România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul programe de dezvoltare

ROMÂNIA                

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                                                                

MUNICIPIUL DEVA 

DIRECŢIA TEHNICĂ                                                                                                                      

SERVICIUL PROGRAME DEZVOLTARE

 

 

 

RAPORT

la proiectul de hotărâre privind aprobarea metodologiei și a listei de proiecte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027 

 

            Serviciul Programe Dezvoltare din cadrul aparatului de specialitate al primarului, analizând Referatul de aprobare la proiectul de hotărâre iniţiat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, privind aprobarea metodologiei și a listei de proiecte prioritare finanțabile din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027, supune atenţiei următoarele: 

În cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, se acordă o importanță deosebită abordării urbane, iar perioada de programare reprezintă o oportunitate de analiză a modului în care dezvoltarea urbană de succes poate fi atinsă printr-o abordare integrată.

Recunoscând rolul important al municipiilor ca promotori de dezvoltare, prin Acordul de Parteneriat al CE cu România 2021-2027 se promovează o abordare integrată a dezvoltării urbane pentru a trata într-un mod mai eficace provocările economice, sociale, climatice, demografice și de mediu care afectează zonele urbane.

Accesarea fondurilor disponibile în cadrul obiectivelor specifice selectate pentru susținerea dezvoltării urbane este condiționată de depunerea și selectarea strategiei, conform dispozițiilor Regulamentului CE 1060/2021. Elementul central al dezvoltării urbane durabile îl constituie finanțarea proiectelor de dezvoltare urbană în baza unor strategii integrate de dezvoltare urbană (SIDU) și reflectă înțelegerea actuală a planificării strategice, concepută ca un proces adaptiv ce implică gestionarea schimbărilor. Este necesar ca aceste strategii să fie elaborate în conformitate cu prevederile art. 28-30 din Regulamentul CE 1060/2021, condiție obligatorie pentru a avea acces la finanțare. 

Toate orașele și municipiile din regiune sunt eligibile pentru finanțare în cadrul acestei abordări, beneficiind, în funcție tipologia de localitate, în cadrul obiectivului specific al PR Vest 2021-2027, fie de o alocare orientativă predeterminată pentru care se lansează apeluri necompetitive, fie de o anvelopă financiară comună, intrând în proces de selecție a proiectelor în sistem competitiv. 

În conformitate cu prevederile Regulamentului nr.1060/2021, investițiile dedicate dezvoltării urbane durabile vor fi fundamentate în baza unor strategii teritoriale integrate elaborate și implementate sub responsabilitatea autorităților sau organismelor teritoriale competente - ex. municipii/orașe, asociații de dezvoltare intercomunitară etc..

Regulamentul (UE) nr.1060/2021 menționează la art.29 faptul că autoritățile teritoriale competente responsabile (autoritățile publice locale) cu implementarea strategiilor teritoriale integrate sunt implicate în selectarea operațiunilor care vor fi sprijinite prin intermediul programelor relevante. Astfel, autoritățile publice locale responsabile cu implementarea SIDU au în atribuții și selecția strategică a proiectelor/operațiunilor care vor primi finanțare prin PR Vest 2021-2027 și prioritizarea acestora. Pentru proiectele prioritare selectate vor fi elaborate documentații tehnice și vor fi depuse pentru finanțare în cadrul apelurilor de proiecte lansate de autoritatea de management.

Procesul de selectare și prioritizare a proiectelor din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027 a fost realizat la nivelul aparatului de specialitate al Primarului. Lista de proiecte prioritare finanțabile prin PR Vest 2021-2027 trebuie obligatoriu aprobată de Consiliul local care, în conformitate cu legislația națională în vigoare, reprezintă structura care îndeplinește atribuții de angajare a resurselor financiare și de stabilire a oportunității investițiilor din bugetul local.

UAT Municipiul Deva are rolul de a contribui la elaborarea și implementarea strategiilor teritoriale integrate, precum și la selecția și prioritizarea proiectelor din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027, utilizând ca metodologie de selecție și prioritizare criterii specifice de conformitate și de ierarhizare, recomandate în Anexa 1 la Instrucțiunea AM PR Vest nr. 4/2023 privind actualizarea Documentului cadru pentru verificarea strategiilor teritoriale integrate și a planurilor de mobilitate urbană durabilă în cadrul Programului Regional Vest 2021 – 2027.

În cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027 alocarea financiara pentru Municipiul Deva este de 74.667.460,16 lei, respectiv 15.042.399 euro (FEDR+BS+BL).

