România

România

Județul Galați

Comuna Scânteiești

Comuna Scânteiești

Statutul Comunei Scânteiești, județul Galați

 

CAPITOLUL I

Prezentarea generală a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 1. - (1) Comuna Scânteiești, Județul Galați este: 

a) persoană juridică de drept public, cu capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu; 

b) subiect juridic de drept fiscal; 

c) titulară a drepturilor și obligațiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparțin domeniului public și privat al acesteia, precum și din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condițiile legii. 

(2) Comuna Scânteiești, Judetul Galați, are sediul social în Satul Scânteiești, la adresa: Str. Scânteiei nr.16, precum și codul de înregistrare fiscală 3127093.

(3) Însemnele specifice ale Comunei Scânteiești sunt: 

a) stema în curs de aprobare;

b) steagul în curs de aprobare; 

c) imnul în curs de aprobare

 

Art. 2. - (1) Comuna Scânteiești are reședința în satul Scânteiești, str. Scânteiei, nr.16. 

(2) Comuna Scânteiești se delimitează din punct de vedere teritorial la nord-vest cu comuna Măstăcani, la nord cu comuna Fârțănești, la sud și sud-est cu comuna Frumușița, la vest și nord-vest cu comuna Cuca iar la est cu comuna Foltești.

(3) Comuna Scânteiești are în componență un număr de 2 localități, Fântânele și Scânteiești (reședința).

(4) Comuna Scânteiești potrivit legislației privind amenajarea teritoriului național, are rangul IV. 

(5) Comuna Scânteiești are suprafața de 5.024,07 ha. Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și extravilanului pe fiecare dintre localitățile menționate la alin. (3) sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul statut. 

Art. 3. - (1) Comuna Scânteiești dispune de o rețea hidrografică formată din: râuri, lacuri, mlaștini sau ape subterane, după caz. 

(2) Pe teritoriul comunei Scânteiești se regăsesc o floră și faună diverse. 

(3) Comuna Scânteiești dispune de o mare diversitate de soluri. 

(4) Denumirea și lungimea râurilor, lacurilor, mlaștinilor sau apelor subterane, denumirea faunei și florei de pe raza teritorială a Comunei Scânteiești se regăsesc în anexa nr. 3 la prezentul statut. 

 

 

Art. 4. - (1) Comuna Scânteiești  s-a înființat în anul 1924, prin reîmpărțirea teritorială a comunelor Foltești și Frumușița.  

(2) Prima atestare documentară a Comunei Scânteiești datează din anul 1572.

(3) Evoluția istorică a Comunei Scânteiești se regăsește în anexa nr. 4 la prezentul statut. 

 

Art. 5. - (1) Populația Comunei Scânteiești numără 2.510 locuitori (2011).

(2) Componența și structura populației Comunei Scânteiești, defalcate inclusiv pe localități componente, se regăsește în anexa nr. 5 prezentul statut. 

(3) Aspectele privind numărul populației se actualizează în urma recensământului în vederea respectării dreptului cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba lor maternă în relația cu administrația publică locală și cu serviciile deconcentrate. 

 

 

 

CAPITOLUL II

Autoritățile administrației publice locale

 

Art. 6. - (1) Autoritățile administrației publice locale sunt: 

a) Consiliul Local, reprezintă autoritate deliberativă de la nivelul Comunei Scânteiești. Consiliul Local al Comunei Scânteiești este format din 11 membri; 

b) primarul, ca autoritate executivă, în persoana domnului Ghiorghe BUTE; 

c) La nivelul Comunei Scânteiești, consiliul local a ales un viceprimar, în persoana doamnei Mariana GOLEANU. 

(2) Apartenența politică a consilierilor locali este următoarea: Partidul Social Democrat  - 5, Partidul Național Liberal - 4, PRO România – 1, Partidul Mișcarea Populară – 1.

(3) Constituirea Consiliului Local al Comunei Scânteiești s-a constatat prin Ordinul prefectului județului Galați  nr. 555/02.11.2020

(4) Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992, sunt prevăzute în anexa nr. 6.a la prezentul statut, respectiv în anexa nr. 6.b la prezentul statut, după caz. 

 

Art. 7. - (1) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Scânteiești. 

(2) Autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi certificatul de fiu/fiică al/a Comunei persoanelor fizice române sau străine pentru Comuna Scânteiești.

(3) Criteriile potrivit cărora autoritățile administrației publice locale au dreptul de a conferi și retrage titlul de cetățean de onoare persoanelor fizice române sau străine, precum și procedura aplicabilă pentru acordarea titlului și certificatului de fiu/fiică al/a comunei Scânteiești se regăsesc în anexa nr. 7 la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL III

Căi de comunicații

 

Art. 8. - (1) Raza teritorială a Comunei Scânteiești este tranzitată, după caz, de una sau mai multe dintre următoarele rețele de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I - Rețele de transport, cu modificările și completările ulterioare: 

a) rețeaua rutieră; 

b) rețeaua feroviară;

c) rețeaua navală;

d) rețeaua aeriană;

(2) Rețeaua de transport prevăzută la alin. (1) lit. a) este formată, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din drumuri de interes național, drumuri de interes județean și drumuri de interes comunal și poduri, după caz, astfel cum sunt prezentate în anexa nr. 8.a la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL IV

Principalele instituții care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale

 

Art. 9. - (1) Rețeaua școlară de la nivelul Comunei Scânteiești potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde numărul total de unități de învățământ de stat, acreditate, respectiv autorizate să funcționeze provizoriu, 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Scânteiești își desfășoară activitatea un număr total de 4 unități de învățământ de stat și  preuniversitar. 

(3) Unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1), sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Scânteiești, susține unitățile de învățământ și furnizorii de educație prevăzuți la alin. (1) potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011. 

 

 

 

Art. 10. (Art. 10. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Scânteiești, își desfășoară activitatea 2 (două) instituții de cultură. 

(2) Pe raza teritorială a Comunei Scânteiești se organizează manifestări culturale.

(3) Tipul și denumirea instituțiilor de cultură ori tipul și denumirea manifestărilor culturale se regăsesc în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

(4) Comuna Scânteiești, participă la finanțarea manifestărilor culturale de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

 

 

Art. 11. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Scânteiești, se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: 

a) asistență medicală profilactică și curativă; 

(2) Comuna Scânteiești, participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetele locale, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile și nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii. 

(3) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a) se realizează, dacă este cazul, prin: 

a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, 

(4) Lista cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală sunt prezentate în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

 

Art. 12.. - (1) Pe raza teritoriala a Comunei Scânteiești, se asigură servicii sociale definite potrivit art. 30 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Comuna Scânteiești, asigură cadrul pentru furnizarea serviciilor sociale prevăzute la alin. (1). 

(3) Lista cu tipul serviciilor sociale asigurate de Comuna Scânteiești, se regăsește în anexa nr. 9 la prezentul statut. 

