România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcția juridică și administrație publică locală - Serviciul juridic autoritate tutelară

ROMÂNIA

JUDEȚUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL DEVA

DIRECȚIA JURIDICĂ,

ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ LOCALĂ

SERVICIUL JURIDIC, AUTORITATE TUTELARĂ

 

  

 

R A P O R T

la proiectul de hotărâre privind respingerea solicitării formulate de către domnul consilier local

Mara Lucian Marius, înregistrată sub nr. 106009/27.10.2022, referitor la introducerea acțiunii în anulare parțială a Hotărârii Consiliului local nr. 194/2022

 

 

            Serviciul juridic, autoritate tutelară, analizând referatul de aprobare al Primarului municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, la proiectul de hotărâre privind respingerea solicitării formulate de către domnul consilier local Mara Lucian Marius, înregistrată sub nr. 106009/27.10.2022, referitor la introducerea acțiunii în anulare parțială a Hotărârii Consiliului local nr. 194/2022, supunem atenției următoarele:

            Prin plângerea prealabilă înregistrată la Primăria municipiului Deva sub nr. 106009/27.10.2022 domnul consilier local Mara Lucian Marius solicită „sesizarea de către Consiliul local al municipiului Deva a instanțelor competente de contencios administrativ în vederea anulării parțiale a Hotărârii de consiliu local nr. 194/26.05.2022, în temeiul art. 1 alin. 6 din Legea nr. 554/2004, sub aspectul prevederilor nelegale care permit autorității executive a Municipiului Deva să reglementeze o situație juridică a unor clădiri, în ciuda prevederilor legale existente care, într-o atare situație, implică în mod obligatoriu intervenția instanței de judecată”.

            Analizând motivele de nelegalitate expuse în cuprinsul sesizării, se poate constata că acestea sunt nefondate și fără suport legal, raportat la următoarele aspecte:

            Petentul își întemeiază demersul pe prevederile art. 1 alin. 6 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care dispun în sensul că „Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. În cazul admiterii acţiunii, instanţa se pronunţă, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea. Acţiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului”.

            Prin Hotărârea Consiliului local nr. 194/26.05.2022 s-a aprobat efectuarea tuturor demersurilor judiciare cu privire la constatarea nulității absolute/rezilierea contractului de asociere în participațiune nr. 3/2005 încheiat între Consiliul local al municipiului Deva și Societatea Star Mod S.R.L. și reglementarea situației construcțiilor edificate pe terenul proprietatea Municipiului Deva, precum și mandatarea  în acest sens a Primarului municipiului Deva de a efectua, în numele și pe seama Consiliului local toate demersurile necesare în vederea obținerii unei hotărâri judecătorești de constatare a nulității absolute/rezilierea contractului de asociere în participațiune nr. 3/2005  încheiat între Consiliul local  al municipiului Deva și Societatea Star Mod S.R.L. și reglementarea situației construcțiilor edificate pe terenul proprietatea Municipiului Deva.

            În motivarea solicitării sale petentul apreciază că Hotărârea Consiliului local nr. 194/2022 este parțial nelegală întrucât Consiliul local ar fi împuternicit în mod nelegal autoritatea publică locală să „reglementeze situația juridică a clădirilor edificate pe terenul proprietatea Municipiului Deva (art. 1 teza finală și art. 2 teza finală), cu nerespectarea prevederilor Legii nr.219/1998, precum și dispozițiile Codului civil care reglementează  efectele juridice subsecvente ale constatării nulității absolute sau ale rezilierii”.

            Interpretarea dată de către petent art. 1 teza finală și art. 2 teza finală ale Hotărârii Consiliului local nr. 194/2022 este eronată și concluziile sale sunt contrazise chiar de textul articolelor contestate.         Expresia folosită în art. 1 teza finală și art. 2 teza finală „reglementarea situației edificate pe terenul proprietatea Municipiului Deva”  al hotărârii atacate, se referă la situația în care o instanță de judecată ar constata nulitatea/rezilierea contractului și concomitent trebuie să se pronunțe și asupra efectelor acestei încetări, respectiv cum se va reglementa situația construcțiilor edificate în executarea acestui contract (cuantumul despăgubirilor, transferul dreptului de proprietate).

            Din formularea plîngerii depuse se poate deduce că petentul încearcă o interpretare a textului articolelor contestate. Din această perspectivă, trebuie avut în vedere faptul că interpretarea unei norme juridice este o  operaţiune „logico-raţională de lămurire, explicare a conţinutului şi a sensului normelor de drept, în sensul justei lor aplicări, prin corecta încadrare a diferitelor situaţii din viaţa practică în ipotezele care le conţin” , după cum se arată în doctrina de specialitate (a se vedea Gh. Beleiu, Drept civil, p. 61). Lămurirea înţelesului unei dispoziţii legale trebuie să înceapă prin analiza gramaticală a normei (interpretarea gramaticală), iar frecvent este cerută determinarea legăturii normei supusă interpretării cu alte norme juridice (interpretarea sistematică) ori aflarea scopului acesteia, într-un context istoric dat (interpretarea istorico-teleologică), metode care nu pot fi separate de aplicarea regulilor logicii formale (interpretarea logică). Or, în cazul de față, orice metodă de interpretare am aplica, fie singulară fie corelată cu celelalte supraenunțate, nu putem ajunge la concluzia emisă de petent, aceea că prin hotărârea atacată Consiliul Local ar fi împuternicit primarul să reglementeze situația juridică a unor imobile.

            Astfel, aspectele invocate  în sesizare nu pot fi de natură să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ contestat, motiv pentru care se impune respingerea sesizării formulate de către petentul Mara Lucian Marius în ceea ce privește Hotărârea Consiliului local nr. 194/2022 ca neîntemeiată. 

            Având în vedere aspectele prezentate mai sus, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 1, 3 și 4 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, precum și cele ale art. 129 alin.1, alin. 2 lit. ”c”, alin. 14, art. 139 alin.1 și alin. 3 lit. ”g”, art. 196 alin.1 lit. ”a” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, supunem atenției comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local al municipiului Deva, proiectul de hotărâre privind respingerea solicitării formulate de către domnul consilier local Mara Lucian Marius, înregistrată sub nr. 106009/27.10.2022, referitor la introducerea acțiunii în anulare parțială a Hotărârii Consiliului local nr. 194/2022.

 

 

 

Direcția juridică, administrație

Publică locală

Director executiv

Oana-Diana Mura

 

 

 

Serviciul juridic, autoritate tutelară

                Șef serviciu

        Ana-Anemona Bartha