ANEXA NR. 1 la proiectul de hotărâre nr. 119 din 29.03.2024

Anexa nr.1 la HCL nr. ................./2024

 

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

PROIECTUL

”Extindere rețea alimentare cu apă și canalizare pe Strada Aurel Vlaicu și Strada Nucet în Municipiul Deva”

 

La data de 29 februarie 2024, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat, a emis Ordinul nr. 475 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate.

 

Obiectul programului îl reprezintă finanţarea din Fondul pentru Mediu a proiectelor ce vizează protecţia resurselor de apă, sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate menajere.

 

Scopul programului îl constituie:

a) protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător;

b) creşterea numărului de persoane racordate/branşate la o reţea de canalizare/alimentare cu apă.

 

Obiectivele programului sunt:

a) reducerea şi limitarea impactului negativ asupra mediului, cauzat de evacuările de ape uzate;

b) efectuarea investiţiilor necesare înfiinţării de sisteme de alimentare cu apă şi/sau canalizare, extinderii sistemelor de alimentare cu apă şi/sau canalizare existente, modernizării sistemelor de alimentare cu apă şi/sau canalizare existente, care vor contribui la îmbunătăţirea protecţiei mediului;

c) protejarea populaţiei de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătăţii omului şi mediului prin asigurarea de reţele de canalizare şi staţii de epurare şi asigurarea alimentării cu apă potabilă;

d) îndeplinirea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în domeniul apelor uzate, respectiv respectarea prevederilor Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, transpuse în legislaţia naţională prin Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările şi completările ulterioare;

e) asigurarea sursei corespunzătoare de apă pentru alimentarea cu apă potabilă.

 

Indicatorii de performanţă ai programului sunt:

a) lungimea reţelelor de alimentare cu apă nou-înfiinţate/ extinse/modernizate;

b) lungimea reţelelor de canalizare nou-înfiinţate/extinse/ modernizate;

c) numărul de locuitori care vor beneficia de sisteme de alimentare cu apă/sisteme de canalizare, conform reglementărilor legale în vigoare;

d) nivelul de branşare/racordare, în procente, a populaţiei din zona deservită de sistemul de alimentare cu apă/sistemul de canalizare.

 

Cuantumul finanţării şi tipuri de proiecte eligibile

 

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi, aşa cum sunt prevăzute la alin. (3).

(2) Se finanţează tipurile de investiţii care vizează:

a) înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă;

b) înfiinţarea sistemelor de canalizare;

c) extinderea sistemelor de alimentare cu apă existente;

d) extinderea sistemelor de canalizare existente;

e) modernizarea sistemelor de alimentare cu apă existente;

f) modernizarea sistemelor de canalizare existente.

(3) Finanţarea se acordă din fondurile alocate regiunilor definite la art. 3 alin. (2), în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul, după cum urmează:

a) pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori: 12.000.000 lei cu TVA;

b) pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000-10.000 de locuitori: 20.000.000 lei cu TVA;

c) pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori: 30.000.000 lei cu TVA;

d) în cazul judeţelor şi asocierilor fără personalitate juridică, finanţarea se acordă în funcţie de numărul şi categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare, prevăzute la lit. a)-c).

(4) Un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât şi lucrări destinate sistemelor de canalizare.

(5) Un proiect poate presupune atât realizarea întregului sistem de alimentare cu apă/canalizare, cât şi a părţilor componente ale acestuia, astfel cum sunt precizate la art. 11 alin. (1) lit. c) pct. 1 şi 2.

(6) Finanţarea maximă aprobată pentru fiecare proiect nu poate depăşi pragurile prevăzute la alin. (3).

  1. Necesitatea și oportunitatea investiției

Accesul la apă curentă și canalizare, precum și la celelalte utilități, apropierea de furnizorii de servicii educaționale, medico-sanitare, comerciale și sociale etc., sunt necesități primordiale care dau o măsură a calității locuirii prin accesul la utilități, și totodată creează premisele de dezvoltare a zonei.

