România

România

Județul Harghita

Comuna Voșlăbeni

Comuna Voșlăbeni

STATUTUL COMUNEI VOSLABENI, JUDEŢUL HARGHITA

 

 

                  ART.1. În conformitate cu prevederile art.36 alin.(3) lit.a) din Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a Ordonanţei nr.53/2002 privind Statutul-cadru al unităţii administrativ-teritoriale, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local al Comunei Voslabeni, jud.Harghita aprobă prezentul statut. 

             ART.2. Comuna Voslabeni este unitate administrativ – teritorială de bază, care cuprinde populaţia rurală reunită prin comunitate de interese şi tradiţii. 

           Comuna este alcătuită din 2 sate, după cum urmează : Voslabeni si Izvoru Muresului.

           Orice modificare a limitei administrativ – teritoriale se poate efectua numai în temeiul legii. Satul de reşedinţă este Voslabeni în care îşi are sediul autoritatea administraţiei publice locale şi sunt grupate celelalte autorităţi şi instituţii publice reprezentative pentru comună. Colectivitatea asupra căreia îşi exercită autoritatea consiliul local, primarul comunei şi primăria, cuprinde totalitatea locuitorilor care trăiesc şi au domiciliul stabil în comuna Voslabeni, sau îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul comunei. 

           ART.3. Din punct de vedere geografic, comuna Voșlăbeni este situată în partea de sud a Depresiunii Giurgeului, depresiune în interiorul Carpaților Orientali la o altitudine de 780 m. În partea de est este dominată de M-ții Giurgeu cu vârful Arama Neagră (alt. 1358 m.) și dealul Cocoșelul (alt. 1000 m), iar spre vest M-ții Gurghiu. În partea de sud-vest curge  Mureșul ale cărui ape își au obârșia la câțiva km sud-est în Masivul Hășmașul Mare. Vecinii localității Voșlobeni sunt : la sud Izvorul Mureșului – sat aparținător comunei , la nord Valea Strâmbă, la nord – vest comuna Suseni cu satul aparținător Chilnei, iar la vest cătunul Senetea ce aparține de asemenea comunei Suseni. Comuna este străbătută de DN 12 construit între anii 1880 – 1885 și asfaltată în anii 1968 – 1969. Prin Voșlobeni trece calea ferată   Ciceu – Deda construită   în   anul 1909,  la   care  au contribuit și localnicii voșlobeni, iar  Stația CFR Voșlobeni a avut o deosebită importanță în dezvoltarea localităti.

             ART.4. Pe raza comunei Voslabeni sunt construite mai multe biserici, respective:- Biserica ortodoxa din Voslabeni poarta Hramul ,, Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril” si a fost edificata din anul 1964, Sfanta Manastire cu hramul ,, Adormirea Maici Domnului” din Izvoru Muresului, Bisericaortodoxa din Izvoru Muresului are Hramul ,, Buna Vestire” , trei Biserici Romano-Catolice una la Voslabeni si doua la Izvoru Muresului, Biserica Baptista din Voslabeni si Biserica Reformata din Izvoru Muresului.     

             ART.5. În comuna Voslabeni funcţionează o şcoala gimnaziala, trei scoli primare şi o  grădiniţa. Rețeaua școlară este aprobată anual prin Hotărâre de consiliu local. De asemenea, în comuna Voslabeni funcţionează doua Cămine Culturale unul in satul Voslabeni si unul in satul Izvoru Muresului, precum şi doua Biblioteci 

             ART.6. În comuna Voslabeni funcţionează doua cabinete medicale individuale – medic de familie. 

            ART.7. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Voșlăbeni se ridică la 1.929 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.056 de locuitori, din totalul de 1.929 de locuitori 1.164 in Satul Voslabeni si 758 locuitori in satul Izvoru Muresului. 

          Majoritatea locuitorilor sunt români (57,96%). Principalele minorități sunt maghiari (39,92%) și romi (1,04%). Pentru 1,09% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (55,16%), dar există și minorități de romano-catolici (40,44%), reformați (1,61%) și baptiști(1,35%). Pentru 0,98% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională. 

