România

România

Județul Bacău

Comuna Nicolae Bălcescu

Comuna Nicolae Bălcescu

STATUTUL COMUNEI NICOLAE BĂLCESCU

1. TERITORIUL

Teritoriul administrativ al comunei este străbătut pe axa Nord-Sud de drumul naţional D.N. 2 - respectiv E 85 (Bacău - Adjud) şi de calea ferată Roman – Bacău- Adjud.

Comuna Nicolae Bălcescu are o suprafaţă de 5.810,00 ha, o populaţie de cca. 10.500 persoane şi are în componenţă cinci localităţi, după cum urmează: Nicolae Bălcescu - reşedinţă de comună, Valea Seacă, Galbeni, Buchila, Lărguţa.

Relaţiile de interdependenţă în teritoriu sunt determinate în primul rând de vecinătatea cu municipiul Bacău şi includerea în zona de influenţă imediată a acestuia şi de prezenţa pe teritoriul comunei a principalelor căi de comunicaţii rutiere, feroviare şi aeriene din zona considerată, precum şi de situarea comunei în zona riverană - malul drept al sistemului hidroenergetic al râului Siret.

Ca amplasare, satele sunt dispuse astfel:

  • satul Nicolae Bălcescu este amplasat în jumătatea de Est a comunei, de-a lungul drumului naţional DN 2, care străbate comuna de la Nord la Sud;
  • satele Valea Seacă şi Buchila se dezvoltă pe linia mediană Nord-Sud a comunei, marcată de drumul judeţean DJ 119;
  • satul Galbeni este amplasat spre extremitatea Sud-Estică a comunei, spre linia de hotar cu comunele Faraoani și Tamași;
  • satul Lărguţa este amplasat spre extremitatea Vestică a comunei, spre linia de hotar cu comuna Sărata.

Istoric

Comuna Nicolae Bălcescu este situată în zonă cu valoare istorică şi culturală de dată mai recentă şi deţine monumente din această categorie, cu valenţe de nivel local. Din lista monumentelor istorice pentru marcare şi inscripţionare face parte Şcoala din localitatea Nicolae Bălcescu construită în anul 1925 (cod BC-II-m-B- 00920).

Casele ţăranilor din satele mai vechi ale comunei Nicolae Bălcescu până în 1900 erau mici, chiar sub formă de bordeie, după 1900 se construiesc case din lemn, paiantă, cărămizi, având decoraţii în relief colorate aproape identic de la casă la casă.

Evoluţia după 1990

Schimbările politice şi social-economice produse după 1990, au determinat modificări semnificative şi în ceea ce priveşte evoluţia, dezvoltarea şi dinamica comunei Nicolae Bălcescu.

Se constată că datorită transformărilor radicale de sistem și instabilităţii situaţiei politice şi social economice, fenomenele demografice manifestate şi înregistrate pe teritoriul administrativ al comunei în perioada 1977-1999 au caracter variabil, cu o scădere a populaţiei în ritm mediu anual de 0,4 % în perioada 1977- 1992 şi o oarecare tendinţă de stabilizare după această dată.

După analizele efectuate în cursul anului 1999 se poate estima o dinamică constantă pozitivă a populaţiei.

Sporul schimbului de domiciliu şi mai ales sporul migraţiei manifestă tendinţe negative, fapt ce conduce la concluzia stabilizării populaţiei pe teritoriul administrativ al comunei.

Fenomenul este vizibil concretizat în teren prin numărul relativ ridicat de construcţii noi realizate în perioada 1990 -2002 în mod special în localităţile Nicolae Bălcescu, Valea Seacă, Galbeni.

Se constată de asemenea pe teritoriul comunei şi în mod special în localitatea Nicolae Bălcescu dezvoltarea activităţilor economice: industriale, agro-zootehnice, comercial şi din sectorul serviciilor care manifestă un evident trend pozitiv.

Ansamblul fenomenelor demografice, social-economice şi culturale, întregul potenţial de dezvoltare durabilă constant în zona studiată favorizate şi de consecinţele, avantajele situării şi relaţiilor în teritoriu, impun cu necesitate restudierea modului de organizare/structurare a teritoriului administrativ al comunei în ansamblu şi al intravilanului fiecărei localităţi în parte.

