ROMÂNIA
JUDEŢUL GALAŢI
CONSILIUL LOCAL POIANA
STATUTUL COMUNEI POIANA
JUDEŢUL GALAŢI
(ANEXA LA HCL nr. 21/21.11.2012)
Art. 1. Prezenta hotărâre are ca obiect stabilirea Statutului comunei Poiana, judeţul Galati, in conformitate cu prevederile art. 36 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările si completările ulterioare, a prevederilor O.G. nr. 53/2002 privind Statutul-cadru al unităţii administrativ-teritoriale, aprobată prin Legea nr. 96/2003, cu modificările si completările ulterioare.
Unitatea administrativ-teritorială căreia i se aplica prevederile prezentului statut este comuna Poiana, judeţul Galati. Comuna Poiana este unitatea administrativ-teritorială de bază care cuprinde populaţia rurală, reunită prin comunitatea de interese si tradiţii, alcătuită din sate componente, în funcţie de condiţiile economice, social-culturale, geografice si demografice.
Comuna este alcătuită din doua sate componente: satul Poiana, care este satul reşedinţă al comunei şi satul Vişina.
Art. 2. Potrivit prevederilor Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a
teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, rangul localităţilor componente ale comunei Poiana, este:
- satul Poiana - rangul IV - sat reşedinţă de comună;
- satul Vişina - rangul V - sat component al comunei;
Art. 3. Comuna Poiana este persoană juridica de drept public. Are capacitate juridică
deplină si patrimoniu propriu.
Patrimoniul domeniului public al comunei Poiana a fost aprobat prin H.C.L. Poiana nr14.din 18.08.2004, modificat si completat prin prin H.C.L. Poiana nr. 28 din 30.09.2009
Comuna Poiana poate intra în raporturi juridice cu alte autorităţi sau instituţii publice, cu persoane juridice române sau străine, indiferent de natura acestora, precum si cu persoane fizice, în condiţiile legii.
Din anul .2009 comuna Poiana este membră a Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Galati.
Art. 4. Scurt istoric al comunei Poiana, judeţul Galati.
Centrul de comună, satul Poiana este cel mai vechi sat, atestat documentar din secolul al XVI-lea. Primul document scris datează din anul 1522 când vornicu Groza cumpara pamant la Poiana pe Siret de la fetele Dragalinei cu 270 zloti tătărăşti , avea privilegii de la Iliaş şi Ştefan, voievozi Moldovei..
Al doilea sat este satul Vişina, situat la o distanţă de 600 -700 m est de centrul satului Poiana. Satul Vişina se numea in secolul XIX –lea „Roşia” . Era proprietatea Mariei lui Toma Staroste. Locuitorii satului roşia au fost strămutaşi de la boierul Nicolaie Turculeţ pe vatra actuala a satului în jurul bisericii satului Diaconi (Vişina) proprietară a mănăstirii Răchitoasa.
Comuna Poiana se menţine ca unitate administrativă până în anul 1968, când se unifică cu comuna Nicoreşti.Prin Legea nr. 84-2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 310-07.04.2004 „se înfiinţează comuna Poiana, judeţul Galaţi, având în componenţă satele poiana şi Vişina, prin reorganizarea comunei Nicoreşti din acelaşi judeţ”
Art. 5. Din punct de vedere fizico-geografic, comuna Poiana este aşezată în partea de nord-vest a judeţului Galaţi, situată la o distanţă de aproximativ 108 km faţă de reşedinţa de judeţ, municipiul Galaţi şi la o distanţă de 29 km faţă de oraşul Tecuci.
Teritoriul comunei Poiana este străbătut de drumul judeţean DJ 252I Nicoreşti– -- Fantani- Poiana – Visina - Buciumeni, pe o porţiune de 6 km, între satele Poiana –Vişina - Buciumeni. şide drumul comunal D.C.72 Nicoreşti – Poiana - judeţul Vrancea pe o porţiune de 3 km,
Comuna Poiana nu are acces imediat la linia feroviară Bârlad-Bereşti.Galaţi.
Drumuri săteşti sunt din pămţnt sau pietruite,.
Suprafaţa administrativă a comunei Poiana este de 3.530,09 ha, din care suprafaţa de teren situată în intravilanul comunei este de 313,92 ha iar suprafaţa de teren situată în extravilanul comunei este de 3217.06 ha, fiind repartizat astfel:
- Agricol: 1.921,77 ha
- arabil: 1,416,49 ha
- păşuni: 108,43 ha
- vii, livezi ; 396,85 ha
- Neagricol:
- păduri: 1.003,88 ha
- ape: 155,78 ha
- drumuri: 47,85 ha
- curţi, construcţii : 223,41 ha
- neproductiv: 178,29 ha
Art. 6. Delimitarea teritorială a comunei Poiana:
- Nord şi vest - judeşul Vrancea;
- Est - comuna Buciumeni;
- Sud - comuna Nicoreşti.
.
Dotarea infrastructurală a zonei este reprezentata şi de reţeaua de apă potabilă care deserveşte 511 utilizatori din satul Poiana şi 163 utilizatori din satul Vişina, reţeaua de alimentare cu energie electrică ,serviciul de telefonie fixă, televiziune prin cablu şi internet .
Alimentarea cu apă.
În comuna Poiana există sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă, ce deserveşte localitaţile Poiana si Vişina.Sistemul public de alimentare cu apă este alimentat cu apă din doua surse subterane, una din izvoare de coasta, localizate in partea vestică a localitatii Poiana, captate prin intermediul unor drenuri longitudinale ( sistemul vechi de alimentare ) si o sursa subterana de adancime printr-un foraj de adancime situat in satul Poiana in partea de nord, finalizat in 2011 ( sistemul nou de alimentare ).Apa captată este dirijata gravitational prin conducte de aductiune in rezervoare de inmagazinare cu capacităţi : V=70 mc , V=125 cm, V=200 mc şi V=300 mc )
Conducta de aductiune are o lungime de 400 m.
Tratarea apei se face printr-o statia de tratare a apei cu clor gazos ( apa captata prin drenuri ) şi printr-o o statie de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu tip ALDOS automatizata ( apa captata prin foraj).
Comuna Poiana nu dispune de un sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere şi a celor pluviale care să le dirijeze într-o staţie de epurare, pentru tratarea lor
Electricitate.
Comuna Poiana nu are surse de producere a energiei electrice. Comuna este alimentată cu energie electrică din SEN prin intermediul liniilor de distribuţie de 20 kV ce este racordată la staţia de transformare Tecuci (110/20 kV). Numărul posturilor de transformare ale comunei Poiana sunt 7. Reţelele sunt de tip aerian, susţinute de stâlpi de beton.Alimentarea retelelor electrice de joasă tensiune (0,4 kV) se face radial din posturi de transformare de tip aerian(conductoare cu secţiunea 35-50mmp) racordate la reţeaua de medie tensiune (20 kV). Reţeaua de iluminat public al comunei funcţionează cu lămpi stradale cu vapori de mercur
Comunicaţii.
