România

România

Județul Iași

Comuna Strunga

Comuna Strunga

 Statutul Comunei Strunga, județul Iași

 

CAPITOLUL I

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 1. - (1) Comuna Strunga, județul Iași este: 

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu; 

b) subiect juridic de drept fiscal; 

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii. 

(2) Comuna Strunga are sediul social în Comuna Strunga, Satul Strunga, strada Principală, nr. 10, precum și codul de înregistrare fiscală 4541041.

(3) Însemnele specifice ale Comunei Strunga sunt: 

a) stema, în proces de aprobare;

b) steagul, în proces de aprobare;

c) imnul, în proces de aprobare.

 

Art. 2. - (1) Comuna Strunga are reședința în satul Strunga. 

(2) Comuna Strunga se delimitează din punct de vedere teritorial astfel: la nord cu comuna Heleșteni, la nord-vest cu comuna Alexandru Ioan Cuza, la sud-vest cu comuna Butea, la sud cu comuna Oțeleni iar la est cu orașul Târgu Frumos. 

(3) Comuna Strunga are în componență opt sate: Brătulești, Crivești, Cucova, Fărcășeni, Fedeleșeni, Gura Văii, Hăbășești și Strunga (reședința).

(4) Comuna Strunga, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV. 

(5) Comuna Strunga are o suprafață 6.609 Ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut. 

 

Art. 3. - (1) Comuna Strunga dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz. 

(2) Pe teritoriul comunei Strunga, se regăsesc o floră și faună diverse. 

(3) Comuna Strunga dispune de o mare diversitate de soluri. 

(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Strunga se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut. 

 

Art. 4. - (1) Comuna Strunga s-a înființat în anul 1968, când a trecut la județul Iași.

(2) Prima atestare documentară a Comunei Strunga a fost în anul 1411.. 

(3) Evoluția istorică a Comunei Strunga se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut. 

 

Art. 5. - (1) Populația Comunei Strunga numără 4.597 locuitori.

(2) Componența și structura populației Comunei Strunga se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut. 

(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 

 

CAPITOLUL II

Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt: 

a) Consiliul Local al Comunei Strunga, reprezintă autoritatea deliberativă de la nivelul Comunei Strunga. Consiliul Local al Comunei Strunga este format din 13 membri; 

b) Primarul Comunei Strunga, ca autoritate executivă, numele acestuia fiind Sorin-Constantin LAZĂR.

c) La nivelul Comunei Strunga, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Ioan AGAFIȚEI.

(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Social Democrat – 9, Partidul Național Liberal – 3, Partidul Mișcarea Populară – 1.,  .

(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Strunga s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Iași nr. 275/22.10.2020. 

(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 2004, se regăsesc în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut.

 

Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Strunga.

(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Strunga. 

(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Strunga se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut. 

CAPITOLUL III

Căi de comunicații

 

Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Strunga este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: 

a) rețeaua rutieră; 

(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL IV

Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Strunga, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde 5 (cinci) unități de învățământ de stat, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, numărul total al unităților de învățământ preuniversitar, înființate în structura universităților de stat, și numărul total al furnizorilor de educație autorizați să funcționeze provizoriu. 

(2) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(3) Comuna Strunga susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011. 

 

Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Strunga își desfășoară activitatea 0 instituție de cultură și sport. 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Strunga se organizează 3 manifestări culturale.

(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Strunga participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

 

Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Strunga se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: 

a) asistență medicală profilactică și curativă; 

(2) Comuna Strunga participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin: 

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, precum și prin alte unități sanitare publice și private, după caz; 

(4) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. b) se asigură, dacă este cazul, prin unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private. 

(5) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 12. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Strunga se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Comuna Strunga asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Strunga se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Strunga nu își desfășoară activitatea instituții de presă în domeniul presei scrise, media on-line și/sau, după caz, media audiovizual.

(2) Lista cu denumirea instituțiilor de presă prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL V

Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

 

Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut. 


 

 

CAPITOLUL VI

Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Strunga este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Strunga, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial. 

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul public, întocmit și atestat prin H.C.L. nr. 24/22.08.1999, în care au fost inventariate bunurile ce aparțin domeniului public al comunei Strunga, în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în anexa nr. 11 la prezentul statut. 

(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Strunga se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Strunga, în secțiunea dedicată acestui statut. 

 

 

CAPITOLUL VII

Serviciile publice existente

 

Art. 16. - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Strunga sunt, după caz: 

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare, furnizat de APAVITAL S.A.

b) serviciul public de transport, după caz, furnizat de -

c) serviciul public de salubrizare, furnizat de Girexim

d) serviciul public de iluminat este asigurat de Grenerg Baia Mare

 

 

Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Strunga sunt furnizate de Sistemul Național Energetic.

 

Art. 18. - Comuna Strunga nu este racordată la reţeaua de gaze naturale. Alimentarea cu căldură a locuinţelor se realizează de butelii de gaze lichefiate, sobe de lemne și energie electrică.

 

Art. 19. - Administrarea domeniului public al Comunei Strunga este asigurat de Compartimentul de urbanism,administrarea domeniului public și privat al comunei din aparatul de specialitate al primarului comunei Strunga,județul Iași.

 

 


 

CAPITOLUL VIII

Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 20. - (1) Comuna Strunga, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Strunga, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local al Comunei Strunga, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

 

 

CAPITOLUL IX

Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

 

Art. 21. - (1) Comuna Strunga realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității. 

(2) Comuna Strunga acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale. 