Art. 13. - (1) Pe raza teritorială a Comunei Scânteiești, nu își desfășoară activitatea niciun club al copiilor, cluburi sportiv-școlare ori cluburi studențești, cluburi/asociații sportive, după caz. 

(2) Lista cu denumirea cluburilor prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 9 prezentul statut. 

 

 

CAPITOLUL V

Funcțiuni economice ale unității administrativ-teritoriale

 

Art. 14. - Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură sunt prevăzute în anexa nr. 10 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL VI

Bunurile din patrimoniul unității administrativ-teritoriale

 

Art. 15. - (1) Patrimoniul Comunei Scânteiești, este compus din bunurile mobile și imobile care aparțin domeniului public și domeniului privat al Comunei Scânteiești, 

(2) Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Scânteiești, se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică și se publică pe pagina de internet a Comunei Scânteiești în secțiunea dedicată acestui statut. 

 

 

CAPITOLUL VII

Serviciile publice existente

 

Art. 16.  - Serviciile comunitare de utilități publice furnizate la nivelul Comunei Scânteiești sunt: 

a) serviciul public de alimentare apă și canalizare furnizat de SC Apă Canal Galati ; 

b) serviciul public de salubrizare furnizat de Sc Leonmar SRL ;

c) serviciul public de iluminat asigurat de Primăria Scânteiești; 

d) serviciul voluntar pentru situații de urgență

 

Art. 17. - Transportul și distribuția energiei electrice de pe raza teritorială a Comunei Scânteiești sunt furnizate de Sistemul Energetic Național.


 

 

CAPITOLUL VIII

Atribuirea și schimbarea denumirilor de străzi, piețe și de obiective de interes public local

 

Art. 18. - (1) Comuna Scânteiești, atribuie sau schimbă denumirile de: străzi, piețe și de obiective de interes public local, precum și pentru obiective și instituții de interes local aflate în subordinea sa, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) În situația în care, prin proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, respectiv a municipiului București, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

(3) Schimbarea denumirilor instituțiilor publice și a obiectivelor de interes județean, se face prin hotărâre a consiliului județean, cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate instituțiile și obiectivele în cauză, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările și completările ulterioare. 

 

 

CAPITOLUL IX

Societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele și organizațiile nonguvernamentale care își desfășoară activitatea în unitatea administrativ-teritorială

 

 

Art. 19. - (1) Comuna Scânteiești realizează un cadru de cooperare sau asociere cu organizații neguvernamentale, asociații și cluburi sportive, instituții culturale și artistice, organizații de tineret, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni sau proiecte care vizează dezvoltarea comunității. 

(2) Comuna Scânteiești acordă o atenție deosebită proiectelor culturale și educative cu caracter local, regional, național, european și internațional, care se încadrează în strategia de dezvoltare a unității administrativ- teritoriale. 

(3)  Comuna Scânteiești poate acorda finanțări nerambursabile de la bugetul local, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. 

(4) Lista cu denumirea principalelor organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea pe raza teritorială a . Comunei Scânteiești se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

statut. 

 

Art. 20. - (1) Pe teritoriul. Comunei Scânteiești își desfășoară activitatea 4 (patru) partide politice sau organizații aparținând minorităților naționale, înființate în condițiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

(2) Lista partidelor politice care își desfășoară activitatea în Comuna Scânteiești se găsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

Art. 21. (1) În Comuna Scânteiești își desfășoară activitatea următoarele culte religioase: cultul creștin ortodox.

(2) Lista cu denumirile lăcașelor aparținând cultelor religioase prevăzute la alin. (1) se regăsește în anexa nr. 12 la prezentul statut. 

 

 

 

CAPITOLUL X

Participare publică

 

 

Art. 22. - Populația din Comuna Scânteiești este consultată și participă la dezbaterea problemelor de interes local sau județean, după caz, astfel: 

a) prin intermediul referendumului local, organizat în condițiile legii; 

b) prin intermediul adunărilor cetățenești organizate pe sate sau zone ori străzi, după caz; 

c) prin dezbaterile publice asupra proiectelor de acte administrative; 

d) prin participarea la ședințele consiliului local; 

e) prin alte forme de consultare directă a cetățenilor, stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului. 

 

Art. 23. - (1) În funcție de obiectul referendumului local, modalitatea de organizare și validare a acestuia se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, după caz. 

(2) Referendumul local se poate organiza în toate satele și localitățile componente ale comunei ori numai în unele dintre acestea. 

 

 

 

CAPITOLUL XI

Cooperare sau asociere

 

 

Art. 24. - Comuna Scânteiești se asociază sau cooperează, după caz, cu persoane juridice de drept public sau de drept privat române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local cu respectarea prevederilor art. 89 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare. 

 

Art. 25. - (1) Comuna Scânteiești aderă la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

(2) Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de  Comuna Scânteiești se regăsește în anexa nr. 13 la prezentul statut. 

 

Art. 26. - Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții, se regăsesc în anexa nr. 14 la prezentul statut. 

 

CAPITOLUL XII

Dispoziții tranzitorii și finale

 

 

Art. 27. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantă din prezentul statut, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. ..../......................

 

Art. 28. - Orice modificare care are ca obiect modificarea Statutului Comunei Scânteiești sau a anexelor acestuia se realizează numai prin hotărâre a autorității deliberative. 

 

Art. 29. - Anexa nr. 11 la prezentul statut se actualizează ori de câte ori intervin evenimente de natură juridică. 

 

Art. 30. - Prezentul statut și anexele acestuia, cu excepția celei prevăzute la art. 29 se actualizează, în funcție de modificările și completările apărute la nivelul elementelor specifice ale acestora, cel puțin o dată pe an. 


 

ANEXA Nr. 1.a la statutul Comunei Scânteiești

 

Modelul stemei Comunei Scânteiești

 

Stema propusă este în curs de avizare.

 

 

 

 

               


 

ANEXA Nr. 1.b la statutul Comunei Scânteiești 

 

Modelul steagului Comunei Scânteiești

 

 

Steagul propus este în curs de avizare.

 

 

 



 

 

ANEXA Nr. 1.c la statutul Comunei Scânteiești

 

Modelul imnului Comunei Scânteiești

 

 

Nefiind aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local, imnul și versurile nu sunt prezentate.

 

 

 


 

ANEXA Nr. 2 la statutul Comunei Scânteiești 

 

 

Prezentarea grafică și descriptivă, respectiv suprafețele intravilanului și a extravilanului pe fiecare dintre localități

 

Art.1. Suprafața totală a Comunei Scânteiești este de 5.024,07  Ha.

a) Intravilanul comunei – 440,22 ha

b) Extravilanul comunei – 4583,85 ha

 

Art. 2 (1) Comuna Scânteiești este o unitate administrativ-teritorială situată în partea sud-estică a României.

(2)  Teritoriul include 2 localități:

a) Scânteiești;

b) Fântânele.

