România

România

Județul Suceava

Comuna Șaru Dornei

Comuna Șaru Dornei

STATUTUL COMUNEI ȘARU DORNEI





  CAP. I
PREZENTAREA GENERALĂ A COMUNEI ȘARU DORNEI

ART. 1 (1) Comuna Șaru Dornei este:
  a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu;
  b) subiect juridic de drept fiscal;
  c) titulară a drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparţin domeniului public şi privat al acesteia, precum şi din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.
  (2) Comuna Șaru Dornei are sediul social în Comuna Șaru Dornei, la adresa: Com. Șaru Dornei, sat Neagra Șarului, nr. 138A, precum şi codul de înregistrare fiscală 4326884.
  (3) Însemnele specifice ale Comunei Șaru Dornei .Pe teritoriul comunei Șaru Dornei se folosesc, în condiţiile legii, următoarele simboluri:

a) locale:

- Sărbătoarea bujorului de munte în comuna Șaru Dornei

- Stema comunei Șaru Dornei – stabilită prin H.G. nr 1290 din 4 noiembrie 2003 privind aprobarea stemelor comunelor din judeţul Suceava, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul statut;

b)naţionale:

- Drapelul României (tricolor)

- Ziua Naţională a României – 1 Decembrie

- Imnul Naţional al Românie – „Deşteaptă-te române”

- Stema ţării – stabilită prin lege organică

c) europene:

- Drapelul Uniunii Europene

- Stema Uniunii Europene

- Imnul Uniunii Europene

- Ziua Uniunii Europene


  ART. 2 (1) Comuna Șaru Dornei are reşedinţa în Com. Șaru Dornei, sat Neagra Șarului, nr. 138A, jud. Suceava.
(2)  Comuna Șaru Dornei, județul Suceava se delimitează din punct de vedere teritorial astfel:

- În partea de E ne învecinăm cu comuna Panaci, primtr-o limită marcată de Vârful Rusului (1549 m) şi podul de la Ţaranu din Liniştea, continuând printr-o linie marcată de Şesul Dăneşti-Tinov-Poiana Paveleşti - la Ţarcani-la Păţeni-Bîtca Păţenilor-Şeştina Mare şi Mică-Feţele Bucinişului, până la Izvorul Călimanului în S-E.

- În partea de E - N-E ne desparte prin linie marcată de comuna Dorna Arini, începând din Vârful Rusului (1549 m) Ursărie, coborând pe Pârâul Plaiului până la intersectarea Drumului Judeţean nr. 174 şi Râul Neagra Şarului.

- În partea de N comuna Şaru Dornei se delimitează de oraşul Vatra Dornei urmând linia marcată a Pârâului Borcutului, Vârful Dealul Negru (1047 m), continuând pe creastă prin Pietrele Arse, până la izvoarele Pârâului Paltinu.

- În partea de N-V ne învecinăm cu comuna Poiana Stampei, judeţul Bistriţa Năsăud, judeţul Mureş, judeţul Harghita, urmând linia marcată a Vârfului Lucaciu , Pietrele Roşii, Poienile Monorenilor, Creasta Pietrosului Călimani – Iezer – Călimanii Cerbului.

  


(3) Comuna Șaru Dornei, județul Suceava are în componenţă un număr de 7 localităţi, care sunt amplasate după cum urmează:

a) Satul Neagra Şarului, care îndeplineşte funcţia de localitate de reşedinţă este amplasat pe Râul Neagra Şarului, la jumătatea distanţei dintre izvoarele acestuia şi vărsarea în Râul Bistriţa, la o depărtare de 16 Km. de mun. Vatra Dornei şi cuprinde în componenţa sa cătunele Şeştina, Cozăneşti, Faţa Dealului.

b) Satul Gura Haitii aşezat în partea de vest a satului de reşedinţă, la o distanţă de 9 km. de acesta. Tot pe valea Râului Neagra ,în imediata apropiere a căldării Călimanului, cuprinzând cătunele Băuca, Tăieturi, Runc şi Centru.

c) Satul Sărişor – situat la nord de satul de reşedinţă la o distanţă de 4 km. pe pârâul Sărişorul Negrii, într-o zonă de acces mai izolată, dar cu Şcoală cu clasele I-IV şi magazin mixt.

d) Satul Sărişoru Mare – este amplasat în partea de N-E faţă de satul de reşedinţă, la o distanţă de 11 km., pe valea Pârâului Sărişoru Mare şi Sărişorul Mic, cuprinzând cătunele, Sărişorul Mic, Andreieni, Chiriluşeni şi centru.

e) Satul Şaru Bucovinei este amplasat tot în partea de N-V a satului de reşedinţă, la o distanţă de 11 km., faţă de acesta cu case răsfirate pe versantul Delului Negru şi Pietrele Arse, precum şi parţial pe valea Râului Neagra. Cuprinde cătunele Moroşeni, Buzileni şi centru.

f)Satul Şaru Dornei fostă reşedinţă a comunei Şaru Dornei este situat la N-E faţă de satul de reşedinţă, Neagra Şarului, amplasat pe râul Neagra Şarului de de-a lungul D.J.174. Se găseşte la o distanţă de 6 km. faţă de satul Neagra Şarului.

g) Satul Plaiu Şarului este amplasat pe D.J.174 la o distanţăde 8 km faţă de satul Neagra Şarului, prin care se face accesul către comuna Dorna Arini şi mun. Vatra Dornei.

  (4) Comuna Șaru Dornei, județul Suceava, potrivit legislaţiei privind amenajarea teritoriului naţional, are rangul IV.
(5) Prezentarea grafică şi descriptivă, respectiv suprafeţele intravilanului şi extravilanului pe fiecare dintre localităţile menţionate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut.

  ART. 3 (1) Comuna Șaru Dornei, județul Suceava dispune de o reţea hidrografică formată din râul Neagra Șarului și afluienții săi.

(2) Pe teritoriul comunei Șaru Dornei, județul Suceava se regăsesc o floră şi faună diverse.

(3) Comuna Șaru Dornei, județul Suceava dispune de o mare diversitate de soluri.

  (4) Resursele de subsol ale comunei Șaru Dornei, județul Suceava sunt formate din:

a)Ape minerale carbogazoase;

b)Mangan;

c)Zăcămant de sulf în Masivul Calimani;

d) alte resurse

   (5) Denumirea Râului și afluenților, a faunei, florei și obiectivelor turistice de pe raza teritorială a comunei Șaru Dornei se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut 

  ART. 4 (1) Comuna Şaru Dornei este atestată istoric în documente scrise din anul 1630.

(2) Evoluția istorică a comunei Șaru Dornei se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut. 

ART. 5 (1) Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Șaru Dornei se ridică la 3.910 locuitori.

(2) Componența și structura populației comunei Șaru Dornei, defalcate inclusiv pe localități componente, se regăsește în anexa nr. 5 la prezentul statut. 

 (3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 






  CAP. II
   Autorităţile administraţiei publice locale

   

ART.6(1) Autorităţile administraţiei publice locale sunt:

a) Consiliul Local al Comunei Șaru Dornei, reprezintă autoritate deliberativă de la nivelul comunei Șaru Dornei. Consiliul Local al comunei Șaru Dornei este format din 13 membri;

b) primarul comunei Șaru Dornei, ca autoritate executivă;

c) La nivelul comunei Șaru Dornei, consiliul local a ales un viceprimar, numele acestuia fiind Crăcană Liviu-Ilie.
 (2) Apartenenţa politică a consilierilor locali este următoarea:

a) Partidul Național Liberal - 8 Consilieri

b) Partidul Mișcarea Populară – 2 Consilieri

c) USR PLUS – 1 Consilier

d) Partidul Social Democrat – 2 Consilieri.


(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Șaru Dornei s-a constatat prin Ordinul Prefectului judeţului Suceava nr. 633 din data de 16.10.2020.

  (4) Componenţa nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleşilor locali, precum şi apartenenţa politică a acestora, începând cu anul 1992, sunt prevăzute în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut, după caz.

