al proiectului de hotărâre privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” - post – mortem - scriitorului Romulus-Cornel-Florian Rusan
I. Expunere de motive
Proiectul de act administrativ inițiat vizează conferirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” - post – mortem - scriitorului Romulus-Cornel-Florian Rusan.
II. Descrierea situației actuale
Titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de către Consiliul local al municipiului Alba Iulia.
Prin adresele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara nr. 13/04.07.2024 și 18/30.09.2024, înregistrate la Primăria municipiului Alba Iulia sub nr. 76946/04.07.2024 și, respectiv, 110213/30.09.2024, poeta Ana Blandiana, scriitorul Romulus Rusan, poetul Aurel Pantea și scriitorul Cornel Nistea sunt propuși pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”.
Prozatorul şi editorul român, Romulus-Cornel-Florian Rusan, născut în data de 13 martie 1935, la Alba Iulia, a fost fiul lui Romulus Rusan, funcționar, și al Silviei (n. Dobrotă).
A urmat școala primară și liceul la Alba Iulia. Studiile superioare le face la Politehnica din Cluj-Napoca (Facultatea de Tehnologie Mecanică).
A debutat ca scriitor în revista Steaua (1954), cu critică literară. A colaborat la Tribuna, Steaua, Cinema, precum și la Luceafărul și România literară, unde a deținut rubrici permanente de critică cinematografică, o parte din ele fiind adunate în volumele „La început n-a fost cuvântul” (1977) și „Arta fără muză” (1980). A scris 16 cărți de proză scurtă, proză de călătorie, film și interviuri.
„Mai presus de orice” (1977) este o docu-dramă, regizată de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu, despre cutremurul din 1977, iar în prima parte sunt incluse fragmente de interviuri, realizate în spital, cu unii dintre supraviețuitori, de diferite vârste și categorii sociale. Printre ei se află și scriitorul Romulus-Florian-Cornel Rusan, care își povestește, cu luciditate, experiența din noaptea seismului.
Dintre interviurile sale cu mari personalități ale culturii românești contemporane (parte în colaborare cu poeta Ana Blandiana, soția sa), se pot aminti: „Convorbiri subiective” (1971), „O discuție la Masa Tăcerii și alte convorbiri subiective” (1976).
Talentul său narativ iese în evidență prin volumul „America ogarului cenușiu” (1977, ed. II, revăzută și adăugită, 1979), memorial și eseu despre realitatea Lumii Noi, precum și prin prozele scurte din „Rouă și bruma” (1982), într-o formulă epică modernă.
A fost membru fondator al Alianței Civice, șef al Biroului de Presă (1990-2001) și vicepreședinte (1996-2000). Fondator (împreună cu poeta Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet și al programului de istorie orală, organizator al simpozioanelor internaționale care au loc anual la Sighet și editor al unor colecții de comunicări, documente și studii în cadrul Memorialului.
A fost director științific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, un organism guvernamental care studiază, documentează și susține conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaționale, editoriale și muzeale.
Romulus-Cornel-Florian Rusan a fost coordonatorul cărților „Sfârșiți odată cu trecutul negru!”, precum și versiunea ei în limba franceză („Du passe faisons table rase”), lansate la 20 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de învățătură. El a spus că cele două volume (român și francez) reprezintă „o trecere în revistă, fugară, dar esențială” a celor 45 de ani de comunism din România.
În anul 2012, a publicat, alături de soția sa, Ana Blandiana, „Școala memoriei”. A fost coordonatorul lucrării „Cartea morților”, apărută în 2013, sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Cartea reprezintă un dicționar al celor decedați în închisorile, lagărele de muncă, deportările și locurile de domiciliu forțat, incluzând peste 20.000 de victime ale comunismului.
Scriitorul Romulus-Cornel-Florian Rusan a murit în data de 8 decembrie 2016 la București.
III. Baza legală
Regulamentul de conferire a titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” aprobat prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Alba Iulia nr. 52/2021;
art. 104 alin. (1) lit. e) coroborat cu lit. p) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
art. 129 alin. (13), ale art. 139 alin. (1) și art. 196 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
IV. Avize necesare
Avizul Comisiei de specialitate a Consiliului local al municipiului Alba Iulia.
Pentru aceste considerente, propun analizarea proiectului de hotărâre întocmit, în vederea supunerii lui spre dezbatere şi aprobare, în proxima şedinţă ordinară a Consiliului local al municipiului Alba Iulia.
La redactarea prezentului Referat de aprobare au fost avute în vedere prevederile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare şi ale Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere cele expuse, în temeiul art. 136 alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare potrivit căruia proiectele de hotărâri pot fi propuse de primar, consilieri locali sau de cetăţeni, în condiţiile legii, iniţiez prezentul proiect de hotărâre.
Primar
Pleșa Gabriel Codru