România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Referat de aprobare

 

ROMÂNIA

JUDEŢUL HUNEDOARA

MUNICIPIUL DEVA

PRIMARUL

 REFERAT DE APROBARE

la proiectul de hotărâre privind premierea domnului Crainic Roman

 cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani

 

              Prin adresa Ministerului Apărării Naționale - Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului nr.CV-3321/19.12.2022, înregistrată la registratura instituției sub nr. 22-129415-PDV/27.12.2022, se solicită acordarea unui premiu aniversar domnului Crainic Roman, veteran de război. 

Prin adresa Asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala Județului Hunedoara, înregistrată la registratura instituției sub nr.23-1622-PDV/09.01.2023 se solicită întreprinderea demersurilor necesare pentru acordarea unei diplome centenare și înmânarea acesteia într-un cadru festiv domnului Crainic Roman,

              Potrivit adreselor menționate anterior, domnul Crainic Roman s-a născut la data de 08.01.1923,  locuiește în municipiul Deva, județul Hunedoara și este veteran de război.

              Seniorii noștri sunt cei care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea comunității și merită toată aprecierea și recunoștința administrației publice locale din municipiul Deva.

              Consiliul local al municipiului Deva a aprobat, ca semn de respect și recunoștință, premierea și acodarea unor diplome persoanelor care locuiesc în municipiul Deva și care au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.

Autorităţile administraţiei publice locale au competențe şi responsabilităţi în ceea ce priveşte finanţele publice locale, respectiv în sensul stabilirii opțiunilor şi a priorităţilor în aprobarea şi în efectuarea cheltuielilor publice locale.

              Având în vedere ca domnul Crainic Roman are domiciliul pe raza municipiului Deva, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani, propun acordarea unei diplome și a unei sume de 500 lei, ca semn de respect și prețuire pentru această venerabila vârstă.

             Suma menționată mai sus va fi alocată din bugetul local, cu respectarea prevederilor art.40 din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare. 

Această premiere va fi acordată în semn de respect şi preţuire faţă de persoanele vârstnice ce reprezintă o categorie de populaţie vulnerabilă cu nevoi particulare, din cauza limitărilor fiziologice şi fragilităţii caracteristice fenomenului de îmbătrânire şi pentru ca persoana vârstnică să simtă solidaritatea comunităţii din care face parte. 

               În considerarea celor expuse mai sus și în temeiul prevederilor art.110 alin.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ale art.20 alin.1 lit.“i”, art.40 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,

              În temeiul prevederilor art.129 alin.1, alin.14, art.139 alin.3 lit.”a” și art.196 alin.1 lit.”a” din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

            Supun atenției comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local proiectul de hotărâre  privind premierea domnului Crainic Roman cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani.

 

PRIMAR,

Nicolae - Florin Oancea