România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia administrarea domeniului public și privat - Serviciul administrare domeniu public şi privat

ROMÂNIA

JUDEȚUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL DEVA

DIRECȚIA ADMINISTRAREA  DOMENIULUI

PUBLIC ȘI PRIVAT

SERVICIUL ADMINISTRAREA DOMENIULUI

PUBLIC ȘI PRIVAT

 

R A P O R T

la proiectul de hotărâre privind respingerea plângerii prealabile formulată de către domnul consilier local Mara Lucian Marius, înregistrată sub nr. 106009/27.10.2022 referitoare la revocarea

Hotărârii Consiliului local nr. 393/2022

 

 

            Direcția Administrarea Domeniului Public și Privat prin Serviciul administrarea domeniului public și privat din cadrul Primăriei municipiului Deva, analizând Referatul de aprobare prezentat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, prin care se propune Consiliului local al municipiului Deva, adoptarea unei hotărâri privind respingerea plângerii prealabile formulată de către domnul consilier local Mara Lucian Marius, înregistrată sub nr. 106009/27.10.2022 referitoare la revocarea Hotărârii Consiliului local nr. 393/2022, supunem atenției următoarele:

Prin plângerea prealabilă înregistrată la Primăria municipiului Deva sub nr. 106009/27.10.2022, domnul consilier local Mara Lucian Marius solicită revocarea Hotărârii Consiliului local a municipiului Deva nr. 393/29.09.2022 privind însușirea raportului  de evaluare întocmit de evaluatorul autorizat, membru ANEVAR, pentru Bază Sportivă-Construcții și amenajări, situată în municipiul Deva, str. Stadion, F.N., județul Hunedoara, apreciind că, ” în mod nelegal, s-a dispus achiziționarea unor bunuri imobile construite pe terenul aflat în proprietatea municipiului Deva, în temeiul unui contract de asociere în participațiune din anul 2005 lovit de nulitate absolută”.

            Analizând motivele de nelegalitate expuse în cuprinsul plângerii prealabile, se poate constata că acestea sunt nefondate și fără suport legal, raportat la următoarele aspecte:

            În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare:

            „ (1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual care i se adresează trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. Pentru motive temeinice, persoana vătămată, destinatar al actului, poate introduce plângerea prealabilă, în cazul actelor administrative unilaterale, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului.

 (3) Este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept. Plângerea prealabilă, în cazul actelor administrative unilaterale, se va introduce în termen de 30 de zile din momentul în care persoana vătămată a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul actului. Pentru motive temeinice, plângerea prealabilă se poate formula şi peste termenul de 30 de zile, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul acestuia. Termenul de 6 luni prevăzut în prezentul alineat, precum şi cel prevăzut la alin. (1) sunt termene de prescripţie.”

Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 261/2005 s-a aprobat asocierea Consiliului local al municipiului Deva cu Societatea Star Mod S.R.L. în vederea realizării obiectivului „Amenajare bază sportivă”, asociere concretizată prin încheierea contractului de asociere în participațiune nr. 3/2005. În urma acestei asocieri, Consiliul local al municipiului Deva a pus la dispoziția societății Star Mod S.R.L. un teren în suprafață de 10.170 mp, teren situat în incinta Stadionului municipal Cetate Deva, iar societatea Star Mod se obliga, printre altele, să realizeze o serie de investiții, enumerate în contract.

Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Deva nr. 393/2022 s-a aprobat însușirea Raportului de evaluare pentru Bază Sportivă-Construcții și Amenajări, situată în municipiului Deva, str. Stadion, F.N., județul Hunedoara, iar prin art. 2 al acestei hotărâri de consiliu s-a aprobat negocierea în vederea achiziționării construcției în suprafață de 119 mp, înscrisă în CF 63309, nr. cadastral 63309-C1, având destinația de Club și grup sanitar, construcției în suprafață de 25 mp, înscrisă în CF nr. 63309, nr. cadastral 63309-C2, având destinația de Vestiar de Vară, precum și a amenajărilor la baza sportivă reprezentând: terasă1, terasă 2, piscina, zid de sprijin, platformă beton, fântână, parcare și alei, rețea canalizare menajeră și pluvială, rețea apă, rețea gaz, stâlpi din beton, terenuri tenis, rețea energie electrică, care sunt proprietatea societății comerciale Star Mod S.R.L.

Pentru a se supune aprobării Consiliului local acest proiect de hotărâre s-a avut în vedere că prin Hotărârea Consiliului local nr. 96/2022 a fost aprobată documentația Plan Urbanistic Zonal „Revizuirea Plan Urbanistic Zonal-Zona Cetate Deva-Amenajare zonă pietonală Piața Cetății și zona adiacentă din municipiul Deva” generat de imobilul situat în intravilan, localitatea Deva, Piața Cetății și zona adiacentă, fiind propuse spații pietonale cu dotările aferente, terenuri de sport, zone verzi, piste de biciclete, parcaje, accese auto și pietonale.

Pe terenul ce face obiectul contractului de asociere nr. 3/2005, aflat în proprietatea municipiului Deva, s-a propus amenajarea a cinci terenuri de tenis, a unui teren de baschet și a unei piste pentru încălzirea atleților, spații verzi și locuri de parcare. Astfel, s-a urmărit crearea unei zone de agrement sportiv în legătură cu stadionul municipal și Complexul Aqualand, zonă care să acopere necesitatea de activități sportive pentru cât mai multe categorii de persoane din municipiul Deva.