Comuna Poiana este deservită de o centrală telefonică automată digitală amplasată în localitatea Nicoreşti.Reţeaua telefonică locală este atât de tip aerian pozată pe stâlpi de beton folosiţi în comun cu reţeaua electrică de joasă tensiunecât şi de tip subteran.De un succes deosebit s-a bucurat, în comuna Poiana, serviciul de televiziune analogică şi digitală prin satelit, s-a introdus şi serviciul de Internet. Totodată, în comună funcţionează toţi marii operatori naţionali de telefonie mobilă.
Art. 7. Referitor la învelişul de soluri, sunt predominante solurile de tip cermoziom, apar si soluri brune de padure podzolite în interacţii turboase..În zonele de luncă unde sunt prezentate pămţnturile aluvionale fine, alcătuite din argile prăfoase şi prafuri argiloase de consistenţă redusă, pe alocuri cu intercalaşii turboase, sub care urmează nisipuri fine – medii şi nisipuri cu pietriş.Fertilitatea bună a solului şi a reliefului cu pante domoale au determinat folosirea ăn agricultură pe scară mare a fondului funciar.
De menţionat că îndeosebi fenomenele de teren (eroziunea, alunecările, excesul de umiditate), sunt fenomene dinamice. Ca urmare, pe măsură ce omul nu intervine cu discernământ în utilizarea şi exploatarea solurilor agricole acestea se accentuează an de an, punând în pericol în unele zone sau localităţi, chiar şi securitatea alimentară a locuitorilor.
Art. 8. Clima temperat-continentală cu nuanţe excesive, cu mari varaşii termice şi regim neuniform al precpitaşiilor pregateşte şi declanşează procese de versant(dezagregarea, afânarea sedimentelor), adică crearea de premise pentru dislocări şi deplasări ulterioare.
În general, condiţiile pedoclimatice ale comunei sunt favorabile culturilor de grâu, porumb, floarea soarelui, cartofi, legume, pomi fructiferi şi viţa de vie.
Art. 9. Reţea hidrografică
Reţeaua hidrografică este tributară râului Siret, care pătrunde pe teritoriul judertului Galaţila vest de localitatea Poiana.Apele subterane se afla la 30-40 m adancime pe terasa superioară, la 10-15 m pe terasa inferioară şi la 3-4 m în luncăIyvoarele pe versant, alimentate de precipitaşii, constituie şi sursele alunecărilor de teren şi a răpelor abrupte.
Art. 10. Populaţie
Populaţia comunei Poiana, stabilită în urma recensământului populaţiei si locuinţelor din luna martie 2002 este de 1.898 locuitori.
In perioada 2002-2009, o mare parte din populatia tanara a plecat in strainatate
in cautarea unui loc de munca. În urma Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011, pe teritoriul comunei trăiesc un număr de 1808 locuitori,
Populaţia comunei Poiana este de cetăţenie si naţionalitate română, astfel încât nu se pune problema aplicării art.39, alin.7 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală republicata.
Art. 11 Localitătea de resedinţă este Poiana.
Art. 12 Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală si care conduc comuna sunt Consiliul local al comunei Poiana ca autoritate deliberativă si primarul ca autoritate executivă. Atât Consiliul local cât si primarul se aleg în condiţiile prevăzute de lege.
Consiliul local al comunei Poiana este compus din 11 consilieri locali alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, stabilite de Legea privind alegerile locale.
Consiliul Local Negrileşti a fost constituit prin H.C.L. nr. 4 ./23.06.2012.
Structura politica a Consiliului Local Negrileşti este urmatoarea:
-P.S.D. – 6 consilieri
-P.D.L.-2 consilieri
-P.N.L.-1 consilieri
-PP-DD-1 consilieri
Atribuţiile specifice ale Consiliului local si ale primarului sunt prevăzute în cuprisul Legii nr.215/2001 privind administraţia publică locală si în Regulamentul de organizare si funcţionare al consiliului local,aprobat prin HCL 13 din 08.04.2012.
Primarul, viceprimarul, secretarul impreuna cu aparatul de specialitate al
primarului constituie, potrivit legii, o structura functionala cu activitate permanenta (Primaria comunei) care aduce la indeplinire hotararile Consiliului local, dispozitiile primarului, solutionand probleme curente ale colectivitatii.
Sediul acesteia se afla pe raza satului Poiana, avand o pozitie centrala fata de
celalalte sate componente.
Primaria comunei Poiana are Organigrama si Statul de functii aprobate prin Hotararea Consiliului Local nr. 9din 27.02.2012.
Primarul comunei este domnul Tudor Trofim, membru PSD, se află la al trelea mandat.Viceprimar al comunei Poiana este domnul Filimon Laurenţiu, membru PSD iar secretarul comunei este doamna Craciun Mihaela Jana.
Art 13 Instituţii publice.
În unitatea administrativ teritorială Poiana, funcţionează următoarele instituţii social-culturale:
- Învăţământ :
Reţeaua de învăţământ a comunei Poiana este compusă din 1 şcoală generală, 1 şcoală cu învăţământ primar şi 1 gradiniţa cu program normal. În cadrul şcoli cu învăţământ primar funcţionează şi 1 grupă de grădiniţă. Reţeaua de învăţământ este repartizată astfel:
- Şcoala generală cu clasele I-VIII Poiana este şcoala coordonatoare a şcolilor din comună şi
este condusă de un director coordonator, d-na invatător Vilcu Liliana, având un număr de 4 învăţători, 11 profesori si un număr de 60 elevi în învăţământul primar şi 110 elevi în învăţământul gimnazial
-Şcoala primară cu clasele I-IV Vişina are un număr de 2 învăţători si un număr de 33 elevi în învăţământul primar şi 87 elevi în învăţământul gimnazial si o grupă de grădiniţă cu un număr de 23 preşcolari si un educator;
- Grădiniţa cu program normal din satul Poiana funcţionează cu un număr de 54 preşcolari si 2 educatori;
- Şcoala primară cu clasele I-IV Vişina are un număr de 2 învăţători si un număr de 33 elevi în învăţământul primar şi 87 elevi în învăţământul gimnazial si o grupă de grădiniţă cu un număr de 23 preşcolari si un educator;
-Şcoala primară cu clasele I-IV Hulesti are un număr de 1 învăţător si un număr de 27 elevi în învăţământul primar;
2) Cultură:
Comuna Poiana dispune de un cămin cultural, cu o capacitate de aproximativ 200 locuri, căminul cultural fiind reabilitat.
3) Sănătate:
Asistenţa medicală umană este asigurată prin Dispensarul medical din satul Poiana,reabilitat interior. Acest spaţiu este inchiriat de medic de familie dr. Hulea Gheorghe, unde îşi desfăşoară activitatea Cabinet individual dr. Hulea Gheorghe În acestea, specializat în medicină generală şi un asistent medical cu pregătire specializată.
In comuna funcţionează o farmacie umana, spatiul fiind inchiriat de farmacist Vizitiu Puiu. Nu există asistent comunitar.