  ART. 7 (1) Autorităţile administraţiei publice locale au dreptul de a conferi şi retrage titlul de cetăţean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru comuna Șaru Dornei, județul Suceava.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale au dreptul de a conferi: 

- Distinctia “Diploma de onoare”;

- Distinctia “Diploma de fidelitate matrimoniala” (Distincția DIPLOMA DE AUR- familiilor domiciliate în comuna Șaru Dornei pentru împlinirea a 50 de ani de casatorie neîntreruptă și Distinctia DIPLOMA DE DIAMANT- familiilor domiciliate în comuna Șaru Dornei, pentru împlinirea a 75 de ani de casatorie neîntreruptă);

- Distincția “Diploma de centenar” pentru cetățenii comunei Șaru Dornei, la 100 de ani de viață împliniți.

(3) Criteriile potrivit cărora autorităţile administraţiei publice locale au dreptul de a conferi şi retrage titlul de cetăţean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum şi procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și a distincțiilor se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut.


  CAP. III
   Căi de comunicaţii

ART. 8Raza teritorială a comunei Șaru Dornei este tranzitată, de o singură rețea de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea I – Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: rețeaua rutieră; rețeaua de transport rutieră   este formată, potrivit  Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din: drumuri de interes județean,  drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8 la prezentul statut. 

CAP. IV

Principalele instituţii care îşi desfăşoară activitatea pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale


ART. 9(1)  Rețeaua școlară de la nivelul comunei Șaru Dornei, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde numărul total de unități de învățământ de stat și particular preuniversitar, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu. 

(2) Pe raza teritorială a comunei Șaru Dornei își desfășoară activitatea un număr total de  4 unități de învățământ de stat  preuniversitar.

(3) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut.

(4) Comuna Șaru Dornei susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011.

  ART. 10 (1) Pe raza teritorială a comunei Șaru Dornei, județul Suceava îşi desfăşoară activitatea trei instituții de cultură.

  (2) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut.

(3) Comuna Șaru Dornei participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.

ART. 11 (1) Pe raza teritorială a comunei Șaru Dornei se asigură asistență medicală profilactică și curativă și asistență medicală comunitară;

 (2) Comuna Șaru Dornei participă la finanțarea activităților de asistență  și de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii.

 (3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1)   se realizează, prin cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie 

 (4) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut.

ART. 12 (1) Pe raza teritorială a comunei Șaru Dornei, județul Suceava se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Comuna Șaru Dornei  asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 
(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de comuna Șaru Dornei se regăsește în anexa nr. 9.d la prezentul statut.


CAP. V
  Funcţiuni economice ale unităţii administrativ-teritoriale
 
  

ART. 13Principalele funcţiuni economice, capacităţi de producţie diversificate din sectorul secundar şi terţiar, precum şi din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut.



  CAP. VI
   Bunurile din patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale


ART. 14 (1) Patrimoniul comunei Șaru Dornei, județul Suceava este compus din bunurile mobile şi imobile care aparţin domeniului public şi domeniului privat al comunei Șaru Dornei, județul Suceava, precum şi din totalitatea drepturilor şi obligaţiilor cu caracter patrimonial.

  (2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul comunei Șaru Dornei, județul Suceava, întocmit şi atestat prin Hotărârea Consiliului Local al comunei Şaru Dornei nr. 19 din 25.08.1999, cu modificările şi completările ulterioare şi aprobată prin HG nr. 1357/2001 privind atestarea domeniului public al județului Suceava, precum și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Suceava, cu modificările și completările ulterioare (Anexa 84 – inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al comunei Șaru Dornei), în conformitate cu prevederile art. 289 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, se găseşte în anexa nr. 11 la prezentul statut.

(3) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul comunei Șaru Dornei, județul Suceava se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică şi se publică pe pagina de internet a comunei Șaru Dornei, județul Suceava, în secţiunea dedicată acestui statut.

CAP. VII
   Serviciile publice existente

  

ART. 15 Serviciile comunitare de utilităţi publice furnizate la nivelul comunei Șaru Dornei, județul Suceava sunt, după caz:

  a) serviciul public de alimentare apă şi canalizare și serviciul public de salubrizare, furnizate de Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor în județul  Suceava;

 b)serviciul public de transport, furnizat de: Primăria comunei Șaru Dornei – transport școlar;

  ART. 16

 Transportul şi distribuţia energiei electrice de pe raza teritorială a comunei Șaru Dornei, județul Suceava sunt furnizate de E.ON Energie România, ENEL Energie S.A., Restart Energy One S.R.L. 

ART. 17

  Serviciul public de administrare a domeniului public al comunei Șaru Dornei este furnizat de: autoritățile administrației publice locale prin administrare directă și de OS Vatra Dornei, pentru fondul forestier.


  CAP. VIII
   Atribuirea şi schimbarea denumirilor de străzi, pieţe şi de obiective de interes public local


  ART. 18 (1) Comuna Șaru Dornei, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, pieţe şi de obiective de interes public local, precum şi pentru obiective şi instituţii de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

  (2) În situaţia în care, prin proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalităţi ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate şi avizate de comisia de atribuire de denumiri judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Schimbarea denumirilor instituţiilor publice şi a obiectivelor de interes judeţean, se face prin hotărâre a consiliului judeţean, cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate instituţiile şi obiectivele în cauză, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
  

CAP. IX
   Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele şi organizaţiile nonguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială


ART. 19 (1)Comuna Șaru Dornei, județul Suceava realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizaţii neguvernamentale, asociaţii şi cluburi sportive, instituţii culturale şi artistice, organizaţii de tineret, în vederea finanţării şi realizării unor acţiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunităţii.

(2) Comuna Șaru Dornei, județul Suceava acordă o atenţie deosebită proiectelor culturale şi educative cu caracter local, regional, naţional, european şi internaţional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unităţii administrativ- teritoriale.

(3) Comuna Șaru Dornei, județul Suceava poate acorda finanţări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Lista cu denumirea principalelor organizaţii neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea pe raza teritorială a Comunei Șaru Dornei, județul Suceava se regăseşte în anexa nr. 11 la prezentul statut.

  ART. 20 (1) Pe teritoriul Comunei Șaru Dornei, județul Suceava îşi desfăşoară activitatea 6 partide politice sau organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, înfiinţate în condiţiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Lista partidelor politice care îşi desfăşoară activitatea în Comuna Șaru Dornei, județul Suceava se găseşte în anexa nr. 11 la prezentul statut.

ART. 21 (1) În Comuna Șaru Dornei, județul Suceava îşi desfăşoară activitatea următoarele culte religioase: 
a)ortodox

b) romano-catolic;

c) penticostal;

d) adventist de ziua a sapte;

e) altă religie.

(2) Lista cu denumirile lăcaşelor aparţinând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăseşte în anexa nr. 11 la prezentul statut.


CAP. X
  Participare publică
 

  ART. 22 Populaţia din comuna Șaru dornei, județul Suceava este consultată şi participă la dezbaterea problemelor de interes local sau judeţean, după caz, astfel:

  a) prin intermediul referendumului local, organizat în condiţiile legii;

b) prin intermediul adunărilor cetăţeneşti organizate pe sate, în mediul rural, şi pe cartiere şi/sau zone ori străzi, în mediul urban, după caz;

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative;

d) prin participarea la şedinţele consiliului local sau judeţean, după caz;

e) prin alte forme de consultare directă a cetăţenilor, stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al consiliului.

ART. 23 (1) În funcţie de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare şi validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare sau ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

(2) Referendumul local se poate organiza în toate satele şi localităţile componente ale comunei sau oraşului ori numai în unele dintre acestea.

CAP. XI

Cooperare sau asociere


 ART. 24 - Comuna Șaru Dornei se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare. 

 ART. 25. - (1) Comuna Șaru Dornei aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

 (2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Șaru Dornei se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 


  CAP. XII
  Dispoziţii tranzitorii şi finale
 

ART. 26 Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Șaru Dornei nr. ……………………..... .