              ART.8. Pe teritoriul comunei îşi desfăşoară activitatea mai multe societăţi comerciale în număr de aproximativ 23, o farmacie si o agenţie poştală.

             ART.9. Căile de comunicaţii existente pe teritoriul comunei Voslabeni se compun din drumuri judeţene, drumuri comunale, drumuri vicinale si drumuri agricole de exploatație, din care majoritatea sunt pietruite.

            ART.10. Activităţile economice specifice comunei sunt: comerţ, prestări servicii diverse, cu preponderenţă în domeniul exploatării terenurilor agricole, creşterea animalelor şi altele. 

           ART.11. Serviciile publice ale comunei se organizează de către consiliul local, în principalele domenii de activitate, potrivit specificului şi nevoilor locale, cu respectarea prevederilor legale şi în limita mijloacelor financiare de care dispune. Consiliul local aprobă regulamentele de organizare şi funcţionare a serviciilor publice, stabileşte competenţele, atribuţiile şi salarizarea personalului, în condiţiile prevazute de lege şi regulamente. Personalul din serviciile publice locale şi aparatul consiliului au statut de funcţionar public şi nu poate fi membru al unui partid politic sau al unei formaţiuni politice. 

          ART.12. Rangul satului Voslabeni, jud. Harghita, sat de reşedinţă al comunei Voslabeni este de rangul IV respective rangul V pentru satul Izvoru Muresului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional –Sectiunea a-IV-a – Reţeaua de localităţi. Trecerea localităţilor de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliului local, cu consultarea populaţiei prin referendum şi a instituţiilor implicate. 

          ART.13. Autorităţile administraţiei publice locale sunt consiliul local compus din 11 consilieri şi primarul. Consiliul local este autoritatea deliberativă iar primarul este autoritatea executivă conform art. 23 din Legea nr. 215/2001, republicată, actualizată. Autorităţile administraţiei publice locale îşi desfăşoară activitatea în sediul Primăriei comunei Voslabeni, sat Voslabeni. Consiliul Local al comunei Voslabeni s-a constituit la data de 23.06.2016 în urma organizării alegerilor locale din data de 05.06.2016. 

              Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice: 

   

Partid

Consilieri

Componența Consiliului


Partidul Social Democrat

6

 

 

 

 

 

 


Uniunea Democrată Maghiară din România

3

 

 

 

 

 

 


Partidul Civic Maghiar – Magyar Polgári Párt

1

 

 

 

 

 

 


Partidul Național Liberal

1

 

 

 

 

 

 

 

             ART.14. Persoanelor fizice române sau străine cu merite deosebite pe plan politic, economic, social şi cultural, precum şi altor persoane importante pe plan local, li se atribuie titlul de ˮCetăţean de onoare ˮ. Criteriile pe pe baza cărora se poate acorda titlul de ˮCetăţean de onoareˮ sunt : 

              - reprezentarea demnă a intereselor generale ale colectivităţii în organele centrale şi locale ale puterii şi contribuţii deosebite la dezvoltarea unor obiective în interesul localităţii ;

              - înfiinţarea unor agenţi economici sau contribuţii personale deosebite la dezvoltarea celor existenţi, cu urmări favorabile în valorificarea potenţialului economic şi a forţei de muncă din comună ; 

              - înfiinţarea unor obiective de interes naţional sau contribuţii personale deosebite pentru dotarea şi modernizarea celor existente ; 

              - crearea de lucrări deosebite pe linie de cultură sau artă românească şi universală, contribuţii deosebite la dotarea şi dezvoltarea instituţiilor culturale existente în localitate. Persoanele care primesc titlul de ˮCetăţean de onoareˮ se vor înscrie în cartea de onoare a Consiliului Local Voslabeni, urmând să primească o diplomă şi o plachetă cu menţiunea ˮCetăţean de onoareˮ.            

              Retragerea titlului de ˮCetăţean de onoareˮ se face pentru faptele care aduc atingere demnităţii şi prestigiului colectivităţii, intereselor economice şi sociale sau culturale ale localităţii.        

