România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

ROMÂNIA

JUDEŢUL HUNEDOARA 

MUNICIPIUL DEVA

PRIMAR

 

REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții 

„Proiect tip construire creșă mare, municipiul Deva - Sistematizare teren și asigurare utilități”

 

 

Nivelul de educație este factor-cheie al dezvoltării naționale, deoarece determină în mare măsură activitatea economică și productivitatea, precum și mobilitatea forței de muncă, creând premisele, pe termen lung pentru existența unui nivel mai ridicat de trai și de calitate a vieții. 

Ținând cont de faptul că în Municipiul Deva nu există o creșă de mare capacitate, este necesară realizarea unei astfel de investiții, inclusiv amenajarea terenului aferent acesteia și racordarea la utilități. S-a stabilit la nivel local necesitatea construirii unei creșe concepută conform cerințelor și normelor în vigoare, cu spațiile necesare desfășurării tuturor tipurilor de activități legate de educația antepreșcolară.

Astfel, Municipiul Deva a inițiat demararea construirii unei creșe de mare capacitate - pentru 110 copii, pe Str. Lotusului din cartier Dealul Paiului. 

Creșa de mare capacitate se realizează după un proiect tip. În acest sens a fost semnat contractul de finanțare, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, nr. 96741/29.08.2022. Construcția va cuprinde clădirea propriu-zisă, alei pietonale, alei carosabile și parcare.  Clădirea va fi prevăzută atât cu panouri fotovoltaice cât și cu panouri solare, iar terenul va fi amenajat cu spații verzi și locuri de joacă pentru copii.

Obiectivul general al proiectului „Proiect tip – construire creșă mare, municipiul Deva – Sistematizare teren și asigurare utilități” îl reprezintă împrejmuirea amplasamentului și racordarea la utilități.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investiției sunt:

  • Îmbunătățirea accesului la învățământul antepreșcolar din municipiul Deva prin creșterea capacității de școlarizare, respectiv prin construcția unei creșe cu grupe de antepreșcolari, astfel încât să conducă la asigurarea infrastructurii necesare pentru înscrierea a 110 copii în învățământul antepreşcolar în municipiul Deva;
  • Racordarea la utilități a obiectivului de investiție până la limita de proprietate;
  • Împrejmuirea amplasamentului cu gard metalic și plasă bordurată.
  • Achiziționarea de dotări și mobilier necesare funcționării obiectivului;
  • Creșterea valorii terenului;

Prin soluția adoptată în Studiul de fezabilitate elaborat de către SC KALANS CONCEPT SRL, Scenariul 1, varianta cu proiect -  reprezintă scenariul în care se realizează o investiție nouă prin care se vor atinge specific următoarele obiective:

  • Proiect tip – construire creșă mare, municipiul Deva – Sistematizare teren și asigurare utilități;
  • Împrejmuirea amplasamentului cu gard metalic si plasă bordurată și asigurarea utilităților;

În conformitate cu prevederile art.44 alin.1, al art.45 alin.1 din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul art.129 alin.2 lit.”b”, alin.4 lit.”d”, art.139 alin.3 lit.”a” şi ale art.196 alin.1 lit.”a” din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Supun atenției comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții Proiect tip construire creșă mare, municipiul Deva - Sistematizare teren și asigurare utilități”.

 

                                                                                             PRIMAR,

                                                                                Nicolae - Florin Oancea