România

România

Județul Dâmbovița

Comuna Șotânga

Comuna Șotânga

Anexă

la dispoziția nr. 351 din 09.12.2020


REGULAMENT 

cuprinzând măsurile metodologice, organizatorice,

termenele şi circulaţia proiectelor de dispoziţii, precum şi a dispoziţiilor emise de primarul comunei Șotânga


Art. 1 - (1) Prezentul Regulament stabilește măsurile metodologice, organizatorice, termenele şi circulaţia proiectelor de dispoziţii, precum şi a dispoziţiilor emise de primarul comunei Șotânga.

(2) Prezentul Regulament este emis în aplicarea prevederilor anexei nr. 1 la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,  şi dispoziţiilor art. 84 din Legea nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 - Primarul comunei Șotânga emite dispoziții îm limitele stabilite de lege, numai în domeniile în care acesta are atribuții legale. Dispozițiile emise de primarul comunei Șotânga sunt acte administrative cu caracter normativ sau individual.

Art. 3 - (1) Dispoziţia primarului, ca act administrativ al autorităţii executive, constituie actul juridic ce exprimă o voinţă manifestată unilateral de către primarul comunei Șotânga, produce în mod direct efecte juridice, are caracter de actualitate şi este obligatoriu:

a) pe întreg teritoriul comunei Șotânga, în cazul în care dispoziţia are caracter normativ;

b) pentru persoana sau persoanele nominalizate, în cazul în care dispoziţia are caracter individual.

(2) Prin dispoziţie se creează/se modifică/se sting unele drepturi şi obligaţii sau se aprobă/             se interzice o activitate din domeniile care intră în competenţa primarului, potrivit legii sau ca însărcinare dată de către Consiliul Local al comunei Șotânga.

(3) La elaborarea proiectelor de dispoziții se are în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior.

(4) Reglementările cuprinde în dispoziții nu pot contraveni reglementărilor din actele normative de nivel superior.

Art. 4 - (1)  Compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Șotânga pot propune emiterea de dispoziții în domeniul lor de activitate, în condițiile legii.

(2) Neaducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiilor, la termenele şi în condiţiile prevăzute în acestea, se sancţionează potrivit prevederilor Codului administrativ sau ale Codului muncii, după caz.

Art. 5 - (1) Se deleagă competenţa de iniţiere şi elaborare a proiectelor de dispoziţii către  salariații aparatului de specialitate al primarului comunei Șotânga, potrivit competenţelor, atribuţiilor şi limitelor stabilite prin fişa postului sau prin alte acte, pentru realizarea prerogativelor cu care este învestit primarul potrivit legii sau ca însărcinare dată de către Consiliul Local al comunei Șotânga.

1

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) către care s-a delegat competenţa de iniţiere şi elaborare a proiectelor de dispoziţii, exercită aceste atribuţii în numele primarului şi nu în calitate de ocupante ale funcţiei pe care o deţin.

(3) Fără a fi în situaţia unui conflict pozitiv de competenţă, primarul, în calitate de titular exclusiv al dreptului de emitere a dispoziţiilor, poate interveni oricând în procesul de iniţiere şi elaborare a proiectelor de dispoziţii.

Art. 6 - (1) Iniţierea unui proiect de dispoziţie de persoanele către care s-a delegat această competenţă, se realizează numai după întocmirea unui referat cu propunerea de emitere a dispoziției, aprobat de primar.

(2) Referatul de aprobare se înregistrează în registrul general de intrare-ieșire al instituției, constituind dovada îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor stabilite prin fişa postului.

Art. 7 - (1) Dispoziţiile trebuie să îndeplinească condiţiile de formă şi fond prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, adaptate acestor categorii de acte.

(2) Dispoziţia are următoarele părţi constitutive: titlul, formula introductivă, preambulul, partea dispozitivă şi formula de atestare a autenticităţii.

(3) Titlul cuprinde denumirea generică a actului ”Dispoziția” precum și obiectul reglementării exprimat sintetic; ca element de identificare, titlul se întregește cu număr de înregistrare la care se adaugă data emiterii.

(4) Se interzice ca titlul unei dispoziţii să fie acelaşi cu cel al altei dispoziţii în vigoare, numai dacă prin aceasta se abrogă dispoziţia respectivă.

(5) Formula introductivă este următoarea: „ Analizând temeiurile juridice, respectiv ...„

(6) Preambulul urmează formula introductivă şi cuprinde:

a) menţionarea dispoziţiilor legale pe baza şi în executarea cărora proiectul de dispoziţie a fost iniţiat;

b) precizarea, în sinteză, a scopului reglementării;

c) avizele avute în vedere, atunci când pentru emiterea dispoziţiei respective se impune obţinerea unui astfel de aviz;

(7) Înaintea părţii dispozitive se introduce următoarea formulă: ”În temeiul art. 196, alin. (1), lit. b) din OUG. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, PRIMARUL COMUNEI ȘOTÂNGA emite următoarea dispoziţie: ”

(8) Partea dispozitivă a actului reprezintă conţinutul propriu-zis al reglementării, alcătuit din totalitatea normelor juridice instituite pentru sfera raporturilor sociale ce fac obiectul acestuia.