Necesitatea investiției este dată și de obligația legală prevăzută în Regulamentul Cadru al serviciului de alimentare cu apă și canalizare, la articolul 105 aliniatele 1 și 2 astfel: „ (1) Autoritățile administrației publice locale trebuie să asigure condițiile necesare accesului nediscriminatoriu al tuturor membrilor comunității la serviciul de alimentare cu apă. (2) Dreptul de acces nediscriminatoriu și de utilizare a serviciului este garantat tuturor utilizatorilor, în condiții contractuale și cu respectarea prevederilor regulamentului serviciului și a programelor de reabilitare, extindere și modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare."

Investiția este necesară și oportună deoarece în prezent, întreaga zonă limitrofă străzii Aurel Vlaicu de la intersecția cu strada Alunului până la cabana Căprioara și a străzii Nucet, în municipiul Deva, nu dispune de alimentare cu apă potabilă și nici canalizare menajeră. Această zonă se dezvoltă în prezent și va deveni un cartier rezidențial.

 

Dezvoltarea durabilă a spațiului urban este indispensabil legată de o îmbunătățire a condițiilor existente și a serviciilor de bază, prin dezvoltarea infrastructurii. Crearea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată constituie elemente de bază pentru comunitate, asigură condiții de sănătate, creșterea nivelului de trai, proiecția mediului și în general condiții optime de trai.

Implementarea proiectului contribuie la realizarea cu prioritate a investițiilor în infrastructura de mediu pentru protecția și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață în România și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea europeană la capitolul 22 „Mediu”, precum și a investițiilor din domeniul gospodăririi apelor și utilizarea durabilă a resurselor de apă.

De asemenea, obiectivul de investiții „Extindere rețea alimentare cu apă și canalizare pe Strada Aurel Vlaicu și Strada Nucet în Municipiul Deva” contribuie și la realizarea unui obiectiv al Administrației Publice Locale a Municipiului Deva, respectiv satisfacerea așteptărilor cetățenilor municipiului prin creșterea standardului de viață și a gradului de confort urban.

Extinderea sistemului centralizat de alimentare cu apă și canalizare va reduce riscul îmbolnăvirilor, a declanșării epidemiilor, protejează mediul, asigurându-se astfel un grad de civilizație și sănătate în conformitate cu normele europene și cele românești.

În prezent, serviciul de distribuție a apei potabile și de canalizare și epurare din Municipiul Deva este asigurat de Operatorul regional licenţiat S.C. APA PROD S.A., care a fost înființat în baza legii în 25 iulie 2001, prin asocierea Consiliului Județean Hunedoara cu alte consilii locale din județ.

 

  1. Activitățile sprijinite în cadrul investiției

Prin intermediul acestei investiții sunt vizate: 

  • extinderea rețelelor existente de distribuție a apei
  • extinderea rețelelor existente de colectare a apelor uzate.

 

  1. Informaţii privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenului 

Obiectivul de investiție „Extindere rețea alimentare cu apă și canalizare pe Strada Aurel Vlaicu și Strada Nucet în Municipiul Deva” este promovat în baza Studiului de Fezabilitate nr. 25/2023 elaborat de SC Zanshin Impex SRL și aprobat prin HCL nr. 110/2024.

Regimul juridic, economic și tehnic al terenului este specificat în Certificatul de urbanism nr. 159/12.04.2022, emis în scopul elaborării documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții faza S.F.+D.T.A.C.+D.T.O.E. și conform extraselor CF atasate:

  • Extras CF nr. 73897, nr. Cadastral 73897, în suprafață de 1430 mp;
  • Extras CF nr. 75200, nr. Cadastral 77161, în suprafață de 75200 mp;
  • Extras CF nr. 80514, nr. Cadastral 80514, în suprafață de 33 mp;
  • Extras CF nr. 80522, nr. Cadastral 80522, în suprafață de 75 mp;
  • Extras CF nr. 80713, nr. Cadastral 80713, în suprafață de 301 mp;
  • Extras CF nr. 80512, nr. Cadastral 80512, în suprafață de 81 mp;
  • Extras CF nr. 80519, nr. Cadastral 80519, în suprafață de 178 mp;
  • Extras CF nr. 80506, nr. Cadastral 80506, în suprafață de 187 mp.

