România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul resurse umane

ROMÂNIA                                                                                                             

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                                    

MUNICIPIUL DEVA                                                                      

SERVICIUL RESURSE UMANE 

RAPORT DE SPECIALITATE

la proiectul de hotărâre privind organizarea  concursului de promovare pentru ocuparea  postului corespunzător funcției publice de conducere de Director executiv al  Direcției de Asistență Socială Deva, instituție publică cu personalitate juridică din subordinea Consiliului local al municipiului Deva

 

« Serviciul resurse umane » al aparatului de specialitate al Primarului municipiului Deva, analizând Referatul de aprobare întocmit de inițiatorul proiectului, Primarul municipiului Deva, dl. Nicolae – Florin Oancea, supunem atenției Consiliului local al municipiului Deva următoarele :

Ţinând cont de faptul că, începând cu data de 1 iunie 2024, postul corespunzător funcției publice de conducere de Director executiv al  Direcției de Asistență Socială Deva, instituție publică  cu personalitate juridică din subordinea Consiliului local al municipiului Deva, a devenit vacant,

În baza art. 155, alin. (8) din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 / 2019 privind codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia :

 (8) Numirea conducătorilor instituţiilor publice de interes local, respectiv ai serviciilor publice de interes local se face pe baza concursului sau examenului organizat potrivit procedurilor şi criteriilor aprobate de consiliul local la propunerea primarului, în condiţiile părţii a VI-a titlul II capitolul VI sau titlul III capitolul IV, după caz. 

            În conformitate cu prevederile art. 483 alin. (2) din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia :

Articolul 483

 (2)Pentru a participa la concursul de promovare într-o funcţie publică de conducere vacantă, funcţionarii publici trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: 

a) să fie numiţi într-o funcţie publică din clasa I;

b )să îndeplinească condiţiile minime de vechime în specialitate prevăzute la art. 468 alin. (2);

c) să îndeplinească condiţiile pentru ocuparea funcţiei publice prevăzute la art. 465 alin. (1) lit. f)-g^2), după caz, conform fişei postului;

d) să fie absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Legea nr. 199/2023;

e) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentului cod;

f) să fi obţinut un număr minim de credite prin participarea la programe de formare, de perfecţionare, seminare, conferinţe, schimburi de experienţă sau vizite de studiu, în condiţiile legii, sau să fi urmat o formă de perfecţionare profesională cu durata de minimum 30 de ore în ultimii 3 ani de activitate.

În baza prevederilor art. 31 al LEGII nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice : 

ART. 31 - Încadrarea şi promovarea unor categorii de personal

    (1) Pentru personalul contractual sau alte categorii de personal care nu beneficiază de statute speciale, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Potrivit prevederilor art. 13 din Anexa nr. 2 la HOTĂRÂREA nr. 797 / 2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială şi a structurii orientative de personal - REGULAMENT-CADRU de organizare şi funcţionare al direcţiei de asistenţă socială organizate în subordinea consiliilor locale ale municipiilor şi oraşelor .

Articolul 13 - (1) Funcţia de director/director executiv se ocupă în condiţiile legii.

(2) Candidaţii pentru ocuparea postului de director/director executiv trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puţin 3 ani şi să fie absolvenţi de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în unul dintre următoarele domenii de licenţă:

a) asistenţă socială sau sociologie;

b) psihologie sau ştiinţe ale educaţiei;

c) drept;

d) ştiinţe administrative;

e) sănătate;

f) economie sau management, finanţe, contabilitate.

(3) Pot participa la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de director/director executiv şi absolvenţi cu diplomă de licenţă ai învăţământului universitar de lungă durată în alte domenii decât cele prevăzute la alin. (2) cu condiţia să fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice. 

În prezent, organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor corespunzătoare funcțiilor publice din cadrul Primăriei municipiului Deva se desfășoară conform art. VII din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 121 / 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 191/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ,

Astfel este necesar ca și concursul de promovare pentru ocuparea postului vacant de Director executiv al  Direcției de Asistență Socială Deva, instituție publică cu personalitate juridică din subordinea Consiliului local al municipiului Deva  să se desfășoare după aceeași procedură.

Față de cele de mai sus, în baza art. 129 alin. (2)  lit. “a”, ale art. 139 alin. (1) și ale art.155 alin. (8) din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, actualizată,

Supunem atenției Consiliului local al municipiului Deva  hotărârea în forma prezentată . 

 

 

                                                                                                                                                            Şef Serviciu Resurse Umane,

                                                                                                                                                                           Șelaru Claudel

           

 

 

 

 

                                                                                                                                                                          Director Executiv

                                                                                                                                                                       Bălan Bogdan Ciprian