Statutul Comunei Vulturești, județul Suceava
CAPITOLUL I
Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale
Art. 1. - (1) Comuna Vulturești, județul Suceava este:
a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu;
b) subiect juridic de drept fiscal;
c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii.
(2) Comuna Vulturești are sediul social in Comuna Vulturești, la adresa Sat Pleșești, nr. 12, precum și codul de înregistrare fiscală 4326868.
(3) Însemnele specifice ale Comunei Vulturești sunt:
a) stema, aprobată, Mof 862/07.12.2003;
b) steagul, în proces de aprobare;
c) imnul, în proces de aprobare.
Art. 2. - (1) Comuna Vulturești are reședința în satul Pleșești.
(2) Comuna Vulturești se delimitează din punct de vedere teritorial astfel: la nord cu Comuna Udești, la est cu Orașul Liteni, la sud cu comunele Dolhești, Preuțești și Hârtop iar la vest cu comunele Bunești și Bosanci.
(3) Comuna Vulturești are în componență satele Giurgești, Hreațca, Jacota, Merești, Osoi, Pleșești (reședința), Valea Glodului și Vulturești.
(4) Comuna Vulturești, potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV.
(5) Comuna Vulturești are o suprafață de 5144 ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut.
Art. 3. - (1) Comuna Vulturești dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz.
(2) Pe teritoriul comunei Vulturești, se regăsesc o floră și faună diverse.
(3) Comuna Vulturești dispune de o mare diversitate de soluri.
(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Vulturești se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut.
Art. 4. - (1) Comuna Vulturești s-a înființat în anul 1968. Comuna a rezultat prin unirea fostelor comune Pleșești și Valea Glodului, în urma reformei administrative din anul 1968.
(2) Prima atestare documentară a Comunei Vulturești a fost în jurul anului 1402. În urma cercetărilor întreprinse se pare că cea mai veche localitate din cadrul comunei Vultureşti ar fi fost satul Pleşeşti despre care există documente exacte din jurul anului 1402, când în cadrul documentului „Istoria cetăţii Neamţului”, la pagina 28, domnitorul Moldovei la acea vreme, Alexandru cel Bun, a înzestrat Mănăstirea Neamţului cu moşia Pleşeşti din ţinutul Sucevei. Această vechime a satului de peste 600 de ani, reprezintă prima atestare documentară printr-un document emis de cancelaria domnească.
(3) Evoluția istorică a Comunei Vulturești se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut.
Art. 5. - (1) Populația Comunei Vulturești numără 3.395 locuitori. (INS-2021)
(2) Componența și structura populației Comunei Vulturești se regăsește în anexa nr. 5 la prezentul statut.
(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate.
CAPITOLUL II
Autoritățile administrației publice locale
Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt:
- Consiliul Local al Comunei Vulturești, reprezintă autoritatea deliberativă de la nivelul Comunei Vulturești.
Consiliul Local al Comunei Vulturești este format din 13 membri;
b) Primarul Comunei Vulturești, ca autoritate executivă;
c) La nivelul Comunei Vulturești, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Marcel MOROȘANU.
(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Național Liberal – 4, PRO - România – 1, Partidul Social Democrat – 7, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - 1 .
(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Vulturești s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Suceava nr. 738/23.10.2020.
(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992, se regăsesc în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut.
Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Vulturești.
(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Vulturești.
(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Vulturești se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut.
CAPITOLUL III
Căi de comunicații
Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Vulturești este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare:
a) rețeaua rutieră;
(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8 la prezentul statut.
CAPITOLUL IV
Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale
Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Vulturești, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde 4 săli de grădiniță în incinta școlilor din satele Osoi, Valea Glodului, Giurgești și Pleșești, 4 școli (Școala Gimnazială Constantin Tomescu, Școala Gimnazială Valea Glodului, Școala Gimnazială Giurgești, Școala Primară Osoi).
(2) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut.
(3) Comuna Vulturești susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011.
Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Vulturești își desfășoară activitatea 1 (una) instituții de cultură și sport.
(2) Pe raza teritorială a Comunei Vulturești se organizează manifestări culturale.
(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut.
(4) Comuna Vulturești participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.
Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Vulturești se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz:
a) asistență medicală profilactică și curativă;
(2) Comuna Vulturești participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.
(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin:
a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, precum și prin alte unități sanitare publice și private, după caz;
(4) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. b) se asigură, dacă este cazul, prin unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private.
(5) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut.
Art. 12. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Vulturești se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Comuna Vulturești asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1).
(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Vulturești se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut.
Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Vulturești își desfășoară activitatea 1 club al copiilor.
(2) Lista cu denumirea cluburilor prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 prezentul statut.
CAPITOLUL V
Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale
Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut.
CAPITOLUL VI
Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale
Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Vulturești este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Vulturești, precum și din totalitatea drepturilor și obligațiilor cu caracter patrimonial.
(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul public , întocmit și atestat prin Hotărârea Consiliului Local nr..../............, în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se găsește în anexa nr. 11 la prezentul statut.
(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Vulturești se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Vulturești, în secțiunea dedicată acestui statut.
CAPITOLUL VII
Serviciile publice existente
Art. 16. - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Vulturești sunt, după caz:
a) serviciul public de salubrizare, furnizat de: S.C. MITROFAN S.R.L. CAJVANA, județul Suceava;
b) serviciul public de iluminat asigurat de Primăria Vulturești;
c) alte servicii publice.
Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Vulturești sunt furnizate de DEL GAZ GRID S.A.
CAPITOLUL VIII
Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local
Art. 18. - (1) Comuna Vulturești, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Vulturești, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local al Comunei Vulturești, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare.
CAPITOLUL IX
Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială
Art. 19. - (1) Comuna Vulturești realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității.