(9) Formula de atestare a autenticităţii cuprinde:

a) PRIMARUL COMUNEI ȘOTÂNGA, sub care se înscrie prenumele şi numele persoanei care exercită această autoritate, lăsându-se spaţiul necesar pentru semnătura sa;

b) CONTRASEMNEAZĂ PENTRU LEGALITATE, sub care se menţionează „Secretarul general al comunei Șotânga” iar sub aceasta se înscrie prenumele şi numele persoanei care exercită această funcţie publică de conducere, lăsându-se spaţiul necesar pentru semnătura sa;


2

c) în situația în care emiterea dispozițiilor, precum și contrasemnarea pentru legalitate se exercită de către alte persoane decât cele prevăzute la lit.a) și b), în limitele și în condițiile legii, înaintea denumirii funcției se menționează "p.", reprezentând forma abreviată a cuvântului „pentru" și prenumele și numele persoanei respective, cât și funcția deținută de drept Ex.: „p. PRIMARUL COMUNEI ȘOTÂNGA, VICEPRIMARUL COMUNEI, (prenumele si numele)”.

(10) Proiectele de dispoziție și dispozițiile primarului comunei Șotânga au următorul antet: ROMÂNIA, JUDEȚUL DÂMBOVIȚA, PRIMARUL COMUNEI ȘOTÂNGA.

(11) Proiectele de dispoziții au în titlu mențiunea ”Proiect”.

Art. 8 - (1) Proiectele de dispoziţii, inclusiv anexele la acestea, având ca iniţiatori persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1), prealabil prezentării primarului pentru a fi însuşite prin semnătură în calitatea sa de emitent, vor fi prezentate secretarului general al comunei în scopul contrasemnării pentru legalitate, materializată prin semnătura sa.

(2) Contrasemnarea pentru legalitate a proiectului de dispoziţie poate fi:

a) favorabilă, caz în care proiectul de dispoziţie se semnează de către secretarul general al comunei;

b) favorabilă, cu obiecţii sau propuneri, ce vor fi comunicate persoanei iniţiatoare, verbal sau în scris, după cum secretarul general al comunei apreciază că se justifică, astfel încât acestea să fie avute în vedere la definitivarea proiectului de dispoziţie;

c) negativă, caz în care secretarul general al comunei nu va semna dispoziția și va motiva în scris refuzul, însoțit de documentele sau de informațiile pe care se sprijină, în condiţiile prevăzute la art. 490 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Secretarul general al comunei înregistrează opinia sa motivată în Registrul privind înregistrarea refuzurilor de a semna/contrasemna/aviza actele administrative, precum și obiecțiile cu privire la legalitate, efectuate în scris.

(4) Proiectele de dispoziții, însoțite de referatele aprobate, se înregistrează în Registrul pentru evidența proiectelor de dispoziții ale Primarului comunei Șotânga. 

Art. 9 - (1) După însuşirea proiectului de dispoziţie de către primarul comunei, secretarul general al comunei redactează dispoziţia finală. Aceasta va fi semnată de către primar şi contrasemnată pentru legalitate de secretarul general al comunei.    

(2) După semnare și contrasemnare, dispoziția se înregistrează în Registrul pentru evidența dispozițiilor Primarului comunei Șotânga.

(3) Dispozițiile se publică, pentru informare, în format electronic, în monitorul oficial local.

(4) Dispozițiile se redactează şi se publică cu respectarea tuturor cerinţelor impuse de prevederile legislaţiei privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Toate datele trebuie să fie corecte din punctul de vedere al proprietăţii termenilor utilizaţi, sub aspect gramatical, ortografic, ortoepic şi, după caz, sub aspectul punctuaţiei, conform normelor academice în vigoare, potrivit legislaţiei privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice.



3

(5) Numerotarea dispozițiilor se face în ordinea datării lor, separat pe fiecare an calendaristic, iar publicarea în Monitorul Oficial Local se asigură strict în ordine crescătoare a numerelor naturale, astfel încât la deschiderea dosarului electronic, primul document din listă, de jos în sus, să corespundă nr. 1, după cum primul document din listă, de sus în jos, să corespundă ultimului act administrativ publicat, în ordinea cronologică a datelor.

(6) Publicarea se face în format "pdf" editabil pentru a se păstra macheta şi aspectul documentului intacte, astfel încât acesta să arate exact aşa cum a fost realizat şi să poată fi tipărit corect de oricine şi de oriunde, fără să cuprindă semnăturile olografe ale persoanelor, asigurându-se respectarea reglementărilor în materia protecţiei datelor personale.

Art. 10 - (1) Secretarul general al comunei comunică dispozițiile Instituției Prefectului - Județul Dâmbovița în cel mult 10 zile lucrătoare de la data emiterii.

(2) Dispoziţiile se aduc la cunoştinţa publică şi se comunică, în condiţiile legii, prin grija secretarului general al comunei.

(3) Dispoziţiile cu caracter normativ devin obligatorii de la data aducerii lor la cunoştinţă publică.

(4) Aducerea la cunoştinţă publică a dispoziţiilor cu caracter normativ se face în termen de            5 zile de la data comunicării oficiale către Instituția Prefectului - Județul Dțmbovița.

(5) Comunicarea hotărârilor şi dispoziţiilor cu caracter individual către persoanele cărora li se adresează se face în cel mult 5 zile de la data comunicării oficiale către Instituția Prefectului - Județul Dâmbovița.

(6) Hotărârile şi dispoziţiile cu caracter individual produc efecte juridice de la data comunicării către persoanele cărora li se adresează.

(7) Dispoziţiile primarului sunt supuse controlului de legalitate exercitat de către Instituția Prefectului - Județul Dâmbovița.

Art.11 - (1) Proiectele de dispoziții, dispozițiile, inclusiv registrele, se administrează atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic.

(2) Prevederile prezentului Regulament se completează cu prevederile Codului administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu prevederile legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Modificarea și/sau completarea prezentului Regulament se face prin dispoziția Primarului comunei Șotânga.



Regulamentul în format fișier