 

  1. Particularităţi ale amplasamentului propus pentru realizarea obiectivului

 

Zona este amplasată în județul Hunedoara, Municipiul Deva. Geografic, Municipiul Deva este situat în partea centrală a județului și se învecinează în partea de est cu comuna Hărău și cu orașul Simeria, la sud cu Municipiul Hunedoara și comuna Băcia, la vest cu comunele Vețel, Cârjiți și Peștișu Mic, iar la nord cu comuna Șoimuș.

Relieful Municipiului este divers, de la zona de luncă a Mureșului până la dealul Cetății, un con vulcanic cu înălțimea de peste 370.00 m, alcătuite în cea mai mare parte din roci tari și șisturi cristaline, granite și pe alocuri din calcare.

Pe teritoriul Municipiului Deva, rețeaua hidrografică este formată din cursul mijlociu al râului Mureș.

 

  1. Descrierea succintă a obiectivului de investiţii propus, din punct de vedere tehnic şi funcțional
  2. Destinație și funcțiuni

Scopul investiției este extinderea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare pe Strada Aurel Vlaicu și Strada Nucet. Sistemul de alimentarea cu apă este propus după cum urmează:

  • Alimentarea cu apă:

Se va folosi ca sursă de apă potabilă conducta municipală de distribuție a apei potabile existentă pe strada Aurel Vlaicu, având Dn 110mm.

Sistemul de alimentare cu apă potabilă propune o rețea de distribuție a apei potabile care se branșează în rețeaua de distribuție municipală de pe Strada Aurel Vlaicu. Branșarea la rețeaua municipală de distribuție a apei potabile de realizează prin intermediul unui cămin de branșament.

Pentru a putea furniza apa potabilă tuturor consumatorilor adiacenți străzilor Aurel Vlaicu și Nucet, se impun două stații de pompare a apei potabile, dispuse în cascadă: SPSP1 și SPAP2, cu următorii parametrii funcționali:

  • -       Stație de pompare apă potabilă SPAP 1, Q = 5l/s, H = 130mH2O, (1 + 1R) și rezervor tampon de 10m3;
  • -       Stație de pompare apă potabilă SPAP 2, Q = 5l/s, H = 86mH2O, (1 + 1R) și rezervor tampon de 10m3.

Conform breviarului de calcul, cerința de apă potabilă de consum determinată conform SR 1343/1 - 95, este Qs zi max = 0,64 l/s.

Trebuie asigurat și debitul de incendiu pentru hidranții exteriori de Qi = 5l/s.

Distribuția apei potabile se va realiza prin conducte din polietilenă de înaltă densitate, PE 100, SDR 11, Pn 16barr, De 110mm și PE 100, SDR 17, Pn 10barr, De 110mm și De 75mm, cu strat protector exfoliabil din polipropilenă și fir de inox pentru detecție, pozate îngropat, sub limita de îngheț.

Lungimea rețelei de distribuție a apei potabile este de 2.526 m, din care:

  • -      De 110mm, Pn 16barr         583m;
  • -      De 110mm, Pn 10barr  1874m;
  • -      De 75mm, Pn 10barr   69m.

S-au prevăzut 6 cămine de vane pentru o sectorizare și exploatare facilă a rețelei de distribuție, dotate cu vane de golire.

Pentru a facilita branșarea tuturor consumatorilor la sistemul de distribuție s-au prevăzut 63 cămine de branșament din polietilenă de înaltă densitate prefabricate, amplasate la limita de proprietate, pe domeniul public. Aceste cămine au un dublu rol: cămin de concesie, prevăzut cu robinet de separare și cămin de apometru, dotat cu apometru și dispozitiv de reglare a presiunii. Branșamentele se vor realiza din conducte din polietilenă de înaltă densitate, PE 100, SDR 17, Pn 10barr, De 25mm, cu dublu strat, montate îngropat, cu lungimea totală de 430m. Pentru cele două stații de pompare s-au prevăzut două cămine de branșament a căror instalații hidraulice vor fi cu Dn 25mm, prin urmare conductele de branșament vor fi realizate din conducte din polietilenă de înaltă densitate, PE 100, SDR 17, Pn 10barr, De 32mm, dublu strat, montate îngropat.

Pentru asigurarea stingerii incendiilor din exterior, pe rețeaua de distribuție s-au amplasat 12 hidranți de incendiu exteriori cu Dn 80mm.

