficial nr.279 din data de 04 aprilie 2023 a fost publicat Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.864/2023, pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr.2261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Scopul Programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor uzate. Obiectul acestuia constă în finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu acordată pentru autovehiculul uzat având o vechime egală sau mai mare de 15 ani de la anul fabricației, în schimbul predării acestuia spre casare. Indicatorul de performanță și eficiență a Programului îl reprezintă numărul de autovehicule uzate casate.

Programul se derulează în baza contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comune, orașe și municipii.

Finanțarea Programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, în limita creditelor de angajament și bugetare prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Stimulentul pentru casare este suma nerambursabilă în cuantum de 3.000 lei acordată beneficiarului care a predat spre casare și a radiat din circulație și din evidența fiscală a delegatului un autovehicul uzat. Acesta este constituit din suma de 2.400 lei alocată din Fondul pentru mediu și suma de 600 lei susținută din surse proprii de către delegat.

Finanțarea se acordă beneficiarului numai după încheierea de către UAT a contractului de delegare cu AFM și în baza contractului de finanțare. În cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se pot vira sume reprezentând stimulent pentru casare pentru cel mult 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori.

Municipiul Deva, având o populație de 66.251 de locuitori, poate obține finanțare pentru cel mult 1.000 de autovehicule uzate. Prin urmare, propun aprobarea înscrierii Municipiul Deva în cadrul programulului a unui număr de 1.000 autovehicule uzate, înregistrate pe raza municipiului Deva.

Pentru participarea la Programul privind casarea autovehiculelor uzate, Municipiul Deva va trebui să aloce pentru stimulentele pentru casare, o sumă totală de 600.000 lei, rezultată din valoarea de 600 lei/autovehicul uzat x 1.000 autovehicule uzate, propuse pentru finanțare.

Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 46/01.02.2023, privind aprobarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Municipiului Deva pe anul 2023 și a estimărilor pentru anii 2024-2026, în bugetul Municipiului Deva a fost cuprinsă suma de 600.000 lei la capitolul 74.02. ”Protecția mediului”, titlul 55 ”Alte transferuri”, art./alin.55.01.84. ”Sume reprezentând stimulentul pentru casarea autovehiculelor uzate”.

Luând act de prevederile:

  • Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.2261/2022, pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, cu modificările și completările ulterioare;
  • Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.864/2023, pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr.2261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate;

Potrivit prevederilor Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările și completările ulterioare, al art.13 alin.1 lit.”a” și alin.4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.196/2005 privind fondul pentru mediu, cu modificările și completările ulterioare, ale art.5 alin.3, art.20 alin.1 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;

În conformitate cu prevederile art.129 alin.2 lit.”d”, alin.7 lit.”i”, alin.14 precum și art.139 alin.3 lit.”a” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, supun spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Deva în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu.

 

                                                                                      PRIMAR,

                                                                         Nicolae-Florin OANCEA