(2) Comuna Vulturești acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale.
(3) Comuna Vulturești poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a Comunei Vulturești se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
Art. 20. - (1) Pe teritoriul Comunei Vulturești își desfășoară activitatea 4 (patru) partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Vulturești se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
Art. 21. - (1) În Comuna Vulturești își desfășoară activitatea următoarele culte religioase:
Cultul Crestin orthodox, respective Cultul penticcostal.
(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut.
.
CAPITOLUL X
Participare publică
Art. 22. - Populația din Comuna Vulturești este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel:
a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii;
b) prin intermediul adunărilor cetățenești.
c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative;
d) prin participarea la ședințele consiliului local
e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local.
Art. 23. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz.
(2) Referendumul local se poate organiza în toate localitatățile sau numai în anumite zone componente ale comunei Vulturești.
CAPITOLUL XI
Cooperare sau asociere
Art. 24. – Comuna Vulturești se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completărileulterioare.
Art. 25. - (1) Comuna Vulturești aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune.
(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Vulturești se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut.
Art. 26. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut.
CAPITOLUL XII
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 27. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. . . . . . ./.... . . . .
Art. 28. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Vulturești sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative.
Art. 29. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică.
Art. 30. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 29 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an.
ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Vulturești
Modelul stemei Comunei Vulturești
Art. 1 În temeiul art. 108 din Constituție, republicată și al art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102 / 1992 privind stema țării și sigiului statului, Guvernul României aprobă Hotărârea nr. 1.290 din 4 noiembrie 2003, prin care:
1) Se aprobă stemele comunelor din județul Suceava.
2) Se aprobă descrierea elementelor stemelor și semnificațiile acestora.
Art. 2 Stema comunei Vulturești, se regăsește în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.
862 din 4 decembrie 2003, pagina 31 și se compune dintr-un scut pe fond roșu, cu o fascie de aur încărcată cu un vultur cu zborul deschis, negru, însoțită în partea superioară și cea inferioară de câte un vultur cu zborul deschis, de aur.
Art. 3 (1) Scutul este timbrat cu o coroană murală cu un turn de argint. Semnificațiile elementelor însumate:
a) Propunerea de stemă a comunei Vulturești asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii.
b) Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.
ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Vulturești
Modelul steagului Comunei Vulturești
Nefiind aprobat prin Hotărâre a Guvernului, steagul și documentația nu sunt prezentate.
ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Vulturești
Modelul imnului Comunei Vulturești
Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate
ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Vulturești
Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități
Art. 1 Vulturești este o comună în județul Suceava, Moldova, România, formată din satele:
1) Giurgești,
2) Hreațca,
3) Jacota,
4) Merești,
5) Osoi,
6) Pleșești (reședința),
7) Valea Glodului,
8) Vulturești.
Art. 2 Comuna se învecinează:
a) NORD - comuna Udești;
b) EST - orașul Liteni;
c) SUD - comunele Dolhești, Preutești și Hârtop;
d) VEST - comunele Bunești și Bosanci.
Art. 3 (1) Satele care alcătuiesc comuna Vulturești, se găsesc în aria de polarizare a localității Vulturești.
(2) Localitatea reședință de comună se află la o distanță de 17 km de orașul Fălticeni și la 42 km de reședința de județ. Cu o suprafață totală de 51,44 km2, se încadrează în categoria comunelor foarte mici.
Art. 4 Teritoriul comunei Vultureşti are o suprafață de 5.144 ha și reprezintă 0,60% din suprafața totală a județului Suceava, fiind structurată astfel:
CATEGORIA | SUPRAFAŢA |
ARABIL | 2.213 ha |
PAŞUNE | 520 ha |
FÂNEŢE | 133 ha |
PĂDURE | 1.416 ha |
LIVEZI | 174 ha |
LUCIU DE APĂ | 45 ha |
ALTELE | 643 ha |
SUPRAFAŢA TOTALĂ | 5.144 ha |
ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Vulturești
Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Vulturești
I. Hidrografia Comunei Vulturești
Art. 1 Comuna Vulturești este localizată în bazinul hidrografic al râului Siret, subbazinul râului Şomuzul Mic.
Art. 2 (1) Râul Șomuzul Mic este unul afluent al râului Siret. Bazinul hidrografic Șomuzul Mic se află situat în partea centrală a Podișului Sucevei, subunitatea celui mai întins reprezentativ podiș al României (Podișul Moldovei)20.
(2) De o formă apropiată cu a unui arc de cerc, cu deschiderea spre râul Suceava se întinde pe o suprafață de 128 km² având o lungime de aproximativ 30 km și o lățime maximă de 7 km.
(3) Orientat pe direcția VNV – ESE, cu excepția sectorului superior, este intersectat prin mijlocul său de paralela de 47º 33´ lat. Nordică și meridianul de 26º 23´ long. Estică.
(4) Poziția centrală în cadrul Podișului Sucevei conferă particularități ce se reflectă în condițiile fizico- geografice medii ale acestei unități deluroase de relief, climă, hidrografie, vegetație și soluri. Situat, longitudinal, aproximativ la distanțe egale de flișul Carpaților Orientali și depresiunea Jijia – Bahlui, bazinul hidrografic Șomuzul Mic înregistrează în caracteristicile fizico- geografice de ansamblu și de amănunt, trecerea de la domeniul muntos forestier la cel de câmpie deluroasă, stepică.
(5) Din punct de vedere hidrologic râul Şomuzul Mic se încadrează în tipul de regim hidric de podiş extracarpatic, caracterizat prin ape mari în perioada de primăvară – vară (alimentare pluvială şi ape provenite din topirea zăpezilor) care determină apariţia în amplasamente a unor volume mai mari de ape, dar având în vedere suprafaţa mică a acestuia acestea nu sunt importante.
