România

România

Județul Suceava

Comuna Preutești

Comuna Preutești

Statutul Comunei Preutești, județul Suceava

 

 

CAPITOLUL I

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 1. - (1) Comuna Preutești, județul Suceava este: 

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu; 

b) subiect juridic de drept fiscal; 

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii. 

(2) Comuna Preutești are sediul social in Comuna Preutești, precum și codul de înregistrare fiscală 5645490.

(3) Însemnele specifice ale Comunei Preutești sunt: 

a) stema, aprobată în M.Of. 862 07.12. 2003.

b) steagul, în proces de aprobare;

c) imnul, în proces de aprobare.

 

Art. 2. - (1) Comuna Preutești are reședința în satul Preutești. 

(2) Comuna Preutești se delimitează din punct de vedere teritorial astfel: la N cu comuna Vulturești, la E cu comuna Dolhești, la S cu comuna Vasu Moldovei, la S-SE cu comuna Forăști iar la V cu comuna Hârtop, Municipiul Fălticeni și comuna Fântâna Mare.  

(3) Comuna Preutești are în componență șase localități: Arghira, Basarabi, Bahna Arin, Preutești (reședința), Huși și Lecușești. 

(4) Comuna Preutești, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV. 

(5) Comuna Preutești are o suprafață de 6.998 ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut. 

 

Art. 3. - (1) Comuna Preutești dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz. 

(2) Pe teritoriul comunei Preutești, se regăsesc o floră și faună diverse. 

(3) Comuna Preutești dispune de o mare diversitate de soluri. 

(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Preutești se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut. 

 

Art. 4. - (1) Comuna Preutești s-a înfiinţat prin Legea privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România nr.2 din 16.02.1968.

(2) Prima atestare documentară a Comunei Preutești a fost in anul 1886 prin decretul regal 1110 din 31 martie prin care Preuteștii Uniți și Huși s-au alipit la Preutești Vladești, cu sediul în cătuna Basarabi, denumirea comunei fiind Preutești.

 


 

 

Art. 5. - (1) Populația Comunei Preutești numără 7.046  locuitori.

(2) Componența și structura populației Comunei Preutești se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut. 

(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 

 

 

CAPITOLUL II

Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt: 

a) Consiliul Local al Comunei Preutești, reprezintă autoritatea deliberativă de la nivelul Comunei Preutești. Consiliul Local al Comunei Preutești este format din 15 membri; 

b) Primarul Comunei Preutești, ca autoritate executivă, numele acestuia fiind Ion VASILIU.

c) La nivelul Comunei Preutești, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Dorin GHEORGHE..

(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Social Democrat – 8, Partidul Național Liberal – 6, Partidul Pro România – 1

(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Preutești s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Suceava nr.715/22.10.2020.

 
 (4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 2004, se regăsesc în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut.

 

Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Preutești.

(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Preutești. 

(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Preutești se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL III

Căi de comunicații

 

Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Preutești este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: 

a) rețeaua rutieră; 

b) reșeaua feroviară.

(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL IV

Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Preutești, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde 12 unități de învățământ de stat, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, înființate în structura universităților de stat, și numărul total al furnizorilor de educație autorizați să funcționeze provizoriu. 

(2) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(3) Comuna Preutești susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011. 

 

Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Preutești își desfășoară activitatea 2 (două) instituții de cultură și sport. 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Preutești se organizează manifestări culturale.

 (3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Preutești participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

 

Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Preutești se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: 

a) asistență medicală profilactică și curativă; 

(2) Comuna Preutești participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin: 

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, precum și prin alte unități sanitare publice și private, după caz; 

(4) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. b) se asigură, dacă este cazul, prin unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private. 

(5) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 12. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Preutești se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Comuna Preutești asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Preutești se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Preutești nu își desfășoară activitatea instituții de presă în domeniul presei scrise, media on-line și/sau, după caz, media audiovizual.

(2) Lista cu denumirea instituțiilor de presă prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL V

Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

 

Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL VI

Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Preutești este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Preutești, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial. 

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul public, întocmit și atestat prin Anexa 7 a HCL nr. 1357/2001, în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în anexa nr. 11 la prezentul statut. 

(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Preutești se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Preutești, în secțiunea dedicată acestui statut. 

 

CAPITOLUL VII

Serviciile publice existente

 

Art. 16. - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Preutești sunt, după caz: 

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare, furnizat de S.C. ACET S.A. Suceava, agenția Fălticeni.  

b)serviciul public de transport este asigurat de curse regulate de maxi – taxi şi autobuze pe traseele Preuteşti - Fălticeni  respectiv Preuteşti - Dolhasca, pe drumul judeţean.

c) serviciul public de salubrizare, furnizat de S.C. Goscom S.A. Fălticeni.

d)serviciul public de iluminat este asigurat de operatorul  E-ON ROMÂNIA S.R.L..

 

 

Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Preutești sunt furnizate de E-ON ROMÂNIA S.R.L.

 

Art. 18. - Alimentarea cu gaze naturale pe raza teritorială a Comunei Preutești.

(1) În comună nu există alimentare cu gaze naturale. 

(2) Pentru încălzire, pe teritoriul comunei se folosesc sobe, funcţionând cu combustibil solid - lemne şi pentru prepararea hranei aragaze alimentate cu butelii de gaz lichefiat


 

 

CAPITOLUL VIII

Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 19. - (1) Comuna Preutești, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Preutești, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local al Comunei Preutești, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

 

 

CAPITOLUL IX

Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

 

Art. 20. - (1) Comuna Preutești realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității. 

(2) Comuna Preutești acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale. 

(3) Comuna Preutești poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a Comunei Preutești se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 21. - (1) Pe teritoriul Comunei Preutești își desfășoară activitatea 3 partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Preutești se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 22. - (1) Pe teritoriul Comunei Preutești nu își desfășoară activitatea organizații sindicale sau asociații profesionale, după caz. 

(2) Lista organizațiilor sindicale sau asociațiilor profesionale, după caz, care își desfășoară activitatea în Comuna Preutești se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 23. - (1) În Comuna Preutești își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: 

cultul creștin ortodox.

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL X

Participare publică

 

Art. 24. - Populația din Comuna Preutești este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel: 

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii; 

b) prin intermediul adunărilor cetățenești.

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative; 

d) prin participarea la ședințele consiliului local 

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local. 

 

Art. 25. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz. 

(2) Referendumul local se poate organiza în toată localitatea sau numai în anumite zone componente ale comunei Preutești.

 

CAPITOLUL XI

Cooperare sau asociere

 

Art. 26. – Comuna Preutești se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 27. - (1) Comuna Preutești aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Preutești se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut. 

 

Art. 28. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL XII

Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 29. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. . . . . ./ . . . . . 

 

Art. 30. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Preutești sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative. 

 

Art. 31. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică. 

 

Art. 32. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 31 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an. 



 

ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Preutești 

 

 

Modelul stemei Comunei Preutești

 

 

Art. 1 Stema Comunei Preutești este aprobată, publicată în M of. 862 07 Dec 2003.

 

 

 

 

Art.2 Descrierea stemei

1. Stema comunei Preutești se compune dintr-un scut albastru cu trei snopi de grâu, de aur, cu legătoarea roșie. 

2. Chef-ul scutului, de aur, cu trei cruci treflate, toate roșii. 

3. Scutul este timbrat cu o coroană murală cu un turn de argint.

 

 

Art. 3 Semnificațiile elementelor însumate

1. Propunerea de stemă a comunei Preutești asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii. 

2. Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.

 

 


 

ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Preutești

 

Modelul steagului Comunei Preutești

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Guvernului, steagul și documentația nu sunt prezentate.

 


 

 

ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Preutești

 

Modelul imnului Comunei Preutești

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate.

 


 

ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Preutești

 

Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități

 

Art. 1. Suprafața totală a comunei Preutești este de 6.715  Ha.

 

Art. 2. În funcție amplasare, suprafața comunei Preutești are:

  1. în intravilan : 1194 ha
  2. în extravilan: 5521 ha

 


 

ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Preutești

 

Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Preutești

 

I. Hidrografia de pe teritoriul Comunei Preutești

Art. 1 Reţeaua hidrologică este compusă din:

a) pârâul Şomuzul Mare cu obârţia în Podişul Sucevei, la S de oraşul Suceava şi care se varsă în râul Siret pe teritoriul judeţului Suceava. Pârâul Şomuzul Mare traversează aproape longitudinal comuna Preuteşti trecând prin satele Huşi, Preuteşti, Basarabi şi Arghira.

b) Satele comunei mai sunt traversate de o serie de pâraie mai mici, afluenţi ai pârâului Şomuzul Mare: 

1) pârâul Leucuşeştilor care traversează satul Leucuşeşti, 

2) pârâul Brana care traversează satul Preuteşti, 

3) pârâul Vlădeştilor care trece prin satul Basarabi,

4) pârâul Huşilor, care trece prin satul Huşi.

c) Alte pâraie mai mici, existente  pe teritoriul comunei, afluenţi ale pâraielor amintite mai sus sunt: 

1) Curca în satul Basarabi,

2)  Gloduri în Preuteşti, 

3)  Socilor în satul Arghira. 

