România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport DAS

 

RAPORT

la proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local nr. 375/2021 privind aprobarea înființării serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, din cadrul Direcției de asistență socială Deva, a Regulamentului de organizare şi funcţionare al serviciului social, precum și a modelului contractului de furnizare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare

 

 

Direcţia de asistenţă socială Deva din subordinea Consiliului local al municipiului Deva, analizând Referatul de aprobare al domnului Primar Nicolae – Florin Oancea, din care reiese necesitatea modificării Hotărârii Consiliului local nr. 375/2021 privind aprobarea înființării serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, din cadrul Direcției de asistență socială Deva, a Regulamentului de organizare şi funcţionare al serviciului social, precum și a modelului contractului de furnizare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare, supune atenţiei următoarele:

Direcţia de Asistenţă Socială Deva, instituţie publică cu personalitate juridică, subordonată Consiliului Local al Municipiului Deva, este acreditată ca furnizor de servicii sociale, conform Certificatului de acreditare seria AF nr. 005428/21.12.2018, în temeiul Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

„Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, cod serviciu social - 8810 ID – III, este un serviciu social, fără personalitate juridică înființat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva, prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 375/2021, are ca scop acordarea de asistență și sprijin pentru persoanele adulte cu dizabilități, la domiciliul acestora, pentru perioadă determinată și în baza evaluării și identificării nevoilor individuale, în vederea depășirii situațiilor de dificultate și prevenirii instituționalizării.

În cuprinsul Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 375/2021, cu modificările și completările ulterioare, a fost inițial prevăzută o contribuție a beneficiarilor serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, reprezentând o cotă-parte din costul total al serviciului / serviciilor acordat/acordate de furnizorul de servicii sociale, în funcție de tipul serviciului și de situația materială a beneficiarului de servicii sociale.

Nivelul de trai al persoanelor adulte cu dizabilități este mai scăzut decât cel al populației care nu se află în aceste circumstanțe, din două motive principale: 

1. veniturile familiei sunt deseori diminuate după ce un membru dobândește sau se naște cu o dizabilitate, iar aceste persoane își pierd serviciul sau întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă adaptat nevoilor medicale, rămânând neangajate, sau unii dintre membrii familiei trebuie să renunțe la locul de muncă pentru a îngriji persoana cu dizabilități. Ambele situații au un impact negativ asupra venitului gospodăriei. Astfel, această vulnerabilitate financiară ar fi compensată prin accesul gratuit, facil și nediscriminatoriu la servicii sociale specifice nevoilor identificate ale persoanelor adulte cu dizabilități cu domiciliul/reședința pe raza municipiului Deva.

2. cheltuielile suplimentare legate de dizabilitate pot crește considerabil nevoile financiare ale unei familii, iar în absența unor programe țintite pentru persoanele aflate în aceste circumstanțe, aceste cheltuieli suplimentare pot duce familiile la sărăcie, chiar și în cazul celor cu venituri mai mari.

Deoarece sprijinul financiar și alte tipuri de suport din partea statului pentru a acoperi cheltuielile suplimentare legate de dizabilitate nu sunt suficiente, propunem eliminarea contribuției prevăzute inițial, finanțarea serviciului social făcându-se din următoarele surse:

  1. bugetul local al municipiului Deva;
  2. sponsorizări şi donaţii în bani sau în natură, făcute de persoane fizice şi juridice române şi străine, care se utilizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. fonduri externe rambursabile și nerambursabile;
  4. alte surse de finanțare, în conformitate cu legislația în vigoare.

Ținând cont de prevederile Legii nr. 100/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale, precum şi pentru completarea Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România şi pentru modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, precum și de Hotărârea Consiliului local a municpiului Deva nr. 8/2024 privind reorganizarea Direcției de Asistență Socială Deva, cu modificarea organigramei, a statului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare, se impune modifi-carea substanțială a actualului Regulament de organizare și funcționare a serviciului social „Servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”.

Astfel se impune modificarea și completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al serviciului social ”Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități” (Anexa nr.1 din Hotărârea Consiliului local nr. 375/2021), precum și a modelului contractului de furnizare a serviciilor sociale (Anexa nr. 2 din Hotărârea Consiliului local nr. 375/2021).

Conform Modului I – Managementul serviciului social, Standard 1 – Organizare și funcționare, pct. 9 din Anexa nr. 4 la Ordinul MMJS nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, tabelului cu participanții la sesiunile de informare asupra Regulamentului de organizare şi funcţionare al serviciului social, constituie anexă la acesta.

Raportat la cele mai sus prezentate, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. 1 și alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 30 alin. 2 și alin. 4 lit. a), art. 36 alin. 2, art. 79 alin. 2 și alin. 3, art. 83 alin. 2 și art. 84 alin. 1, art. 112 alin. 3 lit. g) și m) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul art. 129 alin. 2 lit. d), alin. 7 lit. b), art. 139 alin. 1, art. 196 alin. 1 lit. a), precum și a art. 243 alin. 1 lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Supunem atenției comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local nr. 375/2021 privind aprobarea înființării serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, din cadrul Direcției de asistență socială Deva, a Regulamentui de organizare şi funcţionare al serviciului social, precum și a modelului contractului de furnizare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

 

Director executiv,
Alex-Cosmin JURJA

Director executiv adjunct,
Daniel-Adrian-Gheorghe FAUR

 

 

 

 

Șef serviciu,

Adina MARINCESCU

Avizat,
 Șef Serviciu J.A.R.,

Cosmina-Elena NOAGHIU-BOLDA