Elementele cadrului natural

Caracteristicile reliefului

Comuna Nicolae Bălcescu este situată în zona Culuarului Şiretului, între albia majoră a râului şi măgurile înalte ale Culmii Pietricica. O parte din suprafaţa comunei se suprapune peste relieful fluviatil generat de Şiret (luncă, terase joase, terase înalte), o altă parte ocupă zona de piemonturi despărţite de depresiuni erozionale, în timp ce partea cea mai vestică a comunei se extinde în cuprinsul dealurilor subcarpatice.

Zona dealurilor subcarpatice aie Moldovei este reprezentată de Culmea Pietricica, din care fac parte masivele deluroase Căpăţâna şi Cărunta, ale căror culmi mărginesc limitele de Vest ale comunei.

In cuprinsul acestei zone se află numai mica localitate Lărguţa, amplasată pe valea pârâului Lărguţa, singura dintre apele de pe teritoriul comunei Nicolae Bălcescu care nu este în final tributară râului Siret, ci se varsă în pârâul Orăşa şi apoi în Tazlău.

A doua treaptă de relief o reprezintă dealurile piemontale care delimitează la Est culmile subcarpatice.

Zona piemontală este marcată de prezenţa depresiunilor erozive, în care, pe văile largi care se dezvoltă aici, s-au stabilit o mare parte din localităţile comunei.

Localităţile Valea Seacă şi Buchila ocupă tocmai asemenea zone apărute în urma erodării de către ape a prundişurilor piemontale, apoi chiar a rocilor argilo- nisipoase uşor de atacat de cursurile de apă care îşi adânceau albia.

A treia treaptă de relief care apare pe teritoriul comunei Nicolae Bălcescu este relief fluviatil creat de râul Şiret. Ultima fâşie separabilă geologic şi morfologic este reprezentată de complexul de terase ale râului Şiret, pe care se dezvoltă localităţile Nicolae Bălcescu și Galbeni.

Reţeaua hidrografică

Tot acest sistem de dealuri înalte, piemonturi şi terase suportă o reţea hidrografică bogată, alimentată în principal din Culmea Pietricica, deşi nu toate cursurile de apă au regim permanent. Reţeaua hidrografică este formată, în afară de râul Siret care reprezintă limita de Est a comunei, de următoarele pâraie: Bahna sau Bezedea (care izvorăşte de pe teritoriul comunei Luizi Călugăra şi care are ca afluenţi direcţi sau indirecţi cea mai mare parte a apelor comunei Nicolae Bălcescu, vărsându-se în Siret la Nord de localitatea Galbeni), Valea Seacă sau Sălciilor (care izvorăşte de sub Vârful Cărunta), Buchila (care are caracter torenţial), etc.

Clima

Clima zonei este temperat continentală, cu caracteristici specifice culuarelor depresionare şi dealurilor joase din vestul Podişului Moldovei, cu influenţe scandinavo-baltice. Temperatura medie anuală la suprafaţa solului este de 9-10° C, iar umezeală relativă are valori de 72 % fiind influenţată de sursa principală de evaporare pe care o reprezintă lacul cu acumulare de la Galbeni.

Luna cea mai caldă este iulie, cu o valoare medie multianuală de 21° C, iar cea mai rece este luna ianuarie, cu o medie de - 4° C.

La nivelul solului vânturile cu frecvenţa cea mai mare sunt cele din nord şi nord-vest (43 %) urmate de cele din sud (28 %).

Precipitaţiile atmosferice au o valoare medie multianuală de 542 mm din care 75 % cad în sezonul cald.

Un fenomen meteorologic des întâlnit în culoarul Siretului şi deci şi în zona Nicolae Bălcescu, este ceaţa, persistentă în special deasupra treptei de luncă. Ea este împrăştiată de brizele de deal-vale, formate prin coborârea aerului de pe versanţii Culmea Pietricica spre valea Siretului.

Condiţiile meteo-climatice sunt un factor important de modelare a reliefului, de variaţie a regimului hidrologic al apelor precum şi de fluctuaţie a specificului faunei şi vegetaţiei.