 

Art. 2 (1)  La aceasta se adaugă existenţa pe teritoriul comunei a unor canale de drenaj, lucrări hidroameliorative, executate în scopul eliminării excesului de umiditate din sol.

(2) Se remarcă existenţa unei reţele de apă subterană, cu un debit destul de constant, care asigură în permanenţă alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor comunei.

 

II. Flora și fauna de pe teritoriul Comunei Preutești

Art. 3 (1) În general solurile sunt favorabile:

a) vegetației forestiere de productivitate mijlocie și superioara;

b) producției vegetale agricole: cartofi, plante furajere, cereale. 

(2) Pădurile ocupă 33,22 % din suprafața totală a teritoriului comunei. 

 

Art. 4 (1) Formațiunile forestiere cele mai răspandite se încadreaza silvostepei, predominand padurile de fag. 

(2) În pădurile de tip amestec se gasesc si alte specii de foioase cum ar fi: 

a) carpenul, 

b) paltinul, 

c) frasinul, 

d) mesteacanul, etc. 

(3) Specii de rășinoase: 

a) molid, 

b) brad,

c) pin.  

 

Art. 5 (1) Pe teritoriul comunei, pe pajiștile naturale întâlnim o vegetație variată de stepă, compusă în special din:

a) plante graminee, 

b) plante cu rizomi, 

c) tufișuri si plante spinoase, 

(2) O vegetație de silvostepa formată din:

a)  vegetație ierboasa,

b) arbori scunzi si rari.

(3) Vegetație de luncă: 

a) salcii,

b) rachita, 

c) anini,

d) plopi etc. 

(3) Pe teritoriul comunei nu exista arii naturale sau specii protejate.

 

IV. Solurile de pe teritoriul Comunei Preutești

Art. 6 (1) Resursele de sol din satele comunei Preuteşti sunt reprezentate prin:

a) soluri cenuşii tipice;

b) soluri erodate, prezente pe interfluvii, respectiv versanţi, 

c)  în zonele de luncă sunt lacovistele.

(2) Solurile tipice sunt valorificate ca terenuri arabile, iar cele erodate în special ca locuri de păşunat, fâneţe şi livezi, ca dealtfel şi lacovistele. 


 

 

ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Preutești

 

Datele privind înființarea Comunei Preutești, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică

 

 

Art. 1 (1)  Comuna Preuteşti este compusă din următoarele sate: 

a) Arghira, 

b) Basarabi,

c) Bahna Arin,

d) Preuteşti,

e)  Huşi, 

f) Leucuşeşti. 

(2) Satul reşedinţă de comună este Preuteşti.

(3) Până în anul 2005, din comună facea parte şi satul Hârtop, care a devenit comună de sine stătătoare.

 

Art. 2 Satul Preutești

(1) La 6 iunie 1617 un oarecare Lazăr din Preuteşti, face parte ca martor dintr-o comisie care a împărţit satul Liteni .

(2) În anul 1618, denumirea satului Preuteşti apare în hrisovul de danie a lui Radu Mihnea prin care moşia “Ciorsaci“ era donată mânăstirii Solca iar în anul 1625 tot Radu Mihnea întreşte o parte din obcina satului lui Condrea – paharnicul. La 5 aprilie 1642 printr-un act de danie, Vasile Lupu întăreşte lui Ştefan Soldan obcinile din Soldăneşti şi jumătate din satul Preuteşti cu iazuri şi mori în Şomuz.

 

Art. 3 Satul Arghira

(1) Îşi are numele de la o fostă proprietăreasă a moşiei, melnicioasa Maria Arghiroaia. Această menţiune se referă la anul 1850.

(2) O altă menţiune este făcută în buciumul roman în care se arată că medelnicul Maria Arghiroaia are un sat cu un bejinariu hrisovolet, cinci nevolnici, două vădane pe lângă moşiile Flatoneşti, Vlădeşti şi Basarabi şi altele cu 33 locuitori.

 

Art. 4 Satul Basarabi

(1) Fosta aşezare sub denumirea Vlădeşti este amintită printr-un act care datează din anul 1578, noiembrie 21 prin care Iancu Sasul – voievod, judeca pricina printre urmaşii lui Teodor Vistier pentru satul Vlădeşti, pe Şomuz. 

(2) Potrivit dicţionarului geografic al judeţului Suceava editat de Serafim Ionescu, primul descălecător al acestui sat ar fi fost un cioban venit din Basarabia.

 

Art. 5 Satul Huși

(1) Este menţionat într-un hrisov din timpul lui Duca Vodă datat la 22 mai 1703. 

(2) Ca informaţie mai recentă, aici îşi avea reşedinţa moşia doamnei Liliana Cihoski, nepoata generalului Henry Cihoski, erou în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. 

(3) Pentru conducerea diviziei, gen. Cihoski a primit Ordinul Mihai Viteazul, clasa 3. Între anii 1928-30 a fost ministrul apărării.

(4) A avansat până la gradul de general-locotenent. 

(5) În 1943 a fost membru în Consiliul Suprem de Apărare Naţională. 

(6) În 1945 a fost arestat şi deţinut la închisoarea Sighet, unde a decedat.

Art. 6 Satul Lecușești

(1) Leucuşeştii au fost împărţiţi: 

a) Leucuşeştii – Lana, 

b) Leucuşeştii – Dimitriu ,

c)  Leucuşeştii – Safta Pisoschi. 

(2) În anul 1604 aprilie 25, Simion şi sora sa Magdalena – fii lui Pătraşcu îşi vând părţile lor de moşie din Leucuşeşti, vrednicul Pătraşcu. 

(3) La 28 decembrie 1604 Irimia Movilă întăreşte lui Pătraşcu vrednic de Botoşani stăpânirea pe o jumatate din Leucuşeşti.

 

Art. 7 Satul Bahna Arini

(1) Acest sat apare pe harta comunei Preuteşti ca aşezare după împroprietărirea din 1921, când moşierul Ioana Vărvav Liteanu, fiica lui Călinescu, mută din satul Basarabi câteva familii de ţigani şi crescătoria de porci de pe moşia sa. 

(2) Strămutarea ţiganilor este menţionată de Ana şi Mihai Niculaianu în lucrarea “Istoria localităţilor din zona sud- estică a judeşului Suceava în date şi cifre.

 

Art. 8 Cătunul Fundoaia

(1) Este cunoscut documentar sub denumirea Preuteşti - Broscai, aşezat pe ambele maluri ale pârâului Harburi. 

(2) Făcea parte din moşia a cărui proprietar a fost D. Verdeanu.

 

Art. 9 Cătunul Mânăstioara

(1) Este cunoscut sub denumirea de Brana aşezat pe malul drept al pârâului cu acelaşi nume. 

(2) Aici a fost construit un schit în anul 1716.

 


 

 

 ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Preutești

 

Componența și structura populației Comunei Preutești

 

Art. 1 (1) Datele privind evolutia populaţiei au fost analizate pentru o perioadă de 10 ani, din 2011 până în 2020 observându-se o uşoară creştere a numărlui de locuitori în comună, în perioada 2016-2018, urmând ca în anii următori să scadă şi să revină la nivelul anului 2013 când se înregistra un număr aproximativ de 7060 locuitori.

(2) Numărul populației din comuna Preuteşti a înregistrat o scădere începând cu anul 2018, comparativ cu numărul locuitorilor la nivel judeţean , care a avut o continuă creştere începând cu anul 2014.

 

 


Populaţia după domiciliu în comuna Preuteşti, în perioada 2011-2020

7200

7127

7109

7111

7125

7079

7055

7071

7062

7050

7025

7018

6900

2011         2012         2013         2014         2015         2016          2017         2018         2019         2020



 

 

Art. 2 Analizând structura pe vârste a populaţiei comunei Preuteşti, se constată că în ultimii 10 ani, populaţia din grupele de vârstă 0-19 ani şi 20-49 ani s-a menţinut la un număr constant şi a reprezentat un procent ridicat din numărul de locuitori (peste 70%).

 

 

Art. 3 (1)  Analizând comparativ structura populaţiei pe grupe varstă şi sexe la nivelul anului 2011 şi 2020, se constată faptul că populaţia dominantă masculină se evidenţiază cel mai pregnant la nivelul grupelor de varsta intre 20-24 ani şi 30-50 ani. Populaţia feminină este mai numeroasă in special in cadrul grupelor varstnice, peste 70 ani.