Asistenţa medicală veterinară în comuna Poiana este asigurată prin medic veterinar dr. Bibica Gheorhge.
4) Asistenţă socială:
Asistenţa socială în comuna Poiana este asigurată prin Compartimentul de specialitate de asistenţă socială şi autoritate tutelară din cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului comunei Poiana, de un asistent social, împreună cu Comitetul de autoritate tutelară al comunei Poiana al cărei preşedinte este primarul comunei.
5) Religie:
În acest domeniu, în comuna Poiana sunt următoarele instituţii:
- Biserica ortodoxă din satul Poiana cu hramul Sf. Maria;
- Biserica ortodoxă din satul Vişina cu hramul Sf.Mihail si Gavrilă;
- Biserica ortodoxă din satul Poiana cu hramul Sf. Nicolae;
Obiceiuri : In preajma sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, exista obiceiul organizarii unor manifestari folclorice cu caracter laic si religios cum ar fi colindele,plugusorul si alte urături.
De exemplu:
-in dimineata Ajunului Crăciunului (24 dec) copii merg din casă în casă cu “Bună dimineaţa”;
-în seara Ajunului Crăciunului tinerii colindă pe la casele gospodarilor
-în dimineaţa Ajunului Anului nou copiii merg cu “Pluguşorul”, iar seara(31
decembrie) există obiceiul ca o parte din locuitori să meargă pe la rude şi prieteni cu uratul de Anul Nou ;
-în zilele de sărbatoare dintre Crăciun şi Anul Nou se obisnuieşte ca tinerii să se organizeze şi să umble cu “Capra” . iar de la Craciun şi până la Boboteaza(6 ianuarie) copii umblă cu “Steaua”.
6) Ordinea şi liniştea publică, pază şi protecţie:
Pe raza administrativ teritoriala a comunei Poiana funcţionează un Post al Politiei Comunale în satul de reşedinţă de comună, Poiana cu 3 agenţi de poliţie, care este
subordonat Secţiei nr. 6 Poliţie Tecuci.
De asemenea, în anul 2012, serviciul de pază comunală este asigurat pe timpul nopţii de către
4 paznici din cadrul compartimentului de pază propie al aparatului de specialitate al primarului.
Art. 14 Activităţile economice specifice care se desfăsoară în comuna Poiana sunt:
1) Industria
În comuna Poiana nu există ramuri industriale.
2) Agricultura
Agricultura este o ramura importantă a economiei comunei Poiana, terenul agricol avand o pondere de 54,43 % din fondul funciar al comunei. În comună predomină terenurile cu limitări reduse în cazul utilizării ca arabil, fiind propice culturilor de cereale (porumb, grâu, secară), a plantelor tehnice (floarea soarelui, cartoful. Productiile agricole sunt mult mai mari decât cele ale judeţului, ceea ce confirma valoarea agricolă a solurilor comunei..
Un alt factorde suport al dezvoltării economice a comunei poiana îl constituie padurea, cu o suprafaţă de 1.003,88 ha, respectiv 28,43% din suprafaţa teritoriului administrativ.functia principală a pădurii este de protecţie, ceea ce îi limitează rolul economic pentru structurile potenţiale ale localităţii.
Nu există suprafaţă irigată în comuna Poiana.
3) Creşterea animalelor.
Ocupaţia locuitorilor comunei este creşterea animalelor şi agricultura. Animalele specifice zonei sunt, bovinele şi caprinele. Beneficiind de condiţii optime de desfăşurare a acestor activităţi, creşterea animalelor se face în cea mai mare parte în gospodăriile cetăţenilor pentru consumul propriu şi nu comercializare pe scară largă.
4) Comerţul
Comerţul de mărfuri se desfăşoară prin societăţi comerciale cu capital privat,. persoane fizice autorizate şi asociaţii familiale, din care identificăm magazine mixte, bufeturi şi centre de butelii.
Art. 15 Servicii publice la nivelul comunei Poiana.
1. Serviciul de pază comunală cu 4 posturi de paznici;
2. Serviciul public de alimentare cu apă potabilă care deserveşte utilizatori din ambele sate ale comunei.Poiana;
3. Serviciul public de salubrizare deserveşte populaţia din comuna Poiana.Acest serviciu este înfiinţat din anul 2009 şi se realizează prin delegare de gestiune de către S.C. COSMESIRET S.R.L. Cosmeşti in baza contractului de prestări servicii.
Comuna Poiana este membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ECOSERV GALATII” din anul 2011.
4. Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă.
Acest serviciu este înfiinţat în anul 2012 prin HCL nr. 26 din 31.10.2005, în subordinea
Consiliului Local Poiana, fiind condus de primarul comunei Poiana. Este format din 48 de voluntari şi un personal angajat al primăriei.
Art. 16 Partide politice:
În comuna Poiana îşi desfăşoară activitatea următoarelor partide politice: Partidul Naţional
Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul Democrat Liberal, dar si alte partide cu o reprezentare mai mică.
Art. 17. Persoanele născute în comună pot primi, la împlinirea vârstei de 18 ani, titlul şi certificatul de fiu/fiică al/a comunei Poiana, în cadrul unei festivităţi care se organizează de
Primarul comunei Poiana.
Art. 18. Primarul comunei Poiana acordă diplome de onoare cetăţenilor comunei, cadrelor
didactice şi elevilor cu merite deosebite la învăţătură şi în realizarea unor activităţi profesionale, familiale, sportive şi artistice, care fac cinste comunei Poiana, în următoarele situaţii:
a) 50 de ani de căsătorie;
b) vârstă de pensionare;
c) căsătorie;
d) premianţi la învăţătură, concursuri, festivaluri;
e) obţinerea unor medalii sportive;
f) veterani şi văduve de război.;
g) împlinirea vârstei de 100 de ani;.
Art. 19 Se va conferi antum sau postum unor persoane fizice române sau străine, cu merite deosebite pe plan politic, economic, social, cultural, sau altor persoane importante, reprezentative pentru comună, recunoscute pe plan local, naţional sau internaţional titlul de „cetăţean de onoare”.
Aceştia vor îndeplini următoarele criterii:
a) să-si fi adus aportul deosebit la dezvoltarea activităţii în domeniile menţionate mai sus, activităţi în urma cărora comuna să fi beneficiat de realizări importante în aceste domenii.
b) colectivitatea din comuna noastră să-i recunoască meritele deosebite pentru activitatea
depusă
c) să accepte acordarea titlului de „cetăţean de onoare”;
Propunerile pentru acordarea titlului “Cetăţean de Onoare “ al comunei Poiana pot să fie făcute de consilieri şi executiv, din proprie iniţiativă sau la solicitarea unor instituţii ştiinţifice locale sau naţionale, asociaţii culturale şi profesionale, partide politice, etc.
Propunerea de acordarea a titlului “Cetăţean de Onoare “comunei Poiana, va fi însoţită de o notă de fundamentare privind activitatea persoanei în cauză.
