România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul programe de dezvoltare

ROMÂNIA                                                                            

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                                        

MUNICIPIUL DEVA 

DIRECŢIA TEHNICĂ                                                                      

SERVICIUL PROGRAME DEZVOLTARE

 

 

RAPORT 

privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor aferente proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA”, pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6

 

 

            Serviciul Programe Dezvoltare din cadrul Direcției Tehnice, din aparatul de specialitate al primarului, analizând Referatul de aprobare prezentat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae Florin Oancea din care reiese necesitatea și oportunitatea aprobării proiectului și a cheltuielilor aferente proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA” pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6, supune atenției următoarele: 

În România, 56% dintre elevii din ciclul secundar superior (clasele IX-XII) sunt înscriși în sectorul învățământ profesional și tehnic (ÎPT), peste media UE de 48%. Prima promoție de absolvenți ai învățământului dual înregistra, în vara anului 2020, 1.847 de absolvenți certificați, pentru un total de 39 de calificări profesionale, de nivel 3, din 12 domenii de formare profesională. Dintre aceștia, doar 882 au continuat studiile pentru nivelul 4 de calificare. Conform datelor din SIIIR, în anul școlar 2020-2021, 98.430 de elevi au fost înscriși într-o rută profesională de 3 ani, reprezentând aproximativ 17 % din numărul total al elevilor de liceu. 

Odată cu intrarea în vigoare a legislației care reglementează ruta duală completă, se estimează o creștere a atractivității rutei profesionale, astfel încât, în anul școlar 2025-2026, să se înregistreze o creștere de până la 40 % a numărului de elevi înscriși în ruta profesională, cum ar fi de exemplu elevi din ÎPT, licee tehnologice, inclusiv ruta duală completă, în comparație cu numărul total de elevi de liceu. 

În acest sens Ministerul Educației a lansat apelul de proiecte ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul VI: Politici pentru noua generație/ Componenta 15: Educație /Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/ Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Scopul apelului de proiecte îl reprezintă pilotarea rutei complete de învățământ dual în cadrul unor consorții regionale integrate pentru învățământ dual, denumite în continuare ”Consorții” la plural și ”Consorțiu la singular”. În cadrul apelului de proiecte, se are în vedere dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii, de calificări și de absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional pentru elevii înscriși în învățământul dual. De asemenea, se are în vedere crearea premiselor care să permită absolvenților învățământului dual de nivel preuniversitar continuarea studiilor în învățământul universitar. În cadrul Consorțiilor, elevii și studenții pot dobândi calificări de nivel 3 – 8, conform Cadrului Național al Calificărilor.

Valoarea maximă eligibilă nerambursabilă a unui proiect aferent unui Consorțiu este de 21,12 mil. Euro. Valoarea totală a Contractului de Finanțare poate depăși valoarea asistenței financiare nerambursabile, în funcție de cuantumul sumei puse la dispoziție de Consorțiu, pentru derularea activităților proiectului pentru care aplică, diferență suportată în întregime de Beneficiar, fiind structurată pe următoarele linii de finanțare:

  • Linia de finanțare GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA INVATAMANTULUI DUAL - Valoare maximă alocată per proiect: 1,51 mil. Euro, din care 150.000 euro reprezintă valoarea maximă dedicată operatorilor economici parteneri, conform Schemei de minimis, valoare care include si TVA ul, 
  • Linia de finanțare CAMPUSURI profesionale integrate, liceale și universitare- Valoare maximă alocată per proiect: 17,50 mil. Euro, 
  • Linia de finanțare DIGITALIZARE pentru fiecare structură partenerială nou-creată-Valoarea totală a investiției: 2,11 mil Euro, din care 50.000 euro reprezintă valoarea maximă dedicată operatorilor economici parteneri, conform Schemei de minimis, care include si TVA ul. 
  • Schema de minimis pentru partenerii din proiect din categoria operatorilor economici, în valoare maximă de 200.000 euro/consorțiu, din care 50.000 reprezintă investiție în digitalizare, valoare eligibilă PNRR, cu TVA inclusă. 

 

În contextul în care s-a constatat că învățământ profesional și tehnic (ÎPT) nu poate funcționa în mod eficient în lipsa unui parteneriat solid cu partenerii din mediul socio - economic Municipiul Deva, în calitate de lider a încheiat un Contract de parteneriat cu Universitatea din Petroșani, Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I” din Timişoara, Liceul Tehnologic Energetic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul Tehnologic ”Transilvania” Deva, Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Deva, Colegiul Economic ”Hermes” Petroșani, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Petroșani, Liceul Tehnologic ”Nicolaus Olahus” Orăștie, Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” Geoagiu, operatorii economici S.C. Demgy Deva S.R.L, ArcelorMittal Hunedoara S.A, S.C. Auto Schunn S.R.L, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Instituția Prefectului – Județul Hunedoara,  în scopul înființării ”Consorțiul regional integrat pentru învățământ dual Deva”, aprobat prin Hotărârea Consiliul local nr.48/2023. 

