România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia impozite şi taxe locale

 

 

                                                                                                                                        

RAPORT

la proiectul de hotărâre privind indexarea cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei și actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 493 alin. (3) si alin. (4) al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2024

 

 

            

Prin Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal au fost adoptate noile reglementări în materie fiscală, inclusiv la nivel local. Astfel, în Titlul IX din actul normativ mai sus menționat sunt prezentate impozitele și taxele locale așa cum acestea au fost stabilite de către legiuitor. 

Având în vedere prevederile art. 491 - Indexarea impozitelor și taxelor locale din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal potrivit cărora: „(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.”, (2) Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.”

Potrivit art. 493 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (7) Limitele amenzilor prevăzute la alin. (3) şi (4) se actualizează prin hotărâre a consiliilor locale conform procedurii stabilite la art. 491.”

Ținând cont de faptul că rata inflației comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor http://mfinante.gov.ro/noutati și ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației http://www.dpfbl.mdrap.ro/rata inflatiei.html, pentru anul 2022, este de 13,8%,

Faţă de cele prezentate mai sus şi în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (1), alin. (2) lit. b), alin. (4) lit. c), art. 139 alin. (3) lit. c) și art. 196 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, supunem spre dezbatere şi aprobare Consiliului Local al Municipiului Deva, Proiectul de hotărâre privind indexarea cu rata inflației a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei și actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 493 alin. (3) si alin. (4) al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2024 în forma prezentată.

 


 

Direcția Impozite și Taxe Locale,

Director executiv, 

Carla POPA

  
 

Direcția Juridică și Administrație Publică Locală,

Director executiv, 

Oana MURA

  

 


 

 

 

 

   


 

Direcția Economică,

Director executiv, 

Claudia Maria STOICA

  
 

Serviciul Recuperare Impozite și Taxe Locale,

Șef Serviciu, 

Călin Arghir PĂCURAR