România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia Deva 2020 - Birou programe dezvoltare

 ROMÂNIA                                                                                                             

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                                      

MUNICIPIUL DEVA    

Direcția Deva 2020

Serviciul programe dezvoltare

 

RAPORT DE SPECIALITATE

la proiectul de hotărâre privind transferul valorii investiției rezultate prin  finalizarea proiectului “Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe P5, strada Titu Maiorescu din municipiul Deva”, cod SMIS 116981, către Asociația de Proprietari nr.95, bloc P5

 

Serviciul programe dezvoltare din cadrul Direcției Deva 2020, analizând Referatul de aprobare prezentat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae – Florin Oancea, prin care se propune transferul valorii investiției rezultate prin finalizarea proiectului “Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe P5, strada Titu Maiorescu din municipiul Deva”, cod SMIS 116981, către Asociația de Proprietari nr.95, bloc P5, supunem atenției Consiliului local următoarele:

După lansarea Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea  tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor – Operaţiunea A- Clădiri rezidenţiale, Asociația de Proprietari nr.95 a transmis către U.A.T. Municipiul Deva Hotărârea Asociației cu privire la înscrierea Blocului P5 în noul program și la data de 04.05.2016, Asociația de proprietari nr.95, bloc P5, a încheiat cu Unitatea administrativ teritorială Municipiul Deva, contractul nr.17429. Potrivit obiectului contractului, Asociația încredințează U.A.T. Municipiul Deva să stabilească și să efectueze măsuri și acțiuni care se impun pentru pregătirea, contractarea și implementarea unui proiect pentru creșterea performanței energetice a blocului de locuințe P5, strada Titu Maiorescu din Municipiul Deva în condițiile și cu respectarea prevederilor Ghidului solicitantului pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea  tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor – Operaţiunea A- Clădiri rezidenţiale

Potrivit obligațiilor contractuale, U.A.T. Municipiul Deva a realizat toate documentațiile tehnice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, a depus cererea de finanțare, iar la data de 16.07.2018 a semnat Contractul de finantare nr. 2656.

Valoarea totală a contractului de finanțare, ulterior modificată prin actele adiționale nr.1, nr.2 și nr.3 este de 766.367,27 lei. 

Conform Contractului de finanțare perioada de implementare a proiectului a fost cuprinsă între data de 15.03.2016 și 31.03.2022, perioadă care a cuprins perioada de pregătire a documentelor proiectului în vederea solicitării finanțării, scrierea, depunerea și evaluarea cererii de finanțare, precum și perioada de implementare a proiectului după semnarea contractului de finanțare. Activitățile proiectului au fost încheiate la data de 31.03.2022.

Potrivit prevederilor art.2 alin.2 din contractul 17429/04.05.2016, cu modificările și completările ulterioare (Act adițional nr.1), contractul își păstrează valabilitatea pe perioada de implementare a proiectului până la recuperarea de către U.A.T. de la Asociația de Proprietari a sumelor din proiect ce revin acesteia din urmă, conform clauzelor contractuale, dar nu mai puțin de 5 ani de la finalizarea implementării proiectului.

Având în vedere faptul că în Blocul P5 - Strada Titu Maiorescu din Municipiul Deva există apartamente cu destinație de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice și spații cu altă destinație decât de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice, potrivit capitolului IV –Mecanismul de recuperare a sumelor avansate de U.A.T. Municipiul Deva pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a Asociației de Proprietari la cheltuielile de reabilitare termică - contractul amintit mai sus, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prevederile art.7 alin. (3), contribuția Asociației de Proprietari nr.95, bloc P5, strada Titu Maiorescu, este de 25% din valoarea cheltuielilor aferente C+M+E (cheltuieli eligibile) și 25% din valoarea cheltuielilor aferente C+M+E (cheltuieli neeligibile), corespunzătoare apartamentelor cu destinație de locuință (inclusiv apartamentelor declarate la ONRC ca sedii sociale de firmă, care nu desfășoară activitate economică, cu destinație de locuință), aflate în proprietatea persoanelor fizice și 100% din valoarea cheltuielilor aferente C+M+E corespunzătoare apartamentelor cu destinație de spații comerciale sau spații cu altă destinație decât cea de locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor juridice, a Solicitantului sau a autorităților și instituțiilor publice.