 

Art. 3 (1) Comuna Scânteiești este amplasată în Câmpia Covurlui, care este o câmpie deluroasă joasă (80- 20m alt.) situată la S de Podișul Covurlui, între Văile Geru la V și Prut la est și Câmpia Siretului Inferior la S, puternic fragmentată de râuri (Geru, Gologan, Suhurlui, Lozova, Negra, Chineja).

(2) Comuna este situată la o distanță de 40 km N-V de municipiul Galați, având o poziție relativ centrală în cadrul județului.

 

Art. 4 Comuna Scânteiești se învecinează cu următoarele teritorii comunale:

a) la nord - vest cu comuna Măstăcani,

b) la nord cu comună Fârțănești,

c) la sud și sud – est cu comuna Frumușița,

d) la vest și nord – vest cu comuna Cuca,

e) la est cu comuna Foltești.

 

Art. 5 Suprafețețe localităților componente:

(1) Satul Scânteiești: intravilan 161,15 ha

                                  extravilan.....ha

(2) Satul Fântânele:  intravilan 279,07 ha

                                  extravilan.....ha

Art. 6 Utilizarea terenurilor în Comuna Scânteiești

 






 
Art. 6 Situaţia utilizării teritoriului administrativ se prezintă conform tabelului următor (date Anuar statistic ediţia 2011 şi date Primăria Scânteiești):


 

Principalele categorii de folosinţă

Suprafaţă (ha)

           %

Total suprafaţă, din care:

 

5.024,07

 

100,00

AGRICOL, din care:

 

4.215,07

 

83,89

  • arabil

3.038,07

 

60,46

 

  • păşuni, fanete

971,00

 

19,33

 

  • vii, livezi

206,00

 

4,10

 

NEAGRICOL, din care:

 

809,00

 

16,11

  • păduri

412,00

 

8,20

 

  • ape

26,00

 

0,52

 

  • cai de comunicatie

135,00

 

2,69

 

  • construcţii, curţi

170,00

 

3,38

 

  • neproductiv

66,00    

 

1,32

 


 

ANEXA Nr. 3 la statutul Comunei Scânteiești

 

Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul Comunei Scânteiești

 

I. Hidrografia Comunei Scânteiești

Art. 1 (1) Reţeaua hidrografică este foarte slab reprezentată.

(2) Rețeaua hidrografică este tributară Prutului, unul dintre cele mai importante râuri ale țării prin lungime și suprafața drenata.

(3) Râul Prut îsi are izvoarele în Munții Carpații Păduroși, situați în Ucraina. 

Art. 2 (1) Comuna este strabatută de pâraul Chineja, afluent al Prutului. 

(2) Pâraul Chineja este alimentat la rândul său de  afluenți de ordine mari, care se dezvoltă pe văile de eroziune orientate nord-nord vest, sus-sud est, aceștia fiind:

a)  Valea Frumușiței;

b)  Valea Ijdileni.

 Art. 3 Caracteristicile   principalelor cursuri de apă din bazinul hidrografic Prut, aferente Comunei Scânteieşti, se prezintă astfel:

 

Cursul de apa

Cod cadastral

Lungime (km)

Coeficient de sinuozitate

 

Suprafata

Km2

Prut

XIII-1.000.00.00.00.0

742

2.30

10990

Chineja

XIII-1.027.00.00.00.0

79

1.11

780

Ijdileni

XIII-1.027.09.00.00.0

 

20

1.21

92

 

 

II. Flora Comunei Scânteiești

Art. 4 (1) Pe substratul litologic alcătuit din loess care ocupă suprafaţa comunei Scînteiesti, exista o vegetaţie ierboasă, tipic de stepă, care apare astăzi numai pe terenurile unde nu se face agricultură.

(2) Vegetaţia de stepă este reprezentată prin:

a)  graminee,

b) dicotiledonate.

(3) Gramineele sunt prezente prin tufişuri rezistente la uscăciune formate din: 

a) păiuş (Festuca vallesiaca), 

b) negară (Stipa capillata),

c)  pir crestat (Agropyrum oristatum), 

d) lucernă mică (Medicago minima). 

Art. 5 (1) Pe nisipurile fixate apar: 

a) sărăcică (Salsola ruthenica), 

b) ciulini (Cecatocarpus sarenarius) etc.

(2) Pe înălţimile mici ce separă văile între ele, pe pantele mai abrupte, unde eroziunea verticală şi liniară a înlăturat cuvertura de depozite loessoide şi unde apar  roca de bază sau depozitele aluviale şi deluviale, din cauza dezagregării, roca de bază se desface în fragmente mici, iar prin spălare, particulele fine au fost înlăturate.

(3) Pe materialul dezagregat, rămas pe loc, acolo unde spălarea a fost redusă, s-a instalat o vegetaţie de stepă ierboasă, care a favorizat formarea unui sol schelet de suprafaţă, în care s-a acumulat o cantitate redusă de humus. In aceste părţi, unde predomină materialul fin la suprafaţă, sunt condiţii favorabile pentru pomii fructiferi şi cultura viţei de vie.

Art. 6 (1) Acolo unde predomină materialul grosier, sunt condiţii pentru plantaţii de protecţie şi păşunat. 

(2) Apar de asemenea:

a)  păduri de stejar în amestec cu tei şi carpen, 

b)  păduri de stejar brumăriu, arţar tătăresc sau plantaţii de salcâm.

 

III. Fauna Comunei Scânteiești

Art. 7 (1) Fauna terestrǎ este bine reprezentatǎ de:

a) rozǎtoare de câmp,

b) şopârle, 

c) şerpi

d) iepuri.

(2) Pǎsǎrile mai des întâlnite sunt:

a) potârnichea, 

b) prepeliţa,

c) ciocârlia.

Art. 8 (1) Fauna spontană este reprezentată prin:

a) animale sedentare,

b) animale migratoare. 

(2) Elementele faunistice care populează zona silvostepei sunt adaptate agrobiocenozelor şi putem aminti:

a)  popândăul,

b) hârciogul, 

c) dihorul de stepă.

(3) Dintre păsări: 

a) raţe, 

b) gâşte,

c) grauri, 

d) ciori,

e) dropii. 

Art. 9 (1) Fauna care populează luncile şi bălţile se compune din: 

a) vulpe, 

b) vidră.

(2) Dintre păsări: 

a) raţa,

b) gâsca, 

c) pescăruşul, 

d) sitarul, 

e) lişiţa.

 

IV. Solurile Comunei Scânteiești

Art. 10 (1) Regiunea posedă valoroase și variate resurse de sol. 

(2) Solurile predominante sunt: 

a) cernoziomul, 

b) cernoziom cambic,

c) solul cenușiu. 

(3) Aceste soluri sunt propice pentru culturile vegetale, localitatea fiind o zona preponderent agricolă.

Art.11 (1) Hidrosolurile formate sub influența predominantă a unui exces de umiditate de lungă durată, reprezentate prin glei soluri aflate în diverse stadii de evoluție. 

(2) Apa freatică se află la adâncimi mai mari de 1-1,5 m și este slab mineralizată (0,5-1,5 g/l). 

