România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul administrare unităţi de învăţământ, comunicare, promovare imagine - Birou administrare unităţi de învăţământ

ROMÂNIA 

JUDEŢUL HUNEDOARA                          

MUNICIPIUL DEVA

Serviciul Administrare Unităţi de Învăţământ, Comunicare, Promovare Imagine

Biroul Administrare Unităţi Învăţământ

 

RAPORT

privind alocarea sumei de 23.001 lei (sumă brută) de la bugetul local pe anul 2022, cu titlu de grant acordat Colegiului Național ”Decebal” Deva, în scopul premierii elevului care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta, 

 

Serviciul Administrare Unităţi de Învăţământ, Comunicare, Promovare Imagine prin Biroul Administrare Unităţi Învăţământ din cadrul aparatului de specialitate al primarului, analizând Referatul de aprobare prezentat de domnii consilieri locali - Blendea Marius Vasile, Dronca Robert Adrian, Iacob Petru Florin, Iorga Ovidiu Gabriel, Lăsconi Aurica, Petrui Ioan Dorin și Sav Nicu la proiectul de hotărâre privind alocarea sumei de 23.001 lei (sumă brută) de la bugetul local pe anul 2022, cu titlu de grant acordat Colegiului Național ”Decebal” Deva, în scopul premierii elevului care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta, supune atenţiei  Consiliul Local al Municipiului Deva următoarele:

      Imaginea şi numele municipiului Deva au fost promovate an de an de către elevii care au obținut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ, precum şi de profesorii care i-au pregătit pe aceştia.

Pentru administrația publică locală, susținerea performanţei în învăţământ este un obiectiv important. În vederea realizării acestuia, se apreciază contribuția semnificativă și constantă a elevilor care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare - etapa internațională și etapa națională, precum şi de profesorii care i-au pregătit pe aceştia.

În acest context, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Deva doresc să il recompenseze pe elevul care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta.

Scopul acestui demers este acela de susținere și de evidențiere a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură, cât și de recunoaștere a rolului important al profesorilor care s-au ocupat de pregătirea acestora.

Premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare - etapa internațională și etapa națională, precum şi de profesorii care i-au pregătit pe aceştia se face pe baza Hotărârii Consiliului Local nr. 148/2021 privind aprobarea Metodologiei de acordare a granturilor unităţilor de învăţământ preuniversitar  din municipiul Deva pentru premierea elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ, pentru elevii cu rezultate deosebite la examenul de Evaluare Națională și la examenul de Bacalaureat şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia.

             Granturile, aprobate pe baza metodologiei, se acorda unitaților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică de pe raza municipiului Deva (școli gimnaziale, licee, colegii), indiferent de profilul acestora (teoretic, vocațional sau tehnologic) şi de sursa de finanţare, care fac dovada unor rezultate deosebite în domeniul performanțelor școlare, respectiv olimpiade şi concursuri școlare, etapa naţională şi etapa internațională, cuprinse în Calendarul olimpiadele şi concursurilor şcolare finanţate de Ministerul Educaţiei precum şi la examenul de Evaluare Națională - elevi cu media generală 10 și examenul de Bacalaureat - elevi cu media generală 10. 

             Astfel, unul dintre tipurile de grant aprobat prin metodologie este cel care se acorda elevilor din învațămantul preuniversitar care au obținut premii sau mențiuni la olimpiadele și concursurile școlare, etapa națională și etapa internațională.

             De asemenea, un alt tip de grant, aprobat, la fel prin metodologie, se acorda pentru recompensarea performanțelor individuale obținute de cadrele didactice din învațământul preuniversitar ai căror elevi au obținut premii sau mențiuni la olimpiadele și concursurile școlare, etapa națională și etapa internațională..

             În acest context, amintim adresa Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara nr. 4052/19.09.2022, înregistrată la Primăria Municipiului Deva cu nr. 91857/19.09.2022, prin care s-au transmis datele elevului care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta.

             Sumele de bani vor fi alocate prin hotărâre de Consiliu Local pentru elevul care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta.

             După alocarea sumelor de bani, constând în premii, în baza prevederilor art. 107, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, se va încheia un contract de finanțare (conform modelului de contract din Anexa 1 la ”Metodologia de acordare a granturilor unităţilor de învăţământ preuniversitar  din municipiul Deva pentru premierea elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ, pentru elevii cu rezultate deosebite la examenul de Evaluare Națională și la examenul de Bacalaureat şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia”, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local   nr.148/2021), cu Colegiul Național ”Decebal” Deva, care are un elev care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta. Lista transmisă de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara cu datele de contact ale elevei și profesorilor va constitui anexă care va face parte din contractul care se va încheia cu unitatea de învățământ.

            Pentru participarea la festivitatea de premiere, unitatea de învățământ va fi anunțată telefonic și prin e-mail cu privire la ziua, ora și locul unde va avea loc festivitatea.

            Ceremonia de acordare a premiilor se va face în cadru festiv.

            Prin urmare, se dorește recompensarea elevului care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, cu suma de 5.000 lei (net), respectiv suma de 4.000 lei pentru fiecare profesor (net) care s-a ocupat de pregătirea acestuia. Suma totală se ridică la 23.001 lei (brut).

            Reținând prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 148/2021 privind aprobarea Metodologiei de acordare a granturilor unităţilor de învăţământ preuniversitar  din municipiul Deva pentru premierea elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ, pentru elevii cu rezultate deosebite la examenul de Evaluare Națională și la examenul de Bacalaureat, precum şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia,

            În conformitate cu prevederile art. 107 alin. 1 și 3 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare,                                                           

            Potrivit prevederilor art.110 alin.4 litera a din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,                                                                               

În temeiul prevederilor art.129 alin.2 lit.d şi alin.7 lit.a alin.14, precum şi art.139 alin.3 lit.a, art.196 alin.1 lit.a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019, privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare,                       

Supune atenţiei comisiilor de specialitate și plenului Consiliului Local al Municipiului Deva, proiectul de hotărâre privind alocarea sumei de 23.001 lei (sumă brută) de la bugetul local pe anul 2022, cu titlu de grant acordat Colegiului Național ”Decebal” Deva, în scopul premierii elevului care a obținut Medalia de aur la Olimpiada de Științe ale Pământului – etapa internațională, precum și a profesorilor care l-au pregătit pe acesta.

 

 

      Director Executiv JAPL,                                                                   Director Executiv,

                 Oana Mura                                                                             Direcția Economică,          

                                                                                                                Claudia Maria Stoica

 

 

 

                Șef Serviciu,                                                                                   Șef Birou,                             

                  Alin Bena                                                                                  Marcel Morar

                        

                                                                    Întocmit,               

                                                                 Renata Stelli