(3) Comuna Strunga poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a Comunei Strunga se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 22. - (1) Pe teritoriul Comunei Strunga își desfășoară activitatea 3 (trei) partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Strunga se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 23. - (1) Pe teritoriul Comunei Strunga își desfășoară activitatea 0 organizații sindicale sau asociații profesionale, după caz. 

(2) Lista organizațiilor sindicale sau asociațiilor profesionale, după caz, care își desfășoară activitatea în Comuna Strunga se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 24. - (1) În Comuna Strunga își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: 

Cultul creștin ortodox și cultul romano-catolic.

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL X

Participare publică

 

Art. 25. - Populația din Comuna Strunga este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel: 

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii; 

b) prin intermediul adunărilor cetățenești.

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative; 

d) prin participarea la ședințele consiliului local 

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local. 

 

Art. 26. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz. 

(2) Referendumul local se poate organiza în toată localitatea sau numai în anumite zone componente ale comunei Strunga.

 

CAPITOLUL XI

Cooperare sau asociere

 

Art. 27. – Comuna Strunga se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 28. - (1) Comuna Strunga aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Strunga se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut. 

 

Art. 29. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL XII

Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 30. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. . . . /. . . . . . . 

 

Art. 31. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Strunga sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative. 

 

Art. 32. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică. 

 

Art. 33. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 32 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an. 



 

ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Strunga 

 

Modelul stemei Comunei Strunga

 

Nefiind aprobată prin Hotărâre a Guvernului, stema și documentația nu sunt prezentate.

 


 

 

ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Strunga

 

Modelul steagului Comunei Strunga

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Guvernului, steagul și documentația nu sunt prezentate.

 


 

 

ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Strunga

 

Modelul imnului Comunei Strunga

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate.

 


 

ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Strunga

 

Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități

 

Art. 1. Suprafața totală a comunei Strunga este de 6.609 Ha

 

Art. 2. În funcție amplasare, suprafața comunei Strunga are:

  1. în intravilan 539 Ha
  2. în extravilan  6.070 Ha

 

Art. 4 . Intravilanul pe fiecare din localitățile componente ale Comunei Strunga:

1) Satul Brătulești           111 ha

2) Satul Crivești               52 ha

3) Satul Cucova                26 ha

4) Satul Fărcășeni          109 ha

5) Satul Fedeleșeni          86 ha

6) Satul Gura Văii             15 ha

7) Satul Hăbășești           64 ha

8) Satul Strunga              76 ha

 

Art. 4 Extravilanul pe fiecare din localitățile componente ale Comunei Strunga:

1) Satul Brătulești           1.251 ha

2) Satul Crivești               358 ha

3) Satul Cucova                219 ha

4) Satul Fărcășeni         1.107 ha

5) Satul Fedeleșeni           346 ha

6) Satul Gura Văii              326 ha

7) Satul Hăbășești            378 ha

8) Satul Strunga             2.085 ha

 


 

 

ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Strunga

 

Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Strunga

 

I. Hidrografia de pe teritoriul Comunei Strunga

Art. 1 Comuna Strunga aparţine bazinului superior al Bahluieţului (partea de nord-est) şi bazinului mijlociu al Siretului (partea de sud şi de vest).

 

Art. 2  (1) Alimentarea apelor curgătoare se face atât din apa provenită din scurgerea apelor de ploaie şi a zăpezilor, cât şi din pânzele freatice, când acestea ajung la suprafaţă sub formă de izvoare.

(2) Cea mai importantă sursă de apă a comunei este Pârâul Rediu. Se scurge pe teritoriul acesteia pe o distanță de 4.000 m.

 

Art. 3 (1) Apele freatice, datorită condiţiilor de relief, climă, geologie, vegetaţie, adâncime, debit şi chimism, suferă variaţii importante.

(2)  Aceste ape au un debit însemnat şi o potabilitate ridicată. Pe şesul pârâului Rediu adâncimea apelor freatice variază între 0,5 şi 2 m. Pe fundul văilor, apa freatică se află la 0,3 m adâncime.

 

II. Flora de pe teritoriul Comunei Strunga

Art. 4  (1) Comuna Strunga se situează în zona de silvostepă, care corespunde câmpiei colinare şi este constituită din:

a)  pajişti

b) pâlcuri de pădure.

(2) Pajiştile au o răspândire discontinuă în special pe versanţi, fiind în parte sărăcite în specii, degradate de eroziuni, alunecări, păşunat şi de extinderea culturilor agricole cărora se subordonează. 

(3) Pădurile de silvostepă ocupă de asemenea areale discontinue.

 

 

III. Fauna de pe teritoriul Comunei Strunga

Art. 5 (1) Fauna comunei a fost puternic afectată de intervenţiile umane, modificarea componenţei speciilor şi a posibilităţilor de habitat.

(2) Cele mai reprezentative sunt animalele precum: 

a) popândăul, 

b) șoarecele de câmp, 

c) hârciogul, 

d) iepurele, 

e) ariciul, 

f) dihorul. 

(2) Se întâlnesc rareori și specii caracteristice pădurii: 

a) vulpea, 

b) căprioara, 

c) mistrețul. 

 


 

 

Art. 6 (1)  Păsările mai frecvente sunt reprezentate de:

a) prigorie, 

b) graur, 

c) ciocârlie, 

d) porumbel, 

e) turturică, 

f) guguștiuc, 

g) pupază, 

h) cânepar, 

i) mărăcinar,

j) vrabie, 

k) cioară, 

l) rândunică, 

m) lăstun.

(2) Reptilele sunt exemplificate prin:

a)  șarpele de casă, 

b) șopârla de câmp, 

c) amfibienii prin broaște.

