România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

ROMÂNIA

JUDEŢUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL  DEVA

PRIMARUL

 

REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind modificarea statului de funcții pentru aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva 

 

Codul Administrativ prevede posibilitatea transformării unei funcţii publice vacante într-o funcţie publică cu o altă denumire sau într-o funcţie publică de nivel inferior ori superior, în raport cu necesitățile instituției; potrivit art. 505, alin. (3) din Codul administrativ, pentru funcţionarii publici de execuţie, prin funcţie publică de nivel inferior se înţelege orice funcţie publică cu grad profesional mai mic decât gradul profesional al funcţiei publice deţinute sau de clasă de nivel inferior.

Gradul profesional al unei funcții publice este în concordanță cu condiţiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiilor publice, stabilite la art. 468 din Codul administrativ, astfel :

a) un an în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional asistent;

b) 5 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional principal;

c) 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie de grad profesional superior.

 

  • La solicitarea conducerii ”Serviciului juridic, autoritate tutelară”, având în vedere importanța și complexitatea activităților desfășurate în ”Compartimentul juridic”, propun transformarea postului vacant de Consilier juridic, clasa I, grad profesional principal în Consilier juridic, clasa I, grad profesional superior, pentru ca postul să fie ocupat de o persoană cu o mai vastă experiență în activitatea profesională.

Transformarea postului vacant de mai sus va modifica în mod corespunzător statul de funcții al instituției .

 

  • La solicitarea conducerii ”Serviciului informatică”, în scopul de a face mai accesibile condițiile de ocupare ale postului în ceea ce privește vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, precum și pentru a facilita accesul absolvenților instituțiilor de învățământ superior la funcțiile publice, propun transformarea postului vacant de Consilier, clasa I, grad profesional superior din acest serviciu în Consilier, clasa I, grad profesional debutant .

Operațiunile de mai sus referitoare la funcțiile publice se desfășoară sub monitorizarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, căreia instituția îi comunică, în conformitate cu art. 409 din Codul Administrativ, modificările intervenite în situaţia posturilor şi a funcţionarilor publici în următoarele situații :

a) intervenirea unor modificări în structura funcţiilor publice din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, ca urmare a promovării în clasă şi a promovării în grad profesional a funcţionarilor publici ;

b) transformarea unei funcţii publice vacante într-o funcţie publică cu o altă denumire sau într-o funcţie publică de nivel inferior ori superior, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru autoritatea sau instituţia publică şi în fondurile bugetare anuale alocate .

  • Având în vedere că în cadrul ”Compartimentului cabinetul viceprimarului” există un post vacant în regim contractual de Inspector, studii superioare de scurtă durată ( S.S.D.), grad IA, pentru a asigura un nivel de pregătire superior persoanei care va ocupa postul, propun transformarea acestuia în Consilier, studii superioare de licență ( S ), grad IA .

Față de cele de mai sus, în temeiul prevederilor art.129 alin.2  lit.“a”, alin.3 lit.“c”, art.139 alin.1, art.409 și art.478 alin.1 din Ordonanța de urgență nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Propun modificarea corespunzătoare a statului de funcții pentru aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva .

Menționez că numărul de posturi din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva rămâne neschimbat, iar organigramele pentru aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva si pentru instituțiile publice din subordinea Consiliului local Deva se încadrează în numărul maxim de posturi comunicat de Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara prin adresa nr. 2925 / 28.03.2022, înregistrată la Primăria municipiului Deva sub numărul  34.845 / 31.03.2022.

 

 

 

 

 

 

PRIMAR,

  Nicolae – Florin Oancea