Art. 3 (1) Momentan, comuna Vulturești, nu dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă a populației. Alimentarea cu apă a populației este asigurată din surse proprii, puțuri săpate de tip fântâni alimentate din pânzele freatice și construite de localnici din piatră sau beton.
(2) Nu există un control al gradului de potabilitate bactereologică şi chimică al apei acestor fântâni. Astfel, principalele puncte slabe se prezintă după cum urmează:
lipsa unui sistem centralizat de alimentare cu apă în comună influenţează negativ dezvoltarea social-economică a comunei, ce se desfăşoară într-un ritm nesatisfăcător şi nu este posibilă realizarea unor obiective agro-industriale cu fonduri private sau cu finanţări externe.
(3) Ceea ce ține de sistemul de canalizare, în prezent comuna Vulturești nu dispune de un sistem centralizat de canalizare care să asigure colectarea apelor uzate, inclusiv epurarea lor.
(4) Evacuarea apelor uzate menajere se face în fose septice vidanjabile, neexistând un sistem de canalizare centralizat.
Art. 4 Apele subterane.
În zona montană se găsesc acumulate cantităţi imense de apă subterană în depozitele aluvionare de luncă şi terasă, precum şi la baza altor roci de suprafaţă. În regiunea de podiş, apele subterane sunt cantonate în depozitele luncilor şi teraselor râurilor, în straturile de nisipuri şi pietrişuri sarmaţiene, în glacişuri, conuri de dejecţie, la baza unor depozite deluvionale.
Art. 5 Apele de suprafaţă constituie o reţea bogată de râuri, iazuri, bălţi şi mlaştini. Râurile care drenează relieful judeţului sunt tributare Siretului, întreaga suprafaţă a judeţului făcând parte din bazinul hidrografic al râului Siret.
II. Flora Comunei Vulturești
Art. 6 (1) Fondul forestier cu cele 1.416 ha reprezintă o altă sursă naturală a comunei cu funcție de producție în activitatea de exploatare și prelucrarea brută a lemnului.
(2) Pe teritoriul comunei au existat întinse suprafețe de păduri seculare dintre acestea se mai întâlnesc izolat câțiva stejari la Centrul Administrativ al Fermei Pomicole Vulturești, majoritatea pădurilor sunt tinere provenite prin regenerare, suprafața de cca 102 ha sunt plantații din ultimii zece ani.
(3) Volumul total al materialului lemnos este de aproximativ 42.000 mc, speciile principale fiind fagul și în mică măsură stejarul.
III. Fauna Comunei Vulturești
Art. 7 (1) Fauna este bogată și variată, vânătoarea, mai puțin pescuitul, sunt îndeletniciri periodice ale locuitorilor comunei Vulturești.
(2) În raport cu fauna s-au stabilit două mari zone de vânătoare:
a) unul specific pentru vânatul iepurilor, a rațelor sălbatice și a potârnichilor care cuprinde Dealul Cerdac, Vulturești, Șomuz, Dealul de mijloc, Găvan
b) două zone cuprinzând regiunile acoperite cu pădure unde vânatul este îndreptat asupra lupilor, mistreților, vulpilor și căprioarei.
(2) Pescuitul are o mică amploare, făcându-se pe apele curgătoare ale Șomuzului Mic și cele câteva iazuri – Nimirceni, Vulturești, Iazul de la Pentiuc, etc.
(3) Fauna principală este formată din:
a) mreană,
b) porcușori,
c) crap.
Art. 8 În următorii ani se intenționează amenajarea pe Valea Șomuzului a două iazuri
o suprafață de cca 78 ha care vor fi populate cu crap.
IV. Solurile din Comuna Vultureşti
Art. 9 (1) Solurile se caracterizează printr-o descompunere activă a materiei organice, bogate în substanţe nutritive, mijlocii profunde pănă la profunde. Solurile s-au evaluat sub regim de umiditate mai accentuat şi în condiţii de căldură mai moderată.
(2) Solurile din această zonă sunt ideale pentru practicarea agriculturii, legumiculturii şi pomiculturii, agricultura fiind cea mai importantă activitatea practicată în zonă şi o ramură importantă pentru economia locală.
(3) Solurile din această zonă s-au format sub influenţa unui climat excesiv continental în care regimul de umiditate atmosferică şi temperatură sunt variate, în funcţie de anotimpuri.
(4) Astfel in perioada de vară gradul de evaporabilitate este foarte ridicat, deseori depăşind cantitatea de apă căzută din precipitaţii, conducând la instalarea secetei.
ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Vulturești
Datele privind înființarea Comunei Vulturești, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică
Art. 1 (1) Comuna Vulturești a rezultat prin unirea fostelor comune Pleșești și Valea Glodului, în urma reformei administrative din anul 1968.
(2) Denumirea de Giurgeşti derivă probabil de la numele boierului Giurgea Vultureanu care deţinea pe la 1800 moşia unde este aşezat satul precum şi împrejurimile acestuia.
(3) În urma cercetărilor întreprinse se pare că cea mai veche localitate din cadrul comunei Vultureşti ar fi fost satul Pleşeşti despre care există documente exacte din jurul anului 1402, când în cadrul documentului „Istoria cetăţii Neamţului”, la pagina 28, domnitorul Moldovei la acea vreme, Alexandru cel Bun, a înzestrat Mănăstirea Neamţului cu moşia Pleşeşti din ţinutul Sucevei. Această vechime a satului de peste 600 de ani, reprezintă prima atestare documentară printr-un document emis de cancelaria domnească.
Art. 2 (1) În ceea ce priveste originea şi data formării celorlalte sate din cadrul comunei Vulturești, există diferite menţiuni în unele documente, aşa cum ar fi cele din 30 decembrie 1576, când Petru Şchiopul întăreşte lui Grozav Mălai o parte din satul Hreaţca.