De asemenea în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6, precum și pentru desfășurarea activităților în cadrul proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA” este necesar a se încheia, între partenerii consorțiului, un Acord de parteneriat pentru implementarea proiectului.

Totodată în vederea depunerii proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA” pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6, a fost întocmită Nota conceptuală și Nota de fundamentare a investiției în cadrul cărora a fost prezentată nevoia de constituire a unui consorțiu pentru învățământ dual în scopul dezvoltării unei rute profesionale complete, care să faciliteze realizarea învățării la locul de muncă. 

            Date privind investiția propusă, obiectivul general al proiectului, rezultatele estimate, activitățile și măsurile sprijinite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, apelul cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6 sunt prezentate în Descrierea sumară a investiției.

Luând în considerare criteriul de eligibilitate referitor la dreptul de proprietate sau dreptului de administrare asupra terenului de minimum 20.000 m2, de către UAT sau de către instituția de învățământ superior de stat, Municipiul Deva pune la dispoziția Consorțiului imobilul teren liber de sarcini cu o suprafață de minimum 2 ha, nr. Cadastral 79116, domeniul public al UAT Municipiul Deva.

Infrastructura școlară și universitară (spații de învățământ, spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere) vor fi în proprietatea entității care pune la dispoziția consorțiului terenul, respectiv Municipiul Deva, astfel încât să fie asigurată funcționalitatea lor pe termen lung. 

Fiecare clădire nou construită din campusul profesional integrat va respecta standardul NZEB (clădiri cu consum energetic aproape zero).  

În conformitate cu prevederile Ghidului specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI: Politici pentru noua generație/ Componenta 15: Educație /Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/ Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate, aprobat prin Ordinul Ministrului Educației nr. 6254/2022, cu modificările și completările ulterioare, se impune aprobarea proiectului mai sus menționat și a cheltuielilor aferente proiectului, precum și a Notei de fundamentare, a Descrierii sumare a investiției și a Acordului de parteneriat pentru implementarea Proiectului.

Valoarea totală a proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA”, în cuantum de 115.939.111,32 lei - fără TVA, reprezentând echivalentul a 23.431.036,42 euro - fără T.V.A., la cursul Inforeuro aferent lunii octombrie 2022 - 1 EUR = 4,9481 RON, conform PNRR, apelul cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6.

Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA”, în cuantum de 104.503.859,57 lei, reprezentând echivalentul a 21.119.997,49 euro, valoare care include și schema de minimis.

Contributia proprie a Municipiului Deva, reprezentând cheltuielile neeligibile este în valoare totală de 11.593.256,32 lei fără TVA - echivalentul a 2.342.971,31 euro, din care valoarea de 10.983.256,32 lei fără TVA - echivalentul a 2.219.691,66 euro, reprezintă cofinanțarea de 10,53 % din valoarea eligibilă a proiectului.

Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 15 /Reforma 4 /Investiția 6, PNRR, în conformitate cu legislația în vigoare. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor neeligibile este cheltuielilă neeligibilă în cadrul acestui apel și va fi suportată din bugetul local.

            Reținând prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență,

Luând în considerare prevederile Hotărârii Guvernului nr.209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului          nr.124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență,

Ținând cont de prevederile Ghidul specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI: Politici pentru noua generație/ Componenta 15: Educație /Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/ Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate, aprobat prin Ordinul Ministrului Educației nr. 6254/2022, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul prevederilor art.129 alin.2 lit.”b”, lit.”d”, alin.7 lit.”a”, alin.9 lit.”a”, alin.14,  art.139 alin.3 lit.”d”, precum și art.196 alin.1 lit.”a” din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

            Supunem spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor aferente proiectului “Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual DEVA și construirea Campusului Profesional Integrat DEVA” pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului cu titlul ”Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, din Pilonul VI/ Componenta 15 /Reforma 4/ Investiția 6.

 

Direcţia juridică și administrație publică locală

Director Executiv

MURA Oana

Direcția economică

Director Executiv

STOICA Claudia Maria

 

 

Direcția Tehnică

Director Executiv

STANCIU Manuela

Serviciul Programe Dezvoltare

Șef serviciu

CODRIN Mariana

 

 

 

Întocmit,

MIHA Mariana