 

IV. Solurile  de pe teritoriul Comunei Strunga

Art. 7 (1) Solurile dominante sunt cele din grupa cernoziomului levigat și solurilor cenușii închise, iar pe șesuri domină solurile aluviale, lacoviștile de coastă și solonețuri de coastă. (2) Acestea sunt afectate de alunecări sau de procese de eroziune, datorate reliefului înclinat și stratului de argilă. 

(3) Pentru a mări fertilitatea solurilor erodate și a celor sărăturate este necesar să se aplice măsuri antierozionale complexe și să se administreze amendamente cu fosfogips.

 

Art. 8 (1) Solurile de pe platouri au un conținut de humus și azot, sunt bine aprovizionate cu potasiu și slab aprovizionate cu fosfor asimilat. 

(2) Ca urmare a prezentei sărurilor (în special a sulfaților și a clorurilor) în depozitele pe care s-au format și în condițiile existenței apei freatice la adâncime mică o parte din soluri au suferit procese de salinizare alături de procese de gleizare și lacoviștire. 

 

Art. 9 Existenţa pe versanţi a unor roci impermeabile în alternanţă cu roci permeabile ce adăpostesc între ele pânze de apă de mică adâncime, ce umectează intens marnele din cadrul alternanţelor litologice, au dus la formarea microreliefului de alunecări (alunecări active).

 

Art.  10 Alunecările de teren se produc în special în anii bogați în precipitații, când nivelul apei freatice de pe acești versanți este aproape de suprafață, formând izvoare de coastă. Debitul izvoarelor este redus, însă în multe cazuri ele produc saraturarea zonei datorită marmelor salifere. La producerea alunecărilor de teren mai contribuie și diferențele de nivel.

 

 


 

 

ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Strunga

 

Datele privind înființarea Comunei Strunga, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică

 

Art. 1 (1) Strunga este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Iași, Moldova, România. 

(2) Satul este atestat documentar din anul 1411. Aceasta dispune de un cadru natural adecvat, fără factori poluanți, la poalele pădurii seculare, în subsolul căreia se găsesc numeroase izvoare minerale. În localitate există un parc de 5,89 ha și secțiunea Strunga ce are o suprafață de 2,26 ha.

 

Art. 2 (1) Hăbășești este așezat la izvoarele pârâului Boca. 

(2) Atestat documentar în anul 1483. În sat se află Biserica „Sfântul Gheorghe”, construită în anul 1762, declarată monument istoric. De asemenea s-a descoperit o așezare din epoca neolitică (cultura „Cucuteni”), din prima epocă a fierului - secolul IV d.Hr. și din epoca medieval - secolele XV-XVI și XVII-XVIII, la „La Siliște”.

 

Art. 3 Satul Fedeleșeni este atestat documentar din anul 1426, la 8 km de centrul comunei pe direcția sud-est. În sat se află Biserica „Sfântul Nicolae” a fostului schit construit în anul 1747, declarat monument istoric și așezarea din secolele I-II d.Hr. („La cruce”).

 

Art. 4 Brătulești este satul situat la 6 km de centrul comunei. Despre apariția așezării se vorbește în „Cronica Romanului”, ce atestă că acest sat datează încă din secolul al XIII-lea.

 

Art. 5 (1) Satul Crivești este așezat pe valea pârâului Criva, la 6 km nord-est de centrul comunei. 

(2) Este atestat documentar din anul 1545.

(3) Pe teritoriul satului există o așezare din epoca neolitică (cultura Criș și cultura ceramicii liniare) din prima epocă a fierului, din a doua epocă a fierului și din secolul IV d.Hr.. 

(4) Așezarea este cunoscută sub denumirea de „Râpa de la Șipot”. Biserica situată în afara satului este considerată de localnici monument istoric, însă nu este atestată documentar.

 

Art. 6 (1) Gura Văii – sat situat la 3 km nord de centrul comunei, înființat în anul 1921. (2) Așezarea este cunoscută sub denumirea de „Găureana”.

 

Art. 7 Fărcășeni – situat la 6 km vest de centrul comunei, atestat documentar ca așezare din anul 1640.

 

Art. 8 (1) Satul Cucova este așezat pe valea pârâului cu același nume, la 4 km vest de centrul comunei. 

(2) Atestat documentar în secolul al XVII-lea.

 

 

 

 


 

 

ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Strunga

 

Componența și structura populației Comuna Strunga

 

Art. 1 (1) La ultimul recensământ, în anul 2011, Comuna Strunga înregistra 4.597 de locuitori.

(2) În perioada 2010 – 2020, populația comunei Strunga s-a situat în intervalul 4.188 – 4.645 persoane, numărul persoanelor domiciliate a scăzut treptat de la an la an, anul 2020 prezentând cea mai redusă populație la data de 1 iulie, cu 9,84% mai puțin comparativ cu anul 2010.

 

 


 

 

ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Strunga

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Strunga, precum și apartenența politică a acestora,
 începând cu anul 2004

PRIMARI

 

a) mandatul 1992-1996 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Gheorghe SERGHIAC

12.02.1951

P.D.S.R.

1992-1996

 

 

b) mandatul 1996-2000 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Sorin-Constantin LAZĂR

11.06.1966

C.D.R.

1996-2000

 

 

c) mandatul 2000-2004 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Sorin-Constantin LAZĂR

11.06.1966

P.N.Ț.C.D.

2000-2004

 

 

d) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Sorin-Constantin LAZĂR

11.06.1966

P.N.Ț.C.D.

2004-2008

 

e) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Sorin-Constantin LAZĂR

11.06.1966

P.S.D.

2008-2009

 

2.