  ART. 27 Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului .Comunei Șaru Dornei, județul Suceava sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorităţii deliberative.

  ART. 28 Prezentul statut şi anexele acestuia, cu excepţia celei prevăzute la art. 33 se actualizează, în funcţie de modificările şi completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora.

ANEXA 1.a la statutul Comunei Șaru Dornei

Modelul stemei comunei Șaru Dornei, județul Suceava














   





































ANEXA 2 la statutul Comunei Șaru Dornei


P rezentarea grafică şi descriptivă, respectiv suprafeţele intravilanului şi a extravilanului pe fiecare dintre localităţi







ANEXA 3 la statutul Comunei Șaru Dornei

 
Hidrografia, flora, fauna,obiective turistice şi tipul solurilor de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale


Din punct de vedere geografic, comuna Şaru Dornei este aşezată într-o depresiune tipic intramontană – Depresiunea Dornelor – subdiviziunea Neagra-Şarul-Panaci, la altitudinea minimă de la confluenţa pârâului Borcut cu râul Neagra Şarului şi altitudinea maximă în zona satului. Pe teritoriul comunei regăsim şi altitudinea maximă în Pitrosul Călimanilor, respectiv – 2102 m.

Climatul în zonă este de tip montan, cu temperaturi medii anuale de 5 grade, a lunii iulie de 17 grade C, iar a lunii ianuarie de – 6 grade C. 

Faţă de alte regiuni ale ţării situate la aceeaşi altitudine, aici se înregistrează temperaturi medii anuale mai scăzute. Aceasta se datorează atât latitudinii superioare de 47° 20” latura nordică cât şi poziţiei sale de depresiune montană. Aceşti factori explică creşterea viguroasă a pădurilor de molid, existenţa suprafeţelor cu fâneţe şi păşuni, care determină ca ocupaţie de bază a locuitorilor, creşterea animalelor.


I. Hidrografia Comunei Șaru Dornei, județul Suceava aparține țn totalitate Bazinului hidrografic al râului Bistrița , care drenează întreaga rețea hidrografică din zonă prin afluenții săi al căror debit este în strânsă legătură cu distribuirea precipitațiilor. Creșterea debitelor au loc la sfarșitul primăverii și începutul verii, iar scăderea lor la sfârșitul toamnei și în timpul iernii. Sunt ani în care cursurile de apă prezintă viituri determinate de frecvența și intensitatea ploilor torențiale (cazul anului 1991) și mai rar de apele provenite predominant din topirea zăpezilor.

Pâraiele din versantul Nordic si NE stic al Calimaniului se varsa in Râul Bistrița in aval de Vatra Dornei prin Paraul Neagra dupa ce se uneste cu paraul Calimaniului in zona comunei Saru Dornei. Izvoarele afluentilor care se varsa in Neagra delimiteaza marele crater (caldeira) al Calimaniului. Dintre acesti afluenti mentionam urmatoarele paraie: Retitis,Pietricelul,Dumitrelul,Tarnita,Paltinul,Harbei,Bauca,Tiganului si paraul Haitei care se uneste cu Neagra in amonte de Gura Haitii.

Pârâul Neagra patrunde apoi prin depresiunea Sarului,colecteaza apele ce vin de pe versanti, se uneste apoi cu Calimanelul si se varsa in Bistrita.De mentionat ca paraiele de pe versantul NEstic al Calimaniului sunt colectati de paraul Calimanel.


  II. Flora Comunei Șaru Dornei este reprezentată, în principal, de specii din familia coniferelor cu specii arboricole de: brad, larice, zâmbru, tisă, pin de pădure. Varfurile cele mai inalte sunt invadate de jneapan(Pinus Montana), care este principalul reprezentant, pioner indraznet al coniferelor, în asociație cu ienuparul(Juniperus Sibirica), iar spre poale apare crinul de munte (Alnus Viridis) salcea capreasca(Salix Retusa ), scorușul de munte (Sorbus Montana).

Golurile dintre jnepeni prezintă o floră bogată interesantă și tipică zonei alpine: afinul(Vaccinium Myrtilus), vuietoarea(Empetrium Nigrum), salcia pitica(Salix Erbaceea), strigoaia(Veratrum Album), omagul(Aconitum Moldavicum), arnica(ArnicaMontana), smardar(Rhododendrum Kotskhyi) și zmeura(Rubus Idaeus).

Pajiștile alpine se întâlnesc începând de la altitudinea de 1650 m în sus, dezvoltandu-se în areale discontinue, insulare ,fiind formate din asociație de firuță (Poa Alpina), rogoz(Carex curvula), rusulița(Heracium Aurentiacum), ghințură (Gentiana Nivalis), clopoței(Campanula Alpina), părul porcului sau țepoșică(Nardus Stricta). Aceasta din urmă fiind ocolită de animale și s-a înmulțit dominând plantele furajere valoroase micșorând valoarea nutritivă a pajiștilor.

Fanețele și pășunile din depresiunea Șarului se constituie ca un brâu lat, discontinue în jurul munților ce avansează mai mult pe vai, fiind în general împădurite.

În componența floristică a acestora se întâlnesc următoarele plante: margarete(Chrysanthemum alpine), aglică (Filipendula Hexapetala), clopoței(Campanula Sibirica), porainic(Orghis Globosa), garofiță purpurie (diamthus Compactua) cicoare (Cichorium intybus), brândușă(Colcolycum autumnale), pastita(Anemoneanum culoides), nu mă uita (Myosotis Silvatica), floarea studentului sau șopârlița alba(Parnassia Polistris), viorele (Viola Canina).

La trecerea dintre pajiști și păduri apar o serie de arbuști ca: scorușul(Sorbus aria), măcieșul(Rosa spinossi sima), păducelul (Crategus Oxicantha) și alunul(Corylus avellana).

O caracteristică a masivului Călimani o constituie prezența mlaștinilor cu turbă de tipul celor de la Șaru Dornei și Neagra Șarului cunoscută sub denumirea de tinoave(mlastini ologotrofe).Vegetația întâlnită aici este specifică și anume: roua cerului(Drosera Rotundifolia), istratelul de balta (utricularea Vulgaris), trifoistea (Menyanthes trifoliata), vârtejul pământului(Pedicularis Sceptrum Calorinum), mesteacănul pitic(Betula Humilis Schranu), ruginarea (Adromeda Polifolia), buncărărița (Eriophorum Augustifolium honck), poroinicul (Orchis Palustris ) și pinul(Pinus Silvestres).


  III. Fauna care trăieşte pe teritoriul comunei Șaru Dornei, județul Suceava este reprezentată, în principal, de următoarele specii: ursul(Ursus arctos arctos), căprioara(Capriolus capriolus), râsul(Felix lyncs), porcul mistreț(Sus scrofa), vulpea(Vulpes vulpes), bursucul sau viezurele(Meles meles), sporadic apare si iepurele(Lepus europaeus), veverita(Sciurus vulgaris), cerbul(Cervus elaphus), jderul(Martes martes) și lupul (Canis lupus).

Dintre păsările de munte care trăiesc la mari înalțimi sunt: cocoșul de munte sau cocoșul de sihlă sau goinacul (Petraeo urugallus),cocoșul de mesteacăn (Lyrulus tetrix), ferunca sau găinușa (Tetrstes bonasia rupestris), cinteza alpină(Montifrigila nivalis), cojoaica(Certhaia familiaris) si uliul (Accipiter gentilis).


IV. Obiective turistice în comuna Șaru Dornei:

- Parcul Național Călimani

Situat în munții Călimani și inluzând cel mai mare crater vulcanic din România cu un diametru de circa 10 km. ( stins în prezent) , Parcul Național Călimani are o suprafață totală de 24041 ha și cuprinde următoarele zone : 

Rezervația Științifică de Jnepeniș cu Pinus Cembra;

Rezervația Lacul Iezer;

Rezervația Geologică 12 Apostoli.