(2) În cadrul grupei adulte, se remarcă sub aspect demografic, cu un rol activ în dinamica numerică a populaţiei, subgrupa fertila, respectiv populaţia feminină cu vârsta cuprinsă între 15 şi 45 ani, capabilă de reproducere.

 

 

 

 

 

 

ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Preutești

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Preutești, precum și apartenența politică a acestora,
 începând cu anul 2004

 

PRIMARI

 

a)mandatul 2000-2004

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Alexandru ANIȚA

 

 

2000-2004

 

 

b) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Alexandru ANIȚA

 

 

2004-2008

 

 

c) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Alexandru ANIȚA

 

 

2008-2012

 

 

d) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ion VASILIU

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

 

e) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ion VASILIU

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

f) mandatul 2020-2024

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ion VASILIU

 

Partidul Social Democrat

2020-2024

 


 

ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Preutești 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Preutești, județul Suceava, precum și apartenența politică a acestora,
 începând cu anul 2004

 

I. CONSILIERI LOCALI

 

 

a) mandatul 2000-2004

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Apartenența politică

Perioadă

0

1

3

4

1.

Ioan ANTON

Federația Ecologistă din România

2000-2004

2.

Vasile ANDREI

Alianța pentru România

2000-2004

3.

Ioan ADĂSCĂLIȚEI

Partidul Național Liberal

2000-2004

4.

Gheorghe CIOCAN

Partidul Democrației Sociale din România

2000-2004

5.

Ioan DĂSCĂLESCU

Partidul Național Liberal

2000-2004

6.

Ioan GRIGORE

 Partidul Național Liberal

2000-2004

7.

Ion HRESCANU

Partidul Democrației Sociale din România

2000-2004

8.

Gheorghe ILIOAIA

Federația Ecologistă din România

2000-2004

9.

Ștefan MANEA

Federația Ecologistă din România

2000-2004

10.

Neculai MAFTEI

Partidul Național Liberal

2000-2004

11.

Gheorghe MITREA

Partidul Național Liberal

2000-2004

12

Vasile MIHAI

Partidul Național Liberal

2000-2004

13

Ioan NIȚĂ

Partidul Național Liberal

2000-2004

14

Florin PÂSLARU

Partidul Democrației Sociale din România

2000-2004

15

Mihai RUSU

Alianța pentru România

2000-2004

16

Niculiță TULUMB

Independent

2000-2004

17

Vasile VODĂ

Partidul Democrației Sociale din România

2000-2004

 


 

 

b) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Vasile ANDREI

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

2.

Silvia CERBU

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

3.

Ion CHIPERI

 

Partidul Național Liberal

2004-2008

4.

Dumitru DUMITRU

 

Frontul Democratic Român

2004-2008

 

5.

Petru GAGIU

 

Partidul Național Liberal

2004-2008

 

6.

Ioan GRIGORE

 

Partidul Național Liberal

2004-2008

 

7.

Marinica MAFTEI

 

Partidul România Mare

2004-2008

 

8.

Dumitru MEREUȚĂ

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

 

9.

Silviu NISTOR

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

 

10.

Constantin PANTEA

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

 

11.

Ghiorghi PRISACARIU

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

 

12

Ionuț-Lucian RUSU

 

Partidul Național Liberal

2004-2008

 

13

Mihai RUSU

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

 

14

Petru TAILUP

 

Partidul Social Democrat

2004-2008

 

15

Vasile VODĂ

 

Frontul Democratic Român

2004-2008

 

c) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Vasile ANDREI

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

2.

Ioan APETREI

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

3.

Dumitru BEJINARU

 

Partidul Național Liberal

2008-2012

 

4.

Silvia CERBU

 

Partidul Noua Generație

2008-2012

 

5.

Dumitru DUMITRU

 

Partidul Social Democrat

2008-2012

 

6.

Marinica MAFTEI

 

Partidul România Mare

2008-2012

 

7.

Neculai MAFTEI

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

 

8.

Vasile MIHAI

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

 

9.

Constantin PANTEA

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

 

10.

Ghiorghi PRISACARIU

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

 

11.

Lucian-Ionuț RUSU

 

Partidul Democrat Liberal

2008-2012

 

12.

Elena ȚUI

 

Partidul Social Democrat

2008-2012

 

13.

Ion VASILIU

 

Independent

2008-2012

 

14.

Vasile VODĂ

 

Partidul Social Democrat

2008-2012

 

15.

Vasile ZGÂIANU

 

Partidul Social Democrat

2008-2012

 

 

d) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan APETREI

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

 

2.

Silvia CERBU

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

3.

Ciprian-Ștefan CHIHOSKI (Niculai BEJINARIU)

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

4.

Viorel COCEAN

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

5.

Florin COSTÂNA

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

 

6.

Ioan COȘER

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

7.

Dumitru DUMITRU

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

8.

Dorin GHEORGHE

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

9.

Ioan GRIGORE

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

10.

Marinica MAFTEI

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

11.

Mihăiță ROȘU

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

 

12.

Lucian-Ionuț RUSU

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

 

13.

Neculai ȘCHIOPOAIA

 

Partidul Social Democrat

2012-2016

 

14.

Vasile VASILIU

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

 

15.

Costel COCIAN

 

Partidul Național Liberal

2012-2016

 

e) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Adrian ANIȚA

 

Partidul Național Liberal

2016-2020

2.

Niculai BEJINARIU

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

3.

Neculai BORDEI

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

4.

Silvia CERBU

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

5.

Viorel COCEAN

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

6.

Ioan COȘER

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

7.

Dan-Vasile DUMITRU

 

Partidul Mișcarea Populară

2016-2020

 

8.

Roxana FLOREA

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

9.

Ioan GRIGORE

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

10.

Neculai GRIGORE

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

11.

Constantin-Daniel MIHĂILĂ

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

12.

Vasile ȘTEFAN

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

13.

Neculai ȘCHIOPOAIA

 

Partidul Social Democrat

2016-2020

 

14.

Lucian-Ionuț RUSU

 

Partidul Național Liberal

2016-2020

 

15.

Vasile VASILIU

 

Partidul Național Liberal

Iunie 2016-iulie 2017

 

16.

Mihăiță ROȘU

 

Partidul Național Liberal

August 2017-2020

 

 

 

f) mandatul 2020-2024

 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Apartenența politică

Perioadă

0

1

3

4

1.

Adrian ANIȚA

Partidul Pro România

2020-2024

2.

Ioan ADĂSCĂLIȚEI

Partidul Național Liberal

Sept.2020-mart. 2021

3.

Niculai BEJENARIU

Partidul Social Democrat

Sept.2020-aug.2022

4.

Silvia CERBU

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

5.

Costel COCEAN

Partidul Național Liberal

2020-2024

 

6.

Roxana FLOREA

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

7.

Daniel- Mihai FLORIȘTEANU

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

8.

Ioan GRIGORE

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

9.

Constantin- Daniel MIHĂILĂ

Partidul Național Liberal

2020-2024

 

10.

Neculai ȘCHIOPOAIA

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

11.

Vasile ȘTEFAN

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

12.

Adrian MANOLACHE

Partidul Național Liberal

2020-2024

 

13.

Ioan PETIANU

Partidul Național Liberal

2020-2024

 

14.

Lucian-Ionuț RUSU

Partidul Național Liberal

2020-2024

 

15.

Dorin GHEORGHE

Partidul Social Democrat

2020-2024

 

16.

Ioan APETREI

Partidul Național Liberal

April.2021-2024

 

 

 

II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE

 

 a) mandatul 2000-2004

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Petru GAGIU

 

Partidul Național Liberal

 

 

b) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Constantin PANTEA

 

Partidul Democrat Liberal

 

 

c) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Constantin PANTEA

 

Partidul Democrat Liberal

 

d) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Dorin GHEORGHE

 

Partidul Social Democrat

 

e) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Constantin-Daniel MIHĂILĂ

 

Partidul Social Democrat

 

f) mandatul 2020-2024

 

Nr.

crt.

Prenumele și NUMELE

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Dorin GHEORGHE

 

Partidul Social Democrat


 

 

ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Preutești

 

Procedura privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Comunei Preutești”, respectiv a „Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Preutești”

 

Art. 1. - Titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Preutești", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Preutești.

Art. 2. - Certificatul de „Fiu/fiică al/a Comunei Preutești", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local al Comunei Preutești persoanelor născute în Comuna Preutești, la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa: 

a) primarului; 

b) consilierilor locali; 

c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Preutești, județul Suceava. 

Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică.

Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici:

a) sunt personale;

b) sunt netransmisibile;

c) reprezintă un drept al titularului;

d) au valabilitate nedeterminată.

Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Preutești și a imaginii acesteia; 

b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Preutești, în țară și străinătate; 

c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în Comuna Preutești; 

d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor Comunei Preutești; 

e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Preutești în lume; 

f) sportivi din Comuna Preutești care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale; 

g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, după caz. 

Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; 

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice. 

Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Primăria Comunei Preutești. 

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original); 

c) certificat de cazier judiciar (în original); 

d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul). 

(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original). 

(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al unității administrativ- teritoriale proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3). 

(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. 

(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară. 

(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local. 

(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs. 

(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Preutești în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local al Comunei Preutești.

(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Preutești în cadrul unei festivități care se organizează de către primar. 

Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează: 

a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare; 

b) primarul Comunei Preutești prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr  ; 

c) primarul Comunei Preutești înmânează diploma de „Cetățean de onoare al Comunei Preutești” persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă; 

d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia; 

e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului; 

f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Preutești

Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: 

a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Preutești la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; 

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Preutești sau în care acesta este coorganizator; 

c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din Comuna Preutești; 

d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea consiliului local; 

e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Preutești.

Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații: 

a) decesul titularului; 

b) retragerea Titlului. 

Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații: 

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a); 

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Preutești, locuitorilor săi sau țării. 

Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Preutești, după următoarea metodologie: 

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Preutești de către persoanele menționate la art. 3; 

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local; 

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii; 

d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa. 

Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea comunei Preutești. 

Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia. 

Art. 16. - Informațiile publice referitoare la „cetățenii de onoare” vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Preutești. 

Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul comunei Preutești.

 


 

 

ANEXA Nr. 8.a la statutul Comunei Preutești

 

Rețeaua rutieră

 

A. Drumuri de interes național 

1. Autostrăzi 

Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Preutești. 

2. Drumuri expres 

Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Preutești. 

3. Drumuri internaționale (E) 

 

4. Drumuri naționale   (DN)

   DJ 208 - DN 2 (E 85) asigură legătura cu municipiul Suceava.

 

B. Drumuri de interes județean (DJ)

1) Drumul județean DJ 208 Fălticeni–Dolhasca

 

C. Drumuri de interes local 

1. Drumuri comunale 

a) Drumul comunal DC 4 Preuteşti - Giurgeşti asigură legătura spre N cu comuna Vultureşti

b) Drumul comunal DC 9 Fălticeni - Leucuşeşti - Dumbrăviţa, asigură legătura cu DJ 208F şi comunele învecinate situate spre S şi municipiul Fălticeni spre NE.

2. Drumuri vicinale 

 

3. Străzi 

Străzile principale sunt parţial modernizate – betonate, celelalte străzi sunt balastate sau din pământ - uliţe.
 

ANEXA Nr. 8.b la statutul Comunei Preutești

 

 

Rețeaua feroviară

 

 

Art. 1. (1) Raza teritorială a Comunei Preutești, Județul Suceava este străbătută de magistrala de cale ferată Fălticeni – Dolhasca.

(2) Calea ferată Fălticeni - Dolhasca, este linie simplă, neelectrificată, străbate comuna pe o lungime de 8,40 km trecând prin satele:

a) Huşi, 

b) Preuteşti, 

c) Basarabi,

d) Arghira.

(3) În satele Preuteşti   şi  Basarabi  se află câte o staţie CFR, deservind transportul de călători şi de marfă.


 

 

ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Preutești

 

Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii
 și altele asemenea

 

I. Instituții din domeniul educației și cercetării 

În  prezent   situaţia  la  nivelul   comunei  Preuteşti,  în   ceea  ce  priveşte   infrastructura educaţională, se prezintă astfel:

1) Satul Arghira

a) Şcoala Generală Arghira - este funcţională;

b) Grădiniţa cu program normal - este funcţională.

 

2) Satul Bahna Arin

a) Şcoala   Bahna  Arin  -   nu  este  funcţională   (elevii   învaţă  la   Şcoala  Gimnazială Basarabi);

b) Grădiniţa Bahna Arin - este funcţională.

 

3) Satul Basarabi

a) Şcoala Generală Basarabi- este funcţională;

b) Grădiniţa cu program normal Basarabi- este funcţională.

 

4) Satul Preuteşti

a) Şcoala      Generală       Preuteşti - este        funcţională (din cele 3 şcoli doar una este funcţională);

b) Grădiniţa  cu        program         normal           -           este    funcţională (din       cele     3 gradiniţe doar una este funcţională).

 

5) Satul Huşi

a) Şcoala Generală Huşi - nu este funcţională;

b) Grădiniţa cu program normal Huşi - nu este funcţională.

 

6) Satul Leucuşeşti

a) Şcoala Generală Leucuşeşti - este funcţională;

b) Grădiniţa cu program normal Leucuşeşti - este funcţională.

 

II. Instituții din domeniul culturii 

1) Situl arheologic de la Preuteşti punct Cetăţuia – Sv-I-s-B-05430 (cod RAN149977.01.) situat în satul Preuteşti, la 5 km de centrul satului, la punctul numit „Cetăţuia” pe părăul Brana

2) Fortificaţie – Sv-I-m-B-05430.01. (cod RAN 149977.01.02.) situat în satul Preuteşti la punctul numit „Cetăţuia” pe pârâul Brana, datat - Secol XII-X  î. H.

3) Aşezare – Sv-I-m-B-05430.02. (cod RAN 149977.01.01.) situat în satul Preuteşti la punctul numit „Cetăţuia”pe pârâul Brana, datat - Neolitic, Cultura Cucuteni fazele A,B şi AB

4) Aşezarea de la Preutesti, punct „La halta” – Sv-I-s-B-05431 (cod RAN 149977.02.01.) situat în satul Preuteşti la punctul numit „La halta” în vatra satului, la halta CFR, datat -Neolitic, Cultura Cucuteni fazele A şi B.

5) Căminul Cultural din satul Preutești;

6) Căminul Cultural din satul Basarabi;

7) Biblioteca comunală.

 

III. Instituții din domeniul sănătății 

1) 2 cabinete medicale;

2) 1 cabinet stomatologic;

3) cabinete medicale de specialitate;

4) dispensar veterinar.

 

 

IV. Instituții din domeniul asistenței sociale 

Nu sunt

 

V. Instituții din domeniul presei, radioului, televiziunii și altele asemenea 

Nu sunt

 

VI. Instituții în domeniul tineretului și sportului 


 

 

ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Preutești

 

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură

 

Art. 1 (1)  Fondul funciar agricol constituie principala sursă naturală a teritoriului comunei, dominantă în profil social şi economic fiind dezvoltarea agriculturii (cultura vegetală şi creşterea animalelor).

(2) Activităţile specifice comunei sunt horticultura, în special pomicultura şi legumicultura şi zootehnia.

(3) Activităţile economice s-au dezvoltat  în concordanţă cu potenţialul şi resursele locale; economia locală are un pronunţat caracter agricol, fiind axată pe:

a) cultura plantelor;

b) creşterea animalelor.

(4) Activităţile economice în comună sunt desfăşurate de mai multe societăţi comerciale, asociaţii familiale şi persoane fizice.

A

Art. 2 (1)  Sectorul primar

Sectorul primar reuneşte activităţile din:

a) agricultură;

b) silvicultură.

(2) În comuna Preuteşti, activităţile desfăşurate în sectorul primar reprezintă ocupaţia de bază a locuitorilor, în principal cultura vegetală şi în secundar creşterea animalelor.

 

Art. 3 (1) Sectorul secundar

Activităţile economice din sectorul secundar, industria şi construcţiile, sunt puţin reprezentate în comuna.

 

Art. 4 Sectorul terțiar

În cadrul serviciilor către populaţie se evidentiaza unitati din urmatoarele domenii:

a) comerţ  – magazine mixte, 

b) unităţi de alimentaţie publică -(unităţi familiale  sau PFA) în toate satele comunei, cu activitate la parterul sau pe lângă clădirile de locuit. Se comercializează îndeosebi produse alimentare, de uz casnic şi mai puţin articole de îmbrăcăminte;

c) alte servicii – poşta în satele Preuteşti (în clădirea căminului cultural)

d) transporturi - persoane şi mărfuri

e) remiza pompieri - la Preuteşti;

f) spălătorie auto,

g) frizerie, coafură, croitorie, etc.

 

Art. 5 (1) Pe   teritoriul  comunei  Preuteşti   sunt  înregistrate  128 firme:

a) societăţi   comerciale,

b) asociaţii familiale,

c) persoane fizice autorizate:

(2) sat Arghira –15 firme

(3) sat Bahna Arin – 1 firmă

(4) sat Basarabi – 36 firme

(5) sat Huşi – 16 firme

(6) sat Leucuşeşti – 19 firma

(7) sat Preuteşti – 41 firme

Art. 6 Firme înregistrate cu sediul în comuna Preuteşti în anul 2020

 


13%

34%

16%

10%

13%

14%

 Comerţ şi servicii alimentare


 

 

Transport şi autovehicule

 

 

Domeniul construcţiilor

 

 

Exploatarea şi prelucrarea lemnuluiu

 

 

Agricultura şi creşterea animalelor

 

 

Alte domenii

 

Art. 7 (1) Din suprafaţa totală de 6.998 ha a comunei Preuteşti, terenul agricol ocupă o suprafaţă de 4.317 ha, adică  61,69 % din total teritoriu administrativ. 