Potrivit Documentului cadru pentru verificarea strategiilor teritoriale integrate și a planurilor de mobilitate urbană durabilă în cadrul Programului Regional Vest 2021 – 2027,

Pentru obiective specifice/intervenții regionale cu apeluri de proiecte necompetitive: 

i. În situația în care valoarea totală a proiectelor care au îndeplinit criteriile de conformitate cu PR Vest 2021-2027 nu a depășit 300% din alocarea financiară de care dispune Municipiul Deva pe obiectiv specific/intervenția regională, toate proiectele care respectă criteriile de conformitate cu PR Vest 2021-2027, constituie Lista/listele de proiecte prioritare din SIDU finanțabile prin PR Vest 2021-2027. În această situație, nu mai este necesară aplicarea criteriilor de ierarhizare din grila specifică pentru întocmirea listei de proiecte prioritare din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027. 

ii. În situația în care valoarea totală a proiectelor care au îndeplinit criteriile de conformitate cu PR Vest 2021-2027, inclusiv criteriile suplimentare incluse de UAT, dacă este cazul, au depășit 300% din alocarea de care dispune Municipiul Deva pe obiectivul specific și intervenția regională, se aplică criteriile de ierarhizare din grila specifică pentru întocmirea Listei de proiecte prioritare finanțabile prin PR Vest 2021-2027. Lista/listele de proiecte prioritare finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027 este constituită din proiectele care îndeplinesc cel mai bun punctaj total în limita a 300% din alocarea de care dispune fiecare municipiu. 

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027, aprobata prin Hotărârea Consiliului local nr.410/17.10.2023, contine un portofoliu de 711 proiecte, ce constituie punctul de plecare in selectarea și prioritizarea proiectelor pentru aplicarea mecanismului descris anterior.

Din Lista Generală de proiecte prioritare din SIDU generate de obiectivele strategiei au fost selectate proiectele care se încadrează tipologiei de finanțare în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027. Precizăm faptul că prin Dispoziția Primarului nr.482/27.03.2024 au fost nominalizați membrii comisiei pentru prioritizarea proiectelor din SIDU finanțabile prin Programul Regional Vest 2021-2027. Activitatea acesteia a constat în prioritizarea proiectelor, punctarea individuală a fișelor de proiecte, centralizarea punctajelor individuale și întocmirea listei de proiecte. Astfel, fiecare persoană din comisie a punctat individual fișele de proiect. Președintele a centralizat punctajele tuturor membrilor - medie aritmetică, a obținut punctajul final, și a elaborat, în ordine descrescătoare, Listă proiectelor prioritare din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027. Proiectele care depășesc alocarea financiară sunt considerate proiecte de rezervă. 

Totodată în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027, vor fi depuse și proiectele etapizate ”Modernizarea sistemului de transport public local prin achizitionarea de vehicule ecologice” și ”Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, B-dul 22 Decembrie și zona adiacentă” pentru finanțarea etapei II.

Lista proiectelor prioritare finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027 trebuie să fie supusă aprobării Consiliul local și transmisă Autorității de management, împreună cu Hotărârea Consiliului local de aprobare, metodologia de selecție și prioritizare, SIDU și PMUD, odată cu primul proiect depus pentru finanțare.

De asemenea în vederea accesării fondurilor europene în cadrul PR Vest 2021-2027, Municipiul Deva trebuie să își asume angajarea din bugetul local a cel puțin 10% din alocarea primită în cadrul PR Vest 2021-2027 pentru proiecte complementare în logica SIDU, în conformitate cu prevederile OUG 156/2020, cu modificările și completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile art.44 alin.1 şi 4 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările și completările ulterioar, ale art.6 alin.7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.156/2020, privind unele măsuri pentru susţinerea dezvoltării teritoriale a localităţilor urbane şi rurale din România cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul art.129 alin.2 lit.”b”,”d”, alin.4 lit.”d”, ”e”, alin.7 lit.”k”, alin.14, art.139 alin.3 lit.”a”, art.196 alin.1 lit.”a” din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

S-a elaborat proiectul de hotărâre privind aprobarea metodologiei și a listei de proiecte prioritare din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Deva pentru perioada 2021-2027 finanțabile în cadrul Intervenției Regionale 4.1 Mobilitate urbană sustenabilă a Programului Regional Vest 2021-2027.

 

 

 

Direcţia juridică și administrație publică locală                              Direcția economică

           Director executiv                                                                        Director executiv                              

             Oana MURA                                                                           Claudia Maria STOICA              

                                                                                   

          

 

      Director executiv Direcția Tehnică                                  Șef Serviciu programe dezvoltare                                 

              Manuela STANCIU                                                               Mariana CODRIN                                                                   

        

 

                                                                                   Șef Birou programe dezvoltare                                                               

                                                                                                      Claudia PĂTRU

                                                                                                     

 

 

                                                                                                                Consilier,

                                                                                                           Felicia DETEȘAN