România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

ROMÂNIA                                                                

JUDEȚUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL DEVA

PRIMARUL           

REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea noii durate și a cheltuielilor estimate legate de proiectul ”Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” – locația din str. Scărișoara, nr.4 - școala generală”, cod SMIS 122788, în vederea finalizării activităților și asigurării funcționalității sale, în scopul asigurării finalizării integrale a acestuia din fonduri proprii

                                                                                                                                                             

Prin Hotărârea Consiliului local nr.253/2020, cu modificările și completările ulterioare, s-a aprobat proiectul „Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” – locația din str. Scărișoara, nr.4 - școala generală”, cod SMIS 122788 și cheltuielile aferente. 

În data de 25.08.2020 s-a semnat Contractul de finanțare nr.5919 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, Organismul Intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest și unitatea administrativ-teritorială municipiul Deva în calitate de beneficiar al finanțării pentru finanțarea acestui proiect.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1, Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.1, Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

După semnarea contractului de finanțare conform calendarului, s-a început derularea  activităților proiectului cu realizarea achizițiilor publice. Achiziționarea serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice PT, DE, DTAC, DTOE + verificare tehnică, documentații pentru obținere avize/acorduri, caiete sarcini și asistență tehnică din partea proiectantului, a fost lansată în termenul legal, dar procedura nu a putut fi atribuită din cauza ofertelor inacceptabile depuse. Acest lucru a generat astfel și întârzierea achiziției contractului pentru execuția lucrărilor, precum și întârzieri în realizarea activităților proiectului. 

Astfel, pentru a putea duce la îndeplinire obligațiile asumate prin Contractul de finanțare, pentru  implementarea proiectului în bune condiții, realizarea activităților, a indicatorilor și a obiectivelor  proiectului, au fost operate modificări, în sensul comasării Achiziției serviciilor de elaborare a  documentațiilor tehnico-economice PT, DE, DTAC, DTOE + verificare tehnică, documentații pentru obținere avize/acorduri, caiete sarcini și asistență tehnică din partea proiectantului cu achiziția Execuția lucrărilor, rezultând astfel o singură achiziție, respectiv: Achiziția contractului de Lucrări de tip Proiectare și Execuție, timpul alocat acestor activități fiind redus.

Procedura privind  achiziția contractului de lucrări de tip Proiectare și execuție s-a derulat sub supraveghere/control ANAP, ceea ce a generat din nou întârzieri în derularea celorlalte activități ale proiectului. În data de 12.05.2022 s-a încheiat Contractul de lucrări de tip Proiectare și execuție nr.49438 cu S.C. METALPROD WEST S.R.L. – S.C. DRAGOS INSTAL TRUST S.R.L. prin Liderul S.C. METALPROD WEST S.R.L. - contract modificat prin Actul adițional nr.1 din 07.09.2022 prin care s-a  prelungit termenul de prestare a serviciilor de proiectare și de verificare tehnică de calitate a proiectării.

Conform Ordinului de începere a execuției contractului, prestarea serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice: DTAC+DTOE, documentații pentru obținere avize/acorduri, Proiect tehnic de execuție+Detalii de execuție, Caiete de sarcini, Liste de cantități, verificare proiect pe specialități, a început cu data de 24.05.2022, durata contractului de proiectare și execuție fiind de 20 de luni. 

După numeroase Notificări transmise prestatorului pentru predarea documentațiilor tehnico- economice: DTAC+DTOE, documentații pentru obținere avize/acorduri, Proiect tehnic de execuție + Detalii de execuție, Caiete de sarcini, Liste de cantități, verificare proiect pe specialități, în data de 08.05.2023 s-au predat documentațiile aferente serviciilor de proiectare și în 25.05.2023 s-a realizat recepția acestora. În cadrul documentațiilor tehnice în faza Proiectului Tehnic de execuție s-au dezvoltat, detaliat și optimizat soluțiile tehnice conceptuale incluse și aprobate în D.A.L.I., în conformitate cu legislația aplicabilă în domeniul construcțiilor. Totodată, în vederea respectării cerințelor esențiale privind securitatea la incendiu și sănătatea populației și ținând cont de faptul că au fost necesare și unele adaptări la situația reală din teren, s-a impus proiectarea unor categorii de lucrări, inseparabile de obiectul contractului, imperios necesare pentru finalizarea obiectivului de investiție.       

Prin Hotărârea Consiliului local nr.343/2023 au fost aprobați indicatorii tehnico economici- faza PT pentru investiția „Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” – locația din str.Scărișoara, nr.4 - școala generală”.                 

Ordinul de începere a lucrărilor s-a emis de către Municipiul Deva începând cu data de 09.06.2023, iar executantul lucrărilor a predat prima situație de lucrări doar în data de 09.10.2023 care a fost acceptată la plată în data de 26.10.2023, astfel că, la această dată lucrările sunt întârziate, fiind realizate doar în procent de 10,25%.

Prin Instrucțiunea nr.207/31.10.2023 a Autorității de Management Programul Operațional Regional 2014-2020, au fost stabilite acțiunile AM/OI de pregătire în vederea închiderii Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru proiectele care au fost incluse în Lista proiectelor nefinalizate respectiv Lista proiectelor etapizate.

Luând în considerare faptul că s-au făcut toate demersurile necesare în vederea implementării proiectului, dar finalizarea acestuia nu se va realiza până la 31.12.2023, este necesară adoptarea unei hotărâri privind aprobarea noii durate și a cheltuielilor estimate legate de proiectul ”Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” – locația din str. Scărișoara, nr.4 - școala generală”, cod SMIS 122788, în vederea finalizării activităților și asigurării funcționalității sale, în scopul asigurării finalizării integrale a acestuia din fonduri proprii.

Valoarea estimată, la data prezentei, necesară finalizării integrale a proiectului „Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” – locația din str. Scărișoara, nr.4 - școala generală”, cod SMIS 122788, până la data de 31.12.2024 este în cuantum de 10.691.603,93 lei cu TVA, și se va introduce în bugetul general al municipiului Deva pe anul 2024.

În temeiul prevederilor Ordonanței de urgență nr.36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020, cu modificările și completările ulterioare, ale Instrucțiunii nr.207/31.10.2023 a Autorității de Management Programul Operațional Regional 2014-2020 privind acțiunile AM/OI de pregătire în vederea închiderii Programului Operațional Regional 2014-2020 și ale Ordinului nr.4008/23.10.2023 emis de Ministrul investițiilor și proiectelor europene privind modificarea Anexei 10.8 ”Model orientativ contract de finanțare” la Ghidul solicitantului, Condiții generale pentru accesarea fondurilor în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, aprobat prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 1021/2015,

În temeiul art.129 alin.2 lit.“b”, alin.4 lit.”a”, alin.7 lit.”a”, alin.14, precum și ale art.139 alin.3 lit.”a” din Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Supun atenţiei comisiilor de specialitate şi plenului Consiliului local, proiectul de hotărâre  privind aprobarea noii durate și a cheltuielilor estimate legate de proiectul ”Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” – locația din str.Scărișoara, nr.4 - școala generală”, cod SMIS 122788, în vederea finalizării activităților și asigurării funcționalității sale, în scopul asigurării finalizării integrale a acestuia din fonduri proprii.

 

 

Primar

Nicolae-Florin OANCEA