Neculai IUGANU

15.05.1961

P.S.D.

2009-2012

 

 

f) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Mariana LAZĂR

18.03.1964

P.S.D.

2012-2016

 

 

g) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Mariana LAZĂR

18.03.1964

P.S.D.

2016-2020

 

 

h) mandatul 2020-2024

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Sorin-Constantin LAZĂR

11.06.1966

P.S.D.

2020-prezent

 

 


 

ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Strunga 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Strunga, județul Iași, precum și apartenența politică a acestora,
 începând cu anul 2004

 

I. CONSILIERI LOCALI

 

a) mandatul 1992-1996 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Nicolae NECHIFOR

14.01.1935

F.S.N.

1992-1996

2.

Anton SAM

09.08.1948

F.S.N.

1992-1996

3.

Mihai HUMINIUC

17.08.1928

F.S.N.

1992-1996

 

4.

Ioan BUTNARIU

04.10.1941

F.S.N.

1992-1996

 

5.

Dorin IACOB

16.12.1948

F.S.N.

1992-1996

 

6.

Anton PANȚIRU

18.10.1952

F.S.N.

1992-1996

 

7.

Valeru CIORBĂ

10.11.1950

C.D.

1992-1996

 

8.

Ludovic DĂMĂTĂR

24.11.1956

F.S.N.

1992-1996

 

9.

Gheorghe CIOBANU

10.12.1957

C.D.

1992-1996

 

10.

Fănică LUCĂCEL

13.12.1948

C.D.

1992-1996

 

11.

Emil BUDEANU

12.03.1949

P.D.A.R.

1992-1996

 

12.

Dănuț FERARU

02.07.1964

P.D.A.R.

1992-1996

13.

Mihai PEPTUȚ

23.07.1948

P.D.A.R.

1992-1995

 

b) mandatul 1996-2000 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan SAM

02.05.1957

P.N.Ț.C.D.

1996-2000

2.

Constantin AGAFIȚEI

28.08.1939

P.N.Ț.C.D.

1996-2000

3.

Dănuț BUTNARU

17.03.1962

P.N.Ț.C.D.

1996-2000

 

4.

Constantin PĂDURARU

31.01.1933

P.N.Ț.C.D.

1996-2000

 

5.

Ioan PAHONIA

12.09.1938

P.N.Ț.C.D.

1996-2000

 

6.

Ilie BACALU

02.07.1939

P.D.A.R.

1996-2000

 

7.

Adrian CIUMANGHEL

17.08.1954

P.D.A.R.

1996-2000

 

8.

Mihai COSOVANU

15.06.1936

P.D.A.R.

1996-2000

 

9.

Neculai GEAMĂN

02.12.1932

P.D.A.R.

1996-2000

 

10.

Gheorghe SERGHIAC

12.02.1951

P.D.S.R.

1996-2000

 

11.

Ludovic DĂMĂTĂR

24.11.1956

P.D.S.R.

1996-2000

12.

Costică HUMINIUC

21.11.1946

P.D.

25.06.1996-21.11.1996

 

13.

Viorel ȚIPLEA

15.07.1963

P.D.

20.06.1997-31.12.1998

 

14.

Mihai PEPTUȚ

23.07.1948

P.U.N.R.

1996-2000

 

15.

Costică HUMINIUC

21.11.1946

P.D.

01.01.1999-Iunie 2000

 

 

c) mandatul 2000-2004 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Mihai PEPTUȚ

23.07.1948

C.D.R.

2000-2004

2.

Flavia CHIȘCĂ

01.02.1942

C.D.R.

2000-2004

3.

Ludovic DOGARU

12.11.1956

C.D.R.

2000-2004

 

4.

Neculai IUGANU

15.05.1961

C.D.R.

04.06.2000-21.06.2001

 

5.

Constantin I. PĂDURARU

19.06.1967

C.D.R.

21.06.2001-2004

 

6.

Irina-Mirela HERȚA

16.07.1969

C.D.R.

2000-2004

 

7.

Dănuț BUTNARU

17.03.1962

C.D.R.

2000-2004

 

8.

Dogaru PETRU

11.03.1952

C.D.R.

2000-2004

 

9.

Gheorghe SERGHIAC

12.02.1951

P.D.S.R.

2000-2003

 

10.

Laurențiu PINTRIJEL

10.08.1967

P.D.S.R.

2000-2003

 

11.

Ioan Ghe. IUGANU

29.08.1940

P.D.S.R.

2000-2004

 

12.

Constantin C. PĂDURARU

31.01.1933

P.D.S.R.

2000-2004

13.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.D.S.R.

2000-2004

 

14.

Anton CĂRIMAN

02.04.1956

P.D.S.R.

2003-2004

 

15.

Costache Ghe. SASU

29.04.1947

P.D.S.R.

2003-2004

 

 

d) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Vera SERGHIAC

15.01.1953

P.S.D.

2004-2008

2.

Ioan Ghe. IUGANU

29.08.1940

P.S.D.

2004-2008

3.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2004-2008

 

4.

Marcel Ghe. CĂTEA

22.02.1974

P.S.D.

2004-12.02.2008

 

5.

Costache Ghe. SASU

29.0.1947

P.S.D.

2004-01.06.2008

 

6.

Claudia-Aurica PĂDURARU

18.02.1969

P.S.D.

2004-02.2007

 

7.

Ludovic M. DOGARU

12.11.1956

P.S.D.

2004-2008

 

8.

Gheorghe MĂRĂCIUC

27.03.1956

P.D.

2004-2008

 

9.

Gheorghe SARAFINCIANU

30.03.1962

P.N.L.