Hotărârea privind acordarea titlului “Cetăţean de Onoare “ al comunei Poiana se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor aflaţi în funcţie.
Aceste persoane se vor bucura de următoarele drepturi:
a) vor fi invitate să participe gratuit la festivităţile ocazionate de unele momente de importanta
deosebită din viata comunei;
b) masă şi cazare gratuită, cu ocazia participării la manifestările organizate de Consiliul Local şi Primăria comunei Poiana;
c) vor participa ca invitat de onoare la şedinţele consiliului local fiind consultaţi în problemele specifice specialităţii acestora;
d) vor fi trecute în cartea de onoare a comunei;
e) vor fi stimulate moral cu ocazia unor festivităţi;
f) vor fi stimulate financiar (500 Ron)
Aceste persoane se vor bucura de stima celorlalţi cetăţeni, vor fi avuţi în vedere de către organele autorităţii administraţiei publice locale atunci când vor interveni unele facilităţi pentru cetăţenii comunei, li se va cere părerea în unele probleme privind modernizarea comunei.
Festivitatea conferirii titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Poiana, se organizează prin grija primarului – la sediul primăriei comunei Poiana, sau cu ocazia unei manifestări publice în comuna Poiana, cu prezenţa persoanei căreia i se conferă acest titlu, sau a reprezentanţilor legali pentru persoanele decedate, când titlul se acorda post – mortem.După prezentarea hotărârii Consiliului Local, Primarul comunei înmânează diploma de „Cetăţean de Onoare”.
Retragerea titlului “Cetăţean de Onoare “ al comunei Poiana şi pierderea drepturilor se face când persoana în cauză compromite cu rea credinţă interesele comunei sau ţării, precum şi în cazul condamnării pentru fapte penale comise cu intenţie.
Însemnele corespunzătoare titlului de "Cetăţean de onoare al comunei Poiana " sunt diploma de cetăţean de onoare a comunei Poiana şi plachetele cu emblema oraşului.
Art. 20 Consultarea cetăţenilor
Cetăţenii comunei au dreptul de a participa la viaţa politică, economică, socială, sportivă şi culturală. Drepturile cetăţenilor de a participa la viaţa comunei Poiana sunt exercitate în mod democratic, prin următoarele instrumente:
• referendum local;
• dezbateri publice;
• întâlniri publice;
• petiţii;
• iniţiative;
• audienţe;
• consultări
Art. 21. Locuitorii comunei Poiana sunt consultaţi, în condiţiile legii, prin referendum, asupra problemelor de interes deosebit din comuna Poiana stabilite de Consiliul Local, după caz, la propunerea primarului.Referendumul se organiza în condiţiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în toate satele componente cu excepţia cazului în care problemele respective privesc numai unul din satele componente.
Art. 22. Cetăţenii comunei Poiana pot fi consultaţi şi prin adunări cetăţeneşti organizate pe sate. Convocarea şi organizarea adunărilor cetăţeneşti se fac de către primar, la iniţiativa acestuia ori a unei treimi din numărul consilierilor în funcţie. Convocarea adunării cetăţeneşti se face prin aducerea la cunoştinţă publică a scopului, datei şi a locului unde urmează să se desfăşoare aceasta.Adunarea cetăţenească este valabil constituită în prezenţa majorităţii reprezentanţilor familiilor şi adoptă propuneri cu majoritatea celor prezenţi.
Propunerile se consemnează într-un proces-verbal şi se înaintează primarului, care le va supune dezbaterii consiliului local în prima şedinţă, în vederea stabilirii modalităţilor concrete de realizare şi de finanţare, dacă este cazul. Soluţia adoptată de consiliul local se aduce la cunoştinţă publică prin grija secretarului comunei..
Art. 23. Patrimoniul comunei Poiana este alcătuit din bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea publică şi în proprietatea privată ale acesteia, precum şi drepturile şi obligaţiile cu caracter patrimonial.
Domeniul public al comunei a fost atestat prin H.G. nr. 908/2002 si H.G.1171/2004.
Inventarul bunurilor domeniului public al comunei Poiana este cel inscris in anexa. nr 1 la prezentul Statut, anexa care se actulizeaza anual.
Bunurile ce aparţin localităţii sunt supuse inventarierii anuale. Cresterea sau
diminuarea patrimoniului va fi temeinic justificată pentru fiecare caz în parte, în note explicative anexate la inventar
Art. 24. Bunurile aflate în proprietatea publică a comunei şi cele din proprietatea privată pot fi date în administrare regiilor autonome şi instituţiilor publice, pot fi concesionate ori închiriate în condiţiile legii sau pot fi atribuite în folosinţă gratuită pe termen limitat persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice, în baza hotărârilor emise de Consiliul Local numai cu respectarea prevederilor O.U.G. nr.54/2006 privind regimul concesiunilor cu modificarile si cmpletarile ulterioare si ale Legii nr.215/2001 privind administraţia publică locală republicata.
Achizitionarea unor bunuri se va face tinandu-se cont de urmatoarele criterii: necesitatea si oportunitatea achizitiei,bunul sa fie inscris in planul de achizitii ,sa existe sursele de finantare si sa se faca cu respectarea legislatiei in vigoare .
Consiliul local hotărăşte cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor aflate în proprietatea privată a comunei, în condiţiile legii.
Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, potrivit prevederilor legale, în baza raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator. în acest sens, pentru fiecare caz în parte fiind adoptate hotărâri de Consiliul Local.
Art. 25. Comuna Poiana poate coopera şi asocia cu persoane juridice române ori străine, cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local.
Art. 26. Organele administraţiei publice locale Poiana pot solicita sau accepta solicitările cu privire la înfrăţirea, cooperarea sau asocierea cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale din tara sau străinătate, precum si aderarea la asociaţii naţionale sau internaţionale ale administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune si/sau pentru realizarea în comun a unor activităţi.
Art. 27. Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, consiliul local Poiana hotărăşte modalitatea
de atribuire si schimbare a denumirilor de străzi şi de obiective de interes public local, in conformitate cu prevederile O.G. nr. 63/2002.
Art. 26. Însemnele specifice comunei Poiana vor fi stabilite de o comisie stabilită prin Dispoziţia primarului cu respectarea prevederilor H.G. nr.25/16.01. 2003, iar modalităţile de utilizare ale acestora vor fi stabilite de către consiliul local odată cu stabilirea variantei finale a stemei comunei.
Art.27. In vederea promovarii intereselor comunei,primarul si secretarul comunei sunt reprezentantii autoritatii publice locale in Asociatii, Federatii, Fundatii,sens in care se pot inscrie in aceste organisme,cheltuielile privind inscrierea si cotizatia fiind suportate din bugetul local.
Art.28. Publicitatea prezentului Statut se va face prin grija secretarului comunei Poiana, judetul Galaţi.
