România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul resurse umane

ROMÂNIA

JUDETUL HUNEDOARA

PRIMĂRIA  MUNICIPIULUI DEVA

SERVICIUL RESURSE UMANE

 

RAPORT DE SPECIALITATE

 la proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „ Administrație ”   la nivelul Unității Administrativ Teritoriale municipiul Deva 

 

«  Serviciul resurse umane » al aparatului de specialitate al Primarului municipiului Deva, analizând Referatul de aprobare întocmit de iniţiatorul proiectului, Primarul municipiului Deva, dl. Nicolae – Florin Oancea, precum și proiectul de hotărâre și anexele aferente acestuia, supunem atenţiei Consiliului Local Deva următoarele :

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare :

Art. 2 - (1) Dispoziţiile prezentei legi se aplică :

a) personalului din autorităţi şi instituţii publice, respectiv Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, unităţile teritoriale, autorităţi ale administraţiei publice locale, alte autorităţi publice, autorităţi administrative autonome, precum şi instituţiile din subordinea acestora, finanţate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale; …………………….

(3) Intră în categoria personalului din sectorul bugetar personalul încadrat pe baza contractului individual de muncă, personalul care ocupă funcţii de demnitate publică numite sau alese şi personalul care ocupă funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică, magistraţii, precum şi personalul care beneficiază de statute speciale, inclusiv funcţionarii publici şi funcţionarii publici cu statut special.

Art. 11 - (1) Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.

 (2) Nomenclatorul funcţiilor necesare desfăşurării activităţilor specifice fiecărei instituţii sau autorităţi a administraţiei publice locale, precum şi ierarhia funcţiilor sunt prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV.

(4) Nivelul veniturilor salariale se stabileşte, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), fără a depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar sau, după caz, a indemnizaţiei lunare a vicepreşedintelui consiliului judeţean, sau, după caz, a viceprimarului municipiului Bucureşti, corespunzător nivelului de organizare: comună, oraş, municipiu, sectoarele municipiului Bucureşti, primăria generală a municipiului Bucureşti, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli. 

 

Salariile de bază, ca parte componentă a veniturilor salariale, sunt raportate la indemnizația lunară pentru funcția de Viceprimar al municipiului Deva care este stabilită în următoarele condiții : 

În conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, conform căreia :

ART.153 - Indemnizația primarului și a viceprimarului

(1) Pe durata mandatului, primarii și viceprimarii au dreptul la o indemnizație lunară, stabilită potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

            În baza prevederilor LEGII-CADRU nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice :

ART. 13 - Modul de stabilire a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică

    (1) Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică se determină prin înmulţirea coeficienţilor din anexa nr. IX cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.

    (2) Perioada în care persoanele prevăzute la alin. (1) au ocupat funcţii de demnitate publică constituie vechime în muncă şi în specialitate.

ANEXA NR. IX - FUNCŢII DE DEMNITATE PUBLICĂ – lit. C. FUNCŢII DE DEMNITATE PUBLICĂ ALESE DIN CADRUL ORGANELOR AUTORITĂŢII PUBLICE LOCALE - Coeficienţii corespunzători indemnizaţiilor pentru persoanele alese în funcţie potrivit prevederilor Constituţiei României

Poz. 17.- Viceprimar municipiu reşedinţă de judeţ   -     8,00 

            Conform prevederilor art. I al ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 168 / 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative :

(4) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2022. 

Deoarece în luna decembrie 2022 cuantumul indemnizației viceprimarului municipiului reședință de județ este de 16.640 lei, rezultat în urma înmulțirii coeficientului 8 cu  salariul de bază minim brut pe ţară aferent anului 2019 de 2080 lei, fără majorările pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, menținut la același nivel în anul 2020, conform art. I pct.13 din O.U.G. nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în anul 2021 conform art. I, alin. (2) din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 226 / 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene și în anul 2022 conform art. I, alin. (2) din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 130 / 2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,

Indemnizația lunară a Viceprimarului municipiului Deva   în anul 2023 este în sumă de 16.640 lei.