(2) Situația suprafețelor de teren se prezintă asfel:

a) Teren agricol = 4.317 ha, din care:

b) Pășuni = 1.137 ha

c) Fânețe =  370 ha

d) Livezi = 144 ha

e) Arabil =  2666 ha

f) Păduri = 2.231 ha

g) Luciu de apă = 106 ha

h) Terenuri curţi construcţii = 139 ha

i) Căi de comunicaţii = 103 ha

j) Terenuri degradate și neproductive = 102 haS

(3) Suprafaţa fondului funciar după modul de folosinţă

 

 

 

 

 


1,96%

1,50%

2,74%

1,45%

31,47%

60,89%

 Agricol


 

Păduri

 

Luciu de apă

 

Terenuri curţi construcţii

 

i de comunicaţii

 

Terenuri degradate şi neproductive

 


 

 

Art. 8 Zona este favorabilă culturilor de:

a) grâu, 

b) secară,

c) porumb, 

d) cartofi,

e) sfeclă de zahăr,

f) legume, 

g) plante furajere,

h) alte culturi.

 

Art. 9 (1)  Zootehnia este un sector important al agriculturii, locuitorii județului Suceava având o bogată tradiție în creșterea animalelor.

(2) Creşterea animalelor constituie a doua activitate preponderentă în comuna Preuteşti, fiind o ocupaţie tradiţională şi îndelungată a locuitorilor comunei, asigurându-se   necesarul de carne, lapte şi produse lactate pentru populaţia locală şi disponibilităţii de vânzare, atât pe piaţa urbană dar şi pe plan local.

(3) În comuna Preuteşti predomină creşterea bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcilor şi păsărilor. În prezent, creşterea animalelor se practică în sistem gospodăresc, efectivul acestora fiind oscilatoriu. Produsele animaliere sunt destinate în special consumului în gospodarie. În comună se practică şi apicultura.

 


2,71%

1,17%

0,87%

14,62%

3,50%

77,13%

  


 

 

 

Porcine = 667 capete

 

Cabaline = 287 capete

 

Caprine = 215 capete

 

Ovine = 3.899 capete

 

Bovine = 863 capete

 

Păsări = 18.991 capete

 

 

Art. 10 (1) Pădurile ocupă 2.231 ha adică 31,47 % din teritoriul comunei.

(2) Toate activităţile privind silvicultura constituie preocupări economice importante în teritoriu: conservarea şi protecţia pădurilor, lucrări de împăduriri, îngrijirea arboretelor, valorificarea produselor lemnoase, gospodarirea vanatului, etc.

(3) Pe lângă gospodărirea şi regenerarea pădurilor, se desfăşoara şi activităţi productive: exploatări şi vânzări de material lemnos, recoltarea şi comercializarea fructelor de pădure (zmeură, afine, mure), a ciupercilor comestibile şi a plantelor medicinale.

(4) În   prezent,  în  comună   sunt  înregistrate  câteva   firme  ce  desfăşoară   activităţi  în domeniul silviculturii şi exploatării forestiere.
 

ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Preutești

 

Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Preutești

 

 

I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Preutești, sunt prezentate în anexele hotărârilor consiliului local .../...............

 Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Preutești, întocmit şi atestat prin Hotărârea Hotărârea Consiliului Local nr. 40/2009, 18/1998, 30/2003, 17/2004 , în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare :

 

-  ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA GRUP LOCUINTE ZONA BASARABI  

- ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA GRUP LOCUINTE ZONA GLODURI  

- ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA GRUP LOCUINTE ZONA SES  

- ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA GRUP LOCUITE ZONA ARGHIRA  

- ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA OPRITURA‑CIHOSCHI  

- ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA ZONA CIUSMEA   

- ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA ZONA SPRE PADURE  

- ALIMENTARE CU ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA STURZU   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA BISERICA TUTUROR SFINTILOR  

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA BUDAI   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA CABINET MEDICAL  

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA CIORSACI   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA CORNEANU   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA FUNDOAIA   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA FUNDOAIA ‑ LEUCUSESTI  

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA MURARU   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA SCHIOPOAIA GHEORGHE  

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA SF VASILE CEL MARE  

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA SILISTE   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA SIMION   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA VADUT   

- ALIMENTARE ENERGIE GRUP LOCUINTE ZONA VLADESTI   

- ALIMENTARE ENERGIE SCOALA GIMNAZIALA BASARABI   

- ALIMENTARE GRUP CASE ZONA CASEI PAROHIALE   

- AMENAJARE CALE DE ACCES PENTRU GRADINITA ARGHIRA  

- AMENAJARE TROTUARE DJ 208 KM 71 + 990 ‑ 72+953 DR. IN SAT PREUTESTI COMUNA RPEUTESTI JUDETUL SUCEAVA  

- AMENAJARE TROTUARE DJ 208 KM 73+658 ‑ 74 +163 DR. IN SAT PREUTESTI COMUNA PREUTESTI JUDETUL SUCEAVA  

- ARO 243  

- AUTOGREDER  

- AUTOGUNOIERA DENIS  

- AUTOGUNOIERA MERCEDES  

- AUTOSPECIALA POMPIERI  

- AUTOUTILITARA IVECO  

- AUTOVEHICUL MAN  

- AUTOVEHICUL MAN ‑ BA 10 BASCULANTA  

- AUTOVEHICUL MAN ‑ BA 10 BASCULANTA  

- BAZA SPORTIVA 10,000.00 MP

- BECI PIATRA PREUTESCU  

- BLOC ALIMENTARE PENTRU COOPERARE CU FUNDATIA FARA  

- BULDOEXCAVATOR  

- CAMIN CULTURAL BASARABI 266.00 MP

- CANALIZARE SI STATIE DE EPURARE IN SATELE PREUTESTI , BASARABI, ARGHIRA ‑ MASURA 322  

- CASA PREUTESCU  

- CAZAN GAZEIFICAREE CU EX DE FU  

- CAZAN PENTRU CENTRALA TERMICA  

- CIMITIR FUNDOAIA 1,000.00 MP

- CIMITIR ORTODOX ARGHIRA 5,800.00 MP

- CIMITIR ORTODOX BASARABI 7,000.00 MP

- CIMITIR ORTODOX HUSI 6,500.00 MP

- CIMITIR ORTODOX LEUCUSESTI 4,000.00 MP

- CIMITIR ORTODOX MANASTIOARA 5,000.00 MP

- CIMITIR ORTODOX PREUTESTI 3,500.00 MP

- CIMITIR ORTODOX STIL VECHI BASARABI 2,500.00 MP

- CISMEA MANASTIOARA (DIMOFTE) 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA LEUCUSESTI‑BAGU 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA LEUCUSESTI‑PASCU 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA MANASTIOARA‑AMANIOAIEI 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA SAT ARGHIRA 6.00 MP

- CISMEA PUBLICA SAT HUSI 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA SAT HUSI‑VIERU 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA SAT MANASTIOARA (ROSU) 10.00 MP

- CISMEA PUBLICA SAT PREUTESTI 10.00 MP

- CLADIRE BAZA SPORTIVA  

- CLADIRE CURTE CAMIN BASARABI 72.00 MP

- CONAC BASARABI  

- CONAC BASARABI  

- CONSTRUIRE ALEE PIETONALA IN SAT BASARABI, COMUNA PREUTESTI, JUDETUL SUCEAVA ‑ ZONA DJ 208 ‑ DE LA FAMILIA HOARTA COSTEL LA FAMILIA DUMITRU MIHAIL  

- CONSTRUIRE PARCURI IN SATELE PREUTESTI, ARGHIRA SI BASARABI  

- CONSTRUIRE SALA DE SPORT PREUTESTI  

- CONSTRUIREA RETELEI INTELIGENTE DE DISTRIBUTIE GAZE NATURALE IN COMUNELE VADU MOLDOVEI SI PREUTESTI, JUDETUL SUCEAVA  

- COPERTINA CAMIN BCA  

- COPERTINA CAMIN FIER  

- COPIATOR KONICA MINOLA BIZHUB C224 

- CUPA TALUZ 150CM 980/86061  

- CUPA TRAPEZOIDALA 300/1234 NEW H  

- DISPENSAR COMUNAL CLADIRE  

- DRUM BETONAT FUNDOAIA (DIN DRUMUL 208 A) PANA LA IONICA CHIRILA ‑ MASURA 322 1,5 KM 1.50 

- DRUM COMUNAL BALASTAT SI BETONAT ANITA ANICA ‑ MIHAILA PETRU (250 METRI LINIARI BETONAT) DOREL 1.50 KM

- DRUM COMUNAL BALASTAT SI BETONAT FLOREA JANEL ‑ MIHAILA P. (400 ML BETONAT) 1.00 KM

- DRUM COMUNAL BALASTAT SI BETONAT ION BIGU ‑ ANTILESTI (390ML BETONAT) 1.50 KM

- DRUM COMUNAL BALASTAT SI BETONAT SCOALA ARGHIRA ‑ ALEXANDRU IOAN (250ML BETONAT) 18.00 KM

- DRUM COMUNAL BALASTAT SI BETONAT SCOALA FUNDOAIA ‑ MOSNEAGU PAVEL (350ML BETONAT) CHIRILA I‑ MOSNEAGU P. BALASTAT 50 ML 0.50 KM

