Începand cu data de 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015. Tot de la 1 ianuarie 2016 a fost abrogată Legea nr. 571/2003.
Principalele modificări aduse de noul Cod fiscal:
S-a introdus anualitatea plății impozitului pe clădiri, impozitului pe teren și impozitului pe mijloacele de transport, în sensul că impozitul este datorat pe întregul an fiscal de cel care are în proprietate bunul respectiv la data de 31 decembrie a anului anterior, chiar dacă bunul din proprietate este înstrainat în anul fiscal curent. De asemenea, în cazul dobândirii unui bun în cursul anului fiscal impozitul aferent se va datora începand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.
În ceea ce priveste impozitul pe clădiri, acesta va fi stabilit în funcție de destinația clădirii: rezidențială, nerezidențială sau mixtă.
Prin clădire rezidențială se înțelege construcție alcatuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitațile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.
Clădire nerezidențială: orice clădire care nu este rezidențială.
Clădire cu destinația mixtă – clădire folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.
S-a eliminat impozitarea suplimentară a celor care dețin mai multe clădiri.
În ceea ce privește impozitul pe teren precizez că au fost introduse limite minime si maxime pe ranguri de localitați și zone.
Impozitele și taxele pe anul 2025 sunt actualizate conform modificărilor legislative intervenite și aplicabile până la data întocmirii proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2025.
La stabilirea impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul 2025 am avut în vedere dispozițiile art. 491 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Consiliul local al municipiului Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 139/2024 privind indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025.
Trebuie luat în considerare faptul că la data adoptării HCL nr. 139/2024 legislația în vigoare stabilea că începând cu 1 ianuarie 2025 se aplică dispozițiile art. 491 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 așa cum a fost modificată prin art. I pct. 116 din OG nr. 16/2022 aprobată cu modificării prin Legea nr. 370/2022.
Forma art. 491 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 așa cum a fost modificată prin art. I pct. 116 din OG nr. 16/2022 aprobată cu modificării prin Legea nr. 370/2022 este următoarea: „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu excepţia impozitului/taxei pe clădiri care se actualizează anual în baza valorilor clădirilor şi terenurilor acoperite de acestea, cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România”.
Potrivit dispozițiilor art. I pct. 19 din Legea nr. 370/2022 prevederile pct. 106 şi 107 – 116 din OG nr. 16/2022 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Ulterior, a fost adoptată OUG nr. 124/2024 privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1069 din 24 octombrie 2024.
Potrivit art. I din OUG nr. 124/2024 prevederile pct. 106 şi 107 – 116 din OG nr. 16/2022 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2026.
În aceste condiții, ținând cont de modificările legislative care au survenit după adoptarea HCL nr. 139/2024, la întocmirea prezentului proiect de act administrativ au fost avute în vedere dispozițiile art. 491 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, forma anterioară modificărilor survenite prin OG nr. 16/2022, respectiv „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
În conformitate cu prevederile art. 491 alin. (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, „Prin excepţie de la prevederile alin. (1), sumele prevăzute în tabelul prevăzut la art. 470 alin. (5) şi (6) se indexează anual în funcţie de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a fiecărui an şi publicată în Jurnalul Uniunii Europene şi de nivelurile minime prevăzute în Directiva 1999/62/CE de aplicare la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri. Cursul de schimb a monedei euro şi nivelurile minime, exprimate în euro, prevăzute în Directiva 1999/62/CE de aplicare la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri se comunică pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei”.
În alineatul 2 al aceluiași articol se menționează că „Sumele indexate conform alin. (1) şi (1^1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor”.
Pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a comunicat că rata inflației pentru anul 2023 este de 10,4%.
Menționez faptul că potrivit art. 491 alin. (3) din Codul fiscal, „Dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exerciţiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1).”
Având în vedere aceste considerente a fost întocmit proiectul de hotărâre pe care îl propun spre dezbatere și adoptare Consiliului local al municipiului Alba Iulia.
În temeiul dispozițiilor art. 136 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, îmi exprim inițiativa de promovarea a proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenziile aplicabile în anul 2025.
INIȚIATOR,
PRIMAR,
GABRIEL CODRU PLEȘA