(2) Un alt document care atestă existenţa satelor Pleşeşti, Giurgeşti, Hreaţca, Mereşti, Valea Glodului (sau Pârâul Glodului conform primei denumiri), este harta redactată de Dimitrie Cantemir, pe care apar înscrise satele de mai sus cu denumirile actuale ori cu denumirile lor mai vechi.
(3) În secolul al XVIII-lea, satele actualei comune Vultureşti au suferit o extindere a teritoriului, dar şi o creştere numerică a populaţiei, datorată emigrării unui număr însemnat de familii din Transilvania, ca urmare a persecuţiilor pentru unirea cu biserica greco-catolică. Astfel au ajuns în Moldova un număr de familii de refugiaţi ardeleni cu numele de: Luca, Sumanaru, Crăciun, Gontaru, Ungureanu.
ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Vulturești
Componența și structura populației Comunei Vulturești
Art. 1 (1) Populația Comunei Vulturești, pe satele componente este urmărtoarea:
Sat | Locuitori | Procent |
Pleșești | 667 | 17,6% |
Giurgești | 806 | 21,3% |
| 450 | 11,8% |
Jacota | 182 | 4,8% |
Merești | 290 | 7,6% |
Osoi | 377 | 9,9% |
Valea Glodului | 989 | 26,1% |
Vulturești | 21 | 0,5% |
Total | 3.782 | 100 |
(2) Populația rurală reprezintă cea mai dinamică componentă a spațiului rural și o resursă potențială deosebit de importantă pentru dezvoltarea satelor, cu rol hotărâtor în definitivarea politicilor de dezvoltare rurală.
(3) Populaţia comunei Vulturești, reprezentată prin totalitatea oamenilor ce locuiesc pe teritoriul acestui spaţiu geografic, diferă ca număr în decursul zecilor şi sutelor de ani.
(4) Evoluţia demografică a comunei Vulturesti, aşa cum rezultă din statisticile vremii, reflectă atât dezvoltarea în timp a localităţii, cât şi procesul istoric de formare a satelor acesteia.
Art. 2 (1) La nivelul anului 2020, Comuna Vulturești avea o populație stabilă după domiciliu, de 3.526 locuitori, în scădere cu – 0,97% față de efectivul înregistrat la 1 ianuarie 2014
(2) Se observă o scădere continuă în ultimii 4 ani a populației cu domiciliul în comuna Vuturești, comparativ cu anul 2015, când s-a înregistrat cel mai ridicat număr de locuitori după domiciliu și anume cel de 3.628 locuitori.
(3) Având în vedere datele extrase de pe Institutul Național de Statistică, nu se întrevăd evoluţii deosebite pe termen scurt şi mediu la acest capitol.
(4) Singurele măsuri care pot influenţa în mod pozitiv evoluţia demografică sunt cele legate de activităţile economice şi de echiparea tehnico-edilitară a comunei Vulturești, măsuri ce depind numai de administraţia locală.
Art. 3 Structura populației pe sexe și densitatea populației
(1) În cadrul populației comunei Vulturești nu a existat niciodată o egalitate numerică între sexul masculin și sexul feminin. De exemplu, pentru perioada analizată, structura populației pe sexe, din comuna Vulturești apare conform tabelului următor:
2014 -2020
Indicatori | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Populație total: | 3621 | 3628 | 3597 | 3602 | 3586 | 3554 | 3526 |
- Masculin | 1845 | 1843 | 1842 | 1846 | 1847 | 1829 | 1810 |
- Feminin | 1776 | 1785 | 1755 | 1756 | 1739 | 1725 | 1716 |
(2) Structura pe sexe a populației comunei este echilibrată, în anul 2020, conform datelor oferite de Institutul National de Statistică, din numarul total al locuitorilor de 3.526: 1.810 persoane (51,33 %) sunt bărbați și 1.716 (48,67 %) sunt femei.
Art. 4 Structura populației pe grupe de vârstă
(1) Din analiza datelor furnizate de INS, se observă faptul că ponderea copiilor sub 15 ani (17,41 %) este apropiată de cea a vârstnicilor peste 65 de ani (18,75 %), ceea ce confirmă procesul de îmbătrânire demografică.
(2) Numărul copiilor sub 15 ani este relativ redus, indicând astfel un grad de natalitate în scădere.
ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Vulturești
Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Vulturești, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992
PRIMARI
a) mandatul 1992-1996
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Mihai UNGUREANU | Convenția Democratică | Februarie 1992 – decembrie 1992 | |
2. | Mihai NICHITA | Candidat independent | Aprilie 1993 – Iunie 1996 | |
3. | ||||
. . . |
b) mandatul 1996-2000
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Ioan ROIBU |
| P.A.C. | |
2. |
|
|
| |
3. | ||||
. . . |
c) mandatul 2000-2004
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Constantin-Cătălin CIUBOTARIU |
| A.P.R. | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
d) mandatul 2004-2008
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Constantin-Cătălin CIUBOTARIU |
| PSD | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
e) mandatul 2008-2012
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Constantin-Cătălin CIUBOTARIU | PSD | Iunie 2008 – Decembrie 2011 | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
f) mandatul 2012-2016
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Mihai GRĂDINARIU |
| P.D.L. | |
2. |
|
|
| |
3. | ||||
. . . |
g) mandatul 2016-2020
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Cornel SALAMAHA | PSD | Iunie 2016-Iulie 2018 | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
h) mandatul 2020-2024
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Cornel SALAMAHA |
| P.S.D. | |
2. |
ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Vulturești
Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Bârna, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992
I. CONSILIERI LOCALI
a) mandatul 1992-1996
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Maria ARTENIE |
| Frontul Salvării Naționale |
|
2. | Eduard AIOANEI |
| Candidat independent |
|
3. | Gheorghe CASANDRA |
| Frontul Salvării Naționale |
|
4. | Gheorghe CIUCĂ |
| Frontul Salvării Naționale |
|
5 | Marian CRĂCIUN |
| Candidat independent | Februarie 1992 – Iulie 1993 |
6. | Silvica CRĂCIUN |
| Frontul Salvării Naționale |
|
7. | Veniamin GABOR |
| Convenția Democratică |
|
8. | Dumitru GONTARIU |
| Convenția Democratică |
|
9. | Mihai GRĂDINARIU |
| Convenția Democratică |
|
10. | Mihai IFTIME |
| Convenția Democratică |
|
11. | Neculai PANTIRU |
| Candidat independent |
|
12. | Ioan ROIBU | Candidat independent |
| |
13. | Gheorghe SECRIERIU |
| Candidat independent |
|
b) mandatul 1996-2000
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Maria ARTENIE |
| Partidul Democrației Sociale din România |
|
2. | Dumitru BOTEZ |
| Partidul social al Muncii |
|
3. | Gheorghe CASANDRA |
| Uniunea Social Democrată |
|
4. | Silvica CRĂCIUN |
| Partidul Democrației Sociale din România |
|
5 | Veniamin GABOR |
| Partidul Alianței Civice |
|
6. | Mihai GRĂDINARIU |
| Partidul Alianței Civice |
|
7. | Dumitru IFRIM |
| Convenția Democratică din România |
|
8. | Mihai NICHITA |
| Partidul Democrației Sociale din România |
|
9. | Gheorghe SECRIERU |
| Convenția Democratică din România |
|
10. | Corneluș SUMANARIU |
| Convenția Democratică din România |
|
11. | Mihai ȘERBAN |
| Partidul Național Liberal |
|
12. | Cezar-Iulian ȚĂRANU | Uniunea Social Democrată |
| |
13. | Gheorghe VATAMANU |
| Partidul Unității Naționale Române |
|
c) mandatul 2000-2004
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Eduard AIOANEI | P.N.L. | |||
2. | Gheorghe ALEXANDROAIA | A.p.R. | |||
3. | Maria ARTENIE | A.p.R. | |||
| 4. | Mihai BALANARIU |
| A.p.R. |
|
| 5. | Mihai GRĂDINARIU |
| P.D. |
|
| 6. | Iordache JIPA |
| P.D.S.R. |
|
| 7. | Dumitru JORA |
| P.R.M. |
|
| 8. | Jenică NECHITOAIA |
| A.p.R. |
|
| 9. | Mihai NICHITIA |
| P.D.S.R. |
|
| 10. | Ioan PACHITA |
| P.R.M. |
|
| 11. | Vasile SUMANARIU |
| A.p.R. |
|
12. | Corneluş SUMANARIU | P.N.L. | |||
| 13. | Cezar – Iulian ȚĂRANU |
| P.D. |
|
| … |
|
|
|
|
d) mandatul 2004-2008
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Maria ARTENIE | P.S.D. | |||
2. | Constantin CORUȚ | P.D. | |||
3. | Mihai CRĂCIUN | P.N.L. | |||
| 4. | Aneta GABUR |
| P.S.D. |
|
| 5. | Mihai GRĂDINARIU |
| P.D. |
|
| 6. | Mihai IFTIME |
| P.D. |
|
| 7. | Iordache JIPA |
| F.D.R. |
|
| 8. | Gheorghe LUPU |
| P.S.D. |
|
| 9. | Vasile PRICOP |
| P.S.D. |
|
| 10. | Cornel SALAMAHA |
| P.S.D. |
|
| 11. | Vasile SUMANARIU |
| P.S.D. |
|
12. | Dănuţ VIERIU | P.S.D. | |||
| 13. | Constantin ZANCU |
| P.S.D. |
|
| … |
|
|
|
|
e) mandatul 2008-2012
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Gheorghe ARGATU | PSD | |||
2. | Florin–Constantin ARTENIE | PSD | |||
3. | Constantin CORUȚ | PDL | |||
| 4. | Ioan CRĂCIUN |
| PNGCD |
|
| 5. | Mihai CRĂCIUN |
| INDEPENDENT |
|
| 6. | Mihai GRĂDINARIU |
| PDL |
|
| 7. | Mihai IFTIME |
| PDL |
|
| 8. | Dragomir JEDER |
| PC |
|
| 9. | Dănuţ OLARIU |
| PNL |
|
| 10. | Cornel SALAMAHA |
| PSD |
|
| 11. | Vasile SUMANARIU |
| PSD |
|
12. | Dănuţ VIERIU | PSD | |||
| 13. | Petru VERU |
| PDL |
|
| … |
|
|
|
|
f) mandatul 2012-2016
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Florin–Constantin ARTENIE |
| PSD |
| |
2. | Corina – Elena CIUBOTARIU |
| PC |
| |
3. | Mircea CIUBOTARIU |
| PDL |
| |
| 4. | Mihai G. CRĂCIUN |
| PDL |
|
| 5. | Mihai V. CRĂCIUN |
| Independent |
|
| 6. | Constantin GABOR |
| PDL | iunie 2012 – octombrie 2013 |
| 7. | Florin–Silviu GRĂDINARIU |
| PDL |
|
| 8. | Mihai IFTIME |
| PNL |
|
| 9. | Liliana LUPU |
| PPDD |
|
| 10. | Adrian MOROȘANU |
| PPDD | iunie 2012 – septembrie 2014 |
| 11. | Marcel MOROȘANU |
| PPDD |
|
| 12. | Dănuţ OLARIU |
| PNL |
|
13. | Cornel SALAMAHA |
| PSD |
| |
| 14. | Alexandru VIERU |
| UNPR |
|
| 15. | Constantin ZANCU |
| PDL | noiembrie 2013 – iunie 2016 |
|
|
|
|
|
|
g) mandatul 2016-2020
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Dumitru–Marius AMARANDEI | P.S.D. | |||
2. | Florin–Constantin ARTENIE | P.S.D. | |||
3. | Corina–Elena CIUBOTARIU | P.A.L.D. | |||
4. | Ioan CRĂCIUN | U.N.P.R. | |||
| 5. | Mihai CRĂCIUN |
| P.S.D. |
|
| 6. | Constantin GABOR |
| P.M.P. |
|
| 7. | Florin–Silviu GRĂDINARIU |
| P.N.L. |
|
| 8. | Mihai GRĂDINARIU |
| P.N.L. |
|
| 9. | Niculai IRINA |
| P.S.D. |
|
| 10. | Marcel MOROȘANU |
| P.S.D. |
|
| 11. | Dănuţ OLARIU |
| P.N.L. |
|
| 12. | Alexandru VIERU |
| U.N.P.R. |
|
| 13. | Constantin ZANCU |
| P.N.D. |
|
|
|
|
| P.S.D. |
|
h) mandatul 2020-2024
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Florin–Constantin ARTENIE |
| Partidului Social Democrat | ||
2. | Marcel MOROȘANU |
| Partidului Social Democrat | ||
3. | Gheorghiţă APARASCHIVEI |
| Partidului Social Democrat | ||
| 4. | Niculai IRINA |
| Partidului Social Democrat |
|
| 5. | Dumitru–Marius AMARANDEI |