(3) Deși sunt bogate în humus , prezintă proprietăți fizice și biologice puțin favorabile pentru plante de cultură, fiind folosite de regulă pentru pășuni.    
                                                                     ANEXA Nr. 4 la statutul Comunei Scânteiești

 

 

Datele privind înființarea Comunei Scânteiești, prima atestare documentară, precum și evoluția istorică

 

Art.1. (1) Comuna Scânteiești s-a format în timp prin unirea a două sate: 

a) Scânteiești,

b) Fântânele.

(2) S-a format în urma procesului de reîmpărțire administrativă a teritoriului a două comune învecinate: 

a) Frumușița,

b) Foltești. 

 

Art. 2 (1) Satul Scânteiești (comuna Frumușița) și satul Fântânele (comuna Foltești) au format în secolul al XIX-lea o parohie.

(2) Despre comuna Scânteiești apar referiri și în "Marele dicționar Geografic al României" alcătuit de George Ioan Lahovari și Editat de Societatea Geografică Română prin Stab. Grafic J.V. Socecu înanul 1902, astfel:

a) „Scânteiești -sat, în Județul Covurluiu, plasa Prutul, Comuna Frumușița, la vreo 8 Km, spre Vest, de reședința comunei. Are o populație de 240 familii sau 1018 suflete, o biserică și o școală. Împreună cu cătunul Fântânele, din Comuna Foltești, formează o parohie aparte, având catedrala cu hramul Sf.Gheorghe, deservită de un preot ajutor și patru cântăreți.(…)”.

b) ,,Fântânele -sat în Comuna Foltești, plasa Prutul, Județul Covurluiu, cu 131 familii sau 588 suflete. Are o biserică și o școală. (…)”.

Înființarea de drept a comunei s-a petrecut practic în anul 1925, prin amintita reîmpărțire teritorială a comunelor Foltești și Frumușița, an cu care se dețin și primele registre de stare civilă ale comunei.


 

ANEXA Nr. 5 la statutul Comunei Scânteiești

 

 

Componența și structura populației comunei Scânteiești, Județul Galați

 

Art.1.  Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Scânteiești se ridică la 2.510 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.737 de locuitori, din care 1.323 bărbaţi (52,71 %) şi 1.187 femei (47,29%).

 

(2) Majoritatea locuitorilor sunt români (95,86%). 

 

(3) Pentru 4,05 % din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

 

Art. 2 (1) Populaţia activă înregistrată în anul 2011 era de 830 persoane (din care 331 femei), ceea ce pune în evidenţă un grad de activitate al resurselor de muncă de 33,07 % şi o rată de activitate a populaţiei de 29,4 % (inferioară ratei medii pe judeţ de 45,4%).

 

(2) Din populaţia activă erau ocupate în ramurile economiei naţionale 409 persoane (185 femei) respectiv aproape 88 % ceea ce reprezintă o rată de ocupare a populaţiei de 34,6 % inferioară mediei pe judeţ (41,3 %).

 

Art. 3 Raportul dintre populaţia inactivă şi cea activă din punct de vedere economic pune în evidenţă gradul de depedenţă economică a populaţiei inactive.


 

ANEXA Nr. 6.a la statutul Comunei Scânteiești 

 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare a mandatelor aleșilor locali de la nivelul comunei Scânteiești, Județul Galați, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992

 

PRIMARI

a) mandatul 1992-1996 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

 

 

b) mandatul 1996-2000 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

09.03.1959

P.S.D.

 

c) mandatul 2000-2004 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

09.03.1959

P.S.D.

 

d) mandatul 2004-2008 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

09.03.1959

P.S.D.

 

e) mandatul 2008-2012 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

09.03.1959

P.S.D.

 


 

f) mandatul 2012-2016 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

09.03.1959

P.S.D.

 

 

g) mandatul 2016-2020 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

09.03.1959

P.S.D.

 

 

h) mandatul 2020-2024 

 

Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

0

1

2

3

4

1.

Ghiorghe BUTE

 

 

 


 

ANEXA Nr. 6.b la statutul Comunei Scânteiești 

 

Componența nominală, perioada/perioadele de exercitare ale mandatelor aleșilor locali de la nivelul Comunei Scânteiești, precum și apartenența politică a acestora, începând cu anul 1992

 

I. CONSILIERI LOCALI

 

a) mandatul 1992-1996 

 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă

 


0

1

2

3

4

 


1.

 


 


 


2.

 


 


 


3.

 


 


 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 








 

 

b) mandatul 1996-2000 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Marin P. BASALIC

08.01.1946

 



2.

Iani BÂRLĂ

19.05.1953

 



3.

Ioan V. BUTE

09.12.1946

 


 

4.

Petrache CEAPĂ

01.07.1948

P.D.

 

 

5.

Dumitru CIUCUR

28.07.1952

 

 

 

6.

Anghel DOBREA

10.08.1941

P.D.S.R.

 

 

7.

Haralambie DUMITRIU

04.03.1938

 

 

 

8.

Sandu IZVORANU

16.03.1950

 

 

 

9.

Zamfirel MARCU

 

 

 

 

10.

Neculai MARIN

04.12.1949

 

 

 

11.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

A.P.R.

 

 

 

c) mandatul 2000-2004 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Gheorghe BUTI

27.09.1954

P.D.S.R.



2.

Petrache CEAPĂ

01.07.1948

P.D.



3.

Vasilica CRISTESCU

11.07.1952

P.D.S.R.


 

4.

Anghel DOBREA

10.08.1941

P.D.

 

 

5.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

A.P.R.

 

 

6.

Petrică IZVORANU

03.10.1970

P.D.

 

 

7.

Tinca PODARU

11.02.1955

P.D.S.R.

 

 

8.

Alec STAMATE

28.01.1953

P.D.

 

 

9.

Felix-Sorin STAMATE

31.05.1969

P.D.

 

 

10.

Traian TODERAȘCU

27.10.1968

A.P.R.

 

 

11.

Petrică VIZINTEANU

15.04.1969

A.P.R.

 

 

 

d) mandatul 2004-2008 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Săndica BASARAB

17.02.1954

P.S.D.



2.

Ștefan CEAPĂ

22.05.1975

P.D.



3.

Vasilica CRISTESCU

11.07.1952

P.S.D.


 

4.

Valerică DOBRE

03.12.1969

P.N.L.

 

 

5.

Iliuță DUMITRIU

13.07.1967

P.N.L.

 

 

6.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

P.N.L.

 

 

7.

Gheorghe OANCĂ

05.06.1952

P.N.L.

 

 

8.

Iulian OANCĂ

15.05.1962

P.U.R.

 

 

9.

Valerică PĂUN

16.05.1956

P.S.D.

 

 

10.

Marin ROMAN

16.12.1952

P.S.D.

 

 

11.

Alex STAMATE

26.07.1952

P.S.D.

 

 

e) mandatul 2008-2012 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Săndica BASARAB

17.02.1954

P.S.D.



2.

Severin BASARAB

29.05.1969

P.D.L.



3.