Masivul Călimani, edificiu vulcanic cu o suprafață de aproximativ 2000 km², revărsat pe aproape 60 km de la vest la est, constituie o uriașă barieră andezitică situată între Moldova și Transilvania, de unde drumurile duc spre crestele înalte ale "furnalului" adormit de veacuri.
 Munti de natură vulcanică, Călimanii reprezintă cel mai mare crater vulcanic (stins in prezent), cu un diametru de circa 10 km. Până la atingerea înălțimilor de peste 2000 de metri (Vf. Pietrosu, Vf. Retitis, Vf. Calimani Izvor) vom întâlni vegetație bogată, reprezentată în principal de zâmbru, jneapan, molid și bujor de munte.

Unicitatea Parcului Național Călimani o conferă și incinta fostei Exploatări Miniere Călimani a cărei peisaj selenar pierde pe zi ce trece în lupta sa cu natura, vegetația din zonă acaparând aici, treptat, metru cu metru dezastrul natural produs de inconștiența umană. 

Până la finalizarea unei rețele de mici pensiuni prin care gospodarii să intre în sistemul turismului rural montan, ecologic și cultural, amatorii de drumeții se pot încumeta pe trasee turistice marcate și care duc în locuri de o frumusețe naturală deosebită:

Neagra Șarului – 12 Apostoli( 4-5 ore);

Neagra Șarului – 12 Apostoli - Vârful Pietrosul la 2102 m (7- 8 ore);

Neagra Șarului – Poiana Tăiturii – Băuca – Călimanul Cerbului – Izvorul Călimanului , la 2031 m (5 -6 ore);

Neagra Șarului – Sărișorul Negrii – Șaru Bucovinei – Dealul Negru – Vatra Dornei (9 ore),

Neagra Șarului – Apa Rece (3 – 4 ore ).


- Rezervația de jnepeniș Pinus Cembra

Rezervația se întinde pe o suprafață de 384,2 ha și cuprinde pădurile și jnepenișurile situate la izvorul pârâului Neagra Șarului, înspre vârful Răchitiș, având ca limite : la vest șaua ce duce spre vârful Pietricelul, spre sud creasta Răchitiș, spre est arboretul de limită al amestecului molid - zâmbru iar spre nord o linie marcata ce atinge șoseaua care urcă la fosta mină din Calimani. Înafara de peisaj, rezervația prezintă o deosebită importanță științifică prin aceea că aici se gasește un arboret natural în amestec intim de molid si zâmbru, unic în țară și foarte rar in Europa. Aici zâmbrul are trunchiuri foarte bine conformate. În zona jnepenișului, zâmbrul prezintă înfurcări datorită intemperiilor ( vânturi puternice, ploi abundente, ninsori masive, geruri) specifice limitei altitudinale de vegetație. Interesantă în acest perimetru este și prezența arinului care fixează bine solul precum și prezența scorușului ce vegetează bine chiar pana la cota 1880. Un fapt demn de remarcat este arbustul ocrotit ce apare frecvent in jnepenișuri sau pe soluri de natură vulcanică : smandarul ( Rhododendron Kotsckyi ) care colorează în roșu aprins covorul vegetal.


- Rezervatia 12 Apostoli

Creasta care formează cumpăna apelor dintre bazinele pâraielor Neagra Șarului respectiv Poiana Negrii și coboară dinspre Călimani peste culmile Tamău și Pietrele Roșii, adăpostește multe figuri zoo și antromorfe care sunt parcă ” sculptate” de intemperiile ce au avut loc de-a lungul timpului, constituite din fragmente de lava cimentată.

 Grupul de stânci 12 Apostoli ce formeaza rezervația este cel mai important și cuprinde numeroase ” sculpturi” ce atrag vizitatorii în zona, ca de exemplu, în partea de nord figura unui moș cu barbă, spre sud figura unui bătrân, etc. Aceste forme stâncoase au inspirat atât folclorul local cât și cultul religios ortodox. Numeroase dintre aceste minunății au nume atât folclorice cât și religioase. Mari personalități au publicat lucrări despre această zonă a Munților Călimani, unii emițând chiar teorii ce amintesc de culturile megalitice.


- Rezervația Tinovu Șaru Dornei

Este localizată înainte de intrarea în localitatea Neagra Șarului, în apropiere de șoseaua ce duce la Gura Haitii. .... 

Elemente caracteristice: turbarie acidă, saracă în nutrienti minerali, alimentată și menținută de apa pluvială. Fondul vegetației îl alcătuiește mușchiul arctic de tipul Sphagnum, peste care în condiții austere de troficitate s-a dezvoltat un arboret cu o consistență plină de pin silvestru (Pinus silvstris forma turfosa) pe un strat de turbă.


- Monumentul Troița

Se află în incinta Bisericii Sf. Dimitrie, biserică construită între anii 1854 - 1856. Monumentul este ridicat în memoria fiilor comunei, căzuți la datorie pentru apărarea gliei străbune în razboiul reîntregirii neamului si neatârnării statului român ( 1916 - 1918 ).



























ANEXA 4 la statutul Comunei Șaru Dornei




  Datele privind înfiinţarea comunei Șaru Dornei, județul Suceava, prima atestare documentară, precum şi evoluţia istorică




Comuna Şaru Dornei este atestată istoric în documente scrise din anul 1630, fiind situată în străvechea vatră a Ţării Dornelor, locuită de „urmaşi ai luptătorilor dinaintea descălecării (1330 n.n), cu săteni ai timpurilor legendare şi eroice care se deosebesc de locuitorii de la şes atât prin obiceiurile lor, cât şi prin modul în care se prezintă”. Dinamica evenimentelor istorice prin care au trecut gospodarii din Şaru Dornei este deosebit de complexă, de la străvechea calitate de răzeşi liberi şi proprietari de drept natural a unor mari suprafeţe de teren arabil, fâneţe, păşune şi forestier, la cea de dezmoşteniţi prin voie domnească, constrângere boierească sau regim comunist.

Printre primele atestări documentare poate fi amintit documentul din 1630 prin care Moise Moghină întăreşte Mănăstirea Voroneţ cu o branişte în munţii Câmpulungului şi întâlnim toponimele: Dealul Şarului, Neagra, Ialoviţa, Muntele Pinului, Colbul, Cotârgaşi.

Teodor Bălan, un cunoscut cercetător al istoriei localităţilor dornene, apreciază că acestea datează din anii 1595 – 1600, deşi alte atestări documentare şi mai ales tradiţia orală atestă că majoritatea sunt mult mai vechi, între care sunt amintite satele: Candreni, Şăreni şi Iacobeni. Pentru amatorii de legendă, Şaru Dornei îşi află denumirea în legenda Dornei care spune că Dragoş Vodă, trecând din Maramureş prin pasul Prislop pe Valea Bistriţei Aurii, ar fi poposit la Iacobeni. La o vânătoare pe muntele Ouşorul, a rănit o căprioară şi în urmărirea ei, a cunoscut-o pe frumoasa Dorina, de care s-a îndrăgostit.

Revenind după câţiva ani la căsuţa ( vatra ) de pe malul apei Dorinei (Vatra Dornei ), Dragoş află că Dorina este plecată cu şirul de oi spre Muntele Călimani. Plecând în căutarea ei, Dorina nu îl recunoaşte, se ascunde şi este rănită de săgeata voievodului care crede că a dat peste o sălbăticiune. Astfel, mergând pe urma şirului Dorinei (Şaru Dornei ), Dragoş ar fi trăit ziua cea mai neagră ( Neagra Şarului ), atunci când şi-a ucis iubita.

Istoria localităţilor dornene, făcând parte din Ţara De Sus a Moldovei, începe să fie diferită pe plan social, economic şi cultural în perioada 1758 – 1918, deoarece locuitorii din Bucovina devin supuşi ai coroanei austriece, în timp ce Şaru Dornei şi Neagra Şarului au rămas în continuare sub administraţie moldovenească.

