România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Direcţia economică

                                                  

ROMANIA

JUDEŢUL HUNEDOARA 

MUNICIPIUL DEVA 

DIRECŢIA ECONOMICĂ

Serviciul financiar, contabilitate

 

RAPORT

la proiectul de hotărâre privind premierea domnului Crainic Roman

 cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani

 

            Serviciul financiar, contabilitate, din cadrul aparatului de specialitate al primarului, analizând referatul de aprobare prezentat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, privind premierea domnului Crainic Roman cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani, supunem atenției următoarele:

                Ministerul Apărării Naționale - Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului prin adresa nr.CV-3321/19.12.2022, înregistrată la registratura instituției sub nr.22-129415-PDV/27.12.2022, solicită acordarea unui premiu aniversar domnului Crainic Roman, veteran de război. 

Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Județului Hunedoara, prin adresa înregistrată la registratura instituției sub nr.23-1622-PDV/09.01.2023, solicită întreprinderea demersurilor necesare pentru acordarea unei diplome centenare și înmânarea acesteia într-un cadru festiv, domnului Crainic Roman.

              Potrivit adreselor menționate anterior, domnul Crainic Roman s-a născut la data de 08.01.1923, locuiește în municipiul Deva, județul Hunedoara și este veteran de război.

              Seniorii noștri sunt cei care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea comunității și merită toată aprecierea și recunoștința administrației publice locale din municipiul Deva.

              Consiliul local al municipiului Deva a aprobat, ca semn de respect și recunoștință, premierea și acodarea unor diplome persoanelor care locuiesc în municipiul Deva și care au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.

Autorităţile administraţiei publice locale au competențe şi responsabilităţi în ceea ce priveşte finanţele publice locale, respectiv în sensul stabilirii opțiunilor şi a priorităţilor în aprobarea şi în efectuarea cheltuielilor publice locale.

              Pentru a ne arăta respectul şi preţuirea faţă de cetăţenii vârstnici, precum și pentru a le recunoaşte contribuţia pe care au adus-o la dezvoltarea comunităţii municipiului Deva, cu prilejul omagierii, se va înmâna persoanei sărbătorite o diplomă centenară, precum și un premiu în bani în valoare de 500 de lei.

              Potrivit art.110 alin.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt impozabile veniturile obţinute în bani din premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumă de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu, ca atare suma de 500 lei nu intră în sfera impozitării.

Autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile art.20 alin.1 lit.“i” din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, au competențe şi responsabilităţi în ceea ce priveşte finanţele publice locale, respectiv în sensul stabilirii opțiunilor şi a priorităţilor în aprobarea şi în efectuarea cheltuielilor publice locale.

              Suma de 500 lei, reprezentând premiul în bani, se va aloca din bugetul local, cu respectarea prevederilor art.40 din Legea nr.273/2006, privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, de la capitolul 51.02. ”Autorități publice și acțiuni externe”, titlul 20 ,,Bunuri si servicii”.

              În considerarea celor expuse mai sus și în temeiul prevederilor:

  • art.110 alin.4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare,
  • art.20 alin.1 lit.“i”, art.40 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
  • art.129 alin.1, alin.14, art.139 alin.3 lit.”a” și art.196 alin.1 lit.”a” din Ordonanta de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, 

             Supunem atenției comisiilor de specialitate și plenului  Consiliului local proiectul de hotărâre privind premierea domnului Crainic Roman cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani.


  Direcția economică                                                                       Direcția Juridică APL,                                                                                                  

      Director executiv                                                                            Director executiv

    Claudia Maria Stoica                                                                             Oana Mura