Nr. 22476 /26.02.2024
REFERAT DE APROBARE
la Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului Andrei Năstase
I. Expunere de motive
Proiectul de act administrativ inițiat vizează conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului Andrei Năstase, român basarabean, lector universitar, avocat, viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Primar ales la Municipiului Chișinău, Președinte ales al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, etc.
Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia.
Prin Adresa înregistrată la Primăria municipiului Alba Iulia sub nr.22318/26.02.2024 – Laudatio, domnul Acad. Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române, îl recomandă pe domnul Andrei Năstase spre a deveni cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia.
Prin această Laudatio se arată că domnul Andrei Năstase este o personalitate luptătoare, vibrantă, apărător al drepturilor omului, luptător împotriva corupției, cunoscut atât pentru câștigarea în instanțele naționale și internaționale a unor dosare de rezonanță cât și pentru deconspirarea mai multor fraude și scheme de corupției la nivel înalt printre care operațiunea de spălare a zeci de miliarde de dolari ale mafiei rusești prin intermediul sistemelor judecătoresc și financiar din Republica Moldova.
Totodată, se mai arată că domnul Andrei Năstase este și un produs al școlii românești. A făcut școală medie în Republica Moldova (1982 – 1992), dar studiile universitare le-a făcut în România, Istorie și geografie la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (1992 – 1993) și Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1993 – 1997).
Activitatea sa politică de peste Prut a izvorât dintr-o angajare civică totală. Domnul Andrei Năstase este fondatorul Platformei Civice Demnitate și Adevăr și Președinte al Consiliului Marii Adunări Naționale, ales de peste 100 000 de oameni. Este vorba despre un organism format din personalități notorii ale societății civile, cu scopul de a gestiona strategic și pașnic mișcarea anticorupție din această perioadă. Protestele masive ale Platformei DA au fost îndreptate împotriva regimului politic oligarhic de sorginte post – comunistă din Republica Moldova. În Decembrie 2015, domnul Andrei Năstase este ales președinte al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, alternativă politică pro-europeană constituită prin votul popular al mișcării protestatare anticorupție din 2015, organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevăr.
Platforma DA a devenit, așadar, alternativa politică pro-europeană în urma votului popular din timpul mișcării civice protestatare anticorupție din 2015. Din 2017, Platforma DA a fost aleasă membră a Partidului Popular European – cea mai influentă familie politică din Europa.
În 2016, domnul Andrei Năstase candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova. Se retrage din cursă voluntar, în favoarea unui candidat pro-european cotat electoral în mod egal, doamna Maia Sandu, colega domniei sale în Blocul electoral ACUM. S-a retras pentru a nu permite capturarea totală a țării de către forțele antipopulare, pro-ruse, fapt care a reprezentat un gest unic, fără precedent în istoria Republicii Moldova, calificat drept început al unei clase politice noi, mature și responsabile.
În 2016 primește Premiul de Excelență din partea Asociației Pro Democrația pentru contribuția sa remarcabilă în sprijinirea democrației, transparenței și a valorilor europene moderne în Moldova.
Pentru toate aceste argumente, domnul Acad. Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române, îl recomandă pe domnul Andrei Năstase spre a deveni cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia.
II. Baza legală
Regulamentul de conferire a titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” aprobat prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Alba Iulia nr. 52/2021;
art. 7 din Anexa nr. 1 și Anexa nr. 7 la statut din Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 25/2021 pentru aprobarea modelului orientativ al statutului unităţii administrativ-teritoriale, precum şi a modelului orientativ al regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local, cu modificările și completările ulterioare;
art. 129 alin. (13) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
III. Avize necesare
Avizul Comisiei de specialitate a Consiliului local al municipiului Alba Iulia - Comisia pentru activități științifice, învățământ, cultură, sănătate, protecție socială, culte, sport, agrement, turism și protecția copilului.
Pentru aceste considerente, propun analizarea proiectului de hotărâre întocmit, în vederea supunerii lui spre dezbatere şi aprobare, în proxima şedinţă ordinară a Consiliului local al municipiului Alba Iulia.
La redactarea prezentului Referat de aprobare au fost avute în vedere prevederile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare şi ale Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere cele expuse, în temeiul art. 136 alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare potrivit căruia proiectele de hotărâri pot fi propuse de primar, consilieri locali sau de cetăţeni, în condiţiile legii, iniţiez proiectul de hotărâre înregistrat cu nr. ________ din 26.02.2024.
Inițiator,
Primar
Pleșa Gabriel Codru