La 23 august 1800 slugerul Ion Negrea şi vornicul Gheorghe Tăutu primesc însărcinarea să stabilească hotarele moşiei cuprinzând satele de răzeşi: Dorna Arini, Şaru Dornei şi Păltinişul, pe care domnitorul C. Ipsilanti le dăruieşte fiului său Alexandru Ipsilanti, conducătorul de mai târziu al mişcării eteriste printr-un hrisov din 6 august 1800. Hotărnicirea s-a făcut la 15 noiembrie 1800 şi la 6 ianuarie 1801, fiind aprobată de către Divanul Moldovei.













  


ANEXA 5 la statutul Comunei Șaru Dornei
   

Componenţa şi structura populaţiei comunei Șaru Dornei, județul Suceava, defalcate pe localităţi componente 


Populația comunei Șaru Dornei defalcat pe localități componentela 1 aprilie 2021:


Nr. crt.

Localitatea

Total

1

NEAGRA SARULUI

1620

2

GURA HAITII

554

3

PLAIU SARULUI

204

4

SARISOR

201

5

SARISORU MARE

527

6

SARU DORNEI

545

7

SARU BUCOVINEI

321

Total la nivelul comunei

3972


Evoluţia populaţiei comunei Șaru Dornei este determinată de evoluţia indicatorilor demografici: natalitatea, fertilitatea şi mortalitatea, precum şi de cea a fenomenului de migraţie. Acesta din urmă a avut un rol esenţial, atât prin prisma relaţiilor stabilite cu centrele urbane aflate în proximitate şi cu comunele învecinate, cât şi sub aspectul migraţiei externe .

Anul

1992

2002

2011

2016

Populatie

4227

4327

3972

4238

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Șaru Dornei se ridică la 3.972 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.327delocuitori.

Conform datelor statistice în anul 2016 populaţia comunei Șaru Dornei era de 4238 locuitori, înregistrându-se o uşoară creştere faţă de anii anteriori.

Structura pe grupe de vârstă a populaţiei comunei atestă faptul că structurile demografice sunt afectate de procesul de îmbătrânire. Grupa populaţiei tinere, cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani, la recensământul din 2011, era de 626 locuitori, reprezentând 15,76% din total, fiind sub pragul de 30%, ce marchează începutul degradării structurilor demografice dintr-un teritoriu din cauza procesului de îmbătrânire.

Structura etnică a populaţiei comunei Șaru Dornei în urma ultimului recensământ, din 2011, era destul de omogenă, majoritatea locuitorilor, în proporţie de 98%, fiind reprezentată de români, urmată de maghiari (0,07%). Pentru 1,76% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97%), dar există și minorități de adventiști(0,33%),romano-catolici (0,25%), penticostali (0,22%). Pentru 1,73% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.












ANEXA 6.a la statutul Comunei Șaru Dornei

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor de primari de la nivelul comunei Șaru Dornei, precum şi apartenenţa politică a acestora, începând cu anul 1992


PRIMAR 

a) mandatul 1992-1996


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1

NEGREA STELIAN

27.11.1949

FSN



b) mandatul 1996-2000


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

NEGREA STELIAN

27.11.1949

PDSR



c) mandatul 2000-2004


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

IORDACHE IOAN-CĂTĂLIN

31.10.1971

PNR



d) mandatul 2004-2008


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

IORDACHE IOAN-CĂTĂLIN

31.10.1971

PSD


   

e) mandatul 2008-2012


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

IORDACHE IOAN-CĂTĂLIN

31.10.1971

PDL



f) mandatul 2012-2016


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

IORDACHE IOAN-CĂTĂLIN

31.10.1971

PDL







g) mandatul 2016-2020


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

IORDACHE IOAN-CĂTĂLIN

31.10.1971

PDL



h) mandatul 2020-2024


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioada

0

1

2

3

4

1

IORDACHE IOAN-CĂTĂLIN

31.10.1971

PNL








































ANEXA 6.b lstatutul Comunei Șaru Dornei



Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor de consilieri locali de la nivelul comunei Șaru Dornei, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992



  I. CONSILIERI LOCALI 

a) mandatul 1992-1996


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioadă

Obs.

0

1

2

3

4

1

SILEA DUMITRU

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

2

DASCĂLU EMIL

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

3

PETROVICI ELENA

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

4

GRIGORAȘ PETRU

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

5

PAȚA MARGARETA

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

6

RUSCANU VASILE

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

7

CHIRILUȘ AUREL

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

8

OLTEANU NICOLAE

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992 - 1996

-

9

SFÎCA MIHAI

Frontul Salvării Naționale

20.02.1992

- ales viceprimar, pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dlui URSU VASILE pe perioada exercitării mandatului de viceprimar (02.04.1992 - 1996)

10

PAȚA VASILE

Partidul Național Liberal 

20.02.1992 - 1996

-

11

CRISTE EUGEN

Partidul Național Liberal 

20.02.1992 - 1996

-

12

ȚARCĂ MARIA-GABRIELA

Partidul Național Liberal 

20.02.1992 - 1996

-

13

POPESCU IOSIF

Partidul Național Liberal 

20.02.1992 - 1996

-










b) mandatul 1996-2000


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

2

3

4

1

OLTEANU NICULAI

Partidul Democrației Sociale din România

17.06.1996 - 2000

-

2

SFÎCA MIHAI

Partidul Democrației Sociale din România

17.06.1996 - 2000

-

3

PAȚA MARGARETA

Partidul Democrației Sociale din România

17.06.1996 - 2000

-

4

IORDACHE GHEORGHE

Partidul Democrației Sociale din România

17.06.1996 - 2000

-

5

JUNCU IOAN

Partidul Democrației Sociale din România

17.06.1996 - 2000

-

6

MORARU CONSTANTIN

Uniunea Salvați România

17.06.1996 - 2000

-

7

DRANCĂ GHEORGHE

Uniunea Salvați România

17.06.1996 – 26.06.1997

-

8

BUZILĂ GHEORGHE

Uniunea Salvați România

17.06.1996 – 26.06.1997

-

9

PAVEL VIORICA

Partidul România Mare

17.06.1996 – 2000

-

10

DASCĂLU CONSTANTIN

Partidul România Mare

17.06.1996 – 2000

-

11

MELINTE IOAN

Partidul România Mare

17.06.1996 – 2000

-

12

MARIAN-ȚARCĂ MARIA-GABRIELA

Convenția Democrată Română

17.06.1996 – 2000

-

13

DĂNILĂ ILIE

Convenția Democrată Română

17.06.1996 – 2000

-





















c) mandatul 2000-2004


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

3

4

5

1

CHIRILUȘ AUREL

Partidul Național Român

28.06.2000 - 2004

-

2

LOSTUN MARIA

Partidul Național Român

28.06.2000 - 2004

-

3

MARIAN-ȚARCĂ MARIA-GABRIELA

Partidul Național Român

28.06.2000 - 29.03.2002

la data de 29.03.2002 i-a încetat mandatul, iar pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dlui JUNCU MIHAI pe perioada (29.03.2002 - 2004)

4

DĂSCĂLIȚA-ȚARCĂ PETRU

Partidul Național Român

28.06.2000 - 2004

-

5

DANEA LAURENȚIU

Partidul Național Liberal

28.06.2000 - 2004

-

6

SFÂCA EUGEN

Partidul Național Liberal

28.06.2000 - 2004

-

7

MORARU CONSTANTIN

Partidul Național Liberal

28.06.2000 - 2004

-

8

PAȚA MARGARETA

Alianța pentru România


28.06.2000 - 2004

-

9

ȚÎCȘA HARALAMPIE

Alianța pentru România


28.06.2000 - 22.06.2001

-ales viceprimar, renunță la funcția de consilier local, iar pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dlui GRIGORAȘ PETRU pe perioada 22.06.2001 - 2004