               Acordarea şi retragerea titlului de ˮCetăţean de onoareˮ se face prin hotărârea consiliului local la propunerea primarului. 

              ART.15. Cetăţenii comunei Voslabeni, judeţul Harghita au dreptul de a participa prin modalităţile prevăzute de lege la viaţa politică, economică, socială şi cultural sportivă din comună.    

              ART.16. Cetăţenii comunei sunt consultaţi, prin referendum, cu privire la problemele de interes deosebit, potrivit legii. Consultarea cetăţenilor se poate face şi prin adunări populare. 

              ART.17. Convocarea şi organizarea adunărilor populare se face de către primar la iniţiativa acestuia ori a unei treimi din numărul consilierilor în funcţie. Convocarea se face prin aducerea la cunoştinţa publică a scopului adunării, a datei şi locului unde să se ţină adunarea. Adunarea populară este valabil constituită în prezenţa majorităţii reprezentanţilor familiilor şi adoptă ˮpropuneriˮ cu majoritatea celor prezenţi. Propunerile se consemnează într-un proces-verbal care se înaintează primarului. 

             ART.18. Primarul are obligaţia de a aviza propunerile şi de a le înainta consiliului la prima şedinţă pentru a hotărî. Soluţia adoptată de consiliu se aduce la cunoştinţa publică prin grija secretarului. 

            ART.19. Potrivit legii, patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale este alcătuit din bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea publică şi în proprietatea privată ale acesteia, precum şi drepturile şi obligaţiile cu caracter patrimonial. Bunurile care aparţin unităţilor administrativ-teritoriale sunt supuse inventarierii anuale, în termen de 60 de zile de la data depunerii situaţiilor financiare anuale. 

           Inventarul bunurilor unităţilor administrativ-teritoriale se însușesc prin Hotărârede către Consiliul local, diferențiat, în funcție de domeniul public/respectiv, domeniul privat.

           Prin HCL nr. 19/2009 a fost însușit inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Comunei Voslabeni, 

         ART.20. Bunurile aflate în proprietatea publică a unităţii administrativ- teritoriale şi cele din proprietatea privată a acesteia, pot fi date în administrare regiilor autonome şi instituţiilor publice, pot fi concesionate ori închiriate, în condiţiile legii, sau pot fi atribuite în folosinţă gratuit pe termen limitat, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică, ori serviciilor publice. De asemenea, consiliul local hotărăşte cu privire la cumpărarea şi vânzarea bunurilor care fac parte din domeniul privat de interes local, în condiţiile legii. Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, potrivit prevederilor legale.     

         ART.21. În condiţiile legii, consiliul local poate hotărî cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române ori străine, cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local, precum şi stabilirea unor relaţii de parteneriat cu unităţi administrativ-teritoriale similare din alte ţări. 

        De asemenea, consiliul local poate hotărî cooperarea sau asocierea cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale din ţară sau din străinătate, precum şi aderarea la asociaţii naţionale şi internaţionale ale autorităţilor administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune. 

          ART.22. Consiliul local al comunei Voslabeni, prin hotărâre, poate aproba aderarea Comunei Voslabeni la Asociaţia Comunelor din România şi la Filiala Judeţeană Harghita a Asociaţiei Comunelor din România. 

         ART.23. Consiliul local Voslabeni are iniţiativa în atribuirea şi schimbarea denumirilor unor instituţii publice de interes local, a străzilor şi altor obiective locale, pe care le înaintează organelor abilitate de lege pentru aprobare.                

          ART.24. Însemnele specifice localităţii Voslabeni şi utilizarea acestora se stabilesc în condiţiile legii. 

          ART.25. Adoptarea şi modificarea Statutului comunei Voslabeni se face prin hotărârea Consiliului Local Voslabeni cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie. 

 

 

 

Voslăbeni la  25.09.2018 

 

Avizat pentru legalitate secretar                                                Presedinte de sedinta

      Colceriu Dandu Madalina                                                           Fuer Zoltan 

 

Documente

Părți integrante ale actului administrativ

Statutul în format fișier