Caracteristici geotehnice

Comportamentul erozional diferit al cursurilor de apă este, printre aiteie, dictat şi de constituţia litologică diferită a celor trei trepte de relief, care au corespondent şi în apartenenţa geologică diferită.

Treapta dealurilor înalte corespunde largului anticlimoriu al Culmii Pietricica care reprezintă înălţarea marginală a aripii interne, cutate, a avantfozei Carpaţilor Orientali. Este o zonă de vârstă miocenă, constituită din conglomerate burdigaliene de Pietricica şi din orizontul roşu al reliefului (microconglomerate, calcare) având aceeiaşi vârstă. Despărţită de zona geologică subcarpatică prin falia pericarpatică, un accident tectonic major care uneori se manifestă şi în relief prin abrupturi şi cornişe corespunzând dealurilor cu înălţimi mai reduse, urmează zona externă, necutată a avantfozei Carpaţilor Orientali.

Zona se extinde între falia pericarpatică şi culuoarul Siretului, fiind acoperită în partea estică de traseele râului. Se caracterizează prin prezenţa depozitelor sedimentare sarmaţiene şi pliocene, reprezentate prin marne, argile, nisipuri, grezei şi calcare.

Ultima fâşie separabilă geologic şi morfologic este reprezentată de complexul de terase ale râului Siret, terase cu înălţimi relative de la 5-7 m la 200 m şi care sunt constituite din depunerile cuaternare sedimentare de râul Siret (uneori şi de Bistriţa) în diversele sale faze de evoluţie din Pleistocen si Holocen. 

Terasele conţin în mod obligatoriu orizonturi de prundişuri specifice râului Siret, bine rulate, cimentate sau necimentate şi depuneri prăfos-loessoide, uneori cu grosimi apreciabile.

Vegetaţia

Teritoriul comunei Nicolae Bălcescu este situat în zona pădurilor de foioase iar vegetaţia ierboasă este caracteristică de vegetaţia specifică zonelor cultivate

Riscuri naturale în urma studierii caracteristicilor geomorfologice şi geologice ale zonei în care este amplasată comuna Nicolae Bălcescu, precum şi din constatarea stărilor de fapt referitoare la amplasamentele localităţilor componente ale comunei, se evidenţiază concluzia că teritoriul comunei, cu interes special pentru zonele de intravilan şi cele strict limitrofe intravilanelor, prezintă numeroase probleme legate de stabilitatea terenurilor corelată cu influenţa apei subterane.

Versanţii defrişaţi s-au comportat relativ diferit funcţie de expoziţia lor sudică sau nordică. Versanţii însoriţi, cu expoziţie sudică, deşi în echilibru provizoriu, nu s-au degradat în aceeiaşi măsură ca versanţii cu expoziţie nordică, unde au apărut frecvent alunecări masive, reactivate periodic. Pe cornişele alunecărilor s-au suprapus procese de şiroaie şi ravenare şi s-au format bazine de recepţie torenţiale.

Aşa este cazul văilor pâraielor Valea Seacă şi Buchila care au versantul drept puternic degradat de eroziune, inclusiv în zonele din vecinătatea intravilanului.       

Din punct de vedere administrativ, teritoriul comunei se divide dupa cum urmeaza :

Suprafeţele de teren situate in comuna Nicolae Bălcescu sunt următoarele:

  1. Nicolae Bălcescu        567,37    ha
  2. Galbeni                      107,96     ha
  3. Valea Seacă               182,74     ha
  4. Buchila                         31,63    ha
  5. Lărguța                            1,92   ha

2. Autoritatile administratiei publice locale

  1. Consiliul Local al comunei Nicolae Bălcescu

Ales pe un mandat de patru ani la alegerile locale din iunie 2016 este autoritatea deliberativă prin care comuna își exercită principiile autonomiei locale, descentralizarea serviciilor publice, eligibilității, legalității și al consultării cetățenilor în soluționarea problemelor locale de interes deosebit, drepturile și capacitatea efectivă de a soluționa și gestiona în numele și în intersul colectivității locale, în condițiile legii, alături de primar.

Autonomia locală este numai administrativă și financiară, fiind exercitată pe baza și în limitele prevăzute de lege; ea privește organizarea, funcționarea, competențele și atributțile, precum și gestionarea resurselor care potrivit legii, aparțin comunei.