Sumele avansate de către U.A.T. Municipiul Deva pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a Asociației de Proprietari nr.95, pentru blocul P5 la cheltuielile de reabilitare termică se recuperează în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului local al municipiului Deva nr.139/2016, cu modificările și completările ulterioare.  

Lucrările aferente proiectului “Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe P5, strada Titu Maiorescu din municipiul Deva”, cod SMIS 116981, au fost executate în baza Autorizației de construire nr.99, eliberată de Primăria municipiului Deva la data de 11.05.2021.

Prin procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.78623/63/02.08.2021 a fost admisă recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul “Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe P5, strada Titu Maiorescu din municipiul Deva”, cod SMIS 116981. Potrivit acestuia valoarea finală a lucrărilor executate (C+M+E) este de 599.370,54 lei fără TVA, respectiv 713.250,94 lei cu TVA.

Contribuția Asociatiei de proprietari nr.95 pentru blocul P5-strada Titu Maiorescu este de 25% din valoarea finală a lucrărilor (C+M+E), respectiv în sumă de 171.970,02 lei și 100% din valoarea finală a lucrărilor (C+M+E) pentru spațiile cu altă destinație decât locuință (garaje) 25.370,82 lei.

 În conformitate cu prevederile Contractului de mandat nr.17429/04.05.2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Hotărârii Consiliului local al municipiului Deva nr.139/2016, cu modificările și completările ulterioare, privind instituirea taxei de reabilitare termică şi a mecanismului de recuperare a sumelor avansate de Consiliul local al municipiului Deva, pentru blocurile de locuinţe  finanţate prin Progamul Operaţional Regional 2014-2020, Asociația de Proprietari nr.95, pentru blocul P5-strada Titu Maiorescu, are obligația stabilirii sumei ce revine fiecărui apartament. Tabelul cu sumele ce revin fiecărui apartament vor fi predate de către Președintele Asociației către Serviciul Programe Dezvoltare, în termen de 30 zile de la data semnării Protocolului de predare-primire a valorii investiției.

Ținând cont de prevederile art.3 lit.”r” din contractul nr.17429/04.05.2016, cu modificările și completările ulterioare, încheiat între Asociația de proprietari nr.95 și Unitatea administrativ teritorială Municipiul Deva, potrivit căruia obligația U.A.T. Municipiul Deva este de a transfera Asociației bunurile, echipamentele sau instalațiile achiziționate prin proiect,

Reținând prevederile punctului 2.13. din Anexa la O.M.F.P. nr.24/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare ale instituțiilor publice la 31 decembrie 2011, potrivit căruia transferul investiţiilor către beneficiari, reprezentând valoarea lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe având ca scop creşterea performanţei energetice, se înregistrează astfel: 

 


658

"Alte cheltuieli operaţionale"

=

231

"Active fixe corporale în curs de execuţie"

 

Valoarea totală a plăților efectuate de către U.A.T. Municipiul Deva, în perioada 2016-2022 este de 766.952,25 lei, din care se va transmite către Asociația de Proprietari nr.95, bloc P5 doar valoarea de 764.619,85 lei, precum și suma de 238,00 lei reprezentând placă permanentă de informare.

În considerarea prevederilor art.6 din Legea nr.82/1991, a contabilității, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ, iar documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.

Reținând prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr.1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, cu modifcările și completările ulterioare,

În temeiul prevederilor art.129 alin.1, alin.2 lit.”b”, alin.14 art.139 alin.3 lit.”g” şi ale art.196 alin.1 lit.”a”  din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

Supunem atenției comisiilor de specialitate şi plenului Consiliului local proiectul de hotărâre privind transferul valorii investiției rezultate prin  finalizarea proiectului “Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe P5, strada Titu Maiorescu din municipiul Deva”, cod SMIS 116981, către Asociația de Proprietari nr.95, bloc P5.

 

                        Direcţia juridică,                                                       Director Executiv,            

                        şi APL                                                                       Direcția economică 

                        Oana Mura                                                                Claudia Maria Stoica   

 

 

 Direcția Deva 2020

Director executiv             Șef serviciu programe dezvoltare             Șef birou programe dezvoltare

Manuela Stanciu                        Mariana Codrin                                                Claudia Pătru                         

 

  

Manager proiect                                Manager financiar

Camelia Roșca                                       Luminița Radu