10

NEGREA STELIAN

Partidul Democrației Sociale din România

28.06.2000 - 2004

-

11

MORARU GHEORGHE

Partidul Democrației Sociale din România

28.06.2000 – 02.07.2000

la data de 02.07.2000 i s-a invalidat mandatul, iar pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dlui OLTEANU NICOLAI pe perioada (02.07.2000 - 2004)

12

ANDREI PETREA

Partidul România Mare

28.06.2000 - 2004

-

13

HUNIA IOAN

Convenția Democrată Română


28.06.2000 - 2004

-



d) mandatul 2004-2008


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

2

3

4

1

ȚÎCȘA HARALAMPIE

Partidul Social Democrat

18.06.2004 - 2008

-ales viceprimar, renunță la funcția de consilier local, iar pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dlui JUNCU MIHAI pe perioada 18.06.2001 – 21.01.2007 când i-a încetat mandatul de drept, prin deces, iar pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dnei ROȘU IULIA pe perioada 21.01.2007 - 2008

2

BUZILĂ GHEORGHE

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

3

OLTIANU NECULAI

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

4

GRIGORAȘ PETRU

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

5

AELENEI LAURENȚIA

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

6

CHIRILUȘ AUREL

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

7

VERDEȘESCU-BUZILĂ SANDU

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

8

AGRUMĂZASCĂI SORIN

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

9

VASILIU CORNELIU-EUGEN

Partidul Social Democrat

18.06.2004 – 2008

-

10

SFÂCA EUGEN

Partidul Național Liberal

18.06.2004 – 2008

-

11

NEGREA STELIAN

Partidul România Mare

18.06.2004 – 2008

-

12

PAȚA MARGARETA

Partidul Democrat

18.06.2004 – 2008

-

13

MELINTE MARCELA

Partidul Social Democrat

22.06.2004 – 2008

la data de 05.08.2005 i-a încetat mandatul prin demisie, iar pe locul rămas vacant este validat mandatul de consilier local al dlui SILEA DUMITRU pe perioada 05.08.2005 - 2008







e) mandatul 2008-2012


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

2

3

4

1

DASCĂLU EMIL

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 16.07.2009

la data de 14.09.2009 încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale mandatul de consilier local, prin demisie; la data de 06.08.2009 se validează mandatul de consilier local al dlui JUNCU IOAN pe perioada 05.08.2005 - 2008

2

AGRUMĂZASCĂI SORIN

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

3

AELENEI LAURENȚIA

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

4

PAȚA MARGARETA

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

5

GURĂU LUCREȚIA

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

6

CRĂCANĂ LIVIU-ILIE

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

7

VASILIU CORNELIU-EUGEN

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

8

GRIGORAȘ PETRU

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

9

SFÎCA EUGEN

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

10

ȚÎCȘA HARALAMPIE

Partidul Democrat Liberal

18.06.2008 – 2012

-

11

BUZILĂ GHEORGHE

Partidul Social Democrat

18.06.2008 – 2012

-

12

OLTIANU NECULAI

Partidul Social Democrat

18.06.2008 – 2012

-

13

SFÎCA CRISTIAN

Partidul Național Liberal

18.06.2008 – 2012

-
















f) mandatul 2012-2016


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

2

3

4

1

AELENEI LAURENȚIA

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-

2

AGRUMĂZASCĂI SORIN

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-

3

CRĂCANĂ LIVIU ILIE

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-

4

DASCĂLU EMIL

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 – 29.01.2013

la data de 29.01.2013 încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale mandatul de consilier local, prin demisie; la data de 15.03.2013 se validează mandatul de consilier local al dlui VASILIU CORNELIU-EUGEN, pe perioada 15.03.2013 - 2016

5

GURĂU LUCREȚIA

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-

6

IORDACHE TUDOR

Partidul Poporului – Dan Diaconescu

29.06.2012 - 2016

-

7

JUNCU IOAN

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-

8

MORARU CONSTANTIN

Uniunea Social Liberală

29.06.2012 - 2016

-

9

OANEA CRISTINEL TEOFIL

Uniunea Social Liberală

29.06.2012 – 10.09.2015

la data de 10.09.2015 i-a încetat mandatul de drept, prin deces

10

PAȚA MARGARETA

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-

11

RUGINĂ OCTAV

Uniunea Social Liberală

29.06.2012 - 2016

-

12

SFÎCA CRISTIAN

Uniunea Social Liberală

29.06.2012 - 2016

-

13

ȚÎCȘA HARALAMPIE

Partidul Democrat Liberal

29.06.2012 - 2016

-














g) mandatul 2016-2020


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

3

4

5

1

ANTONE GEORGIANA-ANTUSA

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

2

CRĂCANĂ LIVIU-ILIE

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

3

DASCĂLU IOAN-CLAUDIU

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 14.07.2016

la data de 14.07.2016 încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale mandatul de consilier local, prin demisie; la data de 06.01.2017 se validează mandatul de consilier local al dlui LOSTUN OVIDIU-DUMITRU, pe perioada 06.01.2017 - 2000

4

GURĂU LUCREȚIA

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

5

MEZDREA VALERIU

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

6

MORARU BOGDAN-MARCEL

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

7

PAȚA IONELA

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

8

RUGINĂ OCTAV

Partidul Social Democrat

22.06.2016 – 2000 

-

9

RUSU DRAGOȘ-ION

Partidul Social Democrat

22.06.2016 – 2000 

-

10

SFÎCA CRISTIAN

Partidul Social Democrat

22.06.2016 – 2000 

-

11

SZENTMIHALYI-DOBROVSCHI MARCEL

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

12

ȚÎCȘA HARALAMPIE

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-

13

URSU MIHAI

Partidul Național Liberal

22.06.2016 – 2000 

-













h) mandatul 2020-2024


Nr.

crt.

Nume și prenume

Apartenența politică

Perioada

Obs.

0

1

3

4

5

1

AIRINEI GHEORGHE

Partidul Mișcarea Populară

19.10.2020 - prezent

-

2

ANTONE GEORGIANA-ANTUSA

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-

3

BUZILĂ PATRICIA-ALEXANDRA

Partidul Mișcarea Populară

19.10.2020 - prezent

-

4

CRĂCANĂ LIVIU-ILIE

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-

5

DASCĂLU IOAN-CLAUDIU

Partidul Național Liberal

19.10.2020 – 22.10.2020

la data de 22.10.2020 încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale mandatul de consilier local, prin demisie; la data de 26.02.2021 se validează mandatul de consilier local al dlui  ȚARCĂ-SFÎCA VASILEpe perioada 26.02.2021 - prezent

6

GĂINĂ FLORINEL

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-

7

MIUȚĂ MELANIA

Alianța 2020 USR-PLUS

19.10.2020 - prezent

-

8

MORARU BOGDAN-MARCEL

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-

9

PAȚA IONELA

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-

10

RUGINĂ OCTAV

Partidul Social Democrat

19.10.2020 - prezent

-

11

SFÎCA CRISTIAN

Partidul Social Democrat

19.10.2020 - prezent

-

12

URSU MIHAI

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-

13

VIERIU SILVIU-TIBERIU

Partidul Național Liberal

19.10.2020 - prezent

-












ANEXA 7 la statutul Comunei Șaru Dornei
 
  

Procedura privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” al Comunei Șaru Dornei, județul Suceava și a altor titluri și distincții unor personalități cu merite deosebite,


ART. 1  Titlul de „Cetăţean de onoare al Comunei Șaru Dornei, județul Suceava, denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Comunei Șaru Dornei, județul Suceava.
ART. 2 Distincția “Diploma de onoare” se acordă: 

a) personalitatilor locale, nationale sau internationale care onoreaza prin vizita si diverse actiuni
 pozitive în viata
comunei Șaru Dornei;

b) personalitatilor care au rezultate concrete în activitatea de lobby privind interesele comunei Șaru Dornei si promovarea imaginii comunei Șaru Dornei

ART. 3 Distinctia “Diploma de fidelitate matrimoniala” (argint, aur, diamant)

(1) Distincția DIPLOMA DE AUR- familiilor domiciliate în comuna Șaru Dornei pentru împlinirea a 50 de ani de casatorie neîntreruptă.