2004-2008

 

10.

Ioan GORGOS

18.01.1960

U.N.P.R.

2004-2008

 

11.

Dănuț BUTNARU

17.03.1962

P.N.Ț.C.D.

2004-2006

12.

Ilie BACALU

02.07.1939

F.D.R.

2004-2008

 

13.

Sănducu APETREI

23.07.1979

P.R.M.

2004-2008

 

14.

Anton PANȚIRU

18.10.1952

P.S.D.

2006-2008

 

15.

Gheorghe CRĂȘMĂRUC

22.11.1960

P.S.D.

02.2007-2008

 


 

 

 

 

 

 

e) mandatul 2008-2012 

 

  

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2008-2012

2.

Ludovic DOGARU

12.11.1956

P.S.D.

2008-2012

3.

Mihaela-Geanina GHERASIM

16.03.1976

P.S.D.

2008-2012

 

4.

Gheorghe GHIGHI

10.02.1960

P.S.D.

2008-2012

 

5.

Gheorghe IACOB

13.01.1973

P.S.D.

2008-2012

 

6.

Ioan Ghe. IUGANU

29.08.1940

P.S.D.

2008-2012

 

7.

Neculai IUGANU

15.05.1961

P.S.D.

06.2008—7.2008

 

8.

Sorin-Constantin LAZĂR

11.06.1966

P.S.D.

06.2008-07.2008

 

9.

Gheorghe MĂRĂCIUC

27.03.1956

P.D.L.

2008-2012

 

10.

Constantin PRUTEANU

22.05.1948

P.S.D.

2008-2012

 

11.

Gheorghe SARAFINCIANU

30.03.1962

P.N.L.

2008-2012

 

12.

Costache Ghe. SASU

29.03.1947

P.S.D.

2008-2012

 

13.

Gheorghe SERGHIAC

12.02.1951

P.N.L.

2008-2012

 

14.

Petru Fr. DOGARU

11.03.1952

P.S.D.

07.2008-2012

 

15.

Aliodor DIACONU

08.09.1952

P.S.D.

04.2009-06.2012

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

f) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2012-2016

2.

Ionel APETREI

06.01.1976

P.S.D.

2012-2016

3.

Ludovic DOGARU

12.11.1956

P.S.D.

20.06.2012-28.02.2014

 

4.

Ioan GORGOS

18.01.1960

U.N.P.R.

2012-2016

 

5.

Laura-Florentina GUȘULEAC

25.05.1974

P.M.P.

2012-2016

 

6.

Gheorghe IACOB

13.01.1973

P.S.D.

2012-2016

 

7.

Neculai IUGANU

15.05.1961

P.S.D.

06.2012-31.12.2012

 

8.

Gheorghe MĂRĂCIUC

27.03.1956

P.N.L.

2012-2016

 

9.

Anton Ghe. PANȚIRU

18.10.1952

P.S.D.

2012-2016

 

10.

Victor POPA

21.05.1945

P.D/P.S.D.

2012-2015

 

11.

Gheorghe SARAFINCIANU

30.03.1962

P.N.L.

2012-2016

12.

Gelu TEODORESCU

19.09.1947

P.P.D.D.

2012-2016

 

13.

Gheorghe VIZITIU

19.04.1952

P.D./P.S.D.

2012-2016

 

14.

Petru BUTNARU

24.10.1964

P.S.D.

08.2013-2016

 

15.

Mihaela-Geanina GHERASIM

16.03.1976

P.S.D.

04.2014-2016

 

g) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2016-2020

2.

Ionel N. APETREI

06.01.1976

P.S.D.

2016-2020

3.

Ioan BUTNARIU

23.08.1971

P.S.D.

2016-2020

 

4.

Ionel M. GABOR

22.07.1968

P.S.D.

2016-2020

 

5.

Cristian P.GABOR

29.08.1985

P.S.D.

2016-2020

 

6.

Mihaela-Geanina GHERASIM

16.03.1976

P.S.D.

30.06.2016-30.10.2019

 

7.

Ioan E. GORGOS

18.01.1960

U.N.P.R.

2016-2020

 

8.

Gheorghe IACOB

13.01.1973

P.S.D.

2016-2020

 

9.

Mariana M. LAZĂR

18.03.1964

P.S.D.

23.06.2016-30.06.2016

 

10.

Gheorghe MĂRĂCIUC

27.03.1956

P.N.L.

2016-2020

 

11.

Anton Ghe. PANȚIRU

18.10.1952

P.S.D.

2016-2020

 

12.

Gheorghe SARAFINCIANU

30.03.1962

P.N.L.

2016-2020

13.

Vasile D. STOLERIU

17.01.1968

A.L.D.E.

2016-2020

 

14.

Ioan A. BOLOG

14.05.1971

P.S.D.

30.06.2016-2020

 

15.

Constantin HATNEANU

14.07.1948

P.S.D.

29.11.2019-2020

 

 

 

h) mandatul 2020-2024

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2020-prezent

2.

Ionel N. APETREI

06.01.1976

P.S.D.

2020-prezent

3.

Ioan BOLOG

23.08.1971

P.S.D.

2020-prezent

 

4.

Ioan BUTNARIU

23.08.1971

P.S.D.

2020-prezent

 

5.

Octavian CIOBANU

02.07.1968

P.S.D.

2020-prezent

 

6.

Ionel M. GABOR

22.07.1968

P.S.D.

2020-prezent

 

7.

Gheorghe IACOB

13.01.1973

P.S.D.

2020-prezent

 

8.

Mariana M. LAZĂR

18.03.1964

P.S.D.

2020-26.02.2021

 

9.

