România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

 ROMÂNIA

 JUDEŢUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL   DEVA

PRIMARUL

 

 

REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație”   la nivelul Unității Administrativ Teritoriale municipiul Deva  

 

 

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 233 / 2022, ulterior modificată și completată,  au fost stabilite salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva și din instituțiile publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Deva, precum și salariul de bază al Secretarului general al municipiului Deva, începând cu data de 1 iulie 2022 .

 

 Analizând următoarele aspecte :

  • În luna iunie 2022, lună în care au fost aprobate salariile actuale, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 1071 / 2021 era în sumă de 2550 lei, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023, acesta a fost stabilit în sumă de 3000 lei, așa cum a fost aprobat prin HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 1447 / 2022, înregistrându-se o majorare cu 17,6% a sumei actuale .
  • În conformitate cu datele publicate pe site-ul Institutului Național de Statistică, indicele lunar al prețurilor de consum IPC calculat între trimestrul 2 față de trimestrul 1 al anului 2022 este de 106,33%, rezultând o rată a inflației de 6,3%, iar indicele lunar al prețurilor de consum IPC calculat între trimestrul 3 față de trimestrul 2 al anului 2022 este de 102,62%, rezultând o rată a inflației de 2,6%; totodată potrivit ultimelor date publicate, IPC aferent lunii noiembrie 2022 față de aceeași lună a anului 2021 este de 116,76%, rezultând o rată a inflației de 16,76% .
  • Prin Ordonanța de urgență nr. 168 / 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022 iar valoarea punctului de pensie se majorează cu 12,5% în anul 2023 .

 

Ținând cont de creșterea tuturor prețurilor la alimente, utilități, carburanți, servicii etc, în scopul asigurării unor venituri decente pentru angajații Primăriei municipiului Deva și cei ai instituțiilor publice din subordinea Consiliului Local Deva, consider că este necesară adoptarea de măsuri în vederea asigurării unei remunerații adecvate, în corelare cu evoluția salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu anul 2023 și a indicelui de inflație.

Față de cele de mai sus, aplicând   principiile nediscriminării, egalității, importanţei sociale a muncii și ierarhizării sistemului de salarizare stipulate în Legea nr. 153 / 2017, propun stabilirea unor noi salarii de bază, prin aplicarea unui procent de creștere de 10% a salariilor actuale.

În urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate și a reprezentanților salariaților în vederea  stabilirii salariilor de bază, consultare concretizată prin Procesul verbal nr. 124.098 / 13.12.2022,

În baza prevederilor art. 2, art. 10 alin. 1 - 4, art. 11 și art. 19 din Legea-cadru nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, actualizată,

În temeiul prevederilor art. 129 alin. (14), art. 139 alin. (3) lit. a) și art. 196 alin. (1) lit. a) și art.393 din Ordonanța de urgență nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

 

Propun Consiliului Local Deva adoptarea hotărârii privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație”  din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva și din instituțiile publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Deva, respectiv : Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva, Direcția de Asistență Socială Deva, Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva și Club Sportiv Municipal Deva, precum și a salariului de bază al Secretarului general al municipiului Deva, salarii ce se regăsesc în Anexele nr. 1 și 2  la proiectul de hotărâre .

Propun ca noile salarii să fie aplicate începând cu data de 1 a lunii următoare aprobării bugetului  general al municipiului Deva pentru anul 2023.

Precizez că în proiectul bugetului general al municipiului Deva, la capitolul Cheltuieli de personal – Titlul 10 vor fi prevăzute sume care să acopere integral cheltuielile cu salariile propuse.

Totodată, având în vedere că în grila de salarizare actuală din Anexa nr. 2 la H.C.L. nr. 233 / 2022 sunt funcții în regim contractual al căror salariu de bază se situează sub limita salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, propun ca de la data de 1 ianuarie 2023 acestea să fie stabilite la nivelul de 3000 lei.

 

 

 

 

 

 PRIMAR,

 Nicolae – Florin Oancea