România

România

Județul Hunedoara

Municipiul Deva

Municipiul Deva

Raport Serviciul programe de dezvoltare

ROMÂNIA                                                                            

JUDEŢUL HUNEDOARA                                                                                     

MUNICIPIUL DEVA

DIRECŢIA TEHNICĂ 

SERVICIUL PROGRAME DEZVOLTARE

 

 

 

RAPORT

la proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului local nr. 6/2019 privind aplicarea municipiului Deva la Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul “Stații de reîncărcare vehicule electrice în municipiul Deva”, cu modificările și completările ulterioare

 

            Serviciul Programe Dezvoltare din cadrul Direcției Tehnice, din aparatul de specialitate al primarului, analizând Referatul de aprobare prezentat de Primarul municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea pentru modificarea Hotărârii Consiliului local nr.6/2019 privind aplicarea municipiului Deva la Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul “Stații de reîncărcare vehicule electrice în municipiul Deva”, cu modificările și completările ulterioare, supune atenției următoarele:

În scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ, municipiul Deva a primit finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu în vederea realizării proiectului  “Stații de reîncărcare vehicule electrice în Municipiul Deva”.

În conformitate cu prevederile art.14 punctul h) al Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ, a fost aprobată Hotărârea Consiliului local nr. 6/2019, care prevede la articolul 2 următoarele:

“Se angajează să pună la dispoziție terenul pentru realizarea stațiilor de reîncărcare vehicule electrice, componente ale proiectului pe următoarele amplasamente și extrase de carte funciară care atestă regimul juridic al terenului:

  1. Stație de reîncărcare Parcare zona Telecabină - Extras CF 75414. Suprafața totală teren 885 mp, suprafața teren aferent investiției 44 mp. Terenul se învecinează:- la N: teren liber,- la E: str. Stadionului,- la V: teren liber, - la S: teren liber.
  2. Stație de reîncărcare Parcare str. M Averescu în fața Bisericii Ortodoxe - Extras CF 75434; suprafață totală teren 1301 mp, suprafață teren aferent investiției 41 mp. Terenul se învecinează: - la N: teren liber - parcare - la E: parcare - la V: trotuar str. M. Averescu - la S: teren liber parcare.
  3. Stație de reîncărcare Parcare piața Deva - Extras CF 62484; suprafață totală teren 7223 mp, suprafață teren aferent investiției 41 mp. Terenul se învecinează: - la N: teren liber parcare- la E: str. I. L. Caragiale - la V: trotuar - piața- la S: teren liber - parcare.”

            Pentru realizarea obiectivului de investiții menționat mai sus, este necesară relocarea pentru realizarea a două stații de reîncărcare pe două noi amplasamente, motivat de următoarele aspecte:

  1. Municipiul Deva are elaborată o documentație Plan Urbanistic Zonal, documentație care s-a finalizat și a fost recepționată și prin care se propune reabilitarea fundamentală a spațiului public de la poalele Cetății având la bază studiul vieții publice în formulă locală.

            Pe amplasamentul str.Stadionului - Parcare zona Telecabină, identificat prin CF nr. 75414 Deva, unde s-a prevăzut amenajarea a două locuri de parcare și montarea unei stații de reîncărcare vehicule electrice, precum și în zonele adiacente, se vor realiza conform Reglementărilor Urbanistice stabilite prin Plan Urbanistic Zonal, alei pietonale, piață pentru manifestări culturale și comerciale.

            Documentația Plan Urbanistic Zonal s-a aprobat în ședința Consiliului local al Municipiului Deva în data de 24.03.2022 prin Hotărârea Consiliului local nr.96/2022.

  1. Referitor la amplasamentul str.Mareșal Averescu - Parcare str.Mareșal Averescu, identificat prin CF nr.75434 Deva, unde s-a prevăzut amenajarea a două locuri de parcare și montarea unei stații de reîncărcare vehicule electrice:
    • Prin Hotărârea Consiliului local nr.498/2021 s-a aprobat documentația Plan Urbanistic Zonal „Reamenajare parc – Piața I. C. Brătianu – municipiul Deva”, care presupune reamenajarea parcului prin reconfigurarea aleilor, crearea unei piețe urbane, spații pentru socializare și odihnă, amenajări pentru circulația autovehiculelor - alei carosabile, parcări.
    • Conform Planurilor de Reglementări Urbanistice aprobate, s-a reconfigurat amplasarea locurilor de parcare în cadrul amplasamentului identificat prin CF nr. 75434 Deva. Prin această reconfigurare s-au limitat locurile de parcare.
    • Întrucât locurile de parcare s-au limitat, montarea unei stații de reîncărcare vehicule electrice și implicit blocarea a două locuri de parcare care să deservească destinației acesteia, ar conduce la un disconfort în zonă.
    • Deva, str.Avram lancu, identificat prin CF nr.78109, în zona blocului H3, din apropierea Parcului Municipal Deva. Amplasamentul este domeniu public în proprietatea Municipiului Deva.
    • Deva, Bulevardul Mihail Kogălniceanu, identificat prin CF nr.72387, în zona Centrului de Medicină Dentară. Amplasamentul este domeniu public în proprietatea Municipiului Deva.