Gheorghe MĂRĂCIUC

27.03.1956

P.N.L.

2020-prezent

 

10.

Anton Ghe. PANȚIRU

18.10.1952

P.S.D.

2020-prezent

 

11.

Ludovic PANȚIRU

05.11.1961

P.N.L.

2020-prezent

12.

Gheorghe SARAFINCIANU

30.03.1962

P.N.L.

2020-prezent

 

13.

Ioan ȘERBAN

01.12.1967

P.M.P.

2020-prezent

 

14.

Vasile IUGANU

28.03.1974

P.S.D.

10.03.2021-prezent

 


 

II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE

a) mandatul 1992-1996 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Gheorghe SARAFINCIANU

30.03.1962

P.D.S.R.

1992-1996

 

 

b) mandatul 1996-2000 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Costică HUMINIUC

21.11.1946

P.D.

1996-1998

 

2.

Ilie BACALU

02.07.1939

P.D.A.R.

1998-2000

 

 

c) mandatul 2000-2004 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Neculai IUGANU

15.05.1961

C.D.R.

2000-2004

 

 

d) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Neculai IUGANU

15.05.1961

P.S.D.

2004-2008

 

e) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2008-2012

 

f) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2012-2016

g) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2016-2020

 

 

h) mandatul 2020-2024

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Ioan AGAFIȚEI

08.03.1969

P.S.D.

2020-prezent

 


 

 

ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Strunga

 

Procedura privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Comunei Strunga”, respectiv a „Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Strunga”

 

Art. 1. - Titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Strunga", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Strunga.

Art. 2. - Certificatul de „Fiu/fiică al/a Comunei Strunga", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local al Comunei Strunga persoanelor născute în Comuna Strunga, la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa: 

a) primarului; 

b) consilierilor locali; 

c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Strunga, județul Brașov. 

Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică.

Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici:

a) sunt personale;

b) sunt netransmisibile;

c) reprezintă un drept al titularului;

d) au valabilitate nedeterminată.

Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Strunga și a imaginii acesteia; 

b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Strunga, în țară și străinătate; 

c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în Comuna Strunga; 

d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor Comunei Strunga; 

e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Strunga în lume; 

f) sportivi din Comuna Strunga care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale; 

g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, după caz. 

Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; 

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice. 

Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Primăria Comunei Strunga. 

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original); 

c) certificat de cazier judiciar (în original); 

d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul). 

(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original). 

(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al unității administrativ- teritoriale proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3). 

(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. 

(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară. 

(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local. 

(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs. 

(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Strunga în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local al Comunei Strunga.

(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Strunga în cadrul unei festivități care se organizează de către primar. 

Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează: 

a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare; 

b) primarul Comunei Strunga prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr  ; 

c) primarul Comunei Strunga înmânează diploma de „Cetățean de onoare al Comunei Strunga” persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă; 

d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia; 

e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului; 

f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Strunga

Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: 

a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Strunga la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; 

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Strunga sau în care acesta este coorganizator; 

c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din Comuna Strunga; 

d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea consiliului local; 

e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Strunga.

Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații: 

a) decesul titularului; 

b) retragerea Titlului. 

Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații: 

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a); 

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Strunga, locuitorilor săi sau țării. 

Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Strunga, după următoarea metodologie: 

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Strunga de către persoanele menționate la art. 3; 

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local; 

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii; 

d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa. 

Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea comunei Strunga. 

Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia. 

Art. 16. - Informațiile publice referitoare la „cetățenii de onoare” vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Strunga. 

Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul comunei Strunga.

 


 

 

ANEXA Nr. 8. la statutul Comunei Strunga

 

Rețeaua rutieră

 

A. Drumuri de interes național 

1. Autostrăzi 

Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Strunga. 

2. Drumuri expres 

Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Strunga. 

3. Drumuri internaționale (E) 

Nu sunt drumuri internaționale  pe teritoriul Comunei Strunga

4. Drumuri naționale  (DN)

1. DN 2 (E85)

           2. DN 28B (Târgul Frumos – Hîrlău – Botoșani)

 

B. Drumuri de interes județean (DJ) - 2

C. Drumuri de interes local 

1. Drumuri comunale  - 9,17 km

 

2. Drumuri vicinale  - 251 km

 

3. Străzi 

(1) Pe raza comunei Strunga sunt  străzi cu o lungime totală de 48,91 km.

 

 


 

 

ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Strunga

 

Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii
 și altele asemenea

 

I. Instituții din domeniul educației și cercetării 

1) Şcoala Gimnazială Strunga;

2) Şcoala Gimnazială Fărcăşeni;

3) Şcoala primara Brătuleşti;

4) Grădiniţa cu program normal Fedeleşeni;

5) Grădiniţa cu program normal Criveşti.

 

 

II. Instituții din domeniul culturii 

1) Aşezarea neolitică aparţinând culturii Cucuteni la Hăbăşeşti, pe dealul Holm;

2) Aşezarea din secolele I-II d.Hr. la circa 800 m nord-est de satul Fedeleşeni;

3) Aşezarea din epoca neolitică – cultura Criş şi cultura Cucuteni;

 

Cod LMI

Denumire

Localitate

Localizare

Datare, Creatori

IS-I-m-A-03597

Situl arheologic de la Hăbășești, punct „La Siliște”

sat Hăbășești; comuna Strunga

„La Siliște”, la 200 m S de sat

IS-I-m-A-03597.01

Așezare

sat Hăbășești; comuna Strunga

„La Siliște”, la 200 m S de sat

sec. XV – XVI, XVII - XVIII, Epoca medievală

(RAN: 99281.01.01, 99281.01.04, 99281.01.05)

IS-I-m-A-03597.02

Așezare

sat Hăbășești; comuna Strunga

„La Siliște”, la 200 m S de sat

sec. IV p.Chr, Epoca daco-romană

IS-I-m-A-03597.03

Așezare

sat Hăbășești; comuna Strunga

„La Siliște”, la 200 m S de sat

Hallstatt

(RAN: 99281.01.03)

IS-I-m-A-03597.04

Așezare

sat Hăbășești; comuna Strunga

„La Siliște”, la 200 m S de sat

Eneolitic, cultura Cucuteni

 

 

 

III. Instituții din domeniul sănătății 

1) 2 cabinete medicale de familie

2) 2 cabinete stomatologice.