- DRUM COMUNAL BETONAT CIUBOTARIU ION ‑ IOAN RUSU 1.00 KM

- DRUM COMUNAL BETONAT DJ 208 PRIMARIE 155.00 M

- DRUM COMUNAL BETONAT DJ 208A ‑ GRIGORASEL VASILE 1KM 1.00 KM

- DRUM COMUNAL BETONAT DJ 208A ‑ MAFTEI C. NECULAI SI MAFLEI V. GHEORGHITA 3.00 KM

- DRUM COMUNAL BETONAT SCOALA FUNDOIA LOGHIN ION ‑ANDRIESCU (1050 ML DIN CARE 250 ML BETONAT) 1.05 KM

- DRUM COMUNAL BETONAT SCOALA SAT ARGHIRA ‑PRISACARU MARIA ‑ 1KM 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE BETON DJ 208A ‑ POD ROSU MANASTIOARA  SI PIETRUIT PANA LA C. PLESESCU 5.50 KM

- DRUM COMUNAL DE BETON DJ 208A ‑ SCOALA HUSI 1.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ACIOFOAIE ‑ PASUNE PREUTESTI 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ADASCALITEI ION ‑ GOGU ION 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ALEX DORIN ‑ MAFTEI DUMITRU 0.30 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ALEXANDRU DORIN ‑ AMARIEI GHE. 1.10 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ANDRIOAIA ‑ FANTANA PETRACHE 5.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ANDRIOAIA C. ‑ SUDUS N, 0.25 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ANGHEL ADRIANA ‑ BADALACHE F. 0.25 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ANGHEL ADRIANA ‑ MUNTEANU VASILE 0.35 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ANITA ALEX ‑ CETATUIE HARTOP (1KM) 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT APETROAIE I. ‑ NICHITOAIA IL. BETONAT 400 ML 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BABUTA GHE. ‑ CARAVIUC C. 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BABUTA GHEORGHE ‑ BAHNA ARINI 4.40 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BADALACHE F. ‑ CIRNEALA C. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BEJENARU ION ‑ GRIGORE VASILE 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BISERICA FUNDOAIA ‑ AGAPEI V. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BOLOGA N ‑ ONEA CRIVAT 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT BOROIANU GHEORGHE ‑ ADASCALITEI V, 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT CARNAREASA V. ‑ MANASTIREA SF. VASILE 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT CIOBANU C. ‑ DANILOAIA J. 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT C‑TIN ONEA ‑ PADURE 0.30 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT CURTE ‑COCEAN VIOREL STEFAN VASILE 0,300 KM 0.30 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208 ‑ LIVADARU COSTAN 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208 ‑ MURARU GH. 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208 ‑ SCUTARU D. 0,50 KM 0.80 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208 ‑ TARNA HREBENCIUC 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208A ‑ BABALAU 1,5 KM 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208A ‑ DAMIAN N. 1KM 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208A ‑ FINTINELE BADALAU 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208A ‑ MADALINA 5.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DJ 208A ‑ PASLARU I VASILE 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DUMITRU ALEXANDRU ‑ ILIUTA VASILE 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT DUMITRU VASILE ‑ CHIHAIA C. 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT FLOREA MIHAI ‑ APARASCHIVEI GR. 0.30 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GALEATA P. ‑ VERDEANU ILIE 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GIM C‑TIN ‑ CIOBANU STEFAN 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GOGU PETRU ‑ STANISTE 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GR, PLESESCU ‑ AUREL COSTAN 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GRIGORASEL V. ‑ INTORSURA GHE. 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GRIGORASEL V. ‑ STEFAROVICI I. 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT GRIGORASEL VASILE ‑ BOROIANU V. TUI VASILE 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT HUSI PAVEL GH. ‑ VAD HUSI 5.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT I. BIGU ‑ VASILE CIRNAREASA 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ION BIGU ‑ FUNDOAIA 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ION PAVEL ‑ CORBU EUGEN 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ION PAVEL ‑ STEFANESCU ONEA 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT IONITA C‑TIN ‑ DUMITRU ALEX 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT JITARU ELENA ‑ NISTOROAIA GHE. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT JUGLEA I. C. ‑ AMANIOAEI 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT JUGLEA V. ‑ STEJERI 4.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT LEUCUSESTI ‑ NECULAIEVICI 3.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT LUNGU HARALAMBIE ‑ TOFAN 0.30 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT M. LUNGU ‑ N. NEMTANU 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT MAFTEI D‑ V. RUSU 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT MARISCA ION. ‑ NITA ION 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT MAZILITA P ‑ MURARU LAURENTIU 0,100 KM 0.10 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT MURARU GH. ‑ DRUM BETONAT (HUSI) 3.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT N. CROITORU ‑ CALUSERU 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT N. SCUTARU ‑ IGNEA T. 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT OPRITURA ‑ CIHOSCHI 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT P. VIERU ‑ IONESCU SAVETA 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT PAVALOAIA D. ‑ TOLOACA‑ CIOATE 4.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT PAVEL V. ‑ CIOCAN V. ‑ ARGHIRA 0.15 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT PETRESCU ‑ DEALUL NICHITEI 3.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT PLESECU D. ‑ LOGHIN P. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT PLESESCU I. ‑ VARVARA GHE. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT POD ‑ GHEORGHIU P. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT POD‑ M. PLESESCU 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT POPA ION ‑ CANTON SILVIC BASARABI 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT REGLEANU D. ‑ BOAMBA STEFAN 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SANDUCU P. ‑ PAVALOAIA D. 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SCOALA HUSI ‑ I. PLESESCU 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SCOALA HUSI ‑ T. COSTEA 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SCOALA HUSI ‑ V. LUPU 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SIMION FLOREA ‑ CHIHAIA V. 0.25 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SIMION NUTU ‑ GRADINARU V. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SIRGHI VASILE ‑ BOROIANU GHE, (100M) 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT SOCI ‑ VASILAS 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT ST. SCHIPOAIA ‑ ASAFTEI VASILE 0.90 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT TANASE C ‑ BOARU 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT TANASE C ‑ HORAITA 1.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT TANASE M. ‑ JITARU 1.40 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT TANASE P. ‑ TANASE ALEXA 0.15 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT V. STEFAN ‑ MAZILITA IOANA 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT VARVARA GH. ‑ CETATUIE 2.00 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT VARVARA GHE. ‑ AMANIOAIE DINU (SORODOC CEL TANAR) 0.20 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT VARZAR ELENA ‑ ACIOFOAIEI 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT VARZARI ION ‑ IORDACHESCU FR. 0.50 KM

- DRUM COMUNAL DE PAMANT VASILE ‑ COSTIA (MOZOC) 0.10 KM

- DRUM COMUNAL DIN DALE DE BETON DJ 208 ‑ ANITA ALEXANDRU 1.00 KM

- DRUM COMUNAL DIN PAMANT STABILIZAT SITUAT IN SATUL HUSI COMUNA PREUTESTI DE LA CANTON SILVIC HUSI PANA LA INTERSECTIE DRUM MOSNEAGU PAVEL ‑VAD HUSI 1,000.00 ML

- EXTINDERE SISTEM DE ALIMENTARE CU APA  IN COMUNA PREUTESTI  

- FANTANA BAZA SPORTIVA  

- FANTANA DIN PIATRA VARVARA NICULAE  

- FANTANA DIN TUBURI LA ANGHEL ADRIANA  

- FANTANA DIN TUBURI LA BADALACHE BENONE  

- FANTANA PRIMARIA VECHE  

- FANTANA SCOALA  

- FANTANA TUBURI FOST CAP (FARA)  