“Se angajează să pună la dispoziție terenul pentru realizarea stațiilor de reîncărcare vehicule electrice, pe următoarele amplasamente și extrase de carte funciară care atestă regimul juridic al terenului:

  1. Stație de reîncărcare Parcare Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Extras CF 72387 Suprafața totală teren 26.642 mp, suprafața teren aferent investiției 41 mp. Terenul se învecinează: - la N: Ulpia Shopping Center,- la E: B-dul Decebal, - la V: B-dul 22 Decembrie, - la S: Centrul Privat de Medicină Dentară.
  2. Stație de reîncărcare Parcare str. Avram Iancu - Extras CF 78109; suprafață totală teren 14.736 mp, suprafață teren aferent investiției 41 mp. Terenul se învecinează: - la N: Parc Cetate, - la E: bloc H3, - la V: Casa Memorială Dr. Petru Groza, - la S: Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara.
  3. Stație de reîncărcare Parcare piața Deva – Extras CF 62484; suprafață totală teren 7230 mp, suprafață teren aferent investiției 41 mp. Terenul se învecinează: - la N: teren liber parcare - la E: str. I.L. Caragiale - la V: trotuar – piața - la S: teren liber - parcare.”

 

Având în vedere următoarele:

  • -        Ordinul nr.760 din 17 iulie 2018 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ , cu modificările și completările ulterioare,
  • -        Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 11/GES din 01.07.2020 înregistrat la Primăria Municipiului Deva sub nr. 52743 din 21.07.2020 și Actele adiționale nr. 1, 2 și 3 la contract;
  • -        Hotărârea Consiliului local nr.96/2022 privind aprobarea documentației Plan Urbanistic Zonal “Revizuire Plan Urbanistic Zonal – Zona Cetate Deva – Amenajare zonă pietonală Piața Cetății și zona adiacentă din municipiul Deva, generat de imobilul situat în intravilan, localitatea Deva, Piața Cetății și zona adiacentă”, 
  • -        Hotărârea Consiliului local nr.498/2021 privind aprobarea documentației Plan Urbanistic Zonal "Reamenajare parc - Piața I. C. Brătianu - municipiul Deva", generat de imobilul situat în intravilanul municipiului Deva, Piața I. C. Brătianu,
  • -        Notificarea Administrației Fondului pentru Mediu nr.049311 din 14.09.2022, înregistrată la Primăria Municipiului Deva cu nr. 91467/19.09.2022, prin care solicită a se prezenta Hotărârea de Consiliu local privind aprobarea modificării amplasamentului stațiilor de reîncărcare și acordul privind punerea la dispoziție a terenului pentru realizarea proiectului (suprafață, identificare, vecinătăți), cu indicarea documentului care atestă regimul juridic al terenului, în copie certificată „conform cu originalul” de către secretarul unității administrativ-teritoriale (conform art. 14, lit. h), pct. 2 din ghid),
  • -        Extrasele de Carte Funciară nr. 62484 - în suprafață totală teren de 7230 mp, nr. 78109 - în suprafață totală teren de 14.736 mp și nr. 72387 - în suprafața totală teren de 26.642 mp, 

În conformitate cu prevederile art.44 alin.1 si art.45 alin.1 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,

            În temeiul prevederilor art.129 alin.(2) lit. ”b” și lit. „d”, alin. (4) lit. ”d”, alin. (7) lit. „n”, art. 139 alin. (3) lit. ”a”,  precum și art.196 alin.1 lit. ”a” din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Supunem comisiilor de specialitate și plenului Consiliului local proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului local nr. 6/2019 privind aplicarea Municipiului Deva la Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ și aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul “Stații de reîncărcare vehicule electrice în Municipiul Deva”, cu modificările și completările ulterioare.

 

Direcția juridică și administrație publică locală

Director Executiv

MURA Oana

Direcția economică

Director Executiv

STOICA Claudia

 

 

Direcția Tehnică

Director Executiv

STANCIU Manuela

Serviciul Programe Dezvoltare

Șef Serviciu

CODRIN Mariana

 

 

Biroul Programe Dezvoltare

Șef Birou

PĂTRU Claudia

Întocmit,

Consilier

IACOB Anca