3) 2 farmacii.

 

IV. Instituții din domeniul asistenței sociale 

V. Instituții din domeniul presei, radioului, televiziunii și altele asemenea 

VI. Instituții în domeniul tineretului și sportului 


 

 

ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Strunga

 

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură

 

Art. 1 (1) Comuna Strunga se află într-o zonă în care predominantă este agricultura, împărţită în sectorul asociativ şi cel individual. 

(2) Mica industrie este prezentă prin activitatea câtorva mori, profilate pe măcinişul porumbului şi o secţie de prelucrare a laptelui de vacă din cadrul fermei zootehnice a S.C. Agrocom S.A. Strunga.

(3) Comerţul se desfăşoară prin intermediul magazinelor private cu profil de desfacere a produselor de larg consum.

Art. 2 (1) Comuna Strunga se află în triunghiul format de localităţile Iaşi – Roman – Paşcani, fapt ce favorizează, într-o oarecare măsură, participarea persoanelor adulte, în special a bărbaţilor, la practicarea unor meserii în cadrul unor societăţi şi agenţi economici din municipiile Iaşi, Roman, Paşcani şi oraşul Târgu Frumos.

(2) În ultimii ani un număr de locuitori lucrează în străinătate, fapt ce generează o bunăstare materială, concretizată în locuinţe noi, moderne, autoturisme.

(3) Situaţia economică precară a unor familii se răsfrânge negativ asupra copiilor acestora prin neasigurarea celor necesare în procesul instructiv, prin existenţa unor concepţii neadecvate faţă de şcoală, faţă de formarea propriilor vlăstare.

Art. 3 Activități specifice zonei:

1)Agricultura;

2) Pomicultura;

3) Industrializarea laptelui;

4) Zootehnie (porcine, fermă vaci de lapte și ovine);

5) Ferma de producție găini ouătoare, în localitatea Hăbășești;

6) Societate Comercială de exploatare a lemnului – producere cherestea.

Art. 4 Activități economice principale:

1) Cultura şi valorificarea viței de vie;

2) Cultura pomilor fructiferi;

3) Industrializarea laptelui;

4) Creşterea animalelor;

5) Cultura şi valorificarea usturoiului;

6) Comerţ cu produse agricole;

7) Apicultură;

8) Executare şi comercializare mobilă.

Art. 5 Produse locale:

1) Vin;

2) Produse din lapte;

3) Carne;

4) Ouă;

5) Legume;

6) Miere, polen, lăptişor de matcă.

Art. 6 (1) Antreprenoriatul reprezintă un factor fundamental al evoluției economice. De asemenea, acesta reprezintă, în mod distinct, un proces spațial, neuniform și, prin urmare, un factor important al dezvoltării economice inegale al regiunilor și națiunilor.

(2) Antreprenoriatul este asociat frecvent cu creșterea și dezvoltarea economică, îmbunătățirea condițiilor de trai, generarea de noi locuri de muncă, progresul tehnologic, altfel spus cauza prosperității într-o societate. 

(3) Conceptul de antreprenoriat este unul larg și nedeslușit, fiind definit de specialiștii din varii domenii, fiecare având o altă perspectivă asupra definiției și a factorilor care influențează mediul economic și social al acestuia. Opiniile diferite nu trebuie concepute neapărat ca fiind contradictorii, ci mai degrabă ca oferind o interpretare dintr-un alt punct de vedere, utilizând o altă „lentilă” în observarea antreprenoriatului.

(4) Multidiscipliniaritatea și natura complexă a antreprenoriatului sunt motive cheie pentru lipsa unui fundament teoretic unanim acceptat pentru înțelegerea acestuia drept un fenomen economic și social distinct. Cu toate că nu există o definiție unanim acceptată a ceea ce reprezintă și cum se manifestă fenomenul acesta, antreprenoriatul este considerat a fi important datorită rolului său în creșterea și dezvoltarea economică. Dovada importanței antreprenorului constă în interesul crescut al economiștilor și a specialiștilor din alte domenii, dar și a inițiativelor publice la nivel regional sau național de susținere a antreprenoriatului.

(5) Societatea actuală evoluează cu o viteză uluitoare, suprinzând printr-un ritm accelerat schimbările care vizează toate aspectele existenței umane. Antreprenoriatul este considerat motorul principal al dezvoltării economice, deoarece generează creștere și servește ca un vehicul al schimbării și inovării. Rolul antreprenoriatului în economia contemporană este unul bine conturat, fiind cel care dezvoltă noi modele, aduce soluții inovatoare, își asumă riscurile asociate dezvoltării afacerii și caută mereu formula de succes.

(6)La nivelul comunei Strunga, antreprenoriatul în rândul persoanelor încă pare un lucru abstract dacă observăm numărul de întreprinderi care au luat naștere în decurs de 30 de ani, acestea se însumează la un număr de 7 întreprinderi. Un număr relativ mic în comparație cu numărul de locuitori.