(2) Distinctia DIPLOMA DE DIAMANT- familiilor domiciliate în comuna Șaru Dornei, pentru împlinirea a 75 de ani de casatorie neîntreruptă.

ART. 4 Distinctia “Diploma de centenar” pentru cetățenii comunei Șaru Dornei, la 100 de ani de viata împliniti. 

ART. 5 Titlul/Distincția se poate acorda la iniţiativa:

a) primarului;

b) consilierilor locali;

c) persoanelor juridice care îsi desfasoara activitatea în domeniul/domeniile în care s-a afirmat cel propus, cu conditia preluarii propunerii ca initiativa a primarului sau a unor consilieri locali;

d) oricaror persoane fizice sau juridice, cu conditia preluarii propunerii ca initiativa a primarului sau a unor consilieri locali;

e) unui numar de cel putin 5% din populatia cu drept de vot a orasului, cu respectarea cerintelor legale privind promovarea proiectelor de hotarâri din initiativă cetatenească;

 ART. 6 Acordarea Titlului/Distincției nu este condiţionată de cetăţenie, naţionalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenenţă politică.

ART. 7 Titlul/Distincția au următoarele caracteristici:

  a) sunt personale;

  b) sunt netransmisibile;

  c) reprezintă un drept al titularului;

  d) au valabilitate nedeterminată.

 ART. 8

  Sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalităţi care se găsesc în una din următoarele situaţii:

  a) personalităţi cu recunoaştere locală, naţională sau internaţională care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării comunei Șaru Dornei şi a imaginii acestuia;

  b) personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Șaru Dornei, în ţară şi străinătate;
   c) persoane care, prin acţiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat vieţile concetăţenilor lor, în comuna Șaru Dornei;

  d) persoane care, prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătăţire simţitoare a condiţiilor de viaţă a locuitorilor comunei Șaru Dornei;

  e) foşti deţinuţi politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a comunei Șaru Dornei în lume;

  f) sportivi din comuna Șaru Dornei care au obţinut rezultate deosebite în competiţii sportive internaţionale;

  g) alte situaţii stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al consiliului local, după caz.

  

ART. 9 Nu pot deţine Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situaţii:

   a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii, fapte penale;

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului;propunerea se va face după clarificarea situaţiei juridice.

ART. 10 (1) Persoanele prevăzute la art. 5 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la unitatea administrativ-teritorială respectivă.

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puţin următoarele înscrisuri:

  a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul);

  b) curriculum vitae (în original);

  c) certificat de cazier judiciar (în original);

  d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul).

  (3) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al unităţii administrativ-teritoriale proiectul de hotărâre de consiliu însoţit de referatul de aprobare şi dosarul prevăzut la alin. (2).

  (4) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (3) este înscris pe ordinea de zi a şedinţelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.

  (5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în şedinţă ordinară sau extraordinară.

  (6) Hotărârea privind acordarea Titlului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local.

  (7) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs.

 (8) Decernarea Titlului se face de către primarul comunei Șaru Dornei, în cadrul şedinţelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local al Comunei Șaru Dornei.

ART.11 Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează:

  a) preşedintele de şedinţă anunţă festivitatea ce urmează să se desfăşoare;

  b) primarul comunei Șaru Dornei prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii de Hotărâre a Consiliului Local;

  c) primarul comunei Șaru Dornei înmânează diploma de „Cetăţean de onoare al Comunei Șaru Dornei“ persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă;

  d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia;

  e) pot să ia cuvântul şi alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului;

  f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Șaru Dornei.

ART.12 Deţinătorii în viaţă ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice:

a) dreptul de a lua cuvântul în şedinţele Consiliului Local al Comunei Șaru Dornei la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate;

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Șaru Dornei sau în care acesta este coorganizator;

c) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea Consiliului Local al Comunei Șaru Dornei;

d) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local al Comunei Șaru Dornei.

ART.13 Drepturile prevăzute la art. 12 încetează în următoarele situaţii:

a) decesul titularului;

b) retragerea Titlului.

ART.14 Titlul se retrage în următoarele situaţii:

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilităţile prevăzute la art. 9 lit. a);

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură comunei Șaru Dornei, locuitorilor săi sau ţării.

ART.15 Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Șaru Dornei, după următoarea metodologie:

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Șaru Dornei de către persoanele menţionate la art. 5;

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local;

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 10 pentru dezbaterea candidaturii;

d) la şedinţa consiliului va fi invitat deţinătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa.

ART. 16 Cetăţenii de onoare au datoria de a promova imaginea comunei Șaru Dornei.

ART.17 Fiecare Cetăţean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuţă cu numele acestuia.

ART.18 Informaţiile publice referitoare la „cetăţenii de onoare“ vor fi publicate şi în format electronic pe pagina de internet a unităţii administrativ-teritoriale respective.

ART.19 Legitimarea cetăţenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul comunei Șaru Dornei





































ANEXA 8 la statutul Comunei Șaru Dornei
  

Reţeaua rutieră
 






A. Drumuri de interes judeţean 

  1  Drumul judeţean  DJ 174, cu o lungime de 3 km pe teritoriul teritoriul Comunei Șaru Dornei și DJ 174 F, cu o lungime de 15 km pe teritoriul teritoriul Comunei Șaru Dornei


   B. Drumuri de interes local 


   1. Drumuri comunale

  Pe teritoriul comunei Șaru Dornei, avem un număr de 20 drumuri comunale cu o lungime de 56 km.


   2. Drumuri vicinale 

 Pe teritoriul comunei Șaru Dornei, avem un număr de 4 drumuri vicinale cu o lungime de 8 km.





























ANEXA 9 la statutul Comunei Șaru Dornei

  Principalele instituţii din domeniul educaţiei, cercetării, culturii, sănătăţii, asistenţei sociale, şi altele asemenea
   


I. Instituţii din domeniul educaţiei şi cercetării
  

UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI FURNIZORII DE EDUCAȚIE


Unitățile de învățământ preuniversitar de stat de la nivelul comunei Șaru Dornei sunt:

a) ȘCOALA GIMNAZIALĂ NEAGRA ȘARULUI, unitate de învățământ cu personalitate juridică, cu niveluri de învățământ , primar și gimnazial, având codul de înregistrare fiscală 16037847 , sigiliu și cont deschis la Trezoreria Municipiului Vatra Dornei;

b) GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NEAGRA ȘARULUI, unitate de învățământ fără personalitate juridică, denumită structură școlară arondată, subordonată unității școlare de la lit. a), cu nivelul de învățământ preșcolar;

c) GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL ȘARU DORNEI, unitate de învățământ fără personalitate juridică, denumită structură școlară arondată, subordonată unității școlare de la lit. a), cu nivelul de învățământ preșcolar;

d) ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘARU DORNEI, unitate de învățământ fără personalitate juridică, denumită structură școlară arondată, subordonată unității școlare de la lit. a), cu niveluri de învățământ. primar și gimnazial.




II. CULTURĂ ȘI EVENIMENTE CULTURALE CU CARACTER TRADIȚIONAL

a) Căminul Cultural Neagra Șarului și Căminul Cultural Șaru Dornei - instituții publice de interes local înființate sub autoritatea consiliului local.

b) Biblioteca comunală Șaru Dornei - instituție publică de interes local înființată sub autoritatea consiliului local. 

În fiecare an, la jumătatea lunii iunie are loc, ” Sărbătoarea bujorului de munte”. Cu această ocazie se organizează anual o serie de manifestari inchinate bujorului de munte, floare inedita întâlnită la poalele munților Călimani, care timp de două săptămâni formează adevărate covoare unicat, cum nu se mai întalnesc în alte părți

În colaborare cu cele două școli se organizează evenimente culturale cu prilejul aniversării unor scriitori sau poeți de valoare națională.


