România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia administrarea domeniului public și privat - Serviciul unitatea municipală pentru monitorizarea serviciilor comunitare de utilități publice

 

ROMÂNIA                                                                                            

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                   

MUNICIPIUL  DEVA

DIRECȚIA ADMINISTRAREA DOMENIULUI PUBLIC ȘI PRIVAT

SERVICIUL UNITATEA MUNICIPALĂ PENTRU MONITORIZAREA 

SERVICIILOR COMUNITARE DE UTILITĂȚI PUBLICE

 

 

RAPORT

la proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Deva în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu

 

Serviciul unitatea municipală pentru monitorizarea serviciilor comunitare de utilități publice din cadrul Direcției administrarea domeniului public și privat din aparatul de specialitate al Primarului, analizând Referatul de aprobare al Primarului municipiului Deva, domnul Nicolae Florin Oancea, privind aprobarea participării Municipiului Deva în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, supune atenției comisiei următoarele: 

Prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.2.261/2022 a fost aprobat Ghidul de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate. 

În Monitorul Oficial nr.279 din data de 04 aprilie 2023 a fost publicat Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.864/2023, pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr.2261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Scopul Programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor uzate. Obiectul acestuia constă în finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu acordată pentru autovehiculul uzat având o vechime egală sau mai mare de 15 ani de la anul fabricației, în schimbul predării acestuia spre casare. Indicatorul de performanță și eficiență a Programului îl reprezintă numărul de autovehicule uzate casate.

Programul se derulează în baza contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comune, orașe și municipii.

Finanțarea Programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, în limita creditelor de angajament și bugetare prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Stimulentul pentru casare este suma nerambursabilă în cuantum de 3.000 lei acordată beneficiarului care a predat spre casare și a radiat din circulație și din evidența fiscală a delegatului un autovehicul uzat. Acesta este constituit din suma de 2.400 lei alocată din Fondul pentru mediu și suma de 600 lei susținută din surse proprii de către delegat.

Finanțarea se acordă beneficiarului numai după încheierea de către UAT a contractului de delegare cu AFM și în baza contractului de finanțare. În cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se pot vira sume reprezentând stimulent pentru casare pentru cel mult 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 50.001 și 200.000 de locuitori.

Potrivit prevederilor art.11, capitolul III din Anexa la Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.864/2023, în vederea depunerii cererii de înscriere, în cadrul unei sesiuni, solicitantul depune următoarele documente:

  1. cererea de înscriere, semnată de reprezentantul legal al solicitantului sau de împuternicitul acestuia, cu semnătură electronică calificată;
  2. actul administrativ prin care persoana împuternicită să semneze cererea de înscriere este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
  3. actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de înscriere;
  4. documentul doveditor al deschiderii de către solicitant la Tezoreria Statului a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu;
  5. hotărârea autorității deliberative a solicitantului, din care rezultă:
  6. acordul cu privire la participarea în cadrul Programului;
  7. cuantumul contribuției proprii;
  8. numărul de autovehicule uzate estimat a face obiectul acordării stimulentului pentru casare.

Prin adresa Direcției Județene de Statistică Hunedoara nr.6/18.01.2023, înregistrată la Primăria municipiului Deva sub nr. 23-5615-PDV/18.01.2023, se comunică faptul că, la data de 01.07.2022, în municipiul Deva, populația după domiciliu este în număr de 66.251.

Astfel, Municipiul Deva, având o populație de 66.251 de locuitori, poate obține finanțare pentru cel mult 1.000 de autovehicule uzate. 

Ca urmare, pentru participarea la Programul privind casarea autovehiculelor uzate, Municipiul Deva va trebui să aloce pentru stimulentele pentru casare, o sumă totală de 600.000 lei, rezultată din valoarea de 600 lei/autovehicul uzat x 1.000 autovehicule uzate, propuse pentru finanțare.

Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 46/01.02.2023, privind aprobarea bugetului general de venituri și cheltuieli al Municipiului Deva pe anul 2023 și a estimărilor pentru anii 2024-2026, în bugetul Municipiului Deva a fost cuprinsă suma de 600.000 lei, la capitolul 74.02. ”Protecția mediului”, titlul 55 ”Alte transferuri”, art./alin.55.01.84. ”Sume reprezentând stimulentul pentru casarea autovehiculelor uzate”.

Prin adresa Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara – Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică Hunedoara   - Biroul Încasarea și Evidența Veniturilor Bugetare nr.HDG_STZ_6531/24.03.2023 se confirmă că Municipiul Deva are deschis la A.T.C.P. Hunedoara contul 21A432000.

Luând act de prevederile:

  • Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.2261/2022, pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, cu modificările și completările ulterioare;
  • Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.864/2023, pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului apelor și pădurilor nr.2261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate;

Potrivit prevederilor Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările și completările ulterioare, al art.13 alin.1 lit.”a” și alin.4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.196/2005 privind fondul pentru mediu, cu modificările și completările ulterioare, ale art.5 alin.3, art.20 alin.1 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;

În conformitate cu prevederile art.129 alin.2 lit.”d”, alin.7 lit.”i”, alin.14 precum și art.139 alin.3 lit.”a” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, supunem atenției comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local proiectul de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Deva în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu.

 

Direcția juridică și A.P.L.,                                         Direcția Economică,                          

Director Executiv,                                                       Director Executiv,   

         Oana Mura                                                           Claudia-Maria Stoica                      

 

    Direcția A.D.P.P.,                                                       Șef Serviciu UMMSCUP

    Director executiv,                                                                Larisa Stoica

    Lăcrămioara-Suzana Petruțesc-Boaru