- FIAT ALBEEA  

- GABION PARAU VASILIU ION BASARABI  

- GARD CAMIN PREUTESTI  

- GARD PRIMARIE NOUA FORJAT  

- GARD PRIMARIE VECHE  

- GARD SCOALA BAHNA ARINI  

- GRADINITA ARGHIRA  

- GRADINITA PENTRU COPII CU DOTAREA NECESARA CONSTRUITA DIN FONDURI EUROPENE MASURA 322  

- GRAJDI PREUTESCU  

- INSTALATIE TRIFAZATA CAMIN CULTURAL BASARABI   

- INSTALTIE TRIFAZATA RAMPA ARGHIRA  

- LUCRARI DE EXECUTIE,  INTERVENTII, REPARATII TROTUARE IN COMUNA PREUTESTI  

- MAGAZIE ‑ CONAC BASARABI  

- MAGAZIE +REMIZA PSI 200.00 MP

- MAGAZIE MATERIALE‑ SCOALA BASARABI  

- MERCEDES ‑ BENZ ‑ SPRINTER  BUC

- MOBILIER BAZA SPORTIVA  

- MOBILIER VESTIARE BAZA SPORTIVA  

- MODERNIZARE DRUM COMUNAL PRIN BETONARE ‑ DJ208A‑LEUCUSESTI‑CAMARZANI 6KM  

- MODERNIZARE DRUM COMUNAL PRIN BETONARE COSTEA GHE ‑ BISERICA HUSI  

- MODERNIZARE DRUM COMUNAL PRIN BETONARE DJ 208 ‑ DISPENSAR UMAN  DR. ILIE   

- MODERNIZARE DRUM DE INTERES LOCAL L=1,220 KM IN SAT LEUCUESETI COMUNA PREUTESTI, JUDETUL SUCEAVA  

- MODERNIZARE DRUM VLADESTI  

- MODERNIZARE DRUMURI VICINALE COMUNA PREUTESTI   

- MODERNIZARE SEDIU PRIMARIE  

- MONUMENT EROI ARGHIRA 20.00 MP

- MONUMENT EROI BASARABI 20.00 MP

- MONUMENT EROI HUSI 20.00 MP

- MONUMENT EROI MANASTIOARA ‑ PREUTESTI 16.00 MP

- MONUMENT EROI NOU MANASTIOARA 20.00 MP

- MONUMENT EROI SAT PREUTESTI 20.00 MP

- P.U.Z SAT LEUCUSESTI, COMUNA PREUTESTI  

- PADURE 24,5 HA  MP

- PARC DE JOACA PENTRU COPII ‑ PREUTESTI  

- PARC JOACA PENTRU COPII HUSI  

- PARC PUBLIC ARGHIRA 1,000.00 MP

- PASAJ CFR FUNDOAIA 16.00 MP

- PASUNI COMUNALE 4,300,000.00 MP

- PAVAZARE  

- PLATFORMA BETONATA CURTE SCOALA PREUTESTI   

- PLATFORMA BETONATA PRIMARIE  

- PLATFORMA BETONATA SVSU  

- POD BETON APETROAIE ION  

- POD BETON IN VAD PARAU HUSI  

- POD BETON JUGLEA ION  

- POD BETON LA BAGU DIDINA ‑ SCOALA LEUCUSESTI   

- POD BETON LA CARABUSI NICANOR  

- POD BETON LA LOGHIN FILIP  

- POD BETON LA LOGHIN GHEORGHE

- POD BETON LA MORARU PETRU  

- POD BETON LA MOSNEAGU ILIE (BARAJ)  

- POD BETON LA PETRE FLOREA  

- POD BETON LA URSU GHEORGHE  

- POD BETON LOGHIN DUMITRU FUNDOAIA  

- POD BETON MAFTEI OCTAVIAN  

- POD BETON PARAU BRANA  

- POD BETON SOMUZ FUNDOAIA  

- POD BETON SOMUZ HUSI 16 ML DESCHIDERE  

- POD BETON SOMUZ PREUTESTI  

- POD DIN BETON ARMAT DESCHIDERE 10 M LA TANASE ‑ ARGHIRA  

- POD DIN BETON ARMAT DESCHIDERE 16 M PESTE SOMUZ ‑ ARGHIRA  

- POD TUB BETON Q 600 LA MOSNEAGU A.  

- POD TUB BETON Q 800 LA ANDRIESCU  

- PODET  TUB PREMO HUMARIE  

- PODET BETON LA ROSU FLORIN  

- PODET BETON LA TOFAN JENICA  

- PODET BETON Q 500 PRISACARIU GHIORGHI  

- PODET DIN BETON  ARGHIRA ‑  LA TULUMB NICULITA 4M DESCHIDERE 4.00 M

- PODET TALOANE CAUCIUC Q 500 LA ANDRIESCU V.   

- POD BETON LA MORARU PETRU  

- POD BETON LA MOSNEAGU ILIE (BARAJ)  

- POD BETON LA PETRE FLOREA  

- POD BETON LA URSU GHEORGHE  

- POD BETON LOGHIN DUMITRU FUNDOAIA  

- POD BETON MAFTEI OCTAVIAN  

- POD BETON PARAU BRANA  

- POD BETON SOMUZ FUNDOAIA  

- POD BETON SOMUZ HUSI 16 ML DESCHIDERE  

- POD BETON SOMUZ PREUTESTI  

- POD DIN BETON ARMAT DESCHIDERE 10 M LA TANASE ‑ ARGHIRA  

- POD DIN BETON ARMAT DESCHIDERE 16 M PESTE SOMUZ ‑ ARGHIRA  

- POD TUB BETON Q 600 LA MOSNEAGU A.  

- POD TUB BETON Q 800 LA ANDRIESCU  

- PODET  TUB PREMO HUMARIE  

- PODET BETON LA ROSU FLORIN  

- PODET BETON LA TOFAN JENICA  

- PODET BETON Q 500 PRISACARIU GHIORGHI  

- PODET DIN BETON  ARGHIRA ‑  LA TULUMB NICULITA 4M DESCHIDERE 4.00 M

- PODET TALOANE CAUCIUC Q 500 LA ANDRIESCU V. 

- PODET TUB BETON Q 400 CIORSACI LA 500 M DE PASAJ CFR  

- PODET TUB BETON Q 400 CIORSACI LA 700 M DE PASAJ CFR  

- PODET TUB BETON Q 400 CIORSACI LA 900 M DE PASAJ CFR  

- PODET TUB BETON Q 400 LA AGUSOAIE ZENOVIA   

- PODET TUB BETON Q 400 LA BIGU  

- PODET TUB BETON Q 400 LA BOARU C‑TIN  

- PODET TUB BETON Q 400 LA CARNAREASA D.  

- PODET TUB BETON Q 400 LA LUNGU C.  

