România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

ROMÂNIA

JUDEȚUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL DEVA

PRIMAR

 

REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea transmiterii cu titlu gratuit către Asociația Fotbal Club Autobergamo de către Clubul Sportiv Municipal Deva a palmaresului echipei de fotbal în sală preluat de la Fotbal Club Autobergamo

 

 

                Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 260 din 14.06.2023 s-a aprobat preluarea cu titlu gratuit de către Clubul Sportiv Municipal Deva, a activității fotbalistice și a dreptului de participare în Campionatul Național de Fotbal în Sală LIGA 1, a echipei Fotbal Club Autobergamo, începând cu sezonul 2023-2024, precum și a palmaresului acesteia.

              Clubul Sportiv Municipal Deva este instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului local și are ca obiect de activitate organizarea și administrarea activității sportive în vederea realizării selecției, performanței și participării la competițiile interne și internaționale, la ramurile de sport care aparțin clubului.

Menţionăm că bugetul general local al U.A.T. Municipiul Deva trebuie să asigure acoperirea tuturor cheltuielilor necesare funcţionării aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Deva, al serviciilor cu personalitate juridică proprie aflate în subordinea Consiliului Local Deva şi anume Serviciul public de întreţinere şi gospodărire municipală Deva, Direcţia de Asistenţă Socială Deva, Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” și Club Sportiv Municipal Deva, precum și cele zece unități de învățământ preuniversitar de stat de pe raza administrativ teritorială a municipiului Deva în conformitate cu prevederile Legii nr.198/2023, a învăţământului preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr.421/29.12.2023, a bugetului de stat pe anul 2024.

           Aplicarea prevederilor articolului LVIII din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.115/14.12.2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, impozitul datorat de persoanele fizice pe veniturile din pensii, din dobânzi, din jocuri de noroc şi din dividende, încasat la bugetul de stat începând cu data de 1 ianuarie 2024, se reţine integral la acelaşi buget şi nu se redistribuie, a condus la comunicarea către U.A.T. Municipiul Deva a unui program al anului 2024 în sumă de 79.698,00 mii lei, ceea ce a însemnat o diminuare a programului anului 2024 cu suma de 101.618,72 mii lei, față de cel al anului precedent.

Prin Hotărârea Guvernului României nr.61/31.01.2024 s-a aprobat alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bgetul de stat pe anul 2024, pentru unele unități administrativ-teritoriale, respectiv pentru plata unor cheltuieli curente și de capital, iar potrivit poziției nr.29 din Anexa la această Hotărâre, U.A.T.-ului Municipiul Deva i-a fost alocată suma de 74.756,00 mii lei.

 

            Urmare alocării acestei sume, în cadrul bugetului inițial, s-au asigurat cu prioritate,  cheltuielile secțiunii de funcționare, precum și cheltuielile necesare proiectelor finanțate din POR 2014-2020 a căror termen de finalizare este data de 31.12.2024.

           În urma analizei execuției bugetare după primele 6 luni ale anului în raport cu necesitățile existente s-a constat că, în pofida măsurilor întreprinse pentru reducerea unor cheltuieli bugetare, anumite categorii de cheltuieli de funcționare, sunt încă subfinanțate, cum ar fi:

-finanțarea complementară pentru cheltuielile cu întreținerea și funcționarea celor 10 unități de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Deva, 

- cheltuielile necesare pentru funcționarea tuturor secțiilor Clubului Sportiv Municipal Deva. 

            În acest context, UAT Municipiul Deva se regăsește în imposibilitate de a asigura în integralitate cheltuielile necesare pentru funcționarea tuturor secțiilor active ale Clubului Sportiv Municipal Deva.

            Prin adresa înregistrată la sediul Primăriei Municipiului Deva sub nr. 54340/22.05.2024, UAT Municipiul Deva a solicitat Instituției Prefectului Județului Hunedoara întreprinderea demersurilor legale care se impun în vederea alocării din Fondul de rezervă bugetară a sumei de 26.863,00 mii lei pentru echilibrarea bugetelor locale în scopul asigurării cheltuielilor secțiunii de funcționare și dezvoltare.

Prin cererea nr. 1/20.06.2024, înregistrată la Primăria Municipiului Deva sub nr. 64935/21.06.2024, Asociația Fotbal Club Autobergamo a  solicitat aprobarea cesionării de către Clubul Sportiv Municipal Deva a palmaresului secției de fotbal în sală până la data de 14.06.2023.

               Practica judiciară a hotărât că dreptul la palmares al unui club sportiv este un drept nepatrimonial care nu constituie un element al fondului de comerț.

           Întrucât lista victoriilor sportive are în mod natural o derulare cronologică, dreptul la palmares poate fi divizat în raport de fiecare competiție sportivă la care se obține o asemenea victorie și în situația sporturilor de echipă poate fi alocată atât clubului sportiv la care funcționează respectiva echipă în momentul obținerii victoriei, cât și unei anumite componențe a echipei la un anumit moment în timp.

            Transmiterea palmaresului se poate realiza numai printr-un act juridic translativ de drepturi, respectiv un contract de cesiune, în acest caz cesiunea urmând să se facă cu titlu gratuit, așa cum s-a realizat si preluarea și nu va privi rezultatele obținute în sezonul competițional 2023-2024, care vor rămâne în palmaresul Clubului Sportiv Municipal Deva.            

            În temeiul art. 129 alin. 1, alin. 2 lit. ”d”, alin. 7 lit.”f”, alin. 14, art. 139 alin. 1 coroborate cu art. 196 alin.1 lit. a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

             Propun Consiliului local aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea transmiterii cu titlu gratuit către Asociația Fotbal Club Autobergamo de către Clubul Sportiv Municipal Deva a palmaresului echipei de fotbal în sală preluat de la Fotbal Club Autobergamo.

 

                                                                                                                                                                                                   PRIMAR

                                                                                                                                                                                     Nicolae-Florin Oancea