al proiectului de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” scriitorului Cornel Nistea
I. Expunere de motive
Proiectul de act administrativ inițiat vizează conferirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” scriitorului Cornel Nistea.
II. Descrierea situației actuale
Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia.
Prin adresele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara nr. 13/04.07.2024 și 18/30.09.2024, înregistrate la Primăria municipiului Alba Iulia sub nr. 76946/04.07.2024 și, respectiv, 110213/30.09.2024, poeta Ana Blandiana, scriitorul Romulus Rusan, poetul Aurel Pantea și scriitorul Cornel Nistea sunt propuși pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”.
Scriitorul Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în comuna Sălciua din Munții Apuseni într-o familie de țărani mijlocași cu șase copii. Emoțional, copilăria îi va fi puternic marcată mai întâi de drama ultimilor ani de război, de agresivitatea cu care s-a instaurat dictatura comunistă în România, impunerea excesivă de cote, de seceta din anii 1946/47, aspecte existențiale care vor deveni teme literare de interes în creația sa.
După absolvirea unei școli silvice este repartizat să muncească la Ocolul silvic din Aiud. Cum locuiește între gară și pușcărie, va fi impresionat de convoaiele de deținuți politici duși cu lanțuri la mâini și la picioare spre celebra închisoare de aici, dar și de zgomotul căruțelor ce duc noaptea deținuții decedați sau uciși în cimitirul fără cruci.
Între anii 1962 – 1967, Cornel Nistea urmează cursurile Facultății de filologie din Cluj-Napoca, devenind profesor de limba și literatura română, profesând la mai multe licee din Alba Iulia.
Debutează târziu, în 1979, simultan, în revistele Vatra și Luceafărul, ca în anul 1984 să-i apară la Editura Cartea Românească primul volum de proză scurtă „Focuri în septembrie”, drastic subțiat de cenzura comunistă pe motiv că ar scrie o „literatură dușmănoasă”, iar câțiva ani nu mai scrie și publică nimic, convins că este urmărit de securitate.
După decembrie 1989, este redactor al revistei Discobolul, se resuscitează, scrie peste 300 de articole de presă și retipărește volumul de debut cu prozele eliminate de cenzură sub titlul „Papagalii mei adorați". În anii următori publică romanele „Inocența șarpelui" (2000), „Ritualul bestiei” (2008) și „Întâlnirile mele cu Orlando” (2012). Tipărește mai multe volume de proză scurtă între care: „Ultimul în eden” (2014), „Vânzătorul de apă colorată” (2015) și „Ieri a fost duminică” (2016). Mai publică „Caseta cu paradoxuri", un volumul de publicistică literară, ca în anii următori să publice volumul de proză scurtă „Iar nimic în cutia poștală”, premiat de Uniunea Scriitorilor din România.
La sfârșitul anului 2020 lui Cornel Nistea i-a apărut la Editura „Școala Ardeleana” din Cluj-Napoca miniromanul „Vedenia”. În 2021 lui Cornel Nistea i-a apărut la Editura „Cognitiv” din Alba Iulia volumul de memorii „Ultimul în spațiul arhaic. Copilăria”. Publică în 2022 volumul reportaje „Călătorii utile prin orașe înfrățite, Jurnal 2000-2012, Jurnal 2013-2015 și Jurnal 2016-2021”.
Din anul 2018, Cornel Nistea este Președintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, poziție din care organizează marele proiecte culturale ale Uniunii Scriitorilor, finanțate de către Consiliul Județean Alba, la care sunt parteneri și Primăria municipiului Alba Iulia și Consiliul Local al municipiului Alba Iulia: „Colocviile Romanului Românesc Contemporan”, „Gala Poeziei Române Contemporane”, „Premiul Național de Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia” și „Colocviile tinerilor scriitori”, evenimente culturale de interes național, care s-au bucurat de-a lungul anilor de un real succes.
III. Baza legală
Regulamentul de conferire a titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” aprobat prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Alba Iulia nr. 52/2021;
art. 104 alin. (1) lit. e) coroborat cu lit. p) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
art. 129 alin. (13), ale art. 139 alin. (1) și art. 196 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
IV. Avize necesare
Avizul Comisiei de specialitate a Consiliului local al municipiului Alba Iulia.
Pentru aceste considerente, propun analizarea proiectului de hotărâre întocmit, în vederea supunerii lui spre dezbatere şi aprobare, în proxima şedinţă ordinară a Consiliului local al municipiului Alba Iulia.
La redactarea prezentului Referat de aprobare au fost avute în vedere prevederile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare şi ale Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere cele expuse, în temeiul art. 136 alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare potrivit căruia proiectele de hotărâri pot fi propuse de primar, consilieri locali sau de cetăţeni, în condiţiile legii, iniţiez prezentul proiect de hotărâre.
Primar
Pleșa Gabriel Codru