Petrache CEAPĂ

01.07.1948

P.N.L.


 

4.

Elena CIUCUR

19.09.1948

P.C.

 

 

5.

Gica DIACONU

26.06.1947

P.S.D.

 

 

6.

Marin IGNAT

02.10.1943

P.C.

 

 

7.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

P.N.L.

 

 

8.

Grigore PAȘCANU

01.03.1940

P.D.L.

 

 

9.

Valerică PĂUN

16.05.1956

P.S.D.

 

 

10.

Anișoara RĂCHITOSU

09.07.1970

P.R.M.

 

 

11.

Sanda VIZINTEANU

10.01.1954

P.S.D.

 

 

12.

Vasile PAȘCANU

11.05.1958

P.N.L.

Iunie 2008-2012

 

 

f) mandatul 2012-2016 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Marin BASALIC

08.01.1946

P.N.L.

 


2.

Severin BASARAB

29.05.1969

P.P.D.D.

 


3.

Săndica BASARAB

17.02.1954

P.S.D.

 

 

4.

Elena CIUCUR

19.09.1948

P.S.D.

 

 

5.

Nelu DAMIAN

21.06.1971

P.N.L.

 

 

6.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

P.N.L.

 

 

7.

Viorel GOGONEȚ

13.07.1987

P.S.D.

 

 

8.

Mihaela-Lenuța IZVORANU

14.01.1978

P.S.D.

 

 

9.

Dumitru MOLDOVEANU

05.12.1975

P.S.D.

 

 

10.

Mioara NEGRAIA

13.12.1970

P.S.D.

 

 

11.

Valerică PĂUN

16.05.1956

P.S.D.

 

 

 

g) mandatul 2016-2020 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Severin BASARAB

29.05.1969

P.N.L.

 


2.

Elena CIUCUR

19.09.1948

P.S.D.

 


3.

Nelu DAMIAN

21.06.1971

P.N.L.

 

 

4.

Mariana GOLEANU

22.09.1977

P.S.D.

 

 

5.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

P.N.L.

 

 

6

Costel IZVORANU

18.08.1967

P.S.D.

 

 

7.

Mihaela-Lenuța IZVORANU

14.01.1978

P.S.D.

 

 

8.

Vasile NAZARE

09.06.1947

A.L.D.E.

 

 

9.

Mioara NEGRAIA

13.12.1970

P.S.D.

 

 

10.

Valerică PĂUN

16.05.1956

P.S.D.

 

 

11.

Marinela ROMAN

24.07.1988

P.N.L.

 

 

12.

Gica CIUCUR

10.11.1976

P.S.D.

 

 

13.

Liliana VĂTAVU

25.07.1967

P.S.D.

 

 

 

h) mandatul 2020-2024

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Cornel BASALIC

17.08.1991

P.N.L.



2.

Viorel CIUCUR

14.10.1986

P.S.D.



3.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

P.N.L.


 

4.

Mihaela-Lenuța IZVORANU

14.01.1978

P.S.D.

 

 

5.

Mariana GOLEANU

22.09.1977

P.S.D.

 

 

6.

Sanda MILICĂ

17.06.1963

P.N.L.

 

 

7.

Mioara NEGRAIA

16.12.1970

P.S.D.

 

 

8.

Marius-Daniel OANCĂ

23.10.1989

P.M.P.

 

 

9.

Sofița PORUMB

23.04.1989

P.S.D.

 


10.

Marinela ROMAN

24.07.1988

P.N.L.


 

11.

Ion VAGRASĂ

13.10.1976

PRO România

 

 

12.

Iuliana-Andreea URSU

07.06.1990

P.M.P.

 

 

13.

Nelu DAMIAN

21.06.1971

P.N.L.

 

 

 

 

II. VICEPRIMARI AI CONSILIILOR LOCALE

 

a) mandatul 1992-1996 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

 




 

 

b) mandatul 1996-2000 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

A.P.R.


 

 

c) mandatul 2000-2004 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

A.P.R.


 

d) mandatul 2004-2008 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

 


 

 

e) mandatul 2008-2012 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Iulian-Ciprian ILIE

30.08.1967

P.N.L.


 

 

f) mandatul 2012-2016 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Valerică PĂUN

16.05.1956

P.S.D.


 

 

g) mandatul 2016-2020 

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Mariana GOLEANU

22.09.1977

P.S.D.


 

 

h) mandatul 2020-2024

 


Nr.

crt.

Nume și prenume

Data nașterii

Apartenența politică

Perioadă


0

1

2

3

4


1.

Mariana GOLEANU

22.09.1977

P.S.D.


 


 

ANEXA Nr. 7 la statutul Comunei Scânteiești 

 

 

Procedura privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare al Comunei", respectiv a "Certificatului de Fiu/Fiică al/a Comunei Scânteiești"

 

Art. 1. - Titlul de "Cetățean de onoare al Comunei Scânteiești", denumit în continuare Titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul Local al Comunei Scânteiești." 

Art. 2. - Certificatul de "Fiu/fiică al/a Comunei Scânteiești", denumit în continuare Certificat reprezintă distincția acordată de către Consiliul local al Comunei Scânteiești persoanelor născute în Comuna Scânteiești., la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Art. 3. - Titlul și Certificatul se pot acorda la inițiativa: 

a) primarului; 

b) consilierilor locali; 

c) unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în Comuna Scânteiești. 

Art. 4. - Acordarea Titlului și a Certificatului nu este condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică. 

Art. 5. - Titlul și Certificatul au următoarele caracteristici: 

a) sunt personale; 

b) sunt netransmisibile; 

c) reprezintă un drept al titularului; 

d) au valabilitate nedeterminată. 

Art. 6. - Sunt îndreptățite să fie propuse pentru acordarea Titlului categoriile de persoane sau personalități care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Comunei Scânteiești și a imaginii acesteia; 

b) personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele Comunei Scânteiești în țară și străinătate; 

c) persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, Comuna Scânteiești; 

d) persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare etc.), au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor /comunei Scânteiești; 

e) foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a Comunei Scânteiești în lume; 

f) sportivi din Comuna Scânteiești care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale; 

g) alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, . 

Art. 7. - Nu pot deține Titlul persoanele care se găsesc în una din următoarele situații: 

a) condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale; 

b) care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea Titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice. 

Art. 8. - (1) Persoanele prevăzute la art. 3 solicită acordarea Titlului sau a Certificatului prin depunerea unui dosar la Primaria Scânteiești. 

(2) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Titlului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original); 

c) certificat de cazier judiciar (în original); 

d) actul de deces al celui propus, după caz (copie vizată în conformitate cu originalul). 

(3) Dosarul prevăzut la alin. (1) cu privire la acordarea Certificatului cuprinde cel puțin următoarele înscrisuri: 

a) actul de identitate (copie vizată în conformitate cu originalul); 

b) curriculum vitae (în original). 

