România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia economică

 

ROMÂNIA

JUDEŢUL HUNEDOARA

MUNICIPIULUI DEVA

DIRECTIA ECONOMICĂ

SERVICIUL FINANCIAR, CONTABILITATE

 

 

RAPORT DE SPECIALITATE

la proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării în anul 2023 a excedentului bugetului local și a excedentului bugetului instituțiilor finanțate din venituri proprii înregistrate la sfârșitul anului 2022

 

            Serviciul financiar, contabilitate din cadrul aparatului de specialitate al primarului, analizând Referatul de aprobare prezentat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae Florin Oancea, din care reiese necesitatea şi oportunitatea adoptării unei hotărâri privind aprobarea utilizării în anul 2023 a excedentului bugetului local și a excedentului bugetului instituțiilor finanțate din venituri proprii înregistrate la sfârșitul anului 2022, supunem atenției Consiliului local următoarele

Potrivit prevederilor art.13 din Legea finanțelor publice locale nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile unui buget se acoperă integral din veniturile bugetului respectiv, inclusiv excedentul anilor precedenţi.

La art.49, alin.14 din Legea finanțelor publice locale nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare, se precizează faptul că:

La sfârşitul anului, bugetul general consolidat al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv al subdiviziunii acesteia, după caz, trebuie să îndeplinească următoarea condiţie: suma veniturilor încasate, a tragerilor din împrumuturile contractate şi a sumelor utilizate din excedentele bugetelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe de o parte, să fie mai mare decât suma plăţilor efectuate şi a plăţilor restante, pe de altă parte”.

În conformitate cu prevederile:

- art.58 alin.1 din Legea finanțelor publice locale nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare,

”(1) Excedentul anual al bugetului local rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe cele două secţiuni, după efectuarea regularizărilor în limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prevăzute la art. 6 lit. a), a celor exceptate la art. 6 lit. b) şi a transferurilor din bugetul de stat sau din alte bugete, precum şi după achitarea plăţilor restante, se reportează în exerciţiul financiar următor şi se utilizează, în baza hotărârilor autorităţilor deliberative, astfel:

a) ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare;
b) pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării prevederilor lit. a);

c) pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare, după caz, la sfârşitul exerciţiului bugetar.”

- art.70 din Legea finanțelor publice locale nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare,

”(1) Excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice, finanţate în condiţiile art. 67 alin. (1) lit. b), se regularizează la sfârşitul anului cu bugetele locale din care sunt finanţate, în limita sumelor primite de la acestea, dacă legea nu prevede altfel.

(2) Excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice, finanţate potrivit art. 67 alin. (1) lit. c), rămân la dispoziţia acestora, urmând a fi folosite în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

(3) Autorităţile deliberative pot hotărî ca excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice subordonate, finanţate potrivit art. 67 alin. (1) lit. c), să se preia ca venit la bugetul local, după deducerea sumelor încasate anticipat şi a obligaţiilor de plată.”

Excedentul bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar este în sumă de 49.796.586,21 lei și se va utiliza în anul 2023 ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare, pentru finanțarea obiectivelor de investiții.

Prin Hotărârea Consiliului local nr. 112/24.03.2022, privind unele măsuri pentru încetarea activității Creșei Deva și preluarea activităților specifice acesteia de către Grădinița cu program prelungit nr. 7 Deva, respectiv de către Liceul teoretic “Teglaș Gabor” Deva, s-a aprobat încetarea activității Creșei Deva, persoană juridică din subordinea Consiliului local Deva, cu sediul în municipiul Deva, Aleea Viitorului, nr. 3, Jud Hunedoara având cod de identificare fiscală 14338169 și preluarea activităților specifice acesteia de către Grădinița cu program prelungit nr. 7 Deva, respectiv de către Liceul teoretic “Teglaș Gabor” Deva, începând cu data de 01.04.2022 și preluarea activelor și pasivelor Creșei Deva de către Municipiul Deva, cu excepția celor aferente activităților specifice care vor fi preluate de către Grădinița cu program prelungit nr. 7 Deva, respectiv de către Liceul teoretic “Teglaș Gabor” Deva, inclusiv a excedentului înregistrat la finele anului 2021, în sumă de 7.896,89 lei.

Ținând cont de faptul că, la finele anului 2022, execedentul aferent activității finanțate integral din venituri proprii, a fost de 10.399,87 lei și cel înregistrat la finele anului 2021 a fost în sumă de 7.896,89 lei, iar potrivit art.70 din Legea finanțelor publice locale nr.273/2006, cu modificările și completările ulterioare, autorităţile deliberative pot hotărî ca excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice subordonate, finanţate potrivit art. 67 alin. (1) lit. c), să se preia ca venit la bugetul local, după deducerea sumelor încasate anticipat şi a obligaţiilor de plată, se impune preluarea în sursa A a excedentului înregistrat la finele anului 2022 de la sursa E, în sumă totală de 18.296,76 lei și utilizarea acestuia, în anul 2023, ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare, pentru finanțarea obiectivelor de investiții.

Din punct de vedere economic proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării în anul 2023 a excedentului bugetului local și a excedentului bugetului instituțiilor finanțate din venituri proprii înregistrate la sfârșitul anului 2022 îndeplinește condițiile pentru a fi supus dezbaterii și aprobării plenului Consiliului Local al municipiului Deva.

Din perspectivă juridică sunt incidente și aplicabile următoarele prevederi legale:

Art.129 alin.4 din Ordonanța Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

(4) În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. 2 litera b, consiliul local:

a) aprobă, la propunerea primarului, bugetul unităţii administrativ-teritoriale, virările de credite, modul de utilizare a rezervei bugetare şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar.

În considerarea prevederilor art.13, art.49 alin.14, art.58 alin.1 și ale art.70 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul prevederilor art. 129 alin.2 litera “b”, alin.(4) litera “a”, art.139 alin.(3) litera “4”, art.196 alin.(1) litera “a” din O.U.G. nr.57/2019, privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, supunem atentiei comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local al municipiului Deva adoptarea unei hotărâri privind aprobarea utilizării în anul 2023 a excedentului bugetului local și a excedentului bugetului instituțiilor finanțate din venituri proprii înregistrate la sfârșitul anului 2022.

 

Direcția Juridică APL,

Director executiv,

Oana Mura

 

 

 

Director executiv,

Direcția economică,

Claudia Maria Stoica