Consiliul Local al comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău este compus din consilieri, aleşi prin vot universal, secret și liber, conform legii, pe listele partidelor politice, având în componenţa sa un număr de 17 consilieri.

Organizarea și funcţionarea Consiliului Local comunal are la bază:

-Constituţia României – art.120(1);

-Legea administraţiei publice locale,nr.215/2001;

-Legea nr.70/1991 privind alegerile locale, cu modificările și   completările ulterioare;

-Legea nr.673/2002 privind aprobarea OG.nr.35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale.

-Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

 Structura politică a Consiliului Local al comunei Nicolae Bălcescu, ales la data de 6 iunie 2016,este următoarea:

-  9 consilieri aparţin PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT ROMÂN

-  5 consilieri aparţin PARTIDULUI NAŢIONAL LIBERAL

-  2 consilier aparţine PARTIDUL MISCAREA POPULARĂ 

-  1 consilier apartine – PARTIDUL PUTEREA UMANISTĂ 

Consilierii locali isi desfasoara activitatea in cele trei comisii de specialitate, dupa cum urmeaza:

1. COMISIA PENTRU PROGRAME DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALE, BUGET, FINANTE, ADMINISTRAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT AL COMUNEI, AGRICULTURĂ, GOSPODARIRE COMUNALĂ, PROTECŢIA MEDIULUI ŞI COMERŢ;

 2. COMISIA PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT, SĂNĂTATE, CULTURĂ ŞI CULTE, ACTIVITĂŢI SPORTIVE ŞI DE AGREMENT;

 3. COMISIA PENTRU ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ, JURIDICĂ, RESPECTAREA DREPTURILOR ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENILOR, APĂRAREA ORDINII ŞI LINIŞTII  PUBLICE, MUNCĂ ŞI PROTECŢIE SOCIALĂ, PROTECŢIE COPII, SĂNĂTATE.

Primarul comunei Nicolae Bălcescu fost ales la aceeasi data cu Consiliul Local, în persoana d-lui Anton ȘILER . 

Viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu a fost ales din cei 17 consilieri, în persoana d-lui Pavel PATRAȘC NEGRU.

Consiliul Local al comunei Nicolae Bălcescu, își desfășoara activitatea, alături de Primarul și Viceprimarul localității, în sediul Primariei comunei Nicolae Bălcescu, în localitatea de reședință – Nicolae Bălcescu.

Consiliul Local al comunei Nicolae Bălcescu are in subordine un Aparat permanent, care functioneaza conform Regulamentului de organizare și funcționare aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local;  organigrama și statul de funcții pentru Aparatul permanent fac parte integranta din această hotărâre.

De asemenea, Consiliul Local al comunei Nicolae Bălcescu are in subordine un Aparat propriu de specialitate, care functionează în baza unui Regulament de funcționare, a unui statut de funcții și a unei organigrame, aprobate prin Hotărâre a Consiliului Local.

Primarul comunei Nicolae Bălcescu asigură ordinea și liniștea publică, cu sprijinul celor trei lucrători ai Postului de Poliție Nicolae Bălcescu. Activitatea Postului local de Poliție este analizată periodic și supusă dezbaterii Consiliului Local.

3. Instituții social culturale   -  sănătate, învățământ, asistență socială și religie 

În ceea ce privește instituțiile sanitare, pe raza comunei funcționează Dispensarul Uman Nicolae Bălcescu, în care își desfasoară activitatea un număr de 3 (trei)  cadre medicale, specializate în medicină generală, medicină primară și stomatologie, pe lângă care functionează și un punct farmaceutic. De asemenea, în satul Galbeni , funcționează un dispensar uman în care își desfășoară activitatea un număr de 1 ( unu) cadre medicale  și în sat Valea Seacă  unde îsi desfășoara  activitatea   un nr. de 2 cadre medicale .  

Dintre locuitorii comunei Nicolae Bălcescu, peste 1000 sunt elevi de vărstă școlară și preșcolară, care au la dispoziție un număr de 4 unități școlare și 4 grădinițe,  cu un număr de apropx.35 de săli de clasă dotate cu materialul didactic necesar.