(4) Persoanele prevăzute la art. 3, după înregistrarea dosarului, depun la secretarul general al Comunei Scânteiești proiectul de hotărâre de consiliu însoțit de referatul de aprobare și dosarul prevăzut la alin. (2) sau (3)

(5) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este înscris pe ordinea de zi a ședințelor consiliului dacă sunt îndeplinite prevederile art. 136 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. 

(6) Proiectul de hotărâre prevăzut la alin. (4) este dezbătut în ședință ordinară sau extraordinară. 

(7) Hotărârea privind acordarea Titlului sau a Certificatului, după caz, se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor consiliului local. 

(8) Propunerile respinse nu pot fi reintroduse în dezbatere pe perioada mandatului în curs. 

(9) Decernarea Titlului se face de către primarul Comunei Scânteiești în cadrul ședințelor ordinare sau extraordinare ale Consiliului Local Scânteiești. 

(10) Acordarea Certificatului se face de către primarul Comunei Scânteiești, în cadrul unei festivități care se organizează de către primar. 

Art. 9. - Înmânarea Titlului se realizează după cum urmează: 

a) președintele de ședință anunță festivitatea ce urmează să se desfășoare; 

b) primarul Comunei Scânteiești prezintă referatul de aprobare care a stat la baza propunerii Hotărârii Consiliului Local nr. . . . . . . . . . .1

c) primarul Comunei Scânteiești înmânează diploma de "Cetățean de onoare al Comunei Scânteiești" persoanei laureate sau persoanei care o reprezintă; 

d) ia cuvântul persoana laureată sau reprezentantul acesteia; 

e) pot să ia cuvântul și alte persoane prezente care doresc să sublinieze pe scurt meritele laureatului; 

f) laureatul sau, după caz, persoana care îl reprezintă este invitat/ă să scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a Comunei Scânteiești. 

Art. 10. - Deținătorii în viață ai Titlului dobândesc următoarele drepturi specifice: 

a) dreptul de a lua cuvântul în ședințele Consiliului Local al Comunei Scânteiești la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate; 

b) dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al Comunei Scânteiești sau în care acesta este coorganizator; 

c) dreptul de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din comuna Scânteiești; 

d) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural- sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea local; 

e) alte drepturi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al Comunei Scânteiești. 

Art. 11. - Drepturile prevăzute la art. 6 încetează în următoarele situații: 

a) decesul titularului; 

b) retragerea Titlului. 

Art. 12. - Titlul se retrage în următoarele situații: 

a) atunci când ulterior decernării apar incompatibilitățile prevăzute la art. 7 lit. a)

b) atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură Comunei Scânteiești, locuitorilor săi sau țării. 

Art. 13. - Retragerea Titlului se face de către Consiliul Local al Comunei Scânteiești, după următoarea metodologie: 

a) este sesizat Consiliul Local al Comunei Scânteiești  de către persoanele menționate la art. 3; 

b) dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor consiliului local; 

c) retragerea Titlului se va face prin hotărâre a consiliului local, adoptată cu majoritate absolută, cu aplicarea prevederilor art. 8 pentru dezbaterea candidaturii; 

d) la ședința consiliului va fi invitat deținătorul Titlului, iar dacă va fi prezent i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa. 

Art. 14. - Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea Comunei Scânteiești. 

Art. 15. - Fiecare Cetățean de onoare va planta un copac pe care va fi aplicată o plăcuță cu numele acestuia. 

Art. 16. - Informațiile publice referitoare la "cetățenii de onoare" vor fi publicate și în format electronic pe pagina de internet a Comunei Scânteiești. 

Art. 17. - Legitimarea cetățenilor de onoare sa va face în baza unui înscris denumit brevet, semnat de către primarul Comunei Scânteiești.

 

 

 


 

ANEXA Nr. 8.a la statutul Comunei Scânteiești

 

Rețeaua rutieră

 

A. Drumuri de interes național 

1. Autostrăzi 

Nu sunt autostrăzi pe teritoriul Comunei Scânteiești. 

2. Drumuri expres 

Nu sunt drumuri expres pe teritoriul Comunei Scânteiești. 

3. Drumuri internaționale (E) 

           Nu sunt drumuri internaționale pe teritoriul Comunei Scânteiești.

 

4. Drumuri naționale (DN)

           DN 24D cu traseul limita jud.Vaslui-Bălăbăneşti-Zimbru-Bursucani-Vârlezi-Cuca-DN 26 (Tuluceşti), are sistemul rutier cu îmbrăcăminte din beton asfaltic.

Nu atinge intravilanul satelor, pe teritoriul comunei, elemente geometrice în profil transversal ale drumului naţional DN 24D fiind următoarele:

                        -  9.00 m laţime platformă

                        -  6.00 m laţime carosabil cu imbracaminte din beton asfaltic

                        -  2 x 1.50 m acostamente din pamânt

                        -  2 x 1.50 m şanţuri din pamânt

            La km 69+259 stg. al DN 24D se află intersecţia cu DJ 261A (km 0+000)

                      

B. Drumuri de interes județean 

                      DJ 261A cu traseul DN 24D – Scânteieşti – Frumuşiţa are sistemul rutier din beton asfaltic - reabilitat.

 

C. Drumuri de interes local 

 

1. Drumuri comunale

                    DC 30 cu traseul DJ 261A - Folteşti (DN 26) lungime L = 12 km – are sistemul rutier cu imbrăcăminte bituminoasă pe primii 8 km.

 

2. Drumuri vicinale 

 

3. Străzi 

Reţeaua stradală a comunei s-a dezvoltat de o parte şi de alta a drumurilor DJ 261A – sat Scânteieşti şi DC 30 – sat Fântânele sunt în majoritate pietruite. Trama stradală prezintă trasee atât rectangulare cât şi sinuoase, cu distante variabile între garduri, lăţimea carosabilului fiind în mare parte de la 4,0 la 6,0 m.

 


 

ANEXA Nr. 8.b la statutul Comunei Scânteiești

 

Rețeaua feroviară

 

Art. 1 Nu există rețea de căi ferate pe teritoriul Comunei Scânteiești.
ANEXA Nr. 8.c la statutul Comunei Scânteiești

 

Rețeaua de căi navigabile interioare și porturi

 

Art. 1 Nu există rețea de căi navigabile interioare și porturi pe teritoriul Comunei Scânteiești.
ANEXA Nr. 8.d la statutul Comunei Scânteiești

 

Rețeaua de aeroporturi

 

Art. 1 Nu există rețea de aeroporturi pe teritoriul Comunei Scânteiești. 
ANEXA Nr. 8.e la statutul Comunei Scânteiești

 

Rețeaua de transport combinat

 

 

Art. 1 Nu există rețea de transport combinate pe teritoriul Comunei Scânteiești.