PRESEDINTE DE SEDINTA, CONTRASEMNEAZĂ,
VILCU LILIANA Secretar comuna,
Crăciun Mihaela
,
ROMÂNIA
JUDEŢUL GALAŢI
CONSILIUL LOCAL POIANA
STATUTUL COMUNEI POIANA
JUDEŢUL GALAŢI
(ANEXA LA HCL nr. 21/21.11.2012)
Art. 1. Prezenta hotărâre are ca obiect stabilirea Statutului comunei Poiana, judeţul Galati, in conformitate cu prevederile art. 36 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările si completările ulterioare, a prevederilor O.G. nr. 53/2002 privind Statutul-cadru al unităţii administrativ-teritoriale, aprobată prin Legea nr. 96/2003, cu modificările si completările ulterioare.
Unitatea administrativ-teritorială căreia i se aplica prevederile prezentului statut este comuna Poiana, judeţul Galati. Comuna Poiana este unitatea administrativ-teritorială de bază care cuprinde populaţia rurală, reunită prin comunitatea de interese si tradiţii, alcătuită din sate componente, în funcţie de condiţiile economice, social-culturale, geografice si demografice.
Comuna este alcătuită din doua sate componente: satul Poiana, care este satul reşedinţă al comunei şi satul Vişina.
Art. 2. Potrivit prevederilor Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a
teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, rangul localităţilor componente ale comunei Poiana, este:
- satul Poiana - rangul IV - sat reşedinţă de comună;
- satul Vişina - rangul V - sat component al comunei;
Art. 3. Comuna Poiana este persoană juridica de drept public. Are capacitate juridică
deplină si patrimoniu propriu.
Patrimoniul domeniului public al comunei Poiana a fost aprobat prin H.C.L. Poiana nr14.din 18.08.2004, modificat si completat prin prin H.C.L. Poiana nr. 28 din 30.09.2009
Comuna Poiana poate intra în raporturi juridice cu alte autorităţi sau instituţii publice, cu persoane juridice române sau străine, indiferent de natura acestora, precum si cu persoane fizice, în condiţiile legii.
Din anul .2009 comuna Poiana este membră a Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Galati.
Art. 4. Scurt istoric al comunei Poiana, judeţul Galati.
Centrul de comună, satul Poiana este cel mai vechi sat, atestat documentar din secolul al XVI-lea. Primul document scris datează din anul 1522 când vornicu Groza cumpara pamant la Poiana pe Siret de la fetele Dragalinei cu 270 zloti tătărăşti , avea privilegii de la Iliaş şi Ştefan, voievozi Moldovei..
Al doilea sat este satul Vişina, situat la o distanţă de 600 -700 m est de centrul satului Poiana. Satul Vişina se numea in secolul XIX –lea „Roşia” . Era proprietatea Mariei lui Toma Staroste. Locuitorii satului roşia au fost strămutaşi de la boierul Nicolaie Turculeţ pe vatra actuala a satului în jurul bisericii satului Diaconi (Vişina) proprietară a mănăstirii Răchitoasa.
Comuna Poiana se menţine ca unitate administrativă până în anul 1968, când se unifică cu comuna Nicoreşti.Prin Legea nr. 84-2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 310-07.04.2004 „se înfiinţează comuna Poiana, judeţul Galaţi, având în componenţă satele poiana şi Vişina, prin reorganizarea comunei Nicoreşti din acelaşi judeţ”
Art. 5. Din punct de vedere fizico-geografic, comuna Poiana este aşezată în partea de nord-vest a judeţului Galaţi, situată la o distanţă de aproximativ 108 km faţă de reşedinţa de judeţ, municipiul Galaţi şi la o distanţă de 29 km faţă de oraşul Tecuci.
Teritoriul comunei Poiana este străbătut de drumul judeţean DJ 252I Nicoreşti– -- Fantani- Poiana – Visina - Buciumeni, pe o porţiune de 6 km, între satele Poiana –Vişina - Buciumeni. şide drumul comunal D.C.72 Nicoreşti – Poiana - judeţul Vrancea pe o porţiune de 3 km,
Comuna Poiana nu are acces imediat la linia feroviară Bârlad-Bereşti.Galaţi.
Drumuri săteşti sunt din pămţnt sau pietruite,.
Suprafaţa administrativă a comunei Poiana este de 3.530,09 ha, din care suprafaţa de teren situată în intravilanul comunei este de 313,92 ha iar suprafaţa de teren situată în extravilanul comunei este de 3217.06 ha, fiind repartizat astfel:
- Agricol: 1.921,77 ha
- arabil: 1,416,49 ha
- păşuni: 108,43 ha
- vii, livezi ; 396,85 ha
- Neagricol:
- păduri: 1.003,88 ha
- ape: 155,78 ha
- drumuri: 47,85 ha
- curţi, construcţii : 223,41 ha
- neproductiv: 178,29 ha
Art. 6. Delimitarea teritorială a comunei Poiana:
- Nord şi vest - judeşul Vrancea;
- Est - comuna Buciumeni;
- Sud - comuna Nicoreşti.
.
Dotarea infrastructurală a zonei este reprezentata şi de reţeaua de apă potabilă care deserveşte 511 utilizatori din satul Poiana şi 163 utilizatori din satul Vişina, reţeaua de alimentare cu energie electrică ,serviciul de telefonie fixă, televiziune prin cablu şi internet .
Alimentarea cu apă.
În comuna Poiana există sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă, ce deserveşte localitaţile Poiana si Vişina.Sistemul public de alimentare cu apă este alimentat cu apă din doua surse subterane, una din izvoare de coasta, localizate in partea vestică a localitatii Poiana, captate prin intermediul unor drenuri longitudinale ( sistemul vechi de alimentare ) si o sursa subterana de adancime printr-un foraj de adancime situat in satul Poiana in partea de nord, finalizat in 2011 ( sistemul nou de alimentare ).Apa captată este dirijata gravitational prin conducte de aductiune in rezervoare de inmagazinare cu capacităţi : V=70 mc , V=125 cm, V=200 mc şi V=300 mc )
Conducta de aductiune are o lungime de 400 m.
Tratarea apei se face printr-o statia de tratare a apei cu clor gazos ( apa captata prin drenuri ) şi printr-o o statie de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu tip ALDOS automatizata ( apa captata prin foraj).
Comuna Poiana nu dispune de un sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere şi a celor pluviale care să le dirijeze într-o staţie de epurare, pentru tratarea lor
Electricitate.
Comuna Poiana nu are surse de producere a energiei electrice. Comuna este alimentată cu energie electrică din SEN prin intermediul liniilor de distribuţie de 20 kV ce este racordată la staţia de transformare Tecuci (110/20 kV). Numărul posturilor de transformare ale comunei Poiana sunt 7. Reţelele sunt de tip aerian, susţinute de stâlpi de beton.Alimentarea retelelor electrice de joasă tensiune (0,4 kV) se face radial din posturi de transformare de tip aerian(conductoare cu secţiunea 35-50mmp) racordate la reţeaua de medie tensiune (20 kV). Reţeaua de iluminat public al comunei funcţionează cu lămpi stradale cu vapori de mercur
Comunicaţii.