III. Sănătate

1) Dispensarele medicale umane

Pe raza comunei există două clădiri cu destinație - dispensare medicale. Activitatea medicală este asigurată de doi medici de familie .


2) Cabinet medical veterinar

În comună există un cabinet medical veterinar care are ca obiectiv:

a) realizarea activităților sanitare-veterinare de interes public național, prevăzute în Programul acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie și combatere a bolilor la animale, de prevenirea transmiterii de boli de la animale la om și protecția mediului, aprobat prin Ordin al ministrului agriculturii și alimentației;

b) efectuarea acțiunilor de depistare, imunoprofilaxie și combatere, susținute financiar de către stat;

c) catagrafierea efectivelor de animale din gospodăriile populației;

d) apărarea sănătății animalelor și prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.


IV. ASISTENŢA SOCIALĂ


Serviciile sociale acordate de Compartimentul sistență Socială având drept scop exclusiv prevenirea și combaterea sărăciei și riscul de excluziune socială, sunt adresate persoanelor și familiilor fără venit sau cu venituri reduse, persoanelor fară adăpost, victimelor traficului de persoane, precum și persoanelor private de libertate.
 Unul dintre obiectivele generale cu privire la serviciile sociale existente pe plan local este promovarea transparenței și facilitarea accesului membrilor comunității la beneficii și servicii sociale, iar unul dintre obiectivele specifice este acordarea de prestații sociale beneficiarilor, cum ar fi :

- venitul minim garantat ( vmg- ajutorul social);

- alocația pentru susținerea familiei (asf);

- ajutorul de încălzire pentru beneficiarii de vmg;

- ajutorul de încălzire pentru populație în afară de cea care este beneficiară de vmg;

- alocație de stat pntru copii ;

- indemnizația lunare pentru persoanele cu handicap grav cu asistent personal ;

- încadrarea asistentului personal pentru persoanele cu handicap grav cu asistent personal ;

- indemnizația pentru creșterea copilului ( icc);

- stimulentul de inserție;

- stimulentul educațional pentru grădiniță ;

- sprijin pentru întocmirea dosarului necesar obținerii burselor din cadrul Programului Național ’’ Bani de liceu ’’;

- întocmirea documentațiilor necesare beneficiarilor din cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD;

- menținerea rolului Autorității Tutelare la nivel local;

- sprijinirea persoanelor vârstnice vulnerabile;

- indentificarea copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate;

- indentificarea copiilor aflați în dificultate.
























  ANEXA 10 la statutul Comunei Șaru Dornei

Principalele funcţiuni economice, capacităţi de producţie diversificate 
 
  din sectorul secundar şi terţiar, precum şi din agricultură



STRUCTURA ACTIVITĂŢILOR ECONOMICE

Nr. crt.

Domeniul de activitate principal: conform codificarii (Ordin 337/2007) Rev. Caen (2)

Număr agenți economici

0113 - Cultivarea legumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor

1

0141 - Creşterea bovinelor de lapte

31

0142 - Creşterea altor bovine

2

0150 - Activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor)

10

0161 - Activităţi auxiliare pentru producţia vegetală

3

0210 - Silvicultură şi alte activităţi forestiere

5

0220 - Exploatarea forestieră

5

0230 - Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană

4

0322 - Acvacultura în ape dulci

1

0811 - Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei

1

1039 - Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor n.c.a.

1

1051 - Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor

3

1089 - Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.

1

1413 - Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)

1

1610 - Tăierea şi rindeluirea lemnului

23

1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie, pentru construcţii

2

1624 - Fabricarea ambalajelor din lemn

2

2010 - Tăierea şi rindeluirea lemnului; impregnarea lemnului

3

2030 - Fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii

1

2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii

1

2512 - Fabricarea de uşi şi ferestre din metal

1

2593 - Fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanţuri şi arcuri

1

3101 - Fabricarea de mobilă pentru birouri şi magazine

1

3109 - Fabricarea de mobilă n.c.a.

4

3299 - Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a.

1

4120 - Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale

7

4312 - Lucrări de pregătire a terenului

2

4333 - Lucrări de pardosire şi placare a pereţilor

2

4520 - Întreţinerea şi repararea autovehiculelor

6

4619 - Intermedieri în comerţul cu produse diverse

1

4673 - Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare

2

4711 - Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun

17

4719 - Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare

2

4762 - Comerţ cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie, în magazine specializate8623 - Activităţi de asistenţă stomatologică

2

4773 - Comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate

1

4779 - Comerţ cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine

1

4781 - Comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe

1

4789 - Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse

1

4791 - Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet

1

4799 - Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor

1

4939 - Alte transporturi terestre de călători n.c.a

6

4941 - Transporturi rutiere de mărfuri

15

5211 - Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun

2

5224 - Manipulări

1

5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare

1

5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată

22

5523 - Alte mijloace de cazare

1

5552 - Alte unităţi de preparare a hranei

1

5590 - Alte servicii de cazare

6

5610 - Restaurante

2

5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente

1

5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor

11

6024 - Transporturi rutiere de mărfuri

2

7022 - Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management

6

7112 - Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea

3

7311 - Activităţi ale agenţiilor de publicitate

1

7490 - Alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice n.c.a.

1

7500 - Activităţi veterinare

1

8121 - Activităţi generale de curăţenie a clădirilor

1

8130 - Activităţi de întreţinere peisagistică

1

8551 - Învăţământ în domeniul sportiv şi recreaţional

1

8553 - Şcoli de conducere (pilotaj)

1

8559 - Alte forme de învăţământ n.c.a.

1

8623 - Activităţi de asistenţă stomatologică

1

9313 - Activităţi ale centrelor de fitness

1

9329 - Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a.

2

9602 - Coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare

3

9609 - Alte activităţi de servicii n.c.a.

1































ANEXA 11 la statutul Comunei Șaru Dornei 
  

I. Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în comuna Șaru Dornei



Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorități publice și stimulează participarea cetățenilor la scrutinuri, potrivit legii.


Partidele politice se pot organiza şi funcţiona la nivel naţional, la nivel local sau atât la nivel naţional, cât şi local, conform statutului propriu.


La nivelul comunei Șaru Dornei își desfășoară activitatea 6 partide politice, din care 4 sunt reprezentate în Consiliul Local, astfel:

a) Partidul Național Liberal;

b) Partidul Social Democrat;

c) Alianței USR-PLUS;

d) Partidul Mișcarea Populară (PMP);

e) Partidul Pro România;

f) Partidul Alianței Liberalilor și Democraților Europeni – ALDE.




  II.Lista cu denumirea lăcașelor aparținând cultelor religioase



Lăcașele de cult sunt Bunuri sacre, respectiv cele afectate direct și exclusiv cultului, stabilite conform statutelor proprii în conformitate cu tradiția și practicile fiecărui cult, dobândite cu titlu, sunt insesizabile și imprescriptibile și pot fi înstrăinate doar în condițiile statutare specifice fiecărui cult.


La nivelul comunei Șaru Dornei sunt 6 lăcașuri de cult, astfel:


Denumirea lăcaşului

Localitatea

Biserica Sf. Mucenic Dimitrie

Neagra Șarului

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Gura Haitii

Biserica Pogorarea Duhului Sfant

Șaru Dornei

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

Șaru Bucovinei

Biserica Pogorarea Duhului Sfant

Șaru Bucovinei

Mănăstirea Dornelor

Neagra Șarului














  

ANEXA 12 la statutul Comunei Șaru Dornei




  Lista cu denumirea înfrăţirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Șaru Dornei


I. INFRĂȚIRI

Comuna Șaru Dornei are acorduri de înfrățire, din anul 1990, cu comuna Witem - Olanda şi cu comuna Vielsalm – Belgia.


II. ASOCIERI

Comuna Șaru Dornei este membru al:

-Asociaţiei Comunelor din România;

-Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară de gestionare a deşeurilor în judeţul Suceava;

-Grupului de Acțiune Locală ”GAL BAZINUL DORNELOR”




















Documente

Părți integrante ale actului administrativ