 

ANEXA Nr. 9 la statutul Comunei Scânteiești

 

Principalele instituții din domeniul educației, cercetării, culturii, sănătății, asistenței sociale, presei, radioului, televiziunii și altele asemenea


 I.
Instituții din domeniul educației și cercetării 

 

  1. Școala Gimnazială Nr.1, sat Fântânele;
  2. Grădinița cu Program Normal Nr. 1 sat Fântânele,
  3. Şcoala Primară “Marcu Zamfirel”comuna Scânteiești ,
  4. Grădinița cu Program Normal Nr. 1 comuna Scânteiești,

 

II. Instituții din domeniul culturii 

(1) 2 Cămine Culturale cu biblioteci;

(2) 2 monumente în fiecare sat;

(3) situri arheologice:

a) Valul lui Atanaric, satul Fântânele,

b) Valul lui Atanaric, satul Scânteiești.

 

III. Instituții din domeniul sănătății     

(1) Cabinet medical individual DR. CIOVICA MIOARA

(2) Cabinet medical individual DR. ILIE CARMEN-FLORENTINA

(3) Farmacie umană – 2

(4) Dispensar sanitaro-veterinar

(5) Farmacie veterinară

    

 

IV. Instituții din domeniul asistenței sociale 

Nu sunt.

 

V. Instituții în domeniul tineretului și sportului      

Nu sunt.

 

 

 

 


 

 

ANEXA Nr. 10 la statutul Comunei Scânteiești 

 

Principalele funcțiuni economice, capacități de producție diversificate din sectorul secundar și terțiar, precum și din agricultură

 

Art.1 (1) Comuna Scânteieşti face parte din rândul comunelor cu activităţi agricole. 

(2) Funcţia agricolă a comunei Scânteiești se materializează în:

a) producţie vegetală, 

b) producţie animalieră, 

c) elemente de activităţi adiacente precum prelucrarea primară a produselor vegetale şi animaliere (produse de lapte de vacă şi oaie), preponderente mai ales în sectorul privat.

(3)  De asemenea, tot în sprijinul activităţii agricole acţionează şi resortul economic de valorificare pe piaţa liberă a produselor agroalimentare obţinute.

Art. 2 Activitati economice principale:

(1) Satul  Scânteiești

a) Comerţ specializat în magazine

b) Mică industrie și depozitare

c) Sector zootehnic si alte tipuri de unităti agricole

(2) Satul Fântânele

a) Comerţ specializat în magazine

b) Prestari servicii

c) Morărit şi panificaţie

d) Mică industrie și depozitare (grajduri).

            

Art. 3 Agricultura

(1) Agricultura cu cele două ramuri ale sale, creşterea animalelor şi cultivarea cerealelor, legumelor şi a viţei de vie au fost singurele îndeletniciri ale locuitorilor. Desigur că au existat şi mori, dar şi numeroşi meşteşugari, iar pe drumurile spre Tecuci, Galaţi, Bârlad şi Iaşi se făcea şi comerţ şi cărăuşi). 

(2) Conform bilanţului teritorial, terenul agricol reprezintă 83,89 % din suprafaţa totală a comunei. Din acesta 60,46 % este arabil, propice culturilor de cereale (porumb, grâu şi secară), a plantelor tehnice (floarea soarelui, cartoful şi sfecla de zahăr) şi a legumelor.
 

(3) Privind structura culturilor agricole, aceasta este judicios alcătuită după criterii agrotehnice şi economice (rentabilitatea şi asigurarea securităţii alimentare a locuitorilor).

 

Art. 4 (1) Analiza valorilor din tabelul anterior relevă, că pe lângă culturile de bază grâu, secară şi porumb, se cultivă plante tehnice (floarea soarelui şi cartoful) și o varietate larga de legume, care ocupă un loc important în suprafaţa cultivată a comunei.

(2) Se realizeaza o agricultura in ferme mici, individuale, slab echipate, cu randament relativ scazut folosind incomplet forta de munca a proprietarilor si utilizând cea mai mare parte a productiei pentru uz propriu.

 

Art. 5 Producţia animalieră

(1) Privind situaţia activităţii de creştere a animalelor aceasta va fi apreciată prin doi indicatori: 

a) încărcătura de animale la 100 ha teren (2011), care ne dă posibilitatea de stabilire a efectivelor totale  - (porcine/suprafaţa arabilă) 11,55 %

b) încărcătura de animale la 100 ha teren (2011), care ne dă posibilitatea de stabilire a efectivelor totale  - (bovine, ovine, caprine/suprafaţa arabilă + păşuni + fâneţe) 68,50 %

(2) Activităţile specifice agriculturii - servicii mecanizate – se desfăşoară în cadrul unor asociaţii agricole (societăţi agricole cu personalitate juridică şi asociaţii familiale).

(3) Pe lângă cultivarea pământului, parte din locuitori comunei se ocupă cu creşterea animalelor. 

(4) Serviciile către populaţie sunt axate pe activităţi comerciale, de producere şi desfacere a produselor alimentare şi nealimentare în magazinele, asociaţiile familiale şi pieţele agroalimentare din comuna. 

 

Art. 6 Industria

(1) Profilul comunei Scînteiesti nu presupune o dezvoltare de amploare a industriei pe plan local. Se pot lua în considerare sustineri de initiative private privind industria mica si prestari servicii, ca si îmbunatatiri ale calitatii proceselor tehnologice.

(2) Pe teritoriul comunei Scînteiesti îşi desfăşoară activitatea o serie de societăţi comerciale cu profil de industrie şi depozitare astfel:

 

Art. 7  Conform informațiilor valabile la data de 01.12.2020 următorii agenți economici funcționează pe raza unității administrative teritoriale:

 

 

 


 
 

 

 

Societate comercială

 

Domeniul de activitate conform Ministerului Finanțelor Publice

Cifra de

afaceri (lei)

Număr

de salariați

DIANA D SRL

Activități în ferme mixte (cultura vegetală

combinată cu creșterea animalelor)

1.702.944

6

FANTASTIC SHOW

STAGE SRL

Activități de interpretare artistică (spectacole)

25.188

-

MONYMAR BOUTIQUE SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare

 

50.100

 

-

APACAN

SCÂNTEIEȘTI SRL

Captarea, tratarea și distribuția apei

244.252

4

SKL NIBAS LUKATI

SRL

Transporturi rutiere de mărfuri

-

-

HL CONTA

OPERATIONAL  S.R.L.

Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe

 

91.400

 

1

GABY BIBI LACT

S.R.L.

Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei

-

-

 

DEEA DEX SRL

Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor

leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase)

 

770.446

 

4

 

NIALEXDOR SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

55.445

 

1

ALICAR

CONSTRUCT SISTEM SRL

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

 

205.900

 

6

ANDREMARIUS MIXT SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

-

 

-

GRĂTARE LA LUC ȘI GEO SRL

Comerț cu amănuntul al produselor alimentare

băuturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri chioșcuri si piețe

 

-

 

-

PAULO & MARI TRADE SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

99.500

 

1

TOP SOL FANTASY

SRL

Alte activități recreative si distractive n.c.a.