Comuna Poiana este deservită de o centrală telefonică automată digitală amplasată în localitatea Nicoreşti.Reţeaua telefonică locală este atât de tip aerian pozată pe stâlpi de beton folosiţi în comun cu reţeaua electrică de joasă tensiunecât şi de tip subteran.De un succes deosebit s-a bucurat, în comuna Poiana, serviciul de televiziune analogică şi digitală prin satelit, s-a introdus şi serviciul de Internet. Totodată, în comună funcţionează toţi marii operatori naţionali de telefonie mobilă.
Art. 7. Referitor la învelişul de soluri, sunt predominante solurile de tip cermoziom, apar si soluri brune de padure podzolite în interacţii turboase..În zonele de luncă unde sunt prezentate pămţnturile aluvionale fine, alcătuite din argile prăfoase şi prafuri argiloase de consistenţă redusă, pe alocuri cu intercalaşii turboase, sub care urmează nisipuri fine – medii şi nisipuri cu pietriş.Fertilitatea bună a solului şi a reliefului cu pante domoale au determinat folosirea ăn agricultură pe scară mare a fondului funciar.
De menţionat că îndeosebi fenomenele de teren (eroziunea, alunecările, excesul de umiditate), sunt fenomene dinamice. Ca urmare, pe măsură ce omul nu intervine cu discernământ în utilizarea şi exploatarea solurilor agricole acestea se accentuează an de an, punând în pericol în unele zone sau localităţi, chiar şi securitatea alimentară a locuitorilor.
Art. 8. Clima temperat-continentală cu nuanţe excesive, cu mari varaşii termice şi regim neuniform al precpitaşiilor pregateşte şi declanşează procese de versant(dezagregarea, afânarea sedimentelor), adică crearea de premise pentru dislocări şi deplasări ulterioare.
În general, condiţiile pedoclimatice ale comunei sunt favorabile culturilor de grâu, porumb, floarea soarelui, cartofi, legume, pomi fructiferi şi viţa de vie.
Art. 9. Reţea hidrografică
Reţeaua hidrografică este tributară râului Siret, care pătrunde pe teritoriul judertului Galaţila vest de localitatea Poiana.Apele subterane se afla la 30-40 m adancime pe terasa superioară, la 10-15 m pe terasa inferioară şi la 3-4 m în luncăIyvoarele pe versant, alimentate de precipitaşii, constituie şi sursele alunecărilor de teren şi a răpelor abrupte.
Art. 10. Populaţie
Populaţia comunei Poiana, stabilită în urma recensământului populaţiei si locuinţelor din luna martie 2002 este de 1.898 locuitori.
In perioada 2002-2009, o mare parte din populatia tanara a plecat in strainatate
in cautarea unui loc de munca. În urma Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011, pe teritoriul comunei trăiesc un număr de 1808 locuitori,
Populaţia comunei Poiana este de cetăţenie si naţionalitate română, astfel încât nu se pune problema aplicării art.39, alin.7 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală republicata.
Art. 11 Localitătea de resedinţă este Poiana.
Art. 12 Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală si care conduc comuna sunt Consiliul local al comunei Poiana ca autoritate deliberativă si primarul ca autoritate executivă. Atât Consiliul local cât si primarul se aleg în condiţiile prevăzute de lege.
Consiliul local al comunei Poiana este compus din 11 consilieri locali alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, stabilite de Legea privind alegerile locale.
Consiliul Local Negrileşti a fost constituit prin H.C.L. nr. 4 ./23.06.2012.
Structura politica a Consiliului Local Negrileşti este urmatoarea:
-P.S.D. – 6 consilieri
-P.D.L.-2 consilieri
-P.N.L.-1 consilieri
-PP-DD-1 consilieri
Atribuţiile specifice ale Consiliului local si ale primarului sunt prevăzute în cuprisul Legii nr.215/2001 privind administraţia publică locală si în Regulamentul de organizare si funcţionare al consiliului local,aprobat prin HCL 13 din 08.04.2012.
Primarul, viceprimarul, secretarul impreuna cu aparatul de specialitate al
primarului constituie, potrivit legii, o structura functionala cu activitate permanenta (Primaria comunei) care aduce la indeplinire hotararile Consiliului local, dispozitiile primarului, solutionand probleme curente ale colectivitatii.
Sediul acesteia se afla pe raza satului Poiana, avand o pozitie centrala fata de
celalalte sate componente.
Primaria comunei Poiana are Organigrama si Statul de functii aprobate prin Hotararea Consiliului Local nr. 9din 27.02.2012.
Primarul comunei este domnul Tudor Trofim, membru PSD, se află la al trelea mandat.Viceprimar al comunei Poiana este domnul Filimon Laurenţiu, membru PSD iar secretarul comunei este doamna Craciun Mihaela Jana.
Art 13 Instituţii publice.
În unitatea administrativ teritorială Poiana, funcţionează următoarele instituţii social-culturale:
- Învăţământ :
Reţeaua de învăţământ a comunei Poiana este compusă din 1 şcoală generală, 1 şcoală cu învăţământ primar şi 1 gradiniţa cu program normal. În cadrul şcoli cu învăţământ primar funcţionează şi 1 grupă de grădiniţă. Reţeaua de învăţământ este repartizată astfel:
- Şcoala generală cu clasele I-VIII Poiana este şcoala coordonatoare a şcolilor din comună şi
este condusă de un director coordonator, d-na invatător Vilcu Liliana, având un număr de 4 învăţători, 11 profesori si un număr de 60 elevi în învăţământul primar şi 110 elevi în învăţământul gimnazial
-Şcoala primară cu clasele I-IV Vişina are un număr de 2 învăţători si un număr de 33 elevi în învăţământul primar şi 87 elevi în învăţământul gimnazial si o grupă de grădiniţă cu un număr de 23 preşcolari si un educator;
- Grădiniţa cu program normal din satul Poiana funcţionează cu un număr de 54 preşcolari si 2 educatori;
- Şcoala primară cu clasele I-IV Vişina are un număr de 2 învăţători si un număr de 33 elevi în învăţământul primar şi 87 elevi în învăţământul gimnazial si o grupă de grădiniţă cu un număr de 23 preşcolari si un educator;
-Şcoala primară cu clasele I-IV Hulesti are un număr de 1 învăţător si un număr de 27 elevi în învăţământul primar;
2) Cultură:
Comuna Poiana dispune de un cămin cultural, cu o capacitate de aproximativ 200 locuri, căminul cultural fiind reabilitat.
3) Sănătate:
Asistenţa medicală umană este asigurată prin Dispensarul medical din satul Poiana,reabilitat interior. Acest spaţiu este inchiriat de medic de familie dr. Hulea Gheorghe, unde îşi desfăşoară activitatea Cabinet individual dr. Hulea Gheorghe În acestea, specializat în medicină generală şi un asistent medical cu pregătire specializată.
In comuna funcţionează o farmacie umana, spatiul fiind inchiriat de farmacist Vizitiu Puiu. Nu există asistent comunitar.
