privind aprobarea contractului de asociere intre Orasul Gaesti si Fundatia internationala de muzica ,, Gheorghe ZAMFIR,, in vederea organizarii Festivalului International de nai ,, Gheorghe zamfir - editia a V-a , Gaesti 18-20 AUGUST 2023
Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”, devenit deja tradiție, este cel mai important proiect muzical din istoria orașul natal al Maestrului Gheorghe Zamfir. Așa cum şi-a obișnuit publicul, cea de-a a V-a ediție a Festivalului Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” promite o serie de evenimente excepționale având ca punct central celebrul instrument, naiul. În perioada 18-20 august 2023, orașul Găiești va fi gazda unor concerte memorabile, ce se vor desfășura atât la Centrul Cultural Gheorghe Zamfir, cât și în aer liber, în Parcul Central, în inima orașului. Evenimentul cultural de referință va stârni interes prin complexitatea și bogăția conținutului, având invitati de marcă, nume cu sonoritate la nivel național și internațional, ce vor purta publicul în universul artei sunetelor prin spectacole de muzică clasică, pop simfonic, folclor și recitaluri ale unor invitați surpriză.
Un studiu recent realizat de Universitatea din Sheffield, denumit „(Un)popular music and audiences: Exploring the classical chamber music concert from the perspective of adult listeners” care și-a propus o abordare mai degrabă empirică decât teoretic a modului în care publicul percepe muzica cultă, a scos în evidență o serie de obstacole în calea participării care merg dincolo de experiența anterioară a participanților, cunoștințele muzicale sau așteptările acestora. Conform studiului, principalele obstacole sunt conținutul emoțional al muzicii (participanții au avut dificultăți în a înțelege ideile transmise de muzică), durata concertelor și constrângerile de ordin social (modul în care era de așteptat să se comporte în cadrul unui concert). De asemenea formatul sălilor de concert a fost scos în evidență ca un obstacol pentru înțelegerea muzicii, sugerând idea că acest tip de concerte ar presupune un anumit comportament și o anumită așteptare de la publicul tânăr, ceea ce creează nesiguranță în rândul acestuia. Alte elemente interesante revelate de studiu au fost o serie de preconcepții legate de participarea la concerte de muzică cultă: existența unor cunoștințe muzicale și culturale anterioare, cunoașterea repertoriului și a compozitorilor, o anumită ținută și un format standard de eveniment. De altfel, aceste concluzii sunt evidente și cu ochiul liber. Iar întrebarea care se pune de fapt, este cum reușim noi ca organizatori și artiști de muzică cultă să depășim aceste bariere și cum reușim să-i atragem și mai ales să-i menținem aproape de muzica cultă pe spectatori. Conform unui mic studiu intern făcut pe participanții la concertele de muzică cultă și de nai organizate în ultimii ani, putem spune că locația evenimentelor, deschiderea artiștilor și explicațiile oferite de aceștia privind piesele interpretate au fost principalele puncte de atracție, în timp ce feedback-ul post eveniment a revelat faptul că muzica a fost cel mai apreciat aspect și o descoperire plăcută pentru majoritatea participanților.
Proiectul Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” vine să răspundă tocmai acestor provocări ale muzicii culte, iar direcțiile pe care le propunem sunt simple: Discursul artistic: repertoriul accesibil și captivant în același timp, cu piese cu program și cu o interacțiune directă între public și protagoniști. Locații accesibile, deschise și informale, atractive pentru public. - Metode și tehnici de comunicare adresate publicului larg. Fără a intra în detalii suplimentare despre metodele de lucru ale proiectului, acestea fiind descrise la secțiunea specifică, putem spune cu încredere că Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir” contribuie la schimbarea percepției curente a publicului larg în privința muzicii culte, văzută ca formă elitistă de manifestare culturală, și la dezvoltarea de noi audiențe, așezată în contexte noi. Repertoriul și discursul artistic vin să completeze și mai ales să întregească experiența culturală a auditoriului.
Totodată, se constată tot mai frecvent faptul că societatea este saturată de conținuturi artistice non-valorice ce provin din sursele informaționale precum mass-media, internet, rețele de socializare etc., lucru ce are influențe negative asupra evoluției intelectuale a societății. Pentru a diminua acest aspect este necesar de a oferi o alternativă, și anume de a multiplica inițiativele culturale ce ar oferi societății oportunitatea de a consuma un produs artistic de calitate. Un studiu Avangarde, efectuat în anul 2019 că 60% dintre respondenți spun că nu merg deloc la teatru, operă, balet sau concerte de muzică clasica, in timp ce 25% merg de 2-3 ori pe an, iar pe săptămâna merg doar 2%. Cei mai mulți dintre cei care participă la acest tip de activități o fac de 2-3 ori pe an. Totodată 75% dintre respondenți declară că se uită la televizor zilnic, în timp ce 16% fac această activitate de 2-3 ori pe săptămână. Există și aceia care declară că nu se uită la televizor deloc, dar proporția lor este foarte redusă – 3%. Un sfert dintre respondenți spun că nu citesc literatură niciodată; 8% fac acest lucru zilnic, 17% de 2-3 ori pe săptămână, 18% de 2-3 ori pe lună, în timp ce 19 % nu citesc literatură decât de 2-3 ori pe an. Acest aspect negativ pentru dezvoltarea intelectuală și culturală societății provine şi din faptul că oferta culturală în domeniul muzicii clasice este destul de restrânsă, iar atunci când există astfel de evenimente, acestea sunt destul de costisitoare și slab promovate.
Maestrul Gheorghe Zamfir este fără îndoială unul dintre cei mai reprezentativi artiști români contemporani, personalitatea sa uriașă depășind de mult și cu mult granițele României. Cultura română este datoare să aducă contribuții. Acțiunea va avea și caracterul de promovare a imaginii României în lume și a valorilor naționale făcând cunoscut în toate mediile artistice instrumentul nai ca formă de expresie a întregii palete stilistice muzicale. Gheorghe Zamfir, împreună cu muzica sa, face parte din patrimoniul național și totodată este personalitatea marcantă a orașului Găești.
In raport de toate aceste considerente , supun spre aprobare Consiliului Local Gaesti , prezentul proiect de hotarare .
PRIMAR ,
GHEORGHE Grigore