România

România

Județul Dâmbovița

Orașul Găești

Orașul Găești

Referat de aprobare

REFERAT de  APROBARE


 

pentru modificarea și completarea Hotărârii68 din 22.05.2023 privind aprobarea proiectului "Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Dâmbovița – OBIECTIV – Instalație de Tratare Deșeuri Colectate Separat și Centru de Aport Voluntar Șotânga" și a cheltuielilor aferente

 

Conform Ghidului Solicitantului apărut în mai 2020 pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 3- Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific  3.1 - Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în România, o acțiune finanțabilă este acțiunea A „Proiecte noi integrate /individuale pentru consolidarea și extinderea sistemelor de management integrat al deșeurilor”.

           Atragerea de fonduri europene pentru proiectul "SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR DIN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA – OBIECTIV – INSTALAȚIE DE TRATARE DEȘEURI COLECTATE SEPARAT ȘI CENTRU DE APORT VOLUNTAR ȘOTÂNGA ", reprezintă o alternativă ce va permite realizarea urmatoarelor  investiţii:

            1. Realizarea unei instalații de tratare a deșeurilor colectate separat (ITDCS) care conține:

-           o instalație (linie) de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată, cu capacitate de 11.500 t/an/schimb, cu funcționare în două schimburi, care permite sortarea deșeurilor reciclabile colectate separat provenite din zona 1 Nord RURAL și zona 2 Sud (ITDCS-LR). Aceasta va permite acoperirea necesarului de sortare a deșeurilor reciclabile colectate separat.

-            o instalație (linie) de tratare mecanică a deșeurilor reziduale cu capacitate de 33.000 tone/an/schimb, cu funcționare în două schimburi, care permite sortarea și extragerea din masa deșeurilor colectate în amestec (menajere, similare, din piețe, din parcuri și grădini, cca 90% din deșeurile stradale, reziduuri de la stațiile de sortare și compostare) a unui procent ridicat de deșeuri reciclabile, precum și producerea de RDF (ITDCS-LA);

-            o instalație (linie) de tratare biologică prin digestie anaerobă (ITDCS – DA), cu capacitate de 70.000 tone/an în care vor fi tratate în digestoare distincte atât biodeșeurile colectate separat cât și deșeurile cu conținut organic rezultate în urma tratării mecanice adeșeurilor reziduale, cu scopul producerii de digestat;

-            o platformă de compostare pentru tratarea suplimentară a digestatului provenit din biodeșeurile colectate separat (ITDCS-CD).

2. Crearea unui centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Sotanga.

3. Achiziționarea de UCI care să permită compostarea biodeșeurilor în gospodăriile rurale din nordul județului;

4. Achiziționarea de echipamente de colectare separată și transport a deșeurilor reciclabile, biodeșeurilor și deșeurilor textile.

            Tratarea deșeurilor în ansamblul instalației mecanice și biologice cu digestie anaerobă va duce atât la stabilizarea biologică a acestora (în proporție de 70%) cât și la reducerea cantității depozitate.

 

              În data 25.01.2023 a fost aprobată  Hotarârea Consiliului Județean Dâmbovița nr.50 privind aprobarea proiectului "Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Dâmbovița – OBIECTIV – Instalație de Tratare Deșeuri Colectate Separat și Centru de Aport Voluntar Șotânga" și a cheltuielilor aferente. În urma solicitărilor de clarificări sosite de la Jaspers, cosultantul de specialitate a procedat la actualizarea documentației aferentă proiectului sus menționat. 

             Ca urmare a actualizărilor efectuate valoarea totală a proiectului este de 94.443.726,00 euro inclusiv TVA  ( echivalentul a 467.316.998,00 lei inclusiv TVA),   din care contributia Consliului Judetean Dambovita  în valoare de 27.602.694,00 euro inclusiv TVA ( echivalentul a 136.580.891,00 lei inclusiv TVA) după cum urmează:

a) Etapa I a proiectului derulată și finanțată prin POIM 2014-2020, în valoare totală de 7.304.370,00 euro inclusiv TVA (echivalentul a 36.142.751,00 lei) inclusiv TVA, din care contributia Consliului Judetean Dambovita  în valoare de 2.240.476,00  euro inclusiv TVA ( echivalentul a 11.086.101,00 lei).

b) Etapa II a proiectului derulată și finanțată prin PDD 2021-2027, în valoare totală de 87.139.356,00 euro inclusiv TVA (echivalentul a 431.174.247,00 lei inclusiv TVA) din care contributia Consliului Judetean Dambovita  în valoare de 25.362.218,00 euro inclusiv TVA (echivalentul a 125.494.789,00 lei inclusiv TVA).  

  Avand in vvedere  cele  mai sus  enuntate  , propun spre aprobare  Consiliului Local Gaesti  , aprobarea prezentului  proiect de  hotarare  , asa cum a fost redactat . 



PRIMAR   , 


Grigore GHEORGHE