Asistenţa medicală veterinară în comuna Poiana este asigurată prin medic veterinar dr. Bibica Gheorhge.
4) Asistenţă socială:
Asistenţa socială în comuna Poiana este asigurată prin Compartimentul de specialitate de asistenţă socială şi autoritate tutelară din cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului comunei Poiana, de un asistent social, împreună cu Comitetul de autoritate tutelară al comunei Poiana al cărei preşedinte este primarul comunei.
5) Religie:
În acest domeniu, în comuna Poiana sunt următoarele instituţii:
- Biserica ortodoxă din satul Poiana cu hramul Sf. Maria;
- Biserica ortodoxă din satul Vişina cu hramul Sf.Mihail si Gavrilă;
- Biserica ortodoxă din satul Poiana cu hramul Sf. Nicolae;
Obiceiuri : In preajma sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, exista obiceiul organizarii unor manifestari folclorice cu caracter laic si religios cum ar fi colindele,plugusorul si alte urături.
De exemplu:
-in dimineata Ajunului Crăciunului (24 dec) copii merg din casă în casă cu “Bună dimineaţa”;
-în seara Ajunului Crăciunului tinerii colindă pe la casele gospodarilor
-în dimineaţa Ajunului Anului nou copiii merg cu “Pluguşorul”, iar seara(31
decembrie) există obiceiul ca o parte din locuitori să meargă pe la rude şi prieteni cu uratul de Anul Nou ;
-în zilele de sărbatoare dintre Crăciun şi Anul Nou se obisnuieşte ca tinerii să se organizeze şi să umble cu “Capra” . iar de la Craciun şi până la Boboteaza(6 ianuarie) copii umblă cu “Steaua”.
6) Ordinea şi liniştea publică, pază şi protecţie:
Pe raza administrativ teritoriala a comunei Poiana funcţionează un Post al Politiei Comunale în satul de reşedinţă de comună, Poiana cu 3 agenţi de poliţie, care este
subordonat Secţiei nr. 6 Poliţie Tecuci.
De asemenea, în anul 2012, serviciul de pază comunală este asigurat pe timpul nopţii de către
4 paznici din cadrul compartimentului de pază propie al aparatului de specialitate al primarului.
Art. 14 Activităţile economice specifice care se desfăsoară în comuna Poiana sunt:
1) Industria
În comuna Poiana nu există ramuri industriale.
2) Agricultura
Agricultura este o ramura importantă a economiei comunei Poiana, terenul agricol avand o pondere de 54,43 % din fondul funciar al comunei. În comună predomină terenurile cu limitări reduse în cazul utilizării ca arabil, fiind propice culturilor de cereale (porumb, grâu, secară), a plantelor tehnice (floarea soarelui, cartoful. Productiile agricole sunt mult mai mari decât cele ale judeţului, ceea ce confirma valoarea agricolă a solurilor comunei..
Un alt factorde suport al dezvoltării economice a comunei poiana îl constituie padurea, cu o suprafaţă de 1.003,88 ha, respectiv 28,43% din suprafaţa teritoriului administrativ.functia principală a pădurii este de protecţie, ceea ce îi limitează rolul economic pentru structurile potenţiale ale localităţii.
Nu există suprafaţă irigată în comuna Poiana.
3) Creşterea animalelor.
Ocupaţia locuitorilor comunei este creşterea animalelor şi agricultura. Animalele specifice zonei sunt, bovinele şi caprinele. Beneficiind de condiţii optime de desfăşurare a acestor activităţi, creşterea animalelor se face în cea mai mare parte în gospodăriile cetăţenilor pentru consumul propriu şi nu comercializare pe scară largă.
4) Comerţul
Comerţul de mărfuri se desfăşoară prin societăţi comerciale cu capital privat,. persoane fizice autorizate şi asociaţii familiale, din care identificăm magazine mixte, bufeturi şi centre de butelii.
Art. 15 Servicii publice la nivelul comunei Poiana.
1. Serviciul de pază comunală cu 4 posturi de paznici;
2. Serviciul public de alimentare cu apă potabilă care deserveşte utilizatori din ambele sate ale comunei.Poiana;
3. Serviciul public de salubrizare deserveşte populaţia din comuna Poiana.Acest serviciu este înfiinţat din anul 2009 şi se realizează prin delegare de gestiune de către S.C. COSMESIRET S.R.L. Cosmeşti in baza contractului de prestări servicii.
Comuna Poiana este membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ECOSERV GALATII” din anul 2011.
4. Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă.
Acest serviciu este înfiinţat în anul 2012 prin HCL nr. 26 din 31.10.2005, în subordinea
Consiliului Local Poiana, fiind condus de primarul comunei Poiana. Este format din 48 de voluntari şi un personal angajat al primăriei.
Art. 16 Partide politice:
În comuna Poiana îşi desfăşoară activitatea următoarelor partide politice: Partidul Naţional
Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul Democrat Liberal, dar si alte partide cu o reprezentare mai mică.
Art. 17. Persoanele născute în comună pot primi, la împlinirea vârstei de 18 ani, titlul şi certificatul de fiu/fiică al/a comunei Poiana, în cadrul unei festivităţi care se organizează de
Primarul comunei Poiana.
Art. 18. Primarul comunei Poiana acordă diplome de onoare cetăţenilor comunei, cadrelor
didactice şi elevilor cu merite deosebite la învăţătură şi în realizarea unor activităţi profesionale, familiale, sportive şi artistice, care fac cinste comunei Poiana, în următoarele situaţii:
a) 50 de ani de căsătorie;
b) vârstă de pensionare;
c) căsătorie;
d) premianţi la învăţătură, concursuri, festivaluri;
e) obţinerea unor medalii sportive;
f) veterani şi văduve de război.;
g) împlinirea vârstei de 100 de ani;.
Art. 19 Se va conferi antum sau postum unor persoane fizice române sau străine, cu merite deosebite pe plan politic, economic, social, cultural, sau altor persoane importante, reprezentative pentru comună, recunoscute pe plan local, naţional sau internaţional titlul de „cetăţean de onoare”.
Aceştia vor îndeplini următoarele criterii:
a) să-si fi adus aportul deosebit la dezvoltarea activităţii în domeniile menţionate mai sus, activităţi în urma cărora comuna să fi beneficiat de realizări importante în aceste domenii.
b) colectivitatea din comuna noastră să-i recunoască meritele deosebite pentru activitatea
depusă
c) să accepte acordarea titlului de „cetăţean de onoare”;
Propunerile pentru acordarea titlului “Cetăţean de Onoare “ al comunei Poiana pot să fie făcute de consilieri şi executiv, din proprie iniţiativă sau la solicitarea unor instituţii ştiinţifice locale sau naţionale, asociaţii culturale şi profesionale, partide politice, etc.
Propunerea de acordarea a titlului “Cetăţean de Onoare “comunei Poiana, va fi însoţită de o notă de fundamentare privind activitatea persoanei în cauză.
