România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul fond locativ

R O M Â N I A                                                                                           

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                           

CONSILIUL LOCAL DEVA                                                              

DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ DEVA

SERVICIUL FOND LOCATIV                    

            

R A P O R T

la proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării spre închiriere a locuințelor pentru tineri destinate închirierii, rămase vacante în imobilul ANL3 din municipiul Deva, str. M. Eminescu nr.103, bl.1 și imobilul ANL1 din municipiul Deva, Aleea Moților nr.2A  

 

 

Serviciul Fond Locativ din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Deva, subordonată Consiliului local al municipiului Deva, analizând Referatul de aprobare al domnului primar Nicolae-Florin Oancea, prin care se propune Consiliului local proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării spre închiriere a locuințelor pentru tineri destinate închirierii, rămase vacante în imobilul ANL3 din municipiul Deva, str. M. Eminescu nr.103, bl.1 și imobilul ANL1 din municipiul Deva, Aleea Moților nr.2A, supune atenţiei următoarele: 

- Locuința pentru tineri, destinată închirierii, situată în imobilul ANL3 din municipiul Deva, str. M. Eminescu nr.103, bl.1, sc.1, et.7, ap.46, deținută de numita Gatalan Ana-Maria în baza contractului de închiriere nr.23985/29.12.2017, modificat prin actele adiționale subsecvente, cu termen de valabilitate până la data de 31.12.2027, a devenit vacantă începând cu luna mai 2024, în baza cererii înregistrată la Direcția de Asistență Socială Deva cu nr.9068/04.04.2024 și a procesului-verbal de predare-primire nr.11545/25.04.2024. 

- Locuința pentru tineri, destinată închirierii, situată în imobilul ANL1 din municipiul Deva, Aleea Moților nr.2A, mansardă, ap.57, deținută de numita Gros-Sima Andreea-Elena în baza contractului de închiriere nr.6485/26.02.2021, cu termen de valabilitate până la data de 28.02.2026, a devenit vacantă începând cu luna mai 2024, în baza cererii înregistrată la Direcția de Asistență Socială Deva cu nr.10594/17.04.2024 și a procesului-verbal de predare-primire nr.11880/30.04.2024.

În vederea repartizării spre închiriere a celor 2 – două locuințe rămase vacante pe perioada exploatării în regim de închiriere în imobilul ANL3 din municipiul Deva, str. M. Eminescu nr.103, bl.1 și imobilul ANL1 din municipiul Deva, Aleea Moților nr.2A, în ședința din data de 04.06.2024, Comisia socială de analiză a dosarelor depuse de solicitanţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, realizate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe în cadrul programului “Construcţii locuinţe pentru tineri destinate închirierii”, numită prin Dispoziţia Primarului nr.268/2021, ulterior modificată, a analizat lista de priorități în soluționarea cererilor de locuințe pentru tineri destinate închirierii, refăcută conform prevederilor legale în vigoare, și a constatat că solicitanții situați pe pozițiile 1 și 2 în listă au familiile formate din 2 persoane, fapt care îi îndreptățește la atribuirea spre închiriere a unor locuințe tip apartament, conform prevederilor legale în vigoare privind numărul de persoane corespunzător numărului de camere pe locuință (Anexa 1, pct.2 din Legea nr.114/1996 privind locuințele, republicată, cu modificările și completările ulterioare), însă, întrucât locuințele devenite vacante sunt de tip garsonieră, Comisia socială a propus ca persoanele în cauză să-și exprime, în scris, acordul cu privire la acceptarea unei astfel de locuințe, iar în cazul în care refuză, să se repartizeze persoanelor singure situate pe următoarele poziții din lista de priorități, refăcută conform prevederilor legale. 

În aceste condiții, prin adresele înregistrate la Direcția de Asistență Socială Deva cu nr.14818/05.06.2024 și nr.14794/05.06.2024, numita Oprița Georgiana-Ioana, respectiv numitul Nicoară Cristian-Constantin au declarat că acceptă repartizarea unei locuințe tip garsonieră, drept pentru care, conform procesului-verbal nr.14750/04.06.2024, Comisia socială propune întocmirea listei de repartizare a locuințelor, prin preluarea solicitanților înscriși pe pozițiile 1 și 2 în lista de priorități, refăcută conform prevederilor legale în vigoare, după cum urmează:

- Locuința tip garsonieră, situată în imobilul ANL3 din municipiul Deva, str. M. Eminescu, nr.103, bl.1, sc.1, et.7, ap.46, se va atribui numitei Oprița Georgiana-Ioana (2 persoane), aflată pe poziția 1 în listă;

- Locuința tip garsonieră, situată în imobilul ANL1 din municipiul Deva, Aleea Moților nr.2A, mansardă, ap.57, se va atribui numitului Nicoară Cristian-Constantin (2 persoane), aflat pe poziția 2 în listă. 

            Administrarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, se face în condiţiile prevăzute de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat.

Conform prevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificările şi completările ulterioare, contractul de închiriere se încheie pe o durată de 5 – cinci ani de la data repartizării locuinţei și va cuprinde clauze referitoare la revizuirea cuantumului chiriei, în funcție de vârsta solicitantului, actualizarea anuală a cuantumului chiriei cu rata inflației, fără ca nivelul maxim al chiriei, în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie, să depășească cuantumul prevăzut de lege, aplicarea de penalități de 0,05%/zi din suma datorată, pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată la scadență, interzicerea cedării dreptului de folosință a locuinței de către titularul contractului, sub sancțiunea rezilierii de drept a contractului. 

După expirarea perioadei contractuale inițiale, prelungirea contractului se face, succesiv, pe perioade de câte 5 – cinci ani.   

Chiria se stabilește de către administratorul locuinței, conform modelului de calcul prevăzut în anexa nr.16 la normele metodologice de punere în aplicare a Legii nr.152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare și se actualizează anual cu rata inflației, în condițiile prevăzute de lege. 

            Ţinând cont de cele de mai sus,

În baza prevederilor art.8 alin.3, alin.4, alin.5, alin.7, alin.8, alin.9, alin.9^1, alin.10 și alin.11 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, 

În temeiul art.15 alin.6, alin.7, alin.8, alin.10, alin.13, alin.23, alin.23^1, alin.24^1 și alin.24^2 din Hotărârea Guvernului României nr.962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificările şi completările ulterioare,

În temeiul art.129 alin.2 lit.ʺdʺ, alin.7 lit.ʺqʺ, precum și art.243 alin.1 lit.ʺaʺ din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,  

Supunem aprobării plenului Consiliului local al municipiului Deva, adoptarea unei hotărâri privind aprobarea repartizării spre închiriere a locuințelor pentru tineri destinate închirierii, rămase vacante în imobilul ANL3 din municipiul Deva, str. M. Eminescu nr.103, bl.1 și imobilul ANL1 din municipiul Deva, Aleea Moților nr.2A. 

 

                          

              Director executiv,                         Director executiv adjunct,                             Șef serviciu,                 

               Alex-Cosmin Jurja                      Daniel-Adrian-Gheorghe Faur                   Daniela Muntianu                    

                                                      

                                  

                                                                                                                              Vizat,   

                                                                                                  Șef Serviciu juridic, achiziții și registratură   

                                                                                                              Cosmina-Elena Noaghiu-Bolda