Pentru realizarea acestor investiții se impune încetarea contractului de asociere în participațiune nr. 3/2005, cea mai rapidă și mai puțin costisitoare rezolvare a situației fiind pe cale amiabilă. Încetarea contractului pe cale judecătorească ar presupune un timp îndelungat, angajarea unor cheltuieli de judecată, timp în care societatea Star Mod ar folosi în continuare acest teren, blocând în acest fel realizarea investiției.

Urmând această logică, a fost adoptată Hotărârea Consiliului local nr. 393/2022, atacată, prin care s-a aprobat însușirea raportului de evaluare, precum și negocierea în vederea achiziționării construcției, negociere care a și avut loc, astfel după cum rezultă din procesul verbal nr.100533/12.10.2022.

Mai mult decât atât, indiferent că acest contract de asociere în participațiune va fi încetat pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească, ca urmare a rezilierii sau a constatării nulității absolute, este esențial a se reține faptul că Unitatea Administrativ-teritorială Municipiul Deva devine proprietarul construcțiilor, lucrărilor, instalațiilor edificate de către societatea Star Mod S.R.L. cu mijloacele sale și cu munca și efortul său, cu bună credință, pe terenul municipiului, oricum va exista obligația, în sarcina administrației publice locale, de a despăgubi constructorul de bună-credință cu valoarea de circulație a investițiilor. 

Această soluție legală se impune luând în considerare dispozițiile art. 494 alin. 3 teza a II-a C.civ. de la 1864, aplicabil, având în vedere data încheierii contractului de asociere în participațiune, care dispun în sensul că „dacă plantațiile, clădirile și operele au fost făcute de o a treia persoană cu bună-credință, proprietarul pământului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantații, clădiri sau lucrări, dar va avea dreptul sau să înapoieze valoarea materialelor și prețul muncii sau să plătească o sumă de bani egală cu aceea a creșterii fondului”.

Accesiunea reprezintă un mod de dobândire a proprietății și constă în încorporarea materială a unui lucru mai puțin important într-un lucru mai important, proprietarul celui din urmă devenind proprietarul bunului încorporat, în ipoteza în care bunurile au aparținut unor persoane diferite. Pentru invocarea accesiunii, pe orice cale, trebuie îndeplinite anumite condiții prevăzute strict și limitativ de codul civil. În situația de față, petentul nu a înțeles însă, că raporturile juridice dintre părți sunt edictate de temeiuri contractuale și nu se supun reglementărilor referitoare la accesiunea imobiliară artificială, sediul materiei fiind în capitolul codului civil referitor la contracte și obligațiile izvorâte din acestea ( art 1116-1323 cod civil).

Mai mult decât atât, petentul face abstracție de un principiu de drept, acela al bunei credințe precum și de faptul că, atâta vreme cât imobilele edificate pe terenul UAT au fost edificate în temeiul unor clauze contractuale, despăgubirea constructorului de buna credință este absolut inevitabilă, chiar în situația încetării contractului înainte de termen. 

Referitor la alegația din cuprinsul plângerii ” autoritatea publică locală nu are dreptul de a reglementa o astfel de situație juridică”, reamintim petentului că, așa cum am arătat mai sus, suntem pe tărâm contractual și, după cum știm, contractul este legea părților și ca urmare, dacă există acordul voințelor părțile pot decide orice nu este contrar legii și bunelor moravuri.

În aceste condiții, constatând că societatea Star Mod a realizat, în executarea contractului de asociere în participațiune, construcții, lucrări, instalații, având calitatea de constructor de bună credință, față de dispozițiile legale anterior menționate, urmează a fi despăgubită cu valoarea actuală de circulație a investițiilor, Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Deva devenind proprietarul construcțiilor, lucrărilor, instalațiilor edificate cu autorizație de construire și cu bună credință, indiferent de modalitatea de încetare a contractului.

În ceea ce privește raportul de evaluare aprobat prin Hotărârea Consiliului local nr. 393/2022, acesta este rezultatul aplicării raționamentului profesional al expertului evaluator și nu există nici un motiv pentru a fi puse la îndoială veridicitatea informațiilor pe care le conține, neputând fi cenzurat în vreun fel de autoritatea publică locală. Răspunderea pentru aspectele inserate în raportul de evaluare o poartă evaluatorul, cu care, de altfel, Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Deva a încheiat contract, în urma derulării unei proceduri de achiziție publică.

Având în vedere aspectele expuse mai sus, este evident că Hotărârea Consiliului local nr. 393/2022 a fost adoptată cu respectarea tuturor condițiilor privind legalitatea actelor administrative, respectiv a condițiilor de fond, formă și procedură prevăzute de lege pentru valabilitatea sa.

Luând în considerare prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, cele ale Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, precum și cele ale Codului civil de la 1864, considerăm că motivele invocate în plângerea prealabilă nu sunt de natură să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ contestat, astfel că se impune respingerea plângerii prealabile ca neîntemeiată.

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. 1, 3 și 4 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ,

În temeiul art. 129 alin.1, alin. 2 lit. ”d”, alin.”7” lit. ”k”, alin. 14, art. 139 alin. 1 și art. 196 alin.1 lit. ”a” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

            Supunem atenției Consiliului local al municipiului Deva proiectul de hotărâre privind respingerea plângerii prealabile formulată de către domnul consilier local Mara Lucian Marius, înregistrată sub nr. 106009/27.10.2022 referitoare la revocarea Hotărârii Consiliului local nr. 393/2022.

Director executiv

Petruțesc-Boaru

Lărămioara-Suzana

                       Șef serviciu

                  Avram Mărioara