Domenii

Nr. firme active

A. Agricultură silvicultură și pescuit

4

F. Construcții

6

G. Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea
 autovehiculelor și motocicletelor

1

H. Transport și depozitare

1

M. Activități profesionale științifice și tehnice

1

 

Art. 7(1) Primele 10 firme (domenii de activitate) din Comuna Strunga, după cifra de afaceri:

Nr. Crt.

Domeniu

Cifra de afaceri (media perioadei 2015 - 2019)

1

Creșterea păsărilor

6.105.612

2

Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase

3.642.534

3

Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)

1.510.391

4

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

916.817

5

Transporturi rutiere de mărfuri

787.877

6

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

199.745

7

Comerț cu amănuntul de piese și accesorii pentru autovehicule

163.837

8

Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții

242.783

9

Activități de design specializat

139.053

10

Activități de design specializat

26.546

 

(2) 

Tabel 9.3: Evoluția principalelor firme din comuna Strunga după cifra de afaceri, număr de angajați și productivitatea muncii

Nr. Crt

Nume firmă 

Înființare

CAEN

Cifra de afaceri

Re

Număr angajați

Re

Productivitatea muncii

Re

2015

2019

2015

2019

2015

2019

lei 

lei 

%

Număr

Număr

%

lei

lei

%

1

S.C. AGROCOM STRUNGA S.R.L.

1991

150

14.388.057

11.721.589

81,5

75

41

54,7

191.840,8

285.892,4

149

2

S.C. ARINA 12 S.R.L.

2013

111

1.638.075

3.455.295

210,9

3

3

100

546.025

1.151.765

210,9

3

S.C. AVICOLA XL COMPANY S.R.L.

2011

147

4.568.774

1.909.881

41,8

11

7

63,6

415.343,1

272.840,1

65,7

4

S.C. DMB GRUP CONSTRUCT S.R.L.

2015

4120

262.650

1.754.497

668

1

4

400

262.650

438.624,3

167

5

S.C. AVI ASS GROUP S.R.L.

2007

4941

0

1.536.558

-

0

1

-

-

1.536.558

-

6

S.C. NICO-ALICONSTRUCT S.R.L.

2018

4120

0

249.490

-

3

1

33,3

-

249.490

-

7

S.C. AUTO HEXTYRES S.R.L.

2018

4532

0

239.354

-

0

1

-

-

239.354

-

8

S.C.C.MOB-YUG PROD S.R.L.

2006

1623

343.948

225.242

65,5

4

4

100

85.987

56.310,5

65,5

9

S.C. MARBAC DECORS.R.L.

2006

7410

143.165

149.778

-

4

2

50

35.791,3

74.889

209,2

10

S.C. DAILY STUDIO S.R.L.

2012

7410

0

78.053

  -

0

4

-

-

19.513,3

-

 

Art. 7 Turismul

(1) Comuna Strunga dispune de o serie de resurse naturale cu potențial turistic cum ar fi:

a) un parc natural și 3 heleșteie;

b) 14 izvoare cu apă minerală și sulfuroasă.

 


 

 

ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Strunga

 

Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Strunga

 

 

I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Strunga, sunt prezentate în anexele hotărârilor consiliului local:

....................

 

II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Strunga, sunt prezentate în ....................

 


 

 

ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Strunga

 

Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul unității administrativ-teritoriale

 

 

I. Principalele organizații neguvernamentale 

Art. 1 Pe raza comunei Strunga nu figurează înregistrate organizații non-guvernamentale.

 

II. Principalele partide politice 

Art. 2 Partidele care au sediu pe raza comunei Strunga sunt:

  1. Partidul Social-Democrat
  2. Partidul Național Liberal
  3. Partidul Mișcarea Populară

 

III. Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale 

Art. 3 Pe raza comunei Strunga nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale

 

IV. Cultele religioase 

Art. 4 Principalele lăcașe de cult de pe raza comunei Strunga sunt:

1) Biserica Sfântul Gheorghe construită în anul 1762 cu reparaţii în anul 1821 din satul Hăbăşeşti;

2) Biserica de lemn din Fedeleşeni – monument istoric datând din anul 1747, se află pe suprafața cimitirului satului;

3) Biserica ortodoxă, Strunga;

4) Biserica ortodoxă, Hăbășești;

5) Biserica ortodoxă, Brătulești;

6) Biserica ortodoxă, Crivești;

7) Biserica ortodoxă, Cucova;

8) Biserica romano-catolică, Fărcășeni;

9) Casa de adunare a cultului adventist, Strunga.

 

 

 

ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Strunga

 

Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Strunga, județul Iași

 

Art. 1 Comuna Strunga este membră a structurilor: 

  1. Asociația Comunelor din România – A.C.O.R.
  2. Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași – A.R.S.A.C.I.S.
  3. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași – A.D.I.S.
  4. Grupul de Acțiune Locală Iași Sud-Vest – G.A.L.

 

 

Art. 2. Comuna Strunga este înfrățită cu – orașul Saint-Benoît din Franța

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Strunga

 

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții

 

Nr. crt.

Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz

Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează

Perioada în care se realizează

0

1

2

3

1.

Dansuri populare

 

Permanent

2.

Festivalul Trandafir de la Moldova

Ziua comunei

Prima duminică din luna septembrie

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

Față de evenimentele enumerate, Comuna Strunga, prin autoritățile locale, își propune să sprijine evenimente de natură culturală sau sportivă care să contribuie la menținerea unui tonus sănătos pentru locuitorii săi.

Statutul în format fișier