La nivelul comunei funcționează :

  • Școala cu clasele I-VIII , Nicolae Bălcescu 
  • Școala cu clasele I-VIII Valea Seacă 
  • Școala cu clasele I-VIII Galbeni
  • Școala cu clasele I-IV Lărguța

 De asemenea, pe lăngă acestea functioneaza si unitati de invatamant prescolar - gradinite, dupa cum urmează: 

  • Grădinițele cu program normal  Nicolae Bălcescu 
  • Grădinița cu program normal Galbeni
  • Grădinița cu program normal Valea Seacă 
  • Grădinița cu program normal Lărguța

Populația comunei este deservită și de Bibliotecă comunală unde tineri și mai puțin tineri se pot delecta cu lectura unor materiale deosebite, fapt ce vine în întămpinarea nevoilor permanente de cunoaștere.

În ceea ce privește activitatea de asistență socială la nivelul comunei Nicolae Bălcescu, aceasta se desfășoară în concordanță cu legislația în vigoare privind protecția copilului și a persoanelor defavorizate, care necesită protecție specială.

În ceea ce privește activitatea ecumenică, în comuna Nicolae Bălcescu sunt 8 (opt) biserici; cât despre ponderea religiilor, predomină religia de rit catolic (80%) și cea ortodoxă (20). 

Prin referendum, populația comunei va putea fi consultată, potrivit prevederilor legale, asupra problemelor apreciate ca fiind de interes deosebit și  care intervin și/sau pot afecta viața și viitorul comunității.

În probleme mai puțin importante, dar care necesită consultarea cetățenilor comunei, se vor organiza, prin grija primarului, adunări cetățenești organizate pe sate, unde locuitorii comunei își pot exprima acordul sau dezacordul cu privire la subiectele supuse dezbaterilor. Convocarea și organizarea adunărilor cetățenești se face de către primar, la inițiativa acestuia ori a unei treimi din numărul consilierilor în funcție. 

Convocarea se face prin aducerea la cunoștință publică a scopului, datei și a locului unde urmează să se desfășoare aceasta. Adunarea este valabil constituită în prezenta majorității reprezentantilor familiilor și adopta propuneri cu majoritatea celor prezenți. 

Propunerile se consemnează într-un proces-verbal și se înaintează primarului, care le va supune dezbateii Consiliului Local în prima ședință, în vederea stabilirii modalităților concrete de realizare și de finanțare, dacă este cazul. Soluția adoptată în cadrul Consiliului Local se aduce la cunoștință publică prin grija secretarului.

Bunurile ce vor putea fi scoase la licitație publică, în vederea închirierii, concesionarii sau vânzării sunt :

  • bunurile din domeniul public, excepție fâcând instituțiile care, conform legii, nu se pot închiria sau concesiona, decât după adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local în acest sens ;
  • bunurile din domeniul privat, prin Hotărâre a Consiliului Local.

În baza initiațivelor Primarului sau ale consilierilor locali, prin Hotărâre a Consiliului Local, comuna Nicolae Bălcescu se va putea înfrăți cu alte localități sau se va putea asocia și coopera cu persoane juridice române sau străine, cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri sociali, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes local, precum și stabilirea unor relații de parteneriat cu unități administrativ-teritoriale similare, din țară sau din străinătate.

De asemenea, prin Hotărâre a Consiliului Local se va stabili cooperarea sau asocierea cu alte autorități ale administrației publice locale din țară sau din străinătate, precum și aderarea la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune.

Prin Hotărâre a Consiliului Local se vor stabili însemnele specifice ale comunei Nicolae Bălcescu și modalitățile de utilizare a acestora.

Prezentul Statut este in conformitate cu prevederile O.G. nr. 53/16.08.2002 privind Statutul-cadru al unitatii administrativ-teritoriale, precum si prevederile Legii nr. 96/08.03.2003 privind aprobarea si completarea  O.G. nr. 53/2002 privind Statutul-cadru al unitatii administrativ-teritoriale si ale Legii nr. 215/2001 privind Administratia publica locala, precum si cu prevederile actelor normative care reglementeaza fiecare activitate la care face referire Statutul.

Statutul va putea fi modificat ori de cate ori actele normative care reglementeaza activitatea de administratie publica vor suferi modificari.