Rețeaua de distribuție propusă este de tip ramificat, facilitând alimentarea cu apă a consumatorilor adiacenți celor două străzi.

Conform STAS 4273/83, lucrările se încadrează în categoria 4 și clasa a IV-a de importanță.

  • Canalizarea menajeră
    • S-a propus realizarea unor colectoare din polietilenă de înaltă densitate corugată, care să preia apele uzate de la toți furnizorii de ape uzate menajere și transportul lor în sistemul de canalizare al municipiului Deva
    • Colectoarele propuse se vor realiza din tuburi din polietilenă corugată (cu perete profilat) și au o lungime totală de 1541m, cu De 250 mm. Sistemul cuprinde un număr de 62 cămine de vizitare și schimbare de direcție din polietilenă de înaltă densitate cu Dn 800mm, și un număr de 63 de cămine de racord din PVC cu Dn 315mm, pozate la limita de proprietate, pe domeniul public. Conductele de racord se vor realiza din din polietilenă de înaltă densitate corugată Dn 200mm, cu lungimea totală de 472 m.
    • Sistemul de colectoare menajere va fi pozat îngropat, sub limita de îngheț.
    • Colectorul secundar cuprins între punctele 1 și 5 colectează apele uzate menajere și le transportă la stația de pompare a apelor uzate menajere SPAM 1. Din SPAM1, apa uzată menajeră colectată este pompată în colectorul menajer principal în punctul 6. SPAM 1 este dotată cu 2 pompe submersibile cu tocător (1+1R), având caracteristicile tehnice: Q = 2l/s, H = 16mH2O. Rezervorul propus pentru SPAM1 este din polietilenă, cu D = 2,00m și H = 4,00m.
    • Colectoarele secundare cuprinse între punctele a,b,c,f colectează apele uzate menajere și le transportă la stația de pompare a apelor uzate menajere SPAM 2. Din SPAM2, apa uzată menajeră colectată este pompată în colectorul menajer secundar în punctul d. SPAM 2 este dotată cu 2 pompe submersibile cu tocător (1+1R), având caracteristicile tehnice: Q = 2l/s, H = 15mH2O. Rezervorul propus pentru SPAM1 este din polietilenă, cu D = 2,00m și H = 4,00m.
    • Colectorul secundar cuprins între punctele d și e colectează apele uzate menajere și le transportă în colectorul menajer principal în punctul 7.
    • Prin intermediul colectorului menajer principal, apele uzate menajere colectate de la toți furnizorii sunt transportate și deversate în colectorul menajer existent pe starda Aurel Vlaicu, în căminul proiectat notat CB pe planul de situație H4.
      • Conductele de refulare a stațiilor de pompare ape uzate menajere s-au propus din tuburi din polietilenă de înaltă densitate, PE 100, SDR 17, Pn 10barr, De 110mm, cu strat protector exfoliabil din polipropilenă, montate îngropat, cu o lungime totală de 500m.
      •  

    1. Soluţia propusă va ţine cont de următoarele:
      • durata minimă de funcţionare apreciată corespunzător destinaţiei/funcţiunilor propuse;
      • menținerea investiției realizate (asigurând mentenanța și serviciile asociate necesare); 
      • evitarea realizării vreunei modificări asupra calităţii de proprietar/administrator al infrastructurii, decât în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
      • evitarea realizării vreunei modificări substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale investiţiei.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 4.221.802,54 lei, fără TVA respectiv 5.017.638,12 lei cu TVA.

Valoarea totală estimată a proiectului cuprinde cheltuieli eligibile respectiv neeligibile, după cum urmează: 

  • Cheltuieli eligibile: 4.097.358,32 lei fără TVA.
  • Cheltuieli neeligibile: 124.444,22 lei fără TVA.

Defalcarea pe categorii de cheltuieli eligibile/neeligibile s-a făcut ținând cont de prevederile ghidului de finanțare a Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, aprobat prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 475 din 29 februarie 2024.

 

Valoarea estimată aferentă sistemului de apă este de 1.990.185,15 lei, fără TVA iar valoarea estimată aferentă sistemului de canalizare este de 2.231.617,39 lei, fără TVA, conform Devizului General defalcat de proiectant.

