România

România

Județul Dâmbovița

Orașul Găești

Orașul Găești

Referat de aprobare

Propun spre aprobare  Consiliului   Local al Orasului Gaesti   urmatorul  proiect de  hotarare, 

având în vedere: 

a) Necesitatea și obligativitatea stabilirii impozitelor si taxelor locale pentru anul 2023 pana la data de 30 aprilie și faptul ca impozitele şi taxele locale, reglementate de Titlul IX din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, constituie venituri proprii ale bugetelor unităţilor administrativ teritoriale și sunt utilizate pentru cheltuielile publice a căror finanţare se asigură de la bugetul local, în condiţiile legii, 

b) prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal conform caruia: 

„ alin(1): În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

 (2) Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor.  ”

c In conformitate cu prevederile art 489 “Majorarea impozitelor şi taxelor locale de consiliile locale sau consiliile judeţene: 

(1) Autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale prevăzute în prezentul titlu, în funcţie de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum şi de necesităţile bugetare locale, cu excepţia taxelor prevăzute la art. 494 alin. (10) lit. b) şi c). 

(2) Cotele adiţionale stabilite conform alin. (1) nu pot fi mai mari de 50% faţă de nivelurile maxime stabilite în prezentul titlu. 

(3) Criteriile prevăzute la alin. (1) se hotărăsc de către autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale.” 


PRIMAR , 

Grigore GHEORGHE