România

România

Județul Dâmbovița

Orașul Găești

Orașul Găești

Raport Secretarul general

la proiectul de  hotarare  privind  aderarea  Orasului  Gaesti   la  Parteneriatul  Leader  cu denumirea ,, Grupul de  actiune  locala  Vlasca de  Nord,,



    Potrivit art. 129, alin.(1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, privind Codul asdministrativ, Consiliul local are inițiativă și hotărăște, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației publice locale sau centrale. De asemenea, la art. 129, alin. 9 lit.c) se precizează ”Consiliul local hotărăște, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu alte unități administrativteritoriale din țară sau din străinătate, precum și aderarea la asociații naționale și internaționale ale autorităților administrației publice locale, în vederea promovării unor interese comune.” 

       Pentru depunerea spre finanțare a unui proiect prin intermediul Sm.19.1, respectiv al Strategiei de Dezvoltare locală aferente perioadei de programare 2023-2027, în varianta de Ghid al solicitantului pentru ”Sprijin pregătitor ” Sm 19.1, versiunea 3-2022, la criteriile de eligibilitate EG3, ”Grupurile trebuie să reprezinte un teritoriu omogen, care să respecte spațiul eligibil pentru implementarea LEADER”. Teritoriul  eligibil LEADER cuprinde Unități Administrativ Teritoriale – comune și poate cuprinde Unități Administrativ-Teritoriale - orașe mici  cu o populație de maxim 20.000 locuitori.Ponderea populației din mediul urban nu poate depăși  50% din totalul populației reprezentate de GAL. 

     De asemenea, este prevăzut faptul că Hotărârea de Consiliu local  este un document prin care Unitatea Administrativ Teritorială este inclusă în teritoriul eligibil LEADER acoperit de parteneriat.Parteneriatele sunt aferente unor teritorii care nu se suprapun.      

     Proiectul de hotărâre îndeplineşte prevederile legale şi poate fi supus spre aprobare Consiliului Local.






 Secretar - General, 

Mitica DIACONU