| Partidului Social Democrat |
|
| 6. | Gheorghe CREANGĂ |
| Partidului Social Democrat |
|
| 7. | Ionel-Marius ZANCU |
| Partidului Social Democrat |
|
| 8. | Dănuţ OLARIU |
| Partidului Naţional Liberal |
|
| 9. | Alexandru VIERU |
| Partidului Naţional Liberal |
|
| 10. | Florin–Silviu GRĂDINARIU |
| Partidului Naţional Liberal |
|
| 11. | Robert–Vasia PARASCĂ |
| Partidului Naţional Liberal |
|
12. | Gabriel GRĂDINARIU | Partea Partidului Pro România | |||
| 13. | Constantin ZANCU |
| Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor |
|
| … |
|
|
|
|
II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE
a) mandatul 1992-1996
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Silvica CRĂCIUN |
| Frontul Salvării Naționale | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
b) mandatul 1996-2000
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Cezar-Iulian ȚĂRANU |
| Uniunea Social Democrată | |
2. |
|
|
| |
3. | ||||
. . . |
c) mandatul 2000-2004
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Vasile SUMANARIU | A. p. R. | ||
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
d) mandatul 2004-2008
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Vasile SUMANARIU |
| P.S.D. | |
2. |
|
|
| |
3. | ||||
. . . |
e) mandatul 2008-2012
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Mihai IFTIME |
| P.D.L. | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
f) mandatul 2012-2016
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Constantin GABOR | P.D.L. | Iunie 2012-Octombrie 2012 | |
2. | Cornel SALAMAHA | P.S.D. | Februarie 2013-Iunie 2016 | |
3. | ||||
. . . |
g) mandatul 2016-2020
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Florin-Constantin ARTENIE |
| P.S.D. | |
2. | ||||
3. | ||||
. . . |
h) mandatul 2020-2024
Nr. crt. | Nume și prenume | Data nașterii | Apartenența politică | Perioadă | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | |
1. | Marcel MOROȘANU |
| P.S.D. |
| |
|
|
|
|
|
|
2. | |||||
3. | |||||
. . . |
ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Vulturești
Procedura privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare al Comunei Cârcea", respectiv a "Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Vulturești"
Art. 1. - Titlul de "Cetățean de onoare al Comunei Vulturești", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Vulturești.
Art. 2. - Certificatul de "Fiu/fiică al/a Comunei Vulturești", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local al Comunei Vulturești, persoanelor născute în Comuna Vulturești, la împlinirea vârstei de 18 ani.
Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa:
a) primarului;
b) consilierilor locali;
c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Vulturești.
Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică.
Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici:
a) sunt personale;
b) sunt netransmisibile;
c) reprezintă un drept al titularului;
d) au valabilitate nedeterminată.
Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații:
a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Vulturești și a imaginii acestuia;
b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Vulturești, în țară și străinătate;
c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în Comuna Vulturești;
d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor Comunei Vulturești;
e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Vulturești în lume;
f) sportivi din Comuna Vulturești care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale;
g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local.
Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații:
a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale;
b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice.
Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Comuna Vulturești.
(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri:
a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul);
b) curriculum vitae (în original);
c) certificat de cazier judiciar (în original);
d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul).
(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri:
a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul);
b) curriculum vitae (în original).
(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al Comunei Vulturești, proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3).
(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară.
(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local.
(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs.
(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Vulturești, în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local Vulturești.
(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Vulturești, în cadrul unei festivități care se organizează de către primar.
Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează:
a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare;
b) primarul Comunei Vulturești prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr. . . . . /. . . . . .
c) primarul Comunei Vulturești înmânează diploma de "Cetățean de onoare al Comunei Vulturești" persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă;
d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia;
e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului;
f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Vulturești.
Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice:
a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Vulturești la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate;
b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Vulturești sau în care acesta este coorganizator;
c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din Comunei Vulturești;
d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural- sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea consiliului local;
e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Vulturești.
Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații:
a) decesul titularului;
b) retragerea Titlului.
Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații:
a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a);
b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Vulturești, locuitorilor săi sau țării.
Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Vulturești, după următoarea metodologie:
a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Vulturești de către persoanele menționate la art. 3;
b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local;
c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii;
d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent si I se va acorda cuvântul, la solicitarea sa.
Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea Comunei Vulturești.
Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia.
Art. 16. - Informațiile publice referitoare la "cetățenii de onoare" vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Vulturești.
Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul Comunei Vulturești.
ANEXA Nr. 8.a la statutul Comunei Vulturești
Rețeaua rutieră
A. Drumuri de interes național
1. Autostrăzi
Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Vulturești.
2. Drumuri expres
Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Vulturești.
3. Drumuri internaționale (E)
Nu sunt drumuri internaționale pe teritoriul Comunei Vulturești.
4. Drumuri naționale principale (DN)
Nu sunt drumuri naționale principale pe teritoriul Comunei Vulturești.
5. Drumuri naționale secundare (DN)
Nu sunt drumuri naționale secundare pe teritoriul Comunei Vulturești.
B. Drumuri de interes județean
1) Drumul județean 208C din DN28B Vorona.
C. Drumuri de interes local
1) Drumuri comunale
a) Drumul comunal 1 – Fălticeni – Petia – Pleșești – Udești.
b) Drumul comunal 4 – Liteni – Valea Glodului – Preutești.
c) Drumul comunal 5 – Hârtop – Mănăstioara – Giurgești.
3) Străzi
NOMENCLATOR STRADAL
Nr. crt. |
Denumire sat |
Lungime străzi | Lungime străzi asfaltate | Existența trotuarelor |
1. | Valea Glodului | 15 km | 3 km | 0 |
2. | Giurgești | 14 km | 1 km | 0 |
3. | Pleșești | 12 km | 0 km | 0 |
4. | Hreațca | 9 km | 4 km | 0 |
5. | Merești | 9 km | 0 km | 0 |
6. | Osoi | 7 km | 0 km | 0 |
7. | Jacota | 5 km | 0 km | 0 |
8. | Vulturești | 7 km | 0 km | 0 |
Total | 78 km | 8 km | 0 |
ANEXA Nr. 8.b la statutul Comunei Vulturești
Rețeaua feroviară
Art. 1 Nu există rețea de căi ferate pe teritoriul Comunei Vulturești.
ANEXA Nr. 8.c la statutul Comunei Vulturești
Rețeaua de căi navigabile interioare și porturi
Art. 1 Nu există rețea de căi navigabile interioare și porturi pe teritoriul Comunei Vulturești.
ANEXA Nr. 8.d la statutul Comunei Vulturești
Rețeaua de aeroporturi
Art. 1 Nu există rețea de aeroporturi pe teritoriul Comunei Vulturești.
ANEXA Nr. 8.e la statutul Comunei Vulturești
Rețeaua de transport combinat
Art. 1 Nu există rețea de transport combinate pe teritoriul Comunei Vulturești.
ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Vulturești
Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii și altele asemenea
- Instituții din domeniul educației și cercetării
Denumire unitate de învăţământ | Locaţie |
Şcoala Gimnazială Constantin Tomescu | Pleşeşti |
Şcoala Gimnazială Valea Glodului | Valea Glodului |
Şcoala Gimnazială Giurgeşti | Giurgeşti |
Școala Primară Osoi | Osoi |
- Instituții din domeniul culturii
- Biblioteca Comunală Vulturești.
- Instituții din domeniul sănătății
- Cabinet medical – Valea Glodului
- Instituții din domeniul asistenței sociale
Nu sunt.
- Instituții din domeniul presei, radioului, televiziunii și altele asemenea
Nu sunt.
- Instituții în domeniul tineretului și sportului
Nu sunt.
ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Vulturești
Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură
Art. 1 Suprafaţa comunei Vultureşti este de 5.144 ha şi este structurată astfel:
CATEGORIA | SUPRAFAŢA |
ARABIL | 2.213 ha |
PAŞUNE | 520 ha |
FÂNEŢE | 133 ha |
PĂDURE | 1.416 ha |
LIVEZI | 174 ha |
LUCIU DE APĂ | 45 ha |
ALTELE | 643 ha |
SUPRAFAŢA TOTALĂ | 5.144 ha |
Art. 2 Din punct de vedere numeric, conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului din Suceava, mediul de afaceri local este format din 39 unități economice, care își au sediul social în comună, după cum urmează:
1) ZANCU SORIN – I.I, Pleșești
2) ASOFRONIEI PETRIȘOR-ALEXANDRU I.I., Pleșești
3) FLONARDA S.R.L., Pleșești
4) NOROCEL ADRIAN-TEODOR I.I., Vulturești
5) JEDER DRAGOMIR P.F.A., Valea Glodului
6) COOPERATIVA AGRICOLĂ GOLD FRUCT UDEȘTI, Vulturești
7) ASOFRONIEI GABRIEL-LAURENȚIU P.F.A., Pleșești
8) BOLOHAN V. CONSTANTIN P.F.A., Pleșești
9) SIMION C. LILIANA CARMEN I.I., Valea Glodului
10) LUPU GH. CRISTIAN I.I., Giurgești
11) STC PRIVAT SECURITY S.R.L., Osoi
12) LILOMARIO S.R.L., Pleșești
13) GRĂDINARIU BOGDAN I.I., Valea Glodului
14) VULTURUL PLEȘUV (UJCC SUCEAVA), Pleșeșeti
15) DOMINUS FUNERARE S.R.L., Pleșești
16) PRICOP M. LENUȚA I.I., Giurgești
17) GRĂDINARIU A. ALBINA I.I., Giurgești
18) LAS TOREL S.R.L., Valea Glodului
19) CRENGUȚA S.R.L., Osoi
20) VIERIU M. MIRELA I.I., Valea Glodului
21) PRICOP SIMONA-MIHAELA I.I., Giurgești
22) ROYAL HORSE S.R.L., Vulturești
23) IOANDOR S.R.L., Valea Glodului
24) PRICOP D. MĂRIOARA I.I., Giurgești
25) ALIVET CIPRI S.R.L., Pleșești
26) GRĂDINARIU I. FLORIN-SILVIU I.I., Osoi
27) BERTEA C. ELENA I.I., Giurgești
28) GONTARIU GHEORGHE P.F.A., Giurgești
29) LUPU ROBERT-VASILE P.F.A., Valea Glodului
30) IGNEA EUGENIA-MAGDALENA I.I., Giurgești
31) ROADI COM S.R.L., Pleșești
32) ONUȚU V. SILVIA COMERȚ P.F.A., Valea Glodului
33) HAPPY ARUAL FARM S.R.L., Valea Glodului
34) PINTILIE I. IONEL I.I., Osoi
35) GHEORGHIȚĂ I. IULIANA-DELIA I.I., Hreatca
36) SAFARI IMPEX S.R.L., Valea Glodului
37) HAIDUCUL COM S.R.L., Pleșești
38) AGRIONED FARM S.R.L., Vulturești
39) CRISTINAR R. MIHĂIȚĂ-MARCEL I.I., Merești.