De asemenea, în afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială ce poate apărea pe durata implementării proiectului, constituie cheltuială neeligibilă şi va fi suportată de beneficiar. De asemenea, beneficiarul va suporta din surse proprii orice cheltuială care nu este acoperită prin finanțarea acordată de către AFM.

 

  1. Surse identificate pentru finanţarea cheltuielilor estimate

Finanţarea programului se realizează din Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitant.

Finanţarea se acordă din fondurile alocate, în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul, după cum urmează:

a) pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori: 12.000.000 lei cu TVA;

b) pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000-10.000 de locuitori: 20.000.000 lei cu TVA;

c) pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori: 30.000.000 lei cu TVA;

d) în cazul judeţelor şi asocierilor fără personalitate juridică, finanţarea se acordă în funcţie de numărul şi categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare, prevăzute la lit. a)-c).

Se finanţează tipurile de investiţii care vizează:

a) înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă;

b) înfiinţarea sistemelor de canalizare;

c) extinderea sistemelor de alimentare cu apă existente;

d) extinderea sistemelor de canalizare existente;

e) modernizarea sistemelor de alimentare cu apă existente;

f) modernizarea sistemelor de canalizare existente.

 

Cheltuielile eligibile sunt:

a) cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică, respectiv poziţiile 3.1, 3.5 şi 3.8 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, sunt eligibile cumulat, în limita a 6% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază;

b) cheltuielile cu consultanţa, respectiv poziţia 3.7 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, sunt eligibile în limita a 4% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază;

c) cheltuielile pentru investiţia de bază, menţionate la cap. 4 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

1. pentru sistemul de alimentare cu apă: captări, aducţiuni, staţii de tratare, staţii de pompare cu sau fără hidrofor, rezervoare de înmagazinare, reţele de transport şi distribuţie, branşamente, până la punctul de delimitare;

2. pentru sistemul de canalizare: reţele de canalizare (inclusiv canalizare pluvială), staţii de pompare, staţii de epurare, separatoare de hidrocarburi, colectoare de evacuare spre emisar, guri de vărsare în emisar, depozite de nămol deshidratat, racorduri de canalizare de la punctul de delimitare şi preluare;

d) cheltuieli pentru organizare de şantier, respectiv poziţia 5.1 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

e) cheltuieli diverse şi neprevăzute, respectiv poziţia 5.3 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

f) cheltuieli pentru informare şi publicitate, respectiv poziţia 5.4 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

g) cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste, respectiv cap. 6 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

h) cheltuieli aferente marjei de buget şi pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preţ în cuantum de 50% din valoarea prevăzută la cap. 7 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

i) taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile în care, potrivit prevederilor legale în vigoare, aceasta nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice mijloace.

(2) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de active corporale sunt eligibile dacă activele achiziţionate sunt noi.

(3) AFM finanţează cheltuieli eligibile contractate după aprobarea cererii de finanţare şi realizate, recepţionate şi facturate după încheierea contractului de finanţare.

(4) Prin excepţie de la alin. (3), pentru proiectele aprobate potrivit art. 15, AFM poate finanţa cheltuielile aferente realizării serviciilor de consultanţă şi proiectare realizate anterior încheierii contractului de finanţare.

(5) Sunt considerate cheltuieli neeligibile cele care nu sunt prevăzute la alin. (1), inclusiv cheltuielile bancare, respectiv comisioanele bancare, diferenţele de curs valutar etc.

            (6) Beneficiarul este obligat să susţină din surse proprii cheltuielile efectuate peste pragurile prevăzute la art. 7 alin. (3) şi cheltuielile declarate neeligibile de AFM.

 

Direcția Tehnică

Director Executiv

STANCIU Manuela

 

 

 

 

 

Serviciul Investiții

Șef serviciu

BUDAE Nicolae

 

Întocmit,

Consilier

TOMA Dan

                                                                            Deva, ______________2024

 

 

       INIŢIATOR PROIECT:                                        AVIZEAZĂ PENTRU LEGALITATE:

PRIMARUL MUNICIPIULUI DEVA          SECRETARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI  DEVA

  Nicolae-Florin Oancea                                                             Florina-Doris Visirin