România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

          ROMÂNIA

                     JUDEŢUL HUNEDOARA

            Serviciul Unitatea Municipală pentru

Monitorizarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice  


                                                                                                      RAPORT

                          privind actualizarea tarifului pentru o călătorie în cadrul Serviciului de Transport Public Local în municipiul Deva și localitățile aparținătoare.


            Serviciul public de transport  local face parte din serviciile comunitare de utilităţi publice, asigurând satisfacerea cu prioritate a nevoilor de deplasare ale populației, ale personalului instituțiilor publice și ale operatorilor economici pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale. 

            Potrivit art.22 alin.(1) din Legea 92/2007 privind serviciile publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale, cu modificările și completările ulterioare, se specifică faptul că „în cazul gestiunii direc-te, autorităţile administraţiei publice locale îşi asumă nemijlocit prestarea serviciului public de transport local   şi toate sarcinile şi responsabilităţile, potrivit legii, privind organizarea, coordonarea, exploatarea, finanţarea şi controlul funcţionării serviciului public de transport local, precum şi administrarea sistemului de utilităţi publice aferente”.

            Prin Hotărârea Nr.333 din 10 septembrie 2018, Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat la 2,00 lei, preț cu T.V.A., tariful pentru o călătorie în cadrul Serviciului de Transport Public Local în municipiul Deva și localitățile aparținătoare, tarif care a fost preluat și aplicat de către Societatea Transport Public Local conform prevederilor Cap. 10 „Tarife și titluri de călătorie„ pct.10.9 din Contractul privind atribuirea directă a gestiunii serviciului de transport public local de persoane efectuat prin curse regulate în municipiul Deva și localitățile aparținătoare nr.32518 din data de 21 aprilie 2020.

            Actualizarea tarifului pentru o călătorie în cadrul Serviciului de Transport Public Local în municipiul Deva și localitățile aparținătoare se impune nu numai ca un răspuns echilibrat la necesitatea  indexării acestuia cu indicele de creștere a prețurilor de consum dar și pentru atenuarea/diminuarea efortul financiar realizat de la bugetul local. 

            Conform datelor extrase din platforma pusă la dispoziție de către   Institutul Național de Statistică din care rezultă pentru perioada de referință septembrie 2018-martie 2022 un indice total de creștere al prețurilor de consum de 120,11%.

            În conformitate cu prevederile Art. 43, lit.b) din Legea 92/2007 privind serviciile publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale, cu modificările și completările ulterioare , “Procedura de stabilire a tarifelor percepute pentru prestarea serviciului public de transport local  de persoane se precizează în hotărârile de dare în administrare a serviciului, respectiv în contractele de delegare a gestiunii şi trebuie să ţină seama de regula actualizării periodice a tarifelor  prin indexare cu indicele de creştere a preţurilor de consum”.

            Potrivit  Art.22, lit.b) din Normele-cadru privind stabilirea, ajustarea şi modificarea tarifelor pentru serviciile publice de transport local şi judeţean de persoane aprobate cu Ordinul președintelui ANRSC nr. 272/2007, cu modificările și completările ulterioare, „Autorităţile locale competente sunt libere să stabilească tarifele de călătorie pentru serviciile publice de transport local de persoane pe care operatorii de transport/ transportatorii autorizaţi le vor aplica călătorilor. Tarifele ce pot fi aplicate călătorilor sunt: b) tarif de călătorie, stabilit şi impus unilateral de către autoritatea locală competentă pe criterii sociale pentru toţi călătorii, fără a fi necesară fundamentarea nivelului acestuia, caz în care călătorii plătesc un nivel sub costurile reale, iar operatorul este îndreptăţit să încaseze compensaţia şi, după caz, diferenţele de tarif aferente gratuităţilor şi tarifelor reduse stabilite pentru anumite categorii de persoane.

            Având în vedere aceste prevederi, se impune actualizarea  tarifului pentru o călătorie în cadrul Serviciului de Transport Public Local în municipiul Deva și localitățile aparținătoare de la 2,00 lei preț cu T.V.A. la 2,50 lei preț cu T.V.A., conform următorului calcul:

 

            T = 2 X 120,11% = 2,41 - prin rotunjire = 2,50 lei tarif /călătorie.

 

            În considerarea adresei Societății Transport Public Local Deva   cu nr. 38223 din data de 08.04.2022;

            Ținând cont de prevederile art.1 alin.(4) lit.h), lit.i) și lit.l), art. 16 alin.(1), art. 17, alin.(1), lit.m) și alin.(2), art. 18 alin.(1) lit.b), art.20 alin.(6), art.22 alin.(1) și ale art.43 din Legea 92/2007 privind serviciile publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale, cu modificările și completările ulterioare, art. 3, art.4, art.5, art. 16 lit.b) și art.22 lit.b) din Normele-cadru privind stabilirea, ajustarea şi modificarea tarifelor pentru serviciile publice de transport local şi judeţean de persoane aprobate cu Ordinul președintelui ANRSC nr. 272/2007, cu modificările și completările ulterioare;

            În temeiul prevederilor art.92 alin.(1) și alin.(2) lit.b), art. 129 alin.(1), alin.(2) lit.d), alin.(7) lit.n), art.139  alin.(3) lit.g) și art.196 alin.(1) lit.a) din Ordonanța de urgentă nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare;

            Supunem atenției comisiilor de specialitate şi plenului Consiliului local proiectul de hotărâre privind   actualizarea tarifului pentru o călătorie în cadrul Serviciului de Transport Public Local in municipiul Deva și localitățile aparținătoare,   de la 2,00 lei preț cu T.V.A., existent în prezent, la 2,50 lei preț cu T.V.A.

 

 

 

 

        DIRECTIA DEVA 2020                                                                                    DIRECTIA ECONOMICĂ                  

              Director executiv,                                                                                             Director executiv,                                                                                                                                                                                                                               

           Manuela STANCIU                                                                                             Claudia STOICA                                                                                                                                    

 

                    

 

                                                                                                         

                                                                    DIRECTIA  JURIDICĂ si A.P.L.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

                                                                               Director executiv,

                                                                                  Oana MURA

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                    Întocmit,

                                                                     Serviciul  U.M.M.S.C.U.P.,                                                                                                                             

                                                                              Gheorghe MIHAI