Art. 3 Agricultura reprezintă îndeletnicirea de bază a locuitorilor din această comună.
1) Producţia vegetală a comunei este prezentată în următorul tabel:
| 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Suprafața cultivată cu grâu și secară-ha | 260 | 247 | 175 | 86 | 138 | 143 | 141 |
Suprafața cultivată cu porumb boabe | 305 | 315 | 417 | 510 | 690 | 725 | 740 |
Suprafața cultivată cu cartofi | 75 | 80 | 90 | 80 | 95 | 75 | 82 |
Suprafața cultivată cu orzoaică | 95 | 80 | 25 | 14 | 38 | 29 | 36 |
Suprafața cultivată cu ovăz | 70 | 80 | 120 | 125 | 170 | 198 | 159 |
Suprafața cultivată cu plante de nutreț | 730 | 814 | 556 | 520 | 882 | 868 | 890 |
2) Totodată, agricultura prin ramurile sale legumicultura şi cultivarea cerealelor şi plantelor furajere, reprezintă cea mai reprezentativă ramură a economiei.
Art. 4 (1) Legumicultura, după cum se poate observa şi din tabel este reprezentată de cultivarea cartofului care înregistrează, o producţie în creştere.
(2) Culturile cerealiere sunt reprezentate de:
a) grâu,
b) secară,
c) orz,
d) orzoaică,
e) porumb, acesta din urmă înregistrând cea mai mare producţie la ha în anul agricol anterior.
(3) Clasa plantelor de nutreţ este şi ea bine dezvoltată pe teritoriul comunei, înregistrând în anul trecut o producţie la ha de 890 tone.
Art. 5 Zootehnia - la nivelul comunei Vultureşti efectivul de animale este reprezentat de creşterea:
a) bovinelor,
b) ovinelor,
c) porcinelor,
d) caprine,
e) cabaline,
f) iepuri,
g) albine
| 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Bovine – total la sfârșitul anului | 1500 | 1470 | 1320 | 1251 | 1289 | 1330 | 1350 |
Porcine – total la sfârșitul anului | 1300 | 1118 | 1103 | 993 | 1075 | 1100 | 1200 |
Ovine – total la sfârșitul anului | 4000 | 3980 | 3955 | 3929 | 5608 | 6200 | 7500 |
Cabaline – total la sfârșitul anului | 520 | 490 | 460 | 408 | 370 | 295 | 230 |
Iepuri – total la sfârșitul anului | 300 | 215 | 130 | 80 | 110 | 170 | 200 |
Caprine – total la sfârșitul anului | 120 | 106 | 85 | 64 | 69 | 73 | 80 |
ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Vulturești
Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Vulturești
- Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Vulturești sunt cele din anexa la
HCL nr………/…………..
- Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Vulturești
HCL nr………/…………..
ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Vulturești
Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul Comunei Vulturești.
I. Principalele organizații neguvernamentale
Art.1 Pe raza Comunei Vulturești nu figurează înregistrate organizații non-guvernamentale.
II. Principalele partide politice
Art. 2 Partidele care au sediu pe raza Comunei Vulturești sunt:
a) Partidul Social-Democrat
b) Partidul Național Liberal
c) PRO România
d) Partidul Alianța Liberalilor și Democraților
III. Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale
Art. 3 Pe raza Comunei Vulturești nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale.
IV. Cultele religioase
Art. 4 Componența confesională a Comunei Vulturești
1) Biserica ortodoxă Parohia ,,Sfântul Ierarh Nicolae” Valea Glodului
2) Biserica ortodoxă Parohia ,,Sfinții Constantin și Elena” Giurgești
3) Biserica ortodoxă Parohia ,,Cuvioasa Paraschiva” Pleșești
4) Biserica ortodoxă Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” Pleșești Deal
5) Biserica ortodoxă Parohia ,,Sfântul Ierarh Nicolae” Hreațca
6) Biserica ortodoxă Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” Merești
7) Biserica ortodoxă Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” Osoi
8) Biserica ortodoxă Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” Jacota
9) Biserica penticostală Biserica apostolică Betel
10) Biserica penticostală Biserica penticostală
11) Biserica penticostală Biserica penticostală
ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Vulturești
Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comunei Vulturești
Art. 1 Comuna Vulturești este membră a structurilor
a) Asociația Comunelor din România
b) Asociația Grupul de Acțiune ”Valea Șomuzului” (GAL)
ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Vulturești
Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții
Nr. crt. | Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz | Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează | Perioada în care se realizează | |
0 | 1 | 2 | 3 | |
1. |
|
|
| |
2. |
|
|
| |
| 3 |
|
|
|
| 4 |
|
|
|
| 5 |
|
|
|
. . . |