Hotărârea privind acordarea titlului “Cetăţean de Onoare “ al comunei Poiana se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor aflaţi în funcţie.
Aceste persoane se vor bucura de următoarele drepturi:
a) vor fi invitate să participe gratuit la festivităţile ocazionate de unele momente de importanta
deosebită din viata comunei;
b) masă şi cazare gratuită, cu ocazia participării la manifestările organizate de Consiliul Local şi Primăria comunei Poiana;
c) vor participa ca invitat de onoare la şedinţele consiliului local fiind consultaţi în problemele specifice specialităţii acestora;
d) vor fi trecute în cartea de onoare a comunei;
e) vor fi stimulate moral cu ocazia unor festivităţi;
f) vor fi stimulate financiar (500 Ron)
Aceste persoane se vor bucura de stima celorlalţi cetăţeni, vor fi avuţi în vedere de către organele autorităţii administraţiei publice locale atunci când vor interveni unele facilităţi pentru cetăţenii comunei, li se va cere părerea în unele probleme privind modernizarea comunei.
Festivitatea conferirii titlului de „Cetăţean de Onoare al comunei Poiana, se organizează prin grija primarului – la sediul primăriei comunei Poiana, sau cu ocazia unei manifestări publice în comuna Poiana, cu prezenţa persoanei căreia i se conferă acest titlu, sau a reprezentanţilor legali pentru persoanele decedate, când titlul se acorda post – mortem.După prezentarea hotărârii Consiliului Local, Primarul comunei înmânează diploma de „Cetăţean de Onoare”.
Retragerea titlului “Cetăţean de Onoare “ al comunei Poiana şi pierderea drepturilor se face când persoana în cauză compromite cu rea credinţă interesele comunei sau ţării, precum şi în cazul condamnării pentru fapte penale comise cu intenţie.
Însemnele corespunzătoare titlului de "Cetăţean de onoare al comunei Poiana " sunt diploma de cetăţean de onoare a comunei Poiana şi plachetele cu emblema oraşului.
Art. 20 Consultarea cetăţenilor
Cetăţenii comunei au dreptul de a participa la viaţa politică, economică, socială, sportivă şi culturală. Drepturile cetăţenilor de a participa la viaţa comunei Poiana sunt exercitate în mod democratic, prin următoarele instrumente:
• referendum local;
• dezbateri publice;
• întâlniri publice;
• petiţii;
• iniţiative;
• audienţe;
• consultări
Art. 21. Locuitorii comunei Poiana sunt consultaţi, în condiţiile legii, prin referendum, asupra problemelor de interes deosebit din comuna Poiana stabilite de Consiliul Local, după caz, la propunerea primarului.Referendumul se organiza în condiţiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în toate satele componente cu excepţia cazului în care problemele respective privesc numai unul din satele componente.
Art. 22. Cetăţenii comunei Poiana pot fi consultaţi şi prin adunări cetăţeneşti organizate pe sate. Convocarea şi organizarea adunărilor cetăţeneşti se fac de către primar, la iniţiativa acestuia ori a unei treimi din numărul consilierilor în funcţie. Convocarea adunării cetăţeneşti se face prin aducerea la cunoştinţă publică a scopului, datei şi a locului unde urmează să se desfăşoare aceasta.Adunarea cetăţenească este valabil constituită în prezenţa majorităţii reprezentanţilor familiilor şi adoptă propuneri cu majoritatea celor prezenţi.
Propunerile se consemnează într-un proces-verbal şi se înaintează primarului, care le va supune dezbaterii consiliului local în prima şedinţă, în vederea stabilirii modalităţilor concrete de realizare şi de finanţare, dacă este cazul. Soluţia adoptată de consiliul local se aduce la cunoştinţă publică prin grija secretarului comunei..
Art. 23. Patrimoniul comunei Poiana este alcătuit din bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea publică şi în proprietatea privată ale acesteia, precum şi drepturile şi obligaţiile cu caracter patrimonial.
Domeniul public al comunei a fost atestat prin H.G. nr. 908/2002 si H.G.1171/2004.
Inventarul bunurilor domeniului public al comunei Poiana este cel inscris in anexa. nr 1 la prezentul Statut, anexa care se actulizeaza anual.
Bunurile ce aparţin localităţii sunt supuse inventarierii anuale. Cresterea sau
diminuarea patrimoniului va fi temeinic justificată pentru fiecare caz în parte, în note explicative anexate la inventar
Art. 24. Bunurile aflate în proprietatea publică a comunei şi cele din proprietatea privată pot fi date în administrare regiilor autonome şi instituţiilor publice, pot fi concesionate ori închiriate în condiţiile legii sau pot fi atribuite în folosinţă gratuită pe termen limitat persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice, în baza hotărârilor emise de Consiliul Local numai cu respectarea prevederilor O.U.G. nr.54/2006 privind regimul concesiunilor cu modificarile si cmpletarile ulterioare si ale Legii nr.215/2001 privind administraţia publică locală republicata.
Achizitionarea unor bunuri se va face tinandu-se cont de urmatoarele criterii: necesitatea si oportunitatea achizitiei,bunul sa fie inscris in planul de achizitii ,sa existe sursele de finantare si sa se faca cu respectarea legislatiei in vigoare .
Consiliul local hotărăşte cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor aflate în proprietatea privată a comunei, în condiţiile legii.
Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, potrivit prevederilor legale, în baza raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator. în acest sens, pentru fiecare caz în parte fiind adoptate hotărâri de Consiliul Local.
Art. 25. Comuna Poiana poate coopera şi asocia cu persoane juridice române ori străine, cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local.
Art. 26. Organele administraţiei publice locale Poiana pot solicita sau accepta solicitările cu privire la înfrăţirea, cooperarea sau asocierea cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale din tara sau străinătate, precum si aderarea la asociaţii naţionale sau internaţionale ale administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune si/sau pentru realizarea în comun a unor activităţi.
Art. 27. Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, consiliul local Poiana hotărăşte modalitatea
de atribuire si schimbare a denumirilor de străzi şi de obiective de interes public local, in conformitate cu prevederile O.G. nr. 63/2002.
Art. 26. Însemnele specifice comunei Poiana vor fi stabilite de o comisie stabilită prin Dispoziţia primarului cu respectarea prevederilor H.G. nr.25/16.01. 2003, iar modalităţile de utilizare ale acestora vor fi stabilite de către consiliul local odată cu stabilirea variantei finale a stemei comunei.
Art.27. In vederea promovarii intereselor comunei,primarul si secretarul comunei sunt reprezentantii autoritatii publice locale in Asociatii, Federatii, Fundatii,sens in care se pot inscrie in aceste organisme,cheltuielile privind inscrierea si cotizatia fiind suportate din bugetul local.
Art.28. Publicitatea prezentului Statut se va face prin grija secretarului comunei Poiana, judetul Galaţi.
PRESEDINTE DE SEDINTA, CONTRASEMNEAZĂ,
VILCU LILIANA Secretar comuna,
Crăciun Mihaela
,