România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia Deva 2020 - Serviciul investiţii şi reparaţii publice

 JUDEŢUL  HUNEDOARA

MUNICIPIUL  DEVA

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

DIRECȚIA DEVA 2020

SERVICIUL INVESTIȚII ŞI REPARAŢII PUBLICE         

Deva, Piața Unirii nr. 4  investitii@primariadeva.ro                                                                      

 

 RAPORT


la proiectul de hotărâre privind aprobarea Devizului General revizuit pentru obiectivul de investiții: "Amenajare platforme pe Bulevardul 22 Decembrie, blocurile 6 și 8 – municipiul Deva", județul Hunedoara 

 

           Indicatorii tehnico-economici și Devizul General pentru obiectivul de investiție  "Amenajare platforme pe Bulevardul 22 Decembrie, blocurile 6 și 8 – municipiul Deva" au fost aprobați prin Hotărârea Consiliului Local nr. 426 din 2021, iar erorile materiale din alcătuirea Devizului General au fost corectate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 3 din 2022 .

           În urma acestei aprobări, Direcția Deva 2020, prin Serviciul Investiții și Reparații Publice împreună cu Serviciul Achiziții a procedat la demararea etapei a II-a a implementării obiectivului de investiție „Amenajare platforme pe Bulevardul 22 Decembrie, blocurile 6 și 8 – municipiul Deva". 

    - Astfel, în data de 24.03.2022 a fost publicat în SICAP anunțul de participare pentru atribuirea contractului de achiziție publică având ca obiect proiectarea și execuția lucrărilor aferente realizării obiectivului; 

    - În data de 19.04.2022 când trebuia procedat la deschiderea ofertelor s-a constatat lipsa oricărei oferte, cu toate că în perioada de ofertare a existat un candidat interesat de acest proiect;

    - Motivația retragerii singurului ofertant interesat de realizarea acestui obiectiv de investiție a fost subevaluarea lucrărilor necesare realizării obiectivului. 

        Având în vedere că evaluarea lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora a fost făcută în trimestrul III al anului 2021 și că începând cu trimestrul IV al anului 2021 și mai ales în trimestrele I și II ale anului 2022 creșterea accentuată a inflației și situația geo-politică a zonei au determinat o creștere explozivă a prețurilor la materialele de construcții, combustibili și energie electrică, considerăm că motivația retragerii singurului candidat interesat este reală și pertinentă, subevaluarea fiind probabil și motivul lipsei de interes din partea altor candidați față de acest obiectiv de investiție.

            O comparație sumară a prețurilor materialelor de construcții arată creșteri medii de circa 40% în trimestrul I – 2022 față de trim. III – 2021 și de 60% – 80% față de trim. I – 2021. Creșterile sunt chiar mai mari la produsele din materiale deficitare (de exemplu cupru, prezent în conductorii electrici și conductele de instalații).

               Deasemenea, creșterea prețului la energie electrică și combustibili a determinat creșterea prețurilor la materialele energofage (ciment, cărămidă, BCA, placaje ceramice, vată minerală etc), iar prețul transportului atinge sau chiar depășește 10% din valoarea materialelor. 

              Urmare acestor constatări, Direcția Deva 2020 a procedat la achiziționarea prin SICAP și respectiv atribuirea Contractului de servicii având ca obiect revizuirea Devizului General al obiectivului de investiție „Amenajare platforme pe Bulevardul 22 Decembrie, blocurile 6 și 8 – municipiul Deva".

              Devizul General revizuit a fost elaborat de către S.C. COMPACT S.R.L. în baza Contractului de Servicii nr. 48324 din 10.05.2022.

              În urma acestei revizuiri, indicatorii tehnico-economici minimali, aprobați prin Hotărârea Consiliului Local nr. 426/2021, modificată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 3/2022 au rămas neschimbați, iar indicatorii tehnico-economici maximali s-au modificat după cum urmează:

       ~ valoare totală estimată pentru realizarea obiectivului: 5.808.772,20 lei inclusiv TVA;

       ~ valoarea totală estimată a lucrărilor de C+M:              4.438.831,73 lei inclusiv TVA;

            În conformitate cu prevederile art. 44 alin. 1, al art. 45 alin. 1 din Legea nr. 273/2006, privind finanţele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,

                În temeiul art. 129 alin. 2 lit. ”b”, alin. 4 lit ”d” și al art. 139 alin. 1 din Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

                  Supunem atenției comisiilor de specialitate și plenului Consiliului Local proiectul de hotărâre privind aprobarea Devizului General modificat, pentru obiectivul de investiţie "Amenajare platforme pe Bulevardul 22 Decembrie, blocurile 6 și 8 – municipiul Deva", județul Hunedoara.

 

 

        Direcţia Juridică și Administraţie                                                                Direcția Economică 

                      Publică Locală                                                                                  Director Executiv                                         

                       Oana MURA                                                                                         Claudia-Maria STOICA                                                                                                                                                                                              

                                        

                  

                 Direcția Deva 2020                                                Serviciul Investiții                                   

                   Director Executiv                                                și Reparații Publice                                                                

           Manuela-Elena STANCIU                                               Alexandru VLAD