212.926

1

 

CIOFLAN SUPER MIXT SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

73.244

 

1

 

ALVAIULI SRL

Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de

produse alimentare, băuturi și tutun

 

104.730

 

-

ANGY NUT CRACEA SRL

Comerț cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă și a celor pentru vopsit, în

magazine specializate

 

315.408

 

1

YLAMAR CAT SRL- D

Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de

produse alimentare, băuturi și tutun

 

11.290

 

-

DEXTER MOZAIC SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

126.499

 

1

ATARD BROS SRL

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și

nerezidențiale

0

1

ROMIMAR RODICA SRL

Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de

produse alimentare, băuturi și tutun

 

56.662

 

1

 

LIVALIN SRL

Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de

produse alimentare, băuturi și tutun

 

0

 

-

FERMA GRICI

ANGUS C.V. S.R.L.

Creșterea altor bovine

-

-

 

BUTKORINT SRL

Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de

produse alimentare, băuturi și tutun

 

215.725

 

2

MACONNIER PANCIU CONSTRUCT SRL-

D

 

Alte lucrări speciale de construcții n.c.a.

 

8.300

 

1

PERLA MARIZVO SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

67.053

 

1

JOHN WILD SRL

Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de

comenzi sau prin internet

0

-

PACHEL & LILIANA MARKET SRL

Comerț cu amănuntul în magazine

nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun

 

0

 

-

MEDIA INTERNET

SRL

Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web

și activități conexe

1.100

-

TECU CREATIE SI

RIGIPS SRL

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și

nerezidențiale

-

-

AGRITERRADEX SRL

Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor

leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase

 

0

 

-

 

ABUNDENT

AGROPRODPREST SRL

Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor

leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase

 

-

 

-

STEFAGRO CRISDANI SRL

Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de

produse alimentare, băuturi și tutun

 

-

 

-

 

Art. 8 Turismul

(1) Comuna Scânteiești dispune de un potențial turistic remarcabil, caracterizat de o situație geografică favorabilă, plină de pitoresc și diversitate ale peisajului. 

(2) Principalele atracții turistice din zonă sunt pădurea Mogoș – Mâțele, în imediata apropiere a comunei Scânteiești, la numai 5 km de aceasta și pădurea Gârboavele, aflată la 30 de km de Scânteiești, declarată rezervație naturală de interes național. 

(3) Acestea constituie zone de agrement pentru petrecerea timpului liber, atât a locuitorilor comunei Scânteiești, cât și a celor din județul Galați.

 

Art. 9 (1) Pădurea Mogoș-Mâțele reprezintă o importantă resursă naturală a comunei Scânteiești, aflându-se pe site-ul de promovare a Site-ului Natura 2000.

(2)  Acest proiect continuă inițiativa Consiliului Local Scânteiești, de a promova și investi în valorificarea potențialului turistic.

(3) Ultimele decenii au relevat importanța pe care resursele naturale o dețin pe scena dezvoltării durabile.

(4) În acest sens, în vederea realizării conservării spațiului natural, respectând principiile dezvoltării durabile, turismul reprezintă exponentul principal al valorificării patrimoniului local prin promovarea resurselor specifice. 

 

Art. 10 (1) Plecând de la această premisă, a dezvoltării turistice locale, Pădurea Mogoș-Mâțele reprezintă exponentul principal al valorificării resurselor locale, conturând astfel un produs turistic unic în zonă, pilon central al dezvoltării turismului ecologic județean și regional.

(2) Specificitatea produsului turistic constă în elementele de identitate și particularități ale pădurii Mogoș-Mâțele, aceasta fiind declarată sit de importanță comunitară, prin Ordinul 1964/2007 privind declararea siturilor de importanță comunitară ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

(3) Datorită multiplelor sale funcții de protecție și producție, definite prin caracteristicile ce oferă un arboret curat, unic, pădurea Mogoș-Mâțele are un rol hotărâtor în menținerea echilibrului natural al comunei Scânteiești.
 ANEXA Nr. 11 la statutul Comunei Scânteiești

 

Inventarul bunurilor aflate în patrimoniul Comunei Scânteiești

 

 

I. Inventarul bunurilor imobile din domeniul public al Comunei Scânteiești.

....../.................

 

II. Inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al Comunei Scânteiești.

..../....................

 

 


 

ANEXA Nr. 12 la statutul Comunei Scânteiești 

 

Principalele entități privind societatea civilă, respectiv partidele politice, sindicatele, cultele, instituțiile de utilitate publică, precum și celelalte organizații nonguvernamentale, care au sediul sau punctul declarat că funcționează la nivelul Comunei Scânteiești

 

I. Principalele organizații neguvernamentale 

Art.1 Pe raza Comunei Scânteiești nu figurează înregistrate organizații non-guvernamentale.

 

 

II. Principalele partide politice 

Art.2. Partidele care au sediul pe raza Comunei Scânteiești sunt:

a) Partidul Social Democrat

b) Partidul Național Liberal

c) Partidul Mișcarea Populară

d) PRO România

 

 

III.  Principalele organizații sindicale sau asociații profesionale 

Art. 3 Pe raza Comunei Scânteiești nu sunt înregistrare structuri sindicale sau asociații profesionale.

 

 

 

IV. Cultele religioase 

Art. 4 Lăcașe de cult:

1. Biserica Sf. Gheorghe”, satul Scânteiești;

2. Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, satul Fântânele.

 

 

 


 

ANEXA Nr. 13 la statutul Comunei Scânteiești

 

Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate de Comuna Scânteiești

 

 

Art. 1 Comuna  este membră a structurilor:

 

a) Asociația Comunelor din România

b) Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECOSERV”

c) Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional Apa Galați”

d) ASOCIAȚIA GRUP DE ACŢIUNE LOCALĂ EREMIA GRIGORESCU 1863 GALAŢI;

 


 

ANEXA Nr. 14 la statutul Comunei Scânteiești

 

Programele, proiectele sau activitățile, după caz, a căror finanțare se asigură din bugetul local, prin care se promovează/consolidează elemente de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiuri și/sau tradiții

 

 

 







Nr. crt.

Denumirea programului, proiectului sau activității, după caz

Descrierea elementelor de identitate locală de natură culturală, istorică, obiceiurilor și/sau tradițiilor care se promovează/consolidează

Perioada în care se realizează


0

1

2

3


1.

Zilele Comunei Scânteiești

Promovarea tradiţiilor şi

obiceiurilor locale prin

organizarea de concerte

26-29 iulie

 

2.

Sărbătorirea

internaţionala a femeii

Sărbătorirea

internaţionala a femeii

Luna martie


3.

„Cuplul de aur” 

Sarbatorirea cuplurilor

care au împlinit 50 ani de

căsătorie

Luna mai


4.

„La mulți ani, copile”

Activităţi culturaleducative dedicate

copiilor

1 iunie

 

5.

Ziua mondială a femeii din

mediul rural

Organizarea de

concursuri de gatit

/organizarea de discuţii

între generaţii

Luna octombrie

 

6.

„Bradul meu cel mai frumos”

Concurs cu premii pentru

elevii scolii, de

împodobire a brazilor din

parc.

Luna decembrie

 

 

Statutul în format fișier