- PODET TUB BETON Q 400 LA LUNGU STEFAN  

- PODET TUB BETON Q 400 LA MAFTEI COSTICA  

- PODET TUB BETON Q 400 LA MEREUTA  

- PODET TUB BETON Q 400 LA PRICOP ION  

- PODET TUB BETON Q 400 LA PROFIRA TOFAN  

- PODET TUB BETON Q 400 LA TANASE C‑TIN  

- PODET TUB BETON Q 400 LA TUDOSE C‑TIN  

- PODET TUB BETON Q 500 CAMIN BASARABI  

- PODET TUB BETON Q 500 IONITA CONSTANTIN  

- PODET TUB BETON Q 500 LA ACIUBOTARITEI GHEORGHE   

- PODET TUB BETON Q 500 LA ANDREI VASILE  

- PODET TUB BETON Q 500 LA LEONTE  

- PODET TUB BETON Q 500 LA MORARU COSTICA  

- PODET TUB BETON Q 500 LA PLESESCU GRIGORE   

- PODET TUB BETON Q 500 LA STEFANOAIA VASILE   

- PODET TUB BETON Q 500 LA TRIS ION  

- PODET TUB BETON Q 500 LA TUDOSA GHEORGHE   

- PODET TUB BETON Q 500 LA VIERU NITA  

- PODET TUB BETON Q 500 MIHAILA ‑ BASARABI   

- PODET TUB BETON Q 500 PRISACA  

- PODET TUB BETON Q 500 TANASA ‑ BASARABI  

- PODET TUB BETON Q 500 VRANCIUC  

- PODET TUB BETON Q 600 ACHITEI GHEORGHE  

- PODET TUB BETON Q 600 HOLM PREUTESTI  

- PODET TUB BETON Q 600 LA GHEORGHIU DOREL   

- PODET TUB BETON Q 600 LA PASLARU OVIDIU  

- PODET TUB BETON Q 600 OPRITURA  

- PODET TUB BETON Q 800 LA AGAPE  

- PODET TUB BETON Q 800 LA LOGHIN STEFAN  

- PODET TUB BETON Q 800 LA MOARA  

- PODET TUB BETON Q 800 LA VARZARI CONSTANTIN   

- PODET TUB BETON Q 800 PRISACA  

- PODET TUB PREMO Q 1000 LA SCUTARU  

- PODET TUB PREMO Q 500 SCOALA FUNDOAIA  

- PODET TUB PREMO Q 500 TAILUP PAVEL  

- PODET TUB PREMO Q 600 ARGHIRA ‑ DRUM VECHI LA GALITA  

- PODET TUB PREMO Q 600 PREUTESTI  

- PODET TUB PREMOQ 800 ARGHIRA LA GHEORGHEI   

- PODET TUB TEAVA FIER Q 500 MOSNEAGU ‑ STEFAN   

- PODET TUBURI BETON Q 500 ARGHIRA ‑ PLESA LA ACIUBOTARITEI DUMITRU  

- PODET TUBURI BETON Q 500 ARGHIRA ‑ SOCI, LA SAMSON  

- PODET TUBURI BETON Q 500 ARGHIRA ‑ SOCI, LA VASILAS  

- PODET TUBURI BETON Q 500 ARGHIRA, LA TANASE   

- POMPA RIDICARE PRESIUNE RETEA DE ALIMENTARE CU APA  

- RAMPA ARGHIRA  

- REABILITARE INFRASTRUCTURA RUTIERA INUNDATII   

- REABILITARE INFRASTRUCTURII RUTIERE AFECTATE DE INUNDATII DIN COMUNA PREUTESTI JUDETUL SUCEAVA  

- REABILITARE RETEA ELECTRICA ZONA MANASTIOARA   

- REABILITARE RETEA ELECTRICA ZONA MOARA COMUNA PREUTESTI  

- REABILITARE SI MODERNIZARE DRUMURI DE INTERES LOCAL IN COMUNA PREUTESTI JUDETUL SUCEAVA PRIN FDI  

- REALIZARE STRATEGIE DE DEZVOLTARE LOCALA 2014‑2020 CF CONTRACT NR. 215/19.02.2014  

- REFACERE SI MODERNIZARE DRUM COMUNAL DC9, KM 8+612 + 10+574(DL2) SI DRUMURI DE INTERES LOCAL DL1, DL3, DL4, DL5, DL6, DL7, DL8, DL9, DL10, DL11, DL12, DL13 AFECTATE DE INUNDATIILE DIN ANUL 2010, IN COMUNA PREUTESTI, JUDETUL SUCEAVA  

- RETEA ELECTRICA 0,4 K DE ILUMINAT PUBLIC STRADAL IN LUNGIME DE 250M, AMPLASAT IN LOC LEUCUSESTI ZONA SPRE ANTILESTI  

- RETEA ELECTRICA BASARABI  

- RETEA ELECTRICA HUSI  

- RETEA ELECTRICA PREUTESTI  

- SCOALA BAHNA CU ARINI 144.00 MP

- SCOALA CU CLASELE I‑VIII PREUTESTI 596.00 MP

- SCOALA CU CLASELE I‑VIII, BASARABI, PREUTESTI   

- SCOALA FUNDOAIA 198.00 MP

- SCOALA GENERALA LEUCUSESTI  

- SCOALA HUSI 266.00 MP

- SCOALA LEUCUSESTI 266.00 MP

- SCOALA MANASTIOARA 260.00 MP

- SCOALA NOUA ARGHIRA 383.00 MP

- SEDIU CAMIN CULTURAL 400.00 MP

- SEDIU PRIMARIE NOUA 1,200.00 MP

- SEDIU PRIMARIE VECHE 1,260.00 MP

- SIRENA ELECTRICA  

- SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DESEURILOR JUDETUL SUCEAVA  

- SISTEM DE SECURITATE‑ SUPRAVEGHERE VIDEO 8 CAMERE  

- SISTEM INFORMATIC INFOPRIM  

- SISTEM SUPRAVEGHERE  

- SISTEM SUPRAVEGHERE VIDEO CU 4 CAMERE  

- STATIE AUTOBUZ  

- STATIE AUTOBUZ  

- STATIE AUTOBUZ  

- STATIE AUTOBUZ  

- STATIE AUTOBUZ  

- STATIE AUTOBUZ  

- STATIE PARCARE CENTRU PREUTESTI  

- TEREN AFERENT BLOCULUI MAGAZIN 2,000.00 MP

- TEREN AFERENT CAMIN CULTURAL 2,500.00 MP

- TEREN AFERENT CAMIN CULTURAL BASARABI 1,200.00 MP

- TEREN AFERENT CONAC BASARABI  MP

- TEREN AFERENT CURTII SCOLII BAHNA CU ARINI 5000 MP 5,000.00 MP

- TEREN AFERENT DISPENSAR UMAN 1,000.00 MP

- TEREN AFERENT GRADINITEI PREUTESTI 2,020.00 MP

- TEREN AFERENT PRIMARIE NOUA 1,000.00 MP

- TEREN AFERENT SCOALA BAHNA CU ARINI 1,000.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII ARGHIRA 5,200.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII BASARABI 4,900.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII FUNDOAIA 900.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII HUSI 3,000.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII LEUCUSESTI 2,500.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII MANASTIOARA 2,500.00 MP

- TEREN AFERENT SCOLII PREUTESTI 9,500.00 MP

- TEREN AFERENT SEDIU PRIMARIE VECHE 2,398.00 MP

- TEREN FOST DISPENSAR 1,000.00 MP

- TEREN NISTOR 1300 MP CF 30883  MP

- TEREN VIRAN PENTRU STATIE EPURARE SES ARGHIRA 5,000.00 MP

- TERENURI PENTRU CONSTRUCTII  MP

- TROTUARE  

- PUG COMUNA PREUTESTI  

 

 

II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Preutești, sunt prezentate în 

...../..................
 

ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Preutești

 

Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul unității administrativ-teritoriale

 

 

I. Principalele organizații neguvernamentale 

Art. 1 Pe raza comunei Preutești nu figurează înregistrate organizații non-guvernamentale.

 

II. Principalele partide politice 

Art. 2 Partidele care au sediu pe raza comunei Preutești sunt:

  1. Partidul Social-Democrat
  2. Partidul Național Liberal
  3. Partidul Mișcarea Populară

 

III. Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale 

Art. 3 Pe raza comunei Preutești nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale

 

IV. Cultele religioase 

Art. 4 Principalele lăcașe de cult de pe raza comunei Preutești sunt:

1) Mânăstirea Preutești;

2) Satul Lecușești – 4 biserici ortodoxe;

3) Satul Huși – 1 biserică ortodoxă;

4) Satul Preuțești – 4 biserici ortodoxe;

5) Satul Basarabi – 2 biserici ortodoxe;

6) Satul Arghira – 1 biserică ortodoxă;

7) Satul Bahna-Arini – 1 biserică ortodoxă;

                              - 1 biserică penticostală.

 


 

 

ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Preutești

 

Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Preutești, județul Suceava

 

 

 

Art. 1 Comuna Preutești este membră a structurilor: 

  1. Asociația Comunelor din România, HCL nr. 31/24.06.2005.


 

 

ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Preutești

 

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții

 

Nr. crt.

Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz

Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează

Perioada în care se realizează

0

1

2

3

1.

Ziua comunei

Organizarea de activități sportive între satele componente ale Comunei Preutești

Duminica Rusaliilor

2.

Ziua Națională a României

Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice organizate de Primăria Comunei Preutești, Consiliul Local împreună cu Școala gimnazială Preutești și Asociația cadrelor militare în retragere și rezervă

1 Decembrie

3.

Ziua Eroilor

De Ziua Eroilor are loc ceremonia de depunere a coroanelor la Monumentele Eroilor din Comuna Preutești, în semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie, ceremonie organizată de Primăria Comunei Preutești, Consiliul local împreună cu Școala gimnazială Preutești și Asociația cadrelor militare în retragere și rezervă

 

 

 

4.

Acordare diplome omagiale și a unui premiu familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie;

 

Acordare diplome omagiale și a unui premiu familiilor care împlinesc 50/25 de ani de căsătorie;

 

Toată perioada anului

 

5.

Moș Nicolae vine cu daruri pentru elevii și preșcolarii din școlile și grădinițele comunei;

 

Oferirea de cadouri tuturor copiilor din Comuna Preutești, activitate organizată de Primăria Comunei Preutești

6 Decembrie

 

6.

Moș Crăciun vine cu daruri pentru copiii și vârstnicii din comună;

Oferirea de cadouri tuturor vârstnicilor din Comuna Preutești, activitate organizată de Primăria Comunei Preutești

 

 

25 Decembrie

 

7.

Spectacol de datini și obiceiuri de iarnă cu participarea formațiunilor reprezentative din toate satele comunei.

 

 

Spectacol de datini și obiceiuri de iarnă cu participarea formațiunilor reprezentative din toate satele comunei, activitate organizată de Primăria Comunei Preutești, Consiliul local

 

 

31 decembrie

 

 

 

 

Față de evenimentele enumerate, Comuna Preutești, prin autoritățile locale, își propune să sprijine evenimente de natură culturală sau sportivă care să contribuie la menținerea unui tonus sănătos pentru locuitorii săi.

Statutul în format fișier