În conformitate cu nomenclatoarele și ierarhia funcţiilor din administrația publică locală prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III şi cap. II lit. A pct. IV se vor stabili salariile de baza pentru următoarele funcții :

Funcții publice de conducere

 

Secretar general al unității administrativ-teritoriale

 

Arhitect-șef

Director general

Director executiv

Director executiv adjunct

Șef serviciu

Șef birou


 

 

Funcții publice de execuție

Auditor

Consilier, Consilier juridic, Polițist local clasa I, Consilier achiziții publice, Inspector protecție civilă clasa I,

Referent de specialitate, Polițist local clasa II, Inspector protecție civilă clasa II,

Referent, Polițist local clasa III, Inspector protecție civilă clasa III,

 

Funcții de conducere ( în regim contractual )

 

Director general

Director 

Director adjunct

Șef serviciu

Șef birou


 

 

Funcții de execuție pe grade și trepte profesionale ( în regim contractual )

Consilier, Inspector de specialitate, Referent de specialitate ( studii superioare )

 

Consilier juridic

Subinginer, Inspector

Referent, Inspector

Administrator

Casier, Magaziner

Portar, Paznic

Îngrijitor

Șofer

Muncitor calificat

Muncitor necalificat

 

 

Potrivit art. 7, lit. a) și j ) al Legii nr. 153 / 2017, salariul de bază reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul plătit din fonduri publice, corespunzător funcţiei, gradului/treptei profesionale, gradaţiei, iar gradaţia reprezintă salariul de bază corespunzător funcţiei, acordat în raport cu vechimea în muncă .

În conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) – (4) al Legii nr. 153 / 2017 

Art. 10 - Salariile de bază şi gradaţiile

    (1) Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade/trepte şi gradaţii.

    (2) Fiecărei funcţii, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradaţii, corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă, cu excepţia funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor de conducere pentru care gradaţia este inclusă în indemnizaţia lunară/salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii în anexele nr. I-IX, precum şi a personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

    (3) Salariile de bază prevăzute în anexele nr. I-VIII pentru funcţiile de execuţie sunt la gradaţia 0.

    (4) Tranşele de vechime în muncă în funcţie de care se acordă cele 5 gradaţii, precum şi cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condiţiilor de trecere în gradaţie şi incluse în acesta, sunt următoarele:

    a) gradaţia 1 - de la 3 ani la 5 ani - şi se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele la prezenta lege cu cota procentuală de 7,5%, rezultând noul salariu de bază;

    b) gradaţia 2 - de la 5 ani la 10 ani - şi se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;

    c) gradaţia 3 - de la 10 ani la 15 ani - şi se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;

    d) gradaţia 4 - de la 15 ani la 20 de ani - şi se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază;

    e) gradaţia 5 - peste 20 de ani - şi se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază.

ART. 19 - Salariul de bază pentru funcţiile de conducere

    (1) Salariul de bază pentru funcţiile de conducere se stabileşte de către conducătorul instituţiei publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor impuse de atribuţiile corespunzătoare activităţii desfăşurate.

    (2) În salariul de bază pentru funcţiile de conducere atât la gradul I, cât şi la gradul II, este inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă, la nivel maxim.

Față de cele de mai sus, salariile de bază pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Deva și al instituțiilor publice din subordinea Consiliului Local Deva vor fi diferențiate  pe funcții,   grade / trepte profesionale și gradații de la gradația 0 la gradația 5 ( excepție facând funcțiile de conducere pentru care în salariul de bază este inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă la nivel maxim ), la calculul salariului pentru fiecare gradație fiind respectate cotele procentuale stabilite de lege .

Pentru motivele arătate în referatul de aprobare, s-a propus stabilirea unor noi salarii de bază, conform anexelor la prezentul proiect de hotărâre. 

Totodată, având în vedere că în grila de salarizare actuală din Anexa nr. 2 la H.C.L. nr. 233 / 2022 sunt funcții în regim contractual al căror salariu de bază se situează sub limita salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, s-a propus ca de la data de 1 ianuarie 2023 acestea să fie stabilite la nivelul de 3000 lei conform prevederilor HOTĂRÂRII GUVERNULUI nr. 1447 / 2022.

Ținând cont că în subordinea Consiliului Local Deva funcționează următoarele instituții publice : Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva, Direcția de Asistență Socială Deva, Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva și Clubul Sportiv Municipal Deva,

În urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate și a reprezentanților salariaților în vederea  stabilirii salariilor de bază, concretizată prin Procesul verbal 124.098 / 13.12.2022,

În condițiile în care în bugetul general al municipiului Deva, la capitolul Cheltuieli de personal – Titlul 10 vor fi prevăzute sume care să acopere integral cheltuielile cu salariile propuse .

În temeiul prevederilor art. 129 alin. (14), art. 139 alin. (3) lit. a) și art. 196 alin. (1) lit. a) și art.393 din Ordonanța de urgență nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

Supunem atenției Consiliului Local Deva proiectul hotărârii privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație”   din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Deva și din instituțiile publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Deva .

 

 

 

 

 

 

 

       Şef Serviciu resurse umane,                                   Director executiv al Direcției economice,

                 Felea Diana Maria                                                           Stoica Claudia Maria

    

 

 

 

 

 

 

      Director executiv al Direcției juridice și administrație publică locală,

                                                   Mura Oana Diana