România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia urbanism, privatizare

JUDEŢUL  HUNEDOARA

MUNICIPIUL  DEVA

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA





 

ARHITECT - ȘEF 

DIRECȚIA URBANISM 

Deva, Piața Unirii nr. 4

urbanism@primariadeva.ro         

 

RAPORT

                  privind delimitarea intravilanului municipiului Deva, localității componente Sântuhalm și satele aparținătoare, în vederea aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului Deva și a Regulamentului local de urbanism

 

 

Direcția urbanism din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, analizând Referatul de aprobare la proiectul de hotărâre privind delimitarea intravilanului municipiului Deva, localității componente Sântuhalm și satele aparținătoare, în vederea aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului Deva și a Regulamentului local de urbanism iniţiat de domnul Nicolae-Florin Oancea, Primarul municipiului Deva, supunem atenţiei următoarele:

            În vederea obținerii avizului OCPI Hunedoara pentru PUG al municipiului Deva, aflat în actualizare, s-a solicitat în baza art.249 lit.”e” din Ordinul nr.600/2023 pentru aprobarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, ca documentaţia topografică pentru recepţia suportului topografic al PUG să cuprindă descrierea limitei intravilanului propus, pentru fiecare localitate componentă cu menţionarea obligatorie a detaliilor liniare: drumuri, canale, căi ferate şi a limitelor imobilelor înscrise în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

            În prezent, satele aparținătoare a municipiului Deva au trupuri separate de intravilan - Cristur și Bârcea Mică - iar intravilanul municipiului Deva include și localitatea componentă Sântuhalm dar fără să existe o delimitare între cele două localități, astfel, nu se știe cu exactitate unde se termină teritoriului municipiului Deva și unde începe localitatea Sântuhalm. Această disfuncționalitate duce la dificultatea emiterii actelor administrative. Nu a fost delimitat nici teritoriul din extravilan aferent fiecărei localități. 

Astfel, prezenta documentație propune delimitarea intravilanului localității aparținătoare Archia și a localității componente Sântuhalm de intravilanul municipiului Deva. În cazul localităților aparținătoare Cristur și Bârcea Mică nu este cazul de o delimitare deoarece acestea sunt constituite în trupuri separate de intravilan, în conformitate cu prevederile HCL nr.139/2022.

Menționăm că nu se modifică limitele generale ale intravilanului propus, însușit de Consiliul local al Municipiului Deva prin HCL nr.139/2022.

De asemenea, s-a delimitat și teritoriul din extravilan repartizat municipiului Deva, localității componente Sântuhalm și localităților aparținătoare Archia, Cristur și Bârcea Mică.

Stabilirea delimitării localităților este necesară și pentru reactualizarea bazei de date a Primăriei municipiului Deva privind delimitarea cadastrală a localităților din UAT Deva,  stabilirea zonelor de impozitare, precum și a actualizării nomenclatorului stradal.

Obiectul Actualizării Planului Urbanistic General al Municipiului Deva îl constituie amenajarea teritorială a municipiului şi teritoriului administrativ Deva, în concordanţă cu politica de dezvoltare economică, social-demografică şi obţiunile populaţiei, necesară pentru o perioadă de timp de 10 ani. Planul Urbanistic General al municipiului Deva este întocmit în vederea rezolvării solicitărilor din tema program elaborată de beneficiar, precizării strategiei şi programului de dezvoltare, prezentării obiectivelor strategice de dezvoltare, a principalelor proiecte şi programe destinate implementării strategiei de dezvoltare, a reglementării activităţii de construire şi amenajare în cadrul UAT precum şi modalităţile de modificare şi completare a PUG.

Odată aprobat, Planul Urbanistic General devine un instrument foarte util al administraţiei locale Deva, în vederea gestionării responsabile a teritoriilor, precum şi unul concret în activitatea de avizare şi autorizare a tuturor investiţiilor viitoare. Acesta reprezintă şi baza legală a activităţii de autorizare şi avizare a tuturor investiţiilor de pe raza municipiului.

Regulamentul local de urbanism reprezintă sistemul unitar de norme tehnice şi juridice care stă la baza autorizării şi executării tuturor tipurilor de construcţii şi amenajări precum şi a elaborării tuturor planurilor urbanistice de detaliere de pe teritoriul administrativ al municipiului Deva.

Regulamentul local de urbanism stabileşte, în aplicarea legii, regulile de ocupare a terenurilor şi de amplasare şi utilizare a construcţiilor şi amenajărilor aferente acestora.

Regulamentul local de urbanism este parte a Planului Urbanistic General, documentație de urbanism cu caracter de reglementare. Normele cuprinse în Regulamentul Local de Urbanism sunt obligatorii la autorizarea executării construcțiilor de pe întreg teritoriul administrativ al municipiului. 

În conformitate cu prevederile art.46 alin.2 lit.”a”, art.481 alin.2 și 3 din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, cu modificările și completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr.525/1996 pentru aprobarea Regulamentului General de Urbanism, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordinului MLPAT nr.13/N/1999 pentru aprobarea „Ghidului privind metodologia de elaborare şi conţinutul cadrul al Planului Urbanistic General”, indicativ GP 038/99, ale Ordinului MLPAT nr.21/N/2000 pentru aprobarea „Ghidului privind elaborarea şi aprobarea regulamentelor locale de urbanism”, indicativ GM-007-2000, ale Contractului de servicii nr.41244/04.06.2020, ale art.249 lit.”e” din Ordinul nr.600/2023 pentru aprobarea Regulamentului de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară,  

În temeiul art.129 alin.1,  alin.2 lit.”c”, ”d”, alin.7 lit.”k”, alin.14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Se propune spre aprobare Consiliului local proiectul de hotărâre privind delimitarea intravilanuluimunicipiului Deva, localității componente Sântuhalm și satele aparținătoare, în vederea aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului Deva și a Regulamentului local de urbanism.

 

 

 

                                                                                